Dodaj do ulubionych

Cochociemni

07.09.08, 20:06
Dzisiaj o 20 05 na TVP 2 poczatek serialu o tej wyjatkowej formacji.
Obserwuj wątek
    • lechowski51 Re: Cochociemni 07.09.08, 22:36
      1 odcinek niezly,.......
      • onlymielec Re: Cochociemni 07.09.08, 22:52
        Warszawska propaganda.Oczywiście poświęcą najwięcej uwagi ich walce
        w Powstaniu Warszawskim.Jeszce kilka takich propagandowych filmików
        i lechowski z resztą kraju będzie się składał na kolejne muzeum w
        Warszawie.W Mielcu nawet nie ma sali poświęconej AK a muzeum
        Sikorskiego w Tuszowie Narodowym to jedna izba.No nic zaczynamy
        zbiórkę na muzeum Cichociemnych po złotówce lechowski zaczyna ja
        następny kto jeszcze?
    • gizmaaa Re: Cochociemni 08.09.08, 07:07
      szkoda tylko że w tym samym czasie leci skazany
      powtarzają gdzieś w tyg ten nowy serial?
      • lechowski51 Re: Cochociemni 08.09.08, 20:33
        Only!.Gdyby Amerykanie mieli tak wyjatkowa formacje jak Cichciemni to zrobili by
        taka epopeje ze caly swiat patrzylby na to z otwartymi ustami.My zamiast
        nakrecic film o rotmistrzu Pileckim czy Piwniku "Ponurym" dajemy z budzetu
        pieniadze na Westerplate ,gdzie rezyser zgodnie z historiografia ktora glosi
        Michnik i spolka pokazuje obroncow tego cypla ganiajacych nago i pijacych
        codziennie.
        ...a to ze nie ma w miejscu urodzin Sikorskiego przyzwoitego muzeum to skandal
        jak i to ze Jedrusie i Dekutowski znani sa tez tylko nielicznym
        • onlymielec Re: Cochociemni 08.09.08, 21:48
          Widzisz lechowski Warszawa oczernia Westerplatte a gloryfikuje się
          Powstanie Warszawskie Sam ostanio widziałem następną propagadę jacy
          to wspaniali głuchoniemi żołnierze walczyli w Powstaniu
          Warszawskim.Film ukazywał takie nawet komentarze że głuchoniemi
          przewidywali gdzie spadnie bomba ,uciekali w przeciwnym kierunku niż
          widzący żołnierze i ludność cywilna. Jako jedyni nie ukazywali
          strachu.Szkoda że nie było komentarzy jak wspaniale strzelali i
          walczyli ,bo to że byli w pełni gotowści i wyposarzeniu to fakt.Tak
          więc widzisz lechowski takiej propagandy to nawet za Generalnej
          Guberni nie było.Oczywiście jest mi tylko przykro że nawet tutaj
          warszafka nie oszczędzi biednych ludzi którzy i tak zostali
          skrzywdzeni przez los.
          • lechowski51 Re: Cochociemni 08.09.08, 23:42
            Only!Zmien plyte bo jak otwieram lodowke slysze Twoja mantre o warszafce
            • onlymielec Re: Cochociemni 09.09.08, 18:25
              A ja podobną mantre słyszę jak właczam telewizor ,czy czytając
              Ciebie,zresztą nie tylko pewnie zaraz pojawi się powtórnie "wynajmę
              mieszkańko w warszawie" na naszym forum.Więc jeszcze raz lechowski
              napiszesz coś o TVP to się zastanów.I nie tłumacz się że nie Ty
              jesteś synem propagandy TVP.
              • lechowski51 Re: Cochociemni 09.09.08, 21:01
                Only jak mozesz przetlumacz mi na "nasze" co powyzej chciales wyrazic!?
                • onlymielec Re: Cochociemni 09.09.08, 22:58
                  Jeśli pozwolisz posłużę się konkretem ,czyli dzisiejszym Dziennikiem
                  z TVP1.Opalam sobie telewizornie i zaczynam oglądać propagande.Na
                  początek Kraśko głosem tak jakby był koniec świata oznajmia że nie
                  ma kontaktu.Ocho myślę ktoś zginął ale póżniej się okazuje że
                  kontakt jest tylko go nie było przez 18 godzin.Rosjanie a właściwie
                  Osetyńcy porwali naszych redaktorków z TVP.No to myslę że przy
                  Kaczorze to chyba bez wojny z Rosją się nie obędzie.Noż kutwa
                  wrzesień jest a tu wojny nie ma !No nic patrzę dalej wszystko w
                  porządku nie będzie wojny bo ruskie przeprosili i redaktorki wolne
                  są. Jedyne co udało im się nagrać to wypowiedz Osetyńca że "Polska
                  to prostytutka co się sprzedała za parę dolarów"Dalej to co zwykle
                  Tusk pracuje nad budżetem ,ekonomiści się wypowiadają ble ble ble a
                  puente kończy fraza że Tusk nikogo nie zadusi.Noż kutwa już mu
                  wierze. Dalej wypowiada się jakiś emeryt który płacze że wydał 18 zł
                  i 21 groszy w sklepie i kamera najeżdza na paragon.Myślę sobie że
                  do emeryta niemieckiego mu dużo nie brakuje.Emeryt niemiecki patrzy
                  czy zakupy w LIDLU kończą się 2 lub 3 cyfrowo ,dla polskiego
                  emeryta liczą się liczby po przecinku! Problem w tym że PLN do EUR
                  to nie 1 DO 1 lecz mniej niż zero.No nic lecimy dalej ,a dalej jest
                  już tylko gorzej.Tatusiowie dobierają się do córeczek czyli ku..ki
                  naród.To tak żeby Polacy nie narzekali że władza jest do dupy bo są
                  gorsi.To ma mi polepszyć humor ,więc jest lepiej.Dalej słyszę że
                  mają ratować Stocznię Gdańską.Rząd na pomoc ma przeznaczyć około 1
                  miliarda złotych z moich podatków.Zaczyna mi skakać ciśnienie! Zaraz
                  widzę Kaczora na bramie stoczni o kutwa wygląda jak Wałęsa! Grozi
                  rządowi ,pokrzykuje ciżba bije mu brawa.Jest wspaniale.Zaraz zaraz
                  myślę sobie co on takiego zrobił dla stoczni jak był przy korycie?
                  Mam przypomniałem sobie były przecież obligacje Rydzyk Company.No
                  nic... dalej Rząd się wypowiada że będzie prosił Komisję Europejską
                  o anulowanie pomocy ,bo to może zaszkodzić Stoczni Gdyńskiej.Teraz
                  zaczynam rozumować tylko jedno z tego blekotu a mianowicie dlaczego
                  Arka Gdynia jebie Lechię Gdańsk.Bo całego tego pojąć nie mogę.Od
                  ciśnienia krwi skoczyło mi ciśnienie w pęchęrzu więc koło 19.45
                  udałem się do klozetu ,ale odbiegam od tematu.Wracam na
                  reklamy,podpaski ,kremy,debilatory,Tina ble ble ble.Jest sport to
                  się człowiek podbuduję myślę sobie.Niestety oprócz złotego medalu w
                  paraolimpiadzie i emocji przed spotkaniem z San Marino nie ma
                  żadnego innego ciekawego wydarzenia.Polski zespół ostro trenuje mamy
                  rozwalić przeciwników w pył po 20 min.No mamy szanse myślę sobie tam
                  grają listonosze ,urzędnicy państwowi sama amatorka.Innymi słowy
                  jebie mnie ten mecz jak każdego normalnego.Jest info o finale US
                  open bez Polaka .Niestety Polaka nie było w ogóle a co dopiero
                  finał.Warszawa za to do.. o meczu Anglików z Chorwacją i
                  przypomniała że dwa ostanie angole prze..i! Jakież to piękne
                  zawsze jak angolom nie wychodzi to pierdzą o tym z
                  zadowoleniem.Pamiętacie Polacy 1973 ,jak polska armia rozjechała
                  anglików na Wembley! Szkoda że każdy inny ważny mecz z angolami
                  kończył się po 20 min.Znowu redaktorki próbują mnie przekonać do
                  meczu Polska -San Marino bo nasuwa mi się 20 minut do głowy.Chyba
                  będę musiał oglądnąć ten mecz bo się zdołowałem.To koniec propagandy
                  wyłączam telewizornie ,bo za chwilę pogoda ,lepiej nie wiedzieć że
                  jutro mają padać deszcze niespokojne i że potargają sady.To jednak
                  lechowski tylko część prawdy bo prawda jest o wiele bardziej
                  koszmarna.Ominąłem najważniejsze.Ominąłem jeden szczegół który mnie
                  całkowicie roz...NIK skontrolowała Generalną Dyrekcję Dróg i
                  Autostrad. W tym roku do tej pory nie oddano ani jednego kilometra
                  autostrady.Kontrola wykazała zaniedbania w samej Dyrekcji ,brak
                  poszanowania dla Twoich i moich pieniędzy.Rząd w Warszawie od nowego
                  roku wszystko zmieni.Generalna Dyrekcja ma się zajmować tylko nowymi
                  inwestycjami.Stare drogi mają przejąć samorządy i je
                  utrzymywać.Tutaj już umarłem ,....zapomnij o nowym
                  stadionie ,plantach,basenie na smoczce i rozwoju tego miasta które
                  tak kocham a Ciebie jebie jak mecz z San Marino.Będziemy utrzymwać
                  drogi prowadzące do Rzeszowa ,Warszawy ,Krakowa,Kielc.Wieczne
                  odpoczywanie daj mi racz Panie...amen PS lechowski założysz teraz
                  temat "Ratujmy Stocznie" .Jak leciało WSK reszte kraju .. co się
                  dzieje z tymi ludzmi.Mnie teraz jebie Warszawa ,Stocznie, Autostrady
                  i cała ta pazerna PROSTYTUTKA POLSKA.Nie obrażaj się Lechowski rację
                  miał ten Osetyniec ,POLSKA TYLKO CIĄGNIE ,CIĄGNIE ,CIĄGNIE.A alfons
                  ma na imię WARSZAWA.Czasami zmienia się burdel mama ale system jest
                  ten sam.
                  • lechowski51 Re: Cochociemni 10.09.08, 22:40
                    Przeczytalem z uwaga Twoja only litanie narzekan,utyskiwan,...Zastanawiam sie
                    czy potrafisz wydobyc z siebie cos pozytywnego z tego co Cie otacza,co
                    przezyles itd.Sprobuj o ile umiesz nakreslic w kilku zdaniach jaki system jestes
                    w stanie zaakceptowac,jaki kraj Ci sie podoba,jaka partie popierasz,kto dla
                    Ciebie jest autorytem.....??????????
                    • malaugena Re: Cochociemni 11.09.08, 13:15
                      jak bedę we wsi Warszawa odwiedze muzeum Powstania,ale tylko po to,
                      aby dowiedziec sie, czy jest tam wzmianka o 200 000 zabitych
                      cywilach, którzy w Powstaniu udziału nie brali.
                    • onlymielec Re: Cochociemni 11.09.08, 15:30
                      Tylko jedno jestem w stanie zaakceptować ,tylko jedno może mnie
                      uszczęśliwić.Jak mielczanie będą o sobie decydować.Jak zaczniecie
                      się kłócić między sobą na co macie przeznaczyć swoje pieniądze.Wtedy
                      zamilknę i nie będzie żadnych litanii z mojej strony.Możesz być
                      nawet Ty lechowski prezydentem Mielca z chlujkiem jak V-ce.To jest
                      to czego pragnę, wiem że droga do tego jest szalenie daleka nawet
                      dalsza niż w 1980 zdaję sobie sprawę.Jednak jest nadzieja ,słowa
                      które powiedziała o mnie nauczycielka"Danger!!!! stupid person"Tylko
                      szaleni i głupi mają na tyle odwagi żeby robić rzeczy które
                      zmieniają świat.Lechowski dzięki że przeczytałeś uważnie moją
                      litanie.
                      • lechowski51 Re: Cochociemni 11.09.08, 20:44
                        Only!Z marzen powstal swiat...wiec miej marzenia ale tez zabierz sie do
                        roboty.Trzeba zmieniac Polske.Dzisiaj masz Ja wolna nie musisz jak ja walczyc z
                        komunistycznym okupantem-,wystarczy ze wykorzystasz mozliwosci jakie stwarza Ci
                        wolna i demokratyczna Polska.
                        ...i przestan z wladz polskich czynic okupantow!Zabory sie skonczyly w 1918 roku
                        • mani1 Re: Cochociemni 11.09.08, 21:03
                          Lechowski to ty kombatant jesteś :-) może do ZBOWID-U należysz? Albo
                          tak walczyłeś jak Jacek Kurski?
                          • malaugena Re: Cochociemni 12.09.08, 09:25
                            jaka walka? komunistom znudziło sie rządzenie więc oddali władzę bez
                            walki. prosze nas nie rozsmieszac tym kombatanctwem, heroizmem itp.
                            dyrdymałami.
                            • lechowski51 Re: Cochociemni 12.09.08, 19:31
                              Tak jest!Komunisci oddali wladze bo im sie znudzilo!Coznudzilo?Mordowac
                              opozycje,zamykac tysiace ludzi,lamac kariery i charaktery!?
                              W nosie mam uznanie takich gowniarzy jak Wy!Robilem to dla siebie i swoich
                              dzieci.Nie oczekuje od Was uznania jak tysiace mi podobnych bezimiennych
                              Polakow,ktorzy narazali sie bo marzyli o wolnej Polsce.Nie wiem co robili wasi
                              rodzice w stanie wojennym,choc po tym co piszecie mam prawo sadzic ze byli po
                              drugiej stronie barykady.Gdyby wam jak moim dzieciom sbecy przewracali lozka i
                              wywlwkali wszystko z biurek,gdybyscie zyli w strachu czy ojciec wroci do
                              domu....to nie pisalibyscie tych obrazliwych tekstow
                              • darecky111 Czegos tu nie rozumiem lechowski.... 12.09.08, 19:39
                                Walczyles z komuna a teraz sympatyzujesz z PIS?
                                Przeciez PIS to albo czlonkowie PZPR, PRON, ZSMP albo dzieci
                                czlonkow tych organizacji sredniego szczebla... np. Ziobro,
                                Cymanski, Kaczynscy, Kryze, Jasinski, Gosiewski, Dorn (tutaj nawet
                                lepiej bo jego ojciec do KPP nalezal).
                              • mani1 Re: Cochociemni 12.09.08, 19:56
                                Lechowski o co ty walczyłeś, o to żeby kacykowie ze związków
                                zawodowych tych z lewj i z prawej, załatwili głównie swoje interesy,
                                aby związki były odskocznią w "wielką" politykę bo do tego to się
                                teraz sprowadza.
                                O to żeby pracownik był traktowany jak szmata i zasuwał za parę
                                groszy na czarno bez poszanowania jego elementarnych praw
                                pracowniczych, a jak mu się nie podoba to won. To nasza
                                rzeczywistość. Co z tego, że może wyjechać za granicę najczęściej za
                                pracą, bo o wczasach niejeden może tylko pomażyć. O to walczyłeś?
                                • lechowski51 Re: Cochociemni 13.09.08, 10:39
                                  Walczylem mani o to abys mogl pisac takie bzdury jak i Twoj kolega
                                  powyzej.Walczylem o to tez abys mogl sam decydowac o swoim losie.Jak Cie nie
                                  stac na wyjazd za granice to Twoj problem a nie wladzy i to sobie chlopie
                                  zapamietaj i zabierz sie do pracy
                                  • darecky111 Lechowski, zamiast obrazac.... 13.09.08, 11:09
                                    moze bys sie odniosl merytorycznie do mojego postu.

Bo inaczej zaczne uwazac, ze z Ciebie taki bojownik z komuna jak
                                    Jarek Kaczynski.
                                    • lechowski51 Mozesz dalej... 13.09.08, 11:51
                                      ..pluc na mnie i PiS,mozesz jak Michnik i spolka mowic ze jestesmy
                                      "antykomunistami z nozem w zebach".Rozmowe z Toba zakonczylem.
                                      Tematem postu sa Cichociemni a wiec jak wiesz cos na ten temat to napisz.
                                      • darecky111 Re: Mozesz dalej... 13.09.08, 15:45
                                        PIS antykomunistyczny???????
                                        Napisalem ci wczesniej, kim sa jego czlonkowie.
                                        Coz, myslalem ze prawda cie wyzwoli.....
                                        • onlymielec Re: No to do roboty 13.09.08, 16:55
                                          Widzisz dobrze powiedziane wziąść się do roboty,jednak trzeba
                                          przejść bardzo trudną drogę.Popatrz w Twojej sytuacji miałeś za sobą
                                          RWE z Jankiem Nowakiem ,miałeś KK czy doświadczenia marca `66 .Teraz
                                          ja mam prawie wszystko przeciw.Zaczyna się już propaganda w
                                          szkole.Nauczyciele wpajają uczniom wiedzę o historii najdalszych
                                          krańców świata a wiedzy o swoim mieście nie umieją potraktować
                                          poważnie.Wiedza o społeczeństwie to wiedza o
                                          konstytucji,ustroju ,ławie poselskiej i poprzednich
                                          prezydentach.Jeśli byś się zapytał o władzę lokalną to nawet sami
                                          nauczyciele by nie wie...i.Druga kwestia KK.Ilu masz w mieleckich
                                          księży w naszej parafii?Jak długo taki ksiądz może przebywać na jej
                                          terytorium.Większość księzy są napływowi po odpowiedniej sieczce w
                                          seminarium z rygułką że Polska to pierwsza matka i
                                          żywicielka .Epikopat zupełnie jak komuniści dążyli do centralizacji
                                          wszystkich obszarów i dziedzin życia religijnego polaków co nie
                                          powinno Ciebie dziwić.To samo dotyczy Policji ,Wojska Polskiego
                                          ciągła rotacja ludzi i miejsc.Wiele pracy i znikąd pomocy
                                          przedemną .Jednak to mnie lechowski nie zraża wprost
                                          przeciwnie.Trzeba tylko od czegoś zacząć może od tych najmłodszych
                                          a obecna polityka W-wy i Rz-wa mi w tym pomoże.Co do Twojej walki
                                          nikt Ci tego nie odbierze.Nawet Ci trochę zazdroszczę choć mało jest
                                          takich rzeczy żebym zazdrościł komukolwiek.Co do mojej rodziny to
                                          masz rację nie brała udziału w `80 jednak nie brała udziału po
                                          żadnej stronie.W mojej rodzinie była walka w latach `41-45 więc
                                          jeśli mogę Ciebie jakoś pocieszyć to tym że prawda wypłynie gdzieś
                                          po 50 latach i gdzieś po tym okresie zaczyna się historia a kończy
                                          polityka.
                                          • lechowski51 Re: No to do roboty 13.09.08, 17:34
                                            Only!Ten watek rozpoczalem aby przypomniec ta wyjatkowa formacje w dziejach
                                            wojska polskiego.Niestety zamiast rzeczowej rozmowy ,jak zwykle na tym
                                            forum,jest wiele osobistych wycieczek.
                                            Odsylam wiec zainteresowanych do ciekawej moim zdaniem strony
                                            www.cichociemni.ovh.org/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka