Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Jak napisać dobre CV?

IP: *.tvk.torun.pl 30.07.09, 20:13
    Po pierwsze, dobra rada, trzeba się podpisać i dać swój numer telefonu.
    Niekótrzy zapominają i nie wiadomo od kogo jest cv i do kogo zadzwonić. To
    dośc przykre i bolesne.
    --------------------
    Signature error
    kujawsko-pomorskie katalog
    Obserwuj wątek
      • Gość: IKKA Jak napisać dobre CV? IP: *.kielce.vectranet.pl 09.10.09, 14:48
        Niedopuszczalne przerwy w życiorysie... Ha, ha, ha... Gdzie ci ludzie żyją? W Polsce rynek jest jaki jest. Nie ma się co czarować, że znalezienie kolejnej dobrej pracy trochę zajmuje czasu. Już przerabiałam w życiu rekrutacje trwające od 3 do 5 miesięcy w duzych i zachodnich firmach, wypadki samochodowe... W myśl słów ekspertki z Hays'a zacznę opisywać w cv i lm zmasakrowanie mojego samochodu przez jakiegoś gościa, uszkodzenia kręgosłupa, barku, ręki, długą i bardzo bolesną rehabilitację. Finansowo też. I jeszcze powinnam wpisać "najmilszy tekst" od byłego pracodawcy : "Ku... taka młoda i kłopoty z kręgosłupem? To ku... niemożliwe!!!". No nawet orzecznicy w ZUSie (o dziwo!!!)jakoś nie mieli problemów z moimi kłopotami z kręgosłupem.
        Myślę, że pojadę na Sierotkę Marysię i nie będzie dopuszczenia przerw z życiorysię. Ha, ha, ha......
        Trochę dystansu do rzeczywistości.
        • rabart Re: Jak napisać dobre CV? 27.04.10, 15:07
          Daj spokój, ludzie którzy takie artykuły piszą robią na mnie wrażenie oderwanych
          od rzeczywistości w takim samym stopniu co sekciarzy wierzący że niedługo UFO
          ich zabierze na Syriusza.
          HR-owcy:"gdyby 13% bezrobotnych napisało ładne CV to by zniknęło bezrobocie". No
          po prostu genialne.
          Czemu nie napiszą prawdy, że w Polsce dla wszystkich pracy po prostu nie ma?
      • Gość: Lajdon Jak napisać dobre CV? IP: 212.59.230.* 10.10.09, 11:46
        Dobre CV najlepiej napisać samodzielnie! Może nie będzie super ale
        przynajmniej będzie orginalne i ta różnica najlepiej opisze Ciebie
        jako kandydata. Raczej nie koloryzuj i nie puszczaj wodzy fantazji,
        wszystko dość łatwo zweryfikować. Jak pracowałeś w okienku w Mc
        Drivie to nie pisz że odpowiadałeś za kontak z klientem w dziale
        sprzedaży międzynarodowego koncernu, tylko napisz że pracowałeś w
        okienku w MC Donaldzie.
        • Gość: bezrobotniak Re: Jak napisać dobre CV? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 10.10.09, 12:00
          DOBRE CV:
          skończony uniwerystet na danym kierunku
          conajmniej 5-letnie doświadczenie na danym stanowisku
          zmajomość conajmniej dwóch języków w stopniu bardzo dobrym w mowie i
          piśmie
          sporo szkoleń branżowych na twoim koncie
          super referencje od poprzedniego pracodawcy
          I MIEĆ ZNAJOMEGO KTÓRY CĘ WKRĘCI NA TO STANOWISKO!
          w INNYM PRZYPADKU MASZ MARNE SZANSE, NAWET NIE POMOGĄ CI RADY JAK
          PISAC DOBRE CV

MYŚLE ŻE TO WYSTARCZY
      • Gość: koman Jak napisać dobre CV? IP: *.adsl.inetia.pl 10.02.10, 18:43
        Myślę, że lepiej nie koloryzować swoich umiejętności (nawet troszeczkę),
        uczciwość jest ważna.
      • Gość: leilla Re: Jak napisać dobre CV? IP: *.150.163.35.csa-net.pl 24.04.10, 15:15
        Napisanie napisaniem.. gdzie je potem umieścić żeby w miarę szybko zadziałała
        machina rekrutacyjna??? :)
        • Gość: Elka Re: Jak napisać dobre CV? IP: *.150.163.35.csa-net.pl 26.04.10, 08:49
          Najlepiej w portalach, które profesjonalnie zajmują się pośrednictwem pracy. Ze
          swojej strony polecam Jobs, bo maja sporo ofert, tylko najważniejsze, to się do
          nich dopisać, zostawić CV w ich bazie.
          To pierwszy krok do celu :)
          • Gość: leilla Re: Jak napisać dobre CV? IP: *.150.163.35.csa-net.pl 27.04.10, 11:51
            Nie wiesz jak długo czeka się na jakąkolwiek odpowiedz? Zależy mi na czasie ;/
            • rabart Re: Jak napisać dobre CV? 27.04.10, 15:02
              Dwa, trzy lata?
            • Gość: Elka Re: Jak napisać dobre CV? IP: *.150.163.35.csa-net.pl 30.04.10, 13:31
              Szczerze mówiąc, nie pamiętam, ale to są profesjonaliści, także wiedzą
              doskonale, że kandydatom zależy na czasie i na pewno odpowiedzą najszybciej jak
              się da :)
      • rabart Kolejny debilny bezużyteczny artykuł 27.04.10, 15:01
        Kolejny debilny bezużyteczny artykuł.
        Średnio chyba dwa na miesiąc takie potworki są produkowane, każdy kto ma
        więcej niż 50 IQ wie od dawna o tych mitycznych błędach.
        Szczerze mówiąc wątpię by one kiedykolwiek miały miejsce i to standardowa
        wymówka HR-owców, którzy niczym sekciarze nie chcą po prostu powiedzieć że
        pracy NIE MA.

Drugi absurd:
        "
        Niedopuszczalne są "dziury" w życiorysie. Niezależnie od tego czy się
        uczyliśmy, czy podróżowaliśmy po świecie, musimy to napisać
        Niedopuszczalne są "dziury" w życiorysie. Niezależnie od tego czy się
        uczyliśmy, czy podróżowaliśmy po świecie, musimy to napisać. Pracodawca nie
        może odnieść wrażenia, że np. przez sześć miesięcy nic nie robiliśmy albo tyle
        czasu szukaliśmy pracy. "

Tak, kurde, kryzysu na rynku pracy nie ma, pracy w Polsce jest od cholery, i
        każdy po tygodniu już ma nową. Dlatego nikt nie może mieć "dziur". Naprawdę
        trzeba być oderwanym od rzeczywistości by tak podchodzić do sprawy. Przecież
        to oczywiste, że w Polsce ciężko znależć pracę i niektórzy nie mogą jej dostać
        nawet latami.
      • rabart Skończcie z tą propagandą o pisaniu CV 27.04.10, 15:03
        Poza tym skończcie z tą propagandą o pisaniu CV. To już zupełnie nie ma wpływu
        na uzyskanie pracy. Osoby z idealnymi CV jeśli nie mają znajomości mogą
        pomarzyć o pracy.
        HR-owcy żyją w świecie, gdzie 2mln osób w Polsce bez pracy natychmiast by ją
        dodały, jak tylko by wstawiły odpowiednią czcionkę do swych CV i zdjęcie.
        • dystansownik Re: Skończcie z tą propagandą o pisaniu CV 27.04.10, 18:26
          > HR-owcy żyją w świecie, gdzie 2mln osób w Polsce bez pracy natychmiast by ją
          > dodały, jak tylko by wstawiły odpowiednią czcionkę do swych CV i zdjęcie.

Nie, zdjęcie, to już standard. Tylko pracowniczy margines, ludzie którzy
          świadomie nie chcą dostać pracy go nie wstawiają. Żeby dostać pracę trzeba znać
          tajemne kombinacje ustawień marginesów i akapitów. To jest jak szyfr, gdy CV
          przygotuje profesjonalista HRowiec, to kolejny, który będzie je sprawdzał już
          wie o co chodzi i kandydat ma robotę w kieszeni. ;)
      • Gość: janka Re: Jak napisać dobre CV? IP: *.home.aster.pl 12.01.11, 18:46
        Zgadzam sie,niektórzy z nas pisza typowe CV,w którym pisza coś na swój własny sposób.A tutaj liczy sie tak naprawde to aby stało sie ono wizytówka dla przyszego pracodawcy.
      • Gość: Erato Re: Jak napisać dobre CV? IP: *.183.232.16.dsl.dynamic.eranet.pl 12.01.11, 20:16
        Mam pytanie dotyczące tego czy w CV pisac rodzaje umów. Od 4 lat pracuje u tego samego pracodawcy, z tym że przez rok byłam na stażu, a potem dostałam propozycje pozostania na umowe. Jak byłoby to najlepiej rozpisać w CV?
        • Gość: wiolka Re: Jak napisać dobre CV? IP: *.home.aster.pl 01.02.11, 19:12
          Ja mysle ze powinnas wpisac,poniewaz to wszystko czyni Ciebie bardziej atrakcyjną jako przyszłą osobę na nowe stanowisko i zwiększa szanse przy rekrutacji.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka