Dodaj do ulubionych

FILM O MIELCU

16.05.07, 13:32
Poplątane losy trzech pokoleń
Mielec Maciej i Michał kręcą film o pracownikach mieleckiej fabryki.

Bracia Maciej i Michał Mądraccy realizują krótkometrażowy film fabularny "Zakład” w reżyserii cenionego szwajcarskiego rysownika Gillesa Lepore. Chcą opowiedzieć o trzech pokoleniach mieszkańców fabrycznego miasta.

Bracia pochodzą z Mielca, choć związali się z Krakowem. Maciek, drugi reżyser "Zakładu”, kończy filmoznawstwo na UJ. Michał jest absolwentem tej samej uczelni - kulturoznawstwa. Jest scenarzystą "Zakładu”.

Życie trzech pokoleń

- Chcemy pokazać w firmie życie trzech pokoleń ludzi: tych, którzy żyli w mieście fabrycznym opartym na potędze zakładu, ich dzieci, które przeżyły wielki krach i kolejnego pokolenia. To ostatnie żyje na co dzień za pan brat z mitem o dawnej świetności - mówi scenarzysta.

Bracia mają już storyboard (scenopis obrazkowy) narysowany przez Gillesa Lepore. Niemal skompletowali zespół filmowy.

Poszukiwanie sponsorów

- Zaczęliśmy najbardziej żmudną część pracy, czyli szukanie sponsorów. Ekipa będzie pracować za darmo, ale na taśmy i sprzęt potrzeba nam 50 tys. zł. - mówi Maciej.

Zdjęcia rozpoczną się wiosną przyszłego roku. Film będzie kręcony m.in. w halach dawnego WSK i na Placu AK (kiedyś Placu Centralnym).

Amatorzy i zawodowcy

- Zagrają głównie naturszczycy, w których życiorysie zakład rzeczywiście odegrał wielką rolę. Ale niezbędnych jest w obsadzie kilku zawodowych aktorów, w tym być może jeden znany - zdradza Michał.

Film będzie trwał ok. 30 minut. Bracia zamierzają go pokazywać na światowych festiwalach.

- Osoba Gillesa zapewne otworzy dla tej produkcji kilka bardzo ważnych drzwi - dodaje Maciej.

www.gcnowiny.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20070508/MIELEC/70508017

TRZYMAM KCIUKI PANOWIE !!!!!
Obserwuj wątek
    • alicja.krystyna Re: FILM O MIELCU 18.05.07, 15:57
      Ja też trzymam kciuki , wprawdzie jestem mielczanka napływowa ale mój mąż
      wywodzi się ze starej rodziny mieleckich robotników fabrycznych . Dlatego mnie
      to interesuje. Szkoda ,że ten wątek nikogo nie poruszył . Widać wolą ploty o
      nauczycielach, lekarzach itd albo "co zrobić by mielec był rajem na ziemi "
      lub smętne pierdzenie julsa
      • to_ja00 Re: FILM O MIELCU 19.05.07, 22:09
        o filmie to nawet udało mi sie porozmawiać z michałem i maćkiem jak byli w
        mielcu
        dodam jeszcze, że michał napisał książke "Żongler", od kilku tygodni jest w
        bibliotece i mozna ją chyba jeszcze kuopic u debickich w księgarni
        fajna lekturka, to kwestia wieczorka

Pozdrawiam
        • nina_love Re: FILM O MIELCU 21.05.07, 01:29
          Ja też słyszałem o filmie - też rozmawiałem :)
          Oby wyszło :)
    • gabriel08 Re: FILM O MIELCU 21.05.07, 08:12
      Pracuję w obecnym PZL i mógłbym polecić jedną osobę. Dawne WSK a teraz PZL to
      całe jego życie - bardzo barwna postać.
      robert AT wmielcu kropka pl
      • nina_love Re: FILM O MIELCU 21.05.07, 12:52
        a może coś przy okazji - czy owa osoba wie coś może na temat zdjęć wykonywanych przez pracowników dawnego WSK ??? Czy są może takie zbiory w PZL lub WSK ???
        • tom_tams Re: FILM O MIELCU 22.05.07, 16:03
          kciuki bede trzymał za to by ludzie przyszli i zobaczyli ten film. Jeśli
          chłopaki go nakręcą bedzei szansa go pokazać, ale potrzebny bedzie projektor
          filmowy 16mm. z rozmowy wynikało, że chcą go robić na szestnastce :)
          chyba "każdy" mieszkaniec tego miasta ma jakąś historię rodzinną związaną z
          WSK. jednak czy Ci "prawie wszyscy" ludzie przyjdą zobaczyć film? to jest
          pytanie...
          stare foty Zakładu były by świetnym rekwizytem filmowym. czy ktoś zna historię
          fotek wykonanych na WSK? takie foty to fajna sprawa. Czy ktoś ma coś w
          rodzinnych zbiorach. Ja dysponunę pięknym dromaderem podchodzącym do
          lądowania. :)
    • ispaniola Re: FILM O MIELCU 21.05.07, 15:58
      Chętnie bym zobaczyła jak będą kręcić ten film. Może bedzie taka szansa a na
      razie wspieram ich duchowo! Jak by można nie trzymać kciuków!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka