Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

uprawnienia budowlane drogowe

18.08.09, 19:27
    pewnie wielokrotnie było już zadawane te pytanie...

właśnie dostałem książkę praktyk na drogówkę ale nie wiem co i jak w nią wpisywać. studiuje zaocznie na 4 roku i pracuję w firmie geodezyjnej która często obsługuje różnego rodzaju budowy dróg. co dokładnie można wpisywać w książkę jeśli pracuje w danej firmie. jeśli można poprosic o jakiś wzór...

Pozdrawiam
    Pawel_scie
    Obserwuj wątek
      • dystansownik Re: uprawnienia budowlane drogowe 18.08.09, 19:43
        Pracując w geodezji w ogóle możesz coś wpisać sobie ? Po pierwsze to ma być
        praktyka budowlana, a po drugie pod kierownictwem kogoś posiadającego
        uprawnienia drogowe bez ograniczeń.
        • pawel_scie Re: uprawnienia budowlane drogowe 18.08.09, 19:54
          tak pracuję w geodezji ale ciągle jestem na tej budowie... wytyczam drogę, wynoszę wysokości, odbieram każdą warstwę podbudowy drogi, itd. więc cały czas jestem na budowie i dokładnie wiem co się na niej dzieje. nie jest tak ze sobie przyjdę na budowę, coś pomierzę i pójdę... ja muszę kontrolować tez cała budowę tak żeby pani inspektor z urzędu się nie przyczepiła do czegoś. przecież daną pracę wykonuję dla kierownika budowy który ma uprawnienia drogowe bez ograniczeń
          • dystansownik Re: uprawnienia budowlane drogowe 18.08.09, 20:48
            Prawdę mówiąc to sam nie wiem czy to "przejdzie". Dla pewności lepiej się
            dowiedz w izbie czy takie coś uznają w ogóle.
            • pawel_scie Re: uprawnienia budowlane drogowe 18.08.09, 20:55
              w izbie mówiłem ze pracuje w danej firmie, odpowiedziała mi jednoznacznie ze
              muszę być na danej budowie od początku do końca, nic więcej nie powiedziała co i
              jak. proszę tylko by dostać jakiś wzór jak wypełniać książkę praktyk, w końcu to
              ja będę musiał wypełniać tą książkę... podpisy na budowach już uzyskam...
              • roy_x Re: uprawnienia budowlane drogowe 18.08.09, 22:01
                Czy Ty masz opiekuna praktyki? Z wlaściwymi uprawnieniami bez
                ograniczeń? I czy on wie, że jest Twoim opiekunem ?

Cos kręcisz kolego.
                • dystansownik Re: uprawnienia budowlane drogowe 18.08.09, 22:55
                  Jak dla mnie totalnym nieporozumieniem jest sam fakt, że koleś pracuje w
                  zupełnie innej firmie (sam pisał, że geodezyjnej) i na dodatek nie pełni żadnej
                  funkcji "technicznej" w sensie stricte budowlanym.

Co z samego faktu, że jest się na budowie od początku do końca i widzi wszystko
                  co się dzieje? Jakbym się zatrudnił jako ochroniarz czy pomocnik to wątpię, żeby
                  izba zaliczyła mi to jako praktykę do uprawnień...
                  • roy_x Re: uprawnienia budowlane drogowe 18.08.09, 23:22
                    Tak na chłopski rozum jak jego przełozonym "nadzorcą" z racji
                    wykonywanych obowiązkow nie jest facet z papierami (na stanowisku i
                    z zakresem czynności które tych papierów wymagają ) to tak nie
                    bardzo. Ja to jestem jeszcze na zeszyt, teraz to nie ma rubryki w
                    książce gdzie ma sie wpisać opiekun ?

Jakos tak naciaganie to wyglada.
                    • pawel_scie Re: uprawnienia budowlane drogowe 18.08.09, 23:49
                      twoim opiekunem może jest jedna osoba, ale moim opiekunem jest każdy kierownik
                      budowy posiadający uprawnienia bez ograniczeń, to nie jest żadne naciąganie
                  • pawel_scie Re: uprawnienia budowlane drogowe 18.08.09, 23:34
                    może pracujecie w jednej firmie w danej branży, ja pracując w tej firmie
                    obsługuję firmy które wygrały przetarg i robią dana robotę, ja tak sobie nie
                    patrze... ja pracuje... zadam pytanie: czy wybudujecie drogę bez obsługi
                    geodezyjnej, czy inspektor zatwierdzi waszą pracę w trakcie budowy i czy
                    dostaniecie papiery odbiorowe po wykonanej pracy?? na pewno NIE... nasze papiery
                    też są potrzebne...

ja proszę tylko o jedno, o jakiś wzór jak wypełniać książkę praktyk

mój mail: pablo186@wp.pl
                    • tygrysio_misio Re: uprawnienia budowlane drogowe 19.08.09, 19:13
                      nie rozumiesz podstawowej kwesti.. to co robisz wykonujesz jako geodeta... a to
                      sie nie wslicza do uprawnieni budowlanych... jedynie moglbys sobie jakies
                      geodezyjne zrobic

to sie nie liczy,ze Ty tam jestes i ze bez Twoich papierkow droga nie bedzie
                      oddana do uzytku... bez masy innych papierkow tez nie

Ty masz robic na tej budowie jako budowlaniec... i tyle.. nie jako geodeta,
                      zaczarowywacz pogody, instalator sanitarny czy ciec na bramce
          • lstiti Re: uprawnienia budowlane drogowe 19.08.09, 00:02
            Jak rozumiem pracujesz dla firmy geodezyjnej i wykonujesz obowiązki geodety a
            chciałbyś zrobić uprawnienia do kierowania robotami budowlanymi w specjalności
            drogowej? Powodzenia :)
            • pawel_scie Re: uprawnienia budowlane drogowe 19.08.09, 00:08
              tak, książkę praktyk już mam, pani z izby powiedziała ze muszę być na danej
              budowie. nie powiedziała ze muszę pracować w firmie drogowej, wie ze pracuję w
              geodezji. ja tylko chcę wzór jak wypełniać książkę...
            • pawel_scie Re: uprawnienia budowlane drogowe 19.08.09, 01:08
              dobra... nieważne gdzie pracuję.....

proszę tylko o wzór jak wypełniać książkę...

pozdrawiam
              pawel_scie
              • roy_x Re: uprawnienia budowlane drogowe 19.08.09, 01:48
                A napomknieta pani nie dysponuje wzorem ?
                Czy jakiś kierownik zdecydował sie poswiadczyć nieprawdę w Twojej
                książce ?

Na jakiej podstawie kierownik robót z firmy podwykonawczej ma być
                Twoim zwierzchnikiem ? To się kwalifikuje pod odpowiedzialnośc
                zawodową. Kolokwialnie rzecz ujmując ktoś tu może nieźle beknąć!
              • mar_bie Re: uprawnienia budowlane drogowe 19.08.09, 08:00
                w książce wpisujesz między innymi stanowisko techniczne jakie miałeś
                na danej budowie.. wydaje mi się że jak będziesz miał wpisane
                geodeta to będziesz miał problem z weryfikacją zeszytu.. bo powiem
                ci że to co mówi pani/pan w izbie(ze wystarczy jak pracujesz na
                danej budowie), którzy przyjmują zeszyty to jedno, a osoby, które
                weryfikują mają czasami zupełnie inne zdanie..
              • dystansownik Re: uprawnienia budowlane drogowe 19.08.09, 19:07
                O ile dobrze kojarzę to wzór można znaleźć choćby na stronie małopolskiego
                oddziału izby. Zapewne nie tylko tam, ale do tego trzeba umieć sobie wygooglować
                informacje w internecie. :P

Btw życzę powodzenia w wypełnianiu jak wpiszesz sobie pełnioną funkcję
                techniczną "geodeta". Praktycznie niemożliwe jest, żeby ktokolwiek przy zdrowych
                zmysłach przy weryfikacji uznał taki wpis. Zresztą nawet jakbyś sobie wpisał
                "inżynier budowy" to masz bardzo duże szansę, że jednak oni to sprawdzą i dojdą
                do tego, że nie masz prawa pracować na takim stanowisku z ramienia firmy
                geodezyjnej. :P
                • ing_greg Re: uprawnienia budowlane drogowe 19.08.09, 19:31
                  Z lutowego numeru "Inżyniera budownictwa":

"Zaznaczyć jednocześnie należy,że nie jest ważna nazwa stanowiska pracy, na
                  jakim została zatrudniona osoba odbywająca praktykę zawodową, lecz charakter
                  faktycznie wykonywanych czynności. Powyższe podlega ocenie okręgowej komisji
                  kwalifikacyjnej jako organu właściwego w sprawie."

pozdrawiam
                  ing_greg
                  • ing_greg Re: uprawnienia budowlane drogowe 19.08.09, 19:50
                    ing_greg napisał:

> Z lutowego numeru "Inżyniera budownictwa":
                    >
                    > "Zaznaczyć jednocześnie należy,że nie jest ważna nazwa stanowiska pracy, na
                    > jakim została zatrudniona osoba odbywająca praktykę zawodową, lecz charakter
                    > faktycznie wykonywanych czynności. Powyższe podlega ocenie okręgowej komisji
                    > kwalifikacyjnej jako organu właściwego w sprawie."

Trochę dalej, w tym samym artykule: "Podkreślenia wymaga również fakt, że osoba praktykująca i osoba nadzorująca praktykę nie muszą być zatrudnione w tej samej firmie, muszą jednak ze sobą faktycznie współpracować, co powinni umieć udowodnić przed organem."

pozdrawiam
                    ing_greg
                    • tygrysio_misio Re: uprawnienia budowlane drogowe 19.08.09, 20:22
                      czyli kierownik od generalnego wykonawcy moze podpisac ksiazke dla inzyniera
                      budowy podwykonawcy

tyle,ze jest kwestia "charakteru" pracy na tej budowie.. i tu sek
      • crass Re: uprawnienia budowlane drogowe 19.08.09, 22:20
        Jeżeli pawel_scie może w obecnej sytuacji zrobić praktykę zawodową i zdobyć
        uprawnienia do kierowania robotami drogowymi to nie widzę przeszkód aby mogli to
        zrobić: urzędnik spełniający funkcje około nadzoru, pracownik fizyczny z danej
        budowy i jeszcze kilku innych osobników np mających wiedzę budowlaną "z życia
        wziętą". Nie ujmuję tutaj niczego pawlowi_scie. Jeśli ten temat to nie ściema to
        Paweł zapewne ma już dobrze uknuty plan kto podpisze się jako opiekun i może
        nawet w pod jaką firmą będzie figurował i jak sam zaznacza chodzi mu tylko o
        wzór dziennika :) Nie wiem czy przypadkiem wykształcenie nie ma tutaj jakiegoś
        znaczenia? :) Kombinowanie od małego :) Polska... Pewnie za kilka,kilkanaście
        lat będziesz prezesem albo kierownikiem kontraktów w jakimś przedsiębiorstwie
        drogowym i będziesz pomiatał młodymi inżynierami ;)
      • uprawnieniabudowlane.pl Re: uprawnienia budowlane drogowe 29.11.09, 17:19
        pawel_scie napisał:

> pewnie wielokrotnie było już zadawane te pytanie...
        >
        > właśnie dostałem książkę praktyk na drogówkę ale nie wiem co i jak w nią wpisyw
        > ać. studiuje zaocznie na 4 roku i pracuję w firmie geodezyjnej która często obs
        > ługuje różnego rodzaju budowy dróg. co dokładnie można wpisywać w książkę jeśli
        > pracuje w danej firmie. jeśli można poprosic o jakiś wzór...
        >
        > Pozdrawiam
        > Pawel_scie

kolego nic nie możesz wpisać gdyż twoje zajęcie nie pasuje do wymagań stawianych
        kandydatom do uprawnień - sprawdź prawo budowlane

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka