Dodaj do ulubionych

Ulica Tadeusza Sołtyka

15.11.05, 21:29
Jeżeli się nie mylę to takiej ulicy w Mielcu nie ma. Może warto byłoby nazwać
jego iminiem ulicę będącą częścią obwodnicy prowadzącej od Cyranki w stronę
Borku. Bądź co bądź jest to osoba na trwałe związana z historią lotnictwa a
tym samym i Mielca.
Obserwuj wątek
    • jul.s Re: Ulica Tadeusza Sołtyka 16.11.05, 15:30

.......czy możesz napisac kto to byl Sołtyk i dlaczego jest taki wielki ?

..julek ciekawy....
      • malkontent_jeden Re: Ulica Tadeusza Sołtyka 16.11.05, 16:13
        Konstruktor "Iskry"- stad symbol/nazwa "TS"- 11. Troszke wstyd...
      • mani1 Re: Ulica Tadeusza Sołtyka 16.11.05, 17:46
        Julek dla Ciebie wszystko ignorancie lotniczy:
        Urodził się w 1909 r. w Radomiu, tu ukończył gimnazjum im. T. Chałubińskiego.
        Studiował na Wydziale Elektrycznym Politechniki Warszawskiej, pasjonował się
        lotnictwem.
        Zespół pod kierunkiem Sołtyka zaprojektował pierwszy i najbardziej znany polski
        samolot odrzutowy produkowany w Mielcu TS-11 Iskra. Prototyp Iskry oblatano 5
        lutego 1960 r., pierwsze egzemplarze trafiły do jednostek wojskowych w 1963 r.
        Do dzisiaj wojsko posiada 97 kolejnych wersji Iskry. Wciąż szkolą się na nich
        młodzi piloci.
        Inne konstrukcje Sołtyka to m.in. samolot szkolny dla wojska TS-7 Chwat, TS-8
        Bies i naddźwiękowy samolot szkolno-treningowego TS-16 Grot.
        • jul.s Re: Ulica Tadeusza Sołtyka 17.11.05, 10:43

..rozumiem że Iskra jest czysto polską konstrukcją - co w sytuacji absolutnej w
          tych czasach dominacji ruskich /czytaj ruskiej niewoli/ jest osiągnięciem
          bohatersko - genialnym ---------> jestem całym sercem za ulicą Sołtyka !!!!

....julek lotniczy dyletant..
          • malkontent_jeden Re: Ulica Tadeusza Sołtyka 17.11.05, 15:11
            An-2 jest czysto ruska- jak powiadasz- konstrukcja, i mimo to jest genialny nie
            tylko jako wynalazek latajacy, ale i jako naped dla rozwoju tego miasta po
            wojnie.
            Czy ty czysto przez przypadek tak wszystko polaryzujesz?
            • jul.s Re: Ulica Tadeusza Sołtyka 17.11.05, 16:23

...nie widzę związku ale :

..bardzo cierpiałem kiedyś i teraz też że "wykopaliskowa" ruska konstrukcja
              An-2 była napędem dla rozwoju naszego miasta
              • mani1 Re: Ulica Tadeusza Sołtyka 17.11.05, 21:26
                "ale można zrozumieć człowieka który mało widział na świecie , poza krajem
                > był tylko w jugosławi" Julek człowieku a pochwal sie ty gdieś tyś bywał
                światowy człowieku poza Jugosławią, ot mamy swiatowgo bywalca salonów.
                • jul.s Re: Ulica Tadeusza Sołtyka 18.11.05, 08:46
                  ..mani czytaj uważnie !!!!!wypowiedz dotyczy czasów "komuny"

....ja też wtedy bywałem jak każdy w czechoslowacji ,na węgrzech nawet nie w
                  jugoslawi bo tam jeżdzili działacze partyjni - natomiast na studiach byłem na
                  obozie pracy na zachodzie ..tyle spowiedzi

....a teraz to inna sprawa ...teraz kto chce jezdzi i lata gdzie chce i moze
                  chłonąć normalny świat "całą gębą"

..pozdrawia mani julek który niestety dorósł w "komunie"
              • malkontent_jeden Re: Ulica Tadeusza Sołtyka 18.11.05, 00:08
                jul.s napisał:

>
                > ...nie widzę związku ale :
                >
                > ..bardzo cierpiałem kiedyś i teraz też że "wykopaliskowa" ruska konstrukcja
                > An-2 była napędem dla rozwoju naszego miasta
                • jul.s Re: Ulica Tadeusza Sołtyka 18.11.05, 10:36

.......malkontencie jeden .. tak jakbym słyszał już wcześniej na tym forum tę
                  tonację - jeżeli znasz się na muzyce to wiesz że jest to tonacja
                  "es-gbur" /przypominam es od slowa socjalizm /
                  ......mówimy niestety różnymi językami - jesteśmy wyznawcami innej wiary - tak
                  jak muzułmanin i katolik

.....piszesz za Asnykiem > "Nie niszczcie przeszlosci oltarzy, choc sami macie
                  doskonalsze wzniesc"

Dla mnie ołtarz wzniwesiony "leninowi i stalinowi" nie jest godny szacunku

.......julek który nie trawi żadnych potraw pachnących socjalizmem....

• malkontent_jeden Re: Ulica Tadeusza Sołtyka 18.11.05, 15:43

> .......malkontencie jeden .. tak jakbym słyszał już wcześniej na tym forum tę
                    > tonację - jeżeli znasz się na muzyce to wiesz że jest to tonacja
                    > "es-gbur" /przypominam es od slowa socjalizm /

Gdzie ten socjalizm? Nie dramatyzuj -przypadkiem mozesz zapomniec co chciales
                    powiedziec

> ......mówimy niestety różnymi językami - jesteśmy wyznawcami innej wiary -
                    tak
                    > jak muzułmanin i katolik

to prawda, ty mowisz wylacznie sloganami, zadajesz pseudoretoryczne pytania na
                    ktore kazda odpowiedz moze byc niewlasciwa

> .....piszesz za Asnykiem > "Nie niszczcie przeszlosci oltarzy, choc sami ma
                    > cie
                    > doskonalsze wzniesc"
                    >
                    > Dla mnie ołtarz wzniwesiony "leninowi i stalinowi" nie jest godny szacunku

PZL MIelec to wymysl prezydenta Mościckiego, a WSK to jego kontynuacja. Pisalem
                    wczesniej ale zmilczales jak gdybym za przeproszeniem pierdnal w windzie.

> .......julek który nie trawi żadnych potraw pachnących socjalizmem....

W takim razie czas do Burkina Faso- Europa jest juz dawno socjalistyczna do
                    wyrzygania.
                    • jul.s Re: Ulica Tadeusza Sołtyka 22.11.05, 16:39
                      Gdzie ten socjalizm? Nie dramatyzuj -przypadkiem mozesz zapomniec co chciales
                      > powiedziec

...- samolot AN-2 zawsze będzie mi się kojarzył z komuną - zawsze !!

>PZL MIelec to wymysl prezydenta Mościckiego, a WSK to jego kontynuacja>

...taka interpretacja to jest poważne nadużycie !!!! - WSK to typowy
                      socjalistyczny zakład pracy który został zorganizowany na majątku
                      Rzeczypospolitej

>W takim razie czas do Burkina Faso- Europa jest juz dawno socjalistyczna do
                      > wyrzygania.

...tak masz rację - duża część europy jest socjalistyczna
                      ...nie zostanę tu i będę walczył ile sił z pozostałościami socjalizmu , by
                      Polski nie spotkał los Niemiec i np. Francji

.....pozdrawiam julek antysocjalistyczny..!!!!!!

.....ps. nie zapominaj co było sednem socjalizmu
                      • malkontent_jeden Re: Ulica Tadeusza Sołtyka 23.11.05, 00:52

> ...- samolot AN-2 zawsze będzie mi się kojarzył z komuną - zawsze !!
                        >
                        To tylko Twoje skojarzenia, nie zas symbol czegos wiekszego- jestes megalomanem
                        jak widze

> >PZL MIelec to wymysl prezydenta Mościckiego, a WSK to jego kontynuacja>
                        > ;
                        >
                        > ...taka interpretacja to jest poważne nadużycie !!!! - WSK to typowy
                        > socjalistyczny zakład pracy który został zorganizowany na majątku
                        > Rzeczypospolitej

Aha... nie wiedzialem, przepraszam, a gdzie mieszkali twoi dziadkowie?

> ...nie zostanę tu i będę walczył ile sił z pozostałościami socjalizmu , by
                        > Polski nie spotkał los Niemiec i np. Francji
                        >
                        > .....pozdrawiam julek antysocjalistyczny..!!!!!!
                        >
                        > .....ps. nie zapominaj co było sednem socjalizmu

Oswiec mnie, tylko nie sloganami
                        • malkontent_jeden Re: Ulica Tadeusza Sołtyka 23.11.05, 00:53
                          Albo mnie nie oswiecaj. EOT z mojej strony
                          • karma1 Re: Ulica Tadeusza Sołtyka 28.11.05, 16:28
                            Czytam te wasze dysputy i tak mi sie nasuneło:
                            1 Po pierwsze zeszliście dosć mocno z tematu, załóżce sobie własny post na
                            temat dekomunizacji, rozliczania itd. A ulica owa ma już nazwę - ul. Padukuły,
                            człowieka też związanego mocno z lotnictwem i Mielcem, bo przy całym szacunku
                            dla T. Sołtyka zaprojektował on tylko samolot który był produkowany w Mielcu,
                            ale powstał w Lotniczych Warsztatach Doświadczalnych w Łodzi, gdzie Sołtyk był
                            Głównym Konstruktorem, a później dyrektorem. I na tym poległą jego zwiazek z
                            Mielcem
                            2. A'propos - jul.s nie rzucaj sie tak, juzjeden był taki kóry rzucił w mediach
                            hasło że Stala Mielec był komunistycznym klubem hołubionym prezz władze
                            komunistyczne itd. i wszyscy go wysmiali. Wiadomo, że było kiku działaczy i
                            ideowcó, ale 90% ludzi mieszkajacych w Mielcu i pacujacych na WSK idee i hasła
                            komuny mieli daleko w d..., pracowali przede wszystkim żeby przeżyć (zarobić na
                            zycie) a jesli juzto dla Polski, a nie Lenina i STalina. A An-2 choć powstał w
                            Ruskich w Mielcu przeszedł takie zmiany, że śp. Antonow nawet by nie poznał, że
                            to jego dzieło. I to włąsnie zasługa polskich inżynierów i chwała im za to. An-
                            2 jest do tej pory cenionym samoloten na całym świecie choc to archaiczna
                            konstrukcja, i jakośnikomu na świecie się nie kojarzy ze STalinem, tylko TObie.
                            Pewnie dlatego, że nigdy nawet nie trzymałeś woalntu w ręce!
                            • karma1 Re: Ulica Tadeusza Sołtyka 28.11.05, 16:29
                              Sorry za literówke, chodzi o ul. Padykuły
                            • jul.s Re: Ulica Tadeusza Sołtyka 30.11.05, 12:47

....widzisz mówimy innym językiem !!

piszesz.... >jakośnikomu na świecie się nie kojarzy ze STalinem,<

..sympatia np. francuzów i innych nacji które nie przeżyły totalitaryzmów dla
                              ruskich jest znana /np.zaczło się od marksa - picasso , cassals ,markez ,
                              sartre / jeżali by nawet AN-2 kojażył im sie ze stalinem - to dla nich
                              pozytywnie / - dlatego to argument chybiony

...cały sport w komunie był jednym wielkim cygaństwem /ekonomicznym i np.
                              dopingowym/ dlatego rację mial gościu który tak o stali pisał !!!!!
                              ..tata opowiadał mi o tym jak sławny żużlowiec mistrz polski Kapała szedł w
                              pochodzie I - majowym z szarfą z napisem 300% normy !!!!!!

....na pewno do tego tęsknisz ..ale przykro mi "..to se nie vrati.."

.... a że pilotowanie samolotu to piękna rzecz nie wątpię

---> rozróżnij jednak argumenty "ad rem" i " ad personam"

....julek antykomunista zatwardziały..
                              • mani1 Re: Ulica Tadeusza Sołtyka 30.11.05, 13:26
                                Julek stajesz się nudny i żałosny skoro każdy temat sprowadzasz do komuny i
                                sloganów, powinnieneś się leczyć z nienawiści.
                                • karma1 Re: Ulica Tadeusza Sołtyka 30.11.05, 15:04
                                  Az dzine że jeszcze nie zaproponował wyburzenie DOmu Kultury, bo to przesiec
                                  klasyczny socrealizm, zburenia mostu na Wisłoce - bo powstał po wojnie, czyli w
                                  prostej lini kojarzy sie z komunizmem, no i zaoraniu całej SMoczki czyli os.
                                  Dziubków bo też powstało w czasie komuny podobnie jak Borek i większość
                                  osiedla. Faktycznie, lekarz potrzebny natychmiast!!
                                  • malkontent_jeden Re: Ulica Tadeusza Sołtyka 30.11.05, 15:31
                                    A co, skarżył się że go nogi bolą?
                                  • jul.s Re: Ulica Tadeusza Sołtyka 01.12.05, 16:13

do mańka/i/ i karmnika

...spokojnie nie mówcie że jestem wielbładem -

1- Dom Kultury - przyzwoity !!!!!
                                    2.- Kładka swoje odsłużyła i czas zastapić ja z pieszczota zaprojektowana
                                    kładką - ale nowoczesną w formie i konstrukcji !!!!!
                                    3.Wielka Plyta to niestety nieszczęście !!!!! - już niedługo tak jak w
                                    normalnym swiecie elementy zelbetowe - pokruszone bedą słuzyć jako podbudowa
                                    dla autostrad !!!!!!!

.....nie doczekałem sie notomiast komentarza na temat pochodu 1-majowego
                                    mistrza Kapały !!!!!!!

.....po której stronie slogany ..koteczku ?? jak mawiał Kisiel ????

...julek wytrwały ..

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka