Dodaj do ulubionych

Świat idzie w złą stronę?

10.01.11, 13:28
Pogoń za kasą, bezguście w muzyce, kulturze, kinie. Prymitywne rozrywki - TV, gry komputerowe. Zamknięcie w blokach z domofonami, kratami. Brak zainteresowania bliskimi, sąsiadami, człowiekiem na ulicy. Wszechobecne reklamy i propaganda. Życie jak w Matrixie w pogoni bez zastanowienia się co w życiu ważne i wartościowe....
Przypomniał mi się ostatni artykuł Tomasza Beksińskiego z "Tylko Rock" gdzie o tym wszystkim pisał już ponad dziesięć lat temu....Czytaj tutaj
Co o tym sądzicie jak to zmienić, aby nie być pacynką sterowaną przez innych (media, kler, władze)?
Obserwuj wątek
    • Gość: Gość Re: Świat idzie w złą stronę? IP: *.146.255.141.nat.umts.dynamic.eranet.pl 10.01.11, 15:23
      Zastanawia mnie jedno.

Dlaczego poodzian podajesz ten sam temat na forum laskowickim.
      I dokładnie ten sam tekst, ale poza tym może to jest antidotum na to forum
    • Gość: mala Re: Świat idzie w złą stronę? IP: 84.19.165.* 10.01.11, 22:30
      Beksinski mial dola i zrobi, co zrobil. Ale gafe strzelil okropna w tym tescie pozegnalnym, bo wiek XX konczyl sie nie wutedy, a rok pozniej. Spoko gosciu, fajna muze zapodawal, dobrze filmy tlumaczyl, ale czegos mu bardzo w zyciu brakowalo.
    • Gość: realista Re: Świat idzie w złą stronę? IP: *.208.38.84.otvk.pl 12.01.11, 10:17
      poodzian- albo ty masz problemy emocjonalne albo ty naprawdę mijasz się z rzeczywistością. Popatrz co dzieje się w Oławie -przecież to twój wieloletni burmistrz ma znaczący wpływ na to jak mamy żyć w naszym mieście. Brak życia kulturalnego w mieście, kiczowate obchody Dni Koguta, brak jakiejkolwiek rozrywki w mieście. Za to wszystko ponosi winę obecna władza , która skutecznie przez ostatnie 8 lat niweluje poziom życia w naszym mieście. Do tego doliczyć brudne ulice, szare centrum miasta i pozostaje nam tylko zamknąć się w blokowiskach i oglądać w otvk reklamy i propagandę twoich oławskich włodarzy. Mówisz o pacynce sterowanej przez innych-ok.W kampanii wyborczej twój burmistrz przestrzegał przez burmistrzem z PO którzy bezie sterowany przez posła, dziś twój burmistrz steruje przewodniczym Rady Miejskiej z PiS-u i przewodniczącym Rady Powiatu (panią sekretarz miasta.)
      • rob.tus Re: Świat idzie w złą stronę? 12.01.11, 14:39
        Realisto, aleś poleciał teraz po całości. Chciałbyś mieć wszystko na tacy? Właśnie napisałeś, ze jesteś kukiełką w tym matrixie. Najlepiej jakby "władza" zorganizowała mi czas od rana do wieczora.
        Przypomina mi się dziecko, które mówi do mamy. "Mamo nudzi mi się, wymyśl coś" Zero inwencji twórczej i wyobraźni. Wszystko podane na tacy i gotowe do spożycia.
        • Gość: realista Re: Świat idzie w złą stronę? IP: *.208.38.84.otvk.pl 13.01.11, 21:40
          rob.tus czy ty nie jesteś powinowaty z poodzianem, takie same flaki z olejem- chcielibyście zaistnieć na tym forum, coś chcielibyście pokazać , czasami coś głupiego zaproponować i to wszystko na co was stać. Władze miasta są od tego aby zadbać o poprawę warunków życia mieszkańcom. Brak w mieście jakiejkolwiek rozrywki, likwidacja kina i kiczowate dni koguta - to jest kultura w najwyższym wydaniu. Jest rozrywka dzięki wieloletniemu burmistrzowi- 10 hipermarketów i slalom wózkami między regałami po zakupy-brawo!
          P.S
          Na temat inwencji twórczej i wyobraźni twojej i twojego przyjaciela poodziana -
          pozwolę sobie przetoczyć znamienite słowa byłego premiera- panowie jesteście mniej niż zero!
          • Gość: Karol Świat idzie w złą stronę. Bez znaku zapytania. IP: *.xdsl.centertel.pl 14.01.11, 00:22
            Nie przesadzaj realista.
            Rob.tus merytorycznie rozmawia, niepotrzebnie go atakujesz.
            Czytałem jego wpisy na innym forum i jest obiektywny.
            Myślę, że nie kierował się żadnymi względami politycznymi, jest temat do omówienia.
            Po co to psuć.

A dla mnie świat idzie w złą stronę pod względem etycznym, gdy czytam, jak młodzi ludzie ciągną za samochodem psa i urywają mu głowę, gnoje, szkoda, że to nie było w Chinach, powinni dostać karę śmierci.
            Zwyrodnialce. Kto im teraz stanie na drodze, jak zostaną niską karę.
            Policjant w tramwaju, który zwróci im uwagę? Powinno się takich debili odizolować do końca życia, żeby już nigdy nie wyszli z więzienia, bo następnym razem człowieka sobie upatrzą.
            Cierpienie zwierząt powinno mieć taki sam wymiar, jak zabicie człowieka.
            I to jeszcze tak okrutna zbrodnia.

Jak w Polsce ma być dobrze, skoro kler dostaje kolejne niby odszkodowania, ciekawe za co,
            bo mieli jakieś ziemie w XVIII to uważają, że im się należy.
            Niech może zaczną oddawać majątki magnatom, Radziwiłłowie powinni odzyskać swoje 100 wsi, mieszkańców się wyrzuci z Podlasia, Zamojskim odda się całe miasto Zamość.
            Wróćmy do czasów feudalizmu. Do króla, pańszczyźny, chłop który nie będzie miał prawa uciec z roli, dlaczego Kościół ma mieć tylko przywileje (Tiges Wiz ten frangment pisany z ironią, więc nie bierz na poważnie)
            Jako bliski Platformie, jestem rozczarowany tym, że nie potrafi sobie poradzić z apetytem Kościoła, liberalna partia, za taką uchodziła, gdy zostawałem członkiem partii, dlaczego kolejna partia wciąż idzie na ustępstwa wobec kleru, który ma najwięcej przywilejów, jak żadna inna grupa zawodowa. I ciągle im mało.
            W XVIII wieku kler zasiadał w sejmie, prymas był powiernikiem króla, to były inne czasy.
            Kler był o wiele licznijeszy, a dziś te wszystkie majątki, ziemie dlaczego dostają za darmo?
            Nie wierzę, że Platforma nie ma możliwości zastopowania tego procederu.
            Po prostu następna partia, która opiera władzę na Kościele.

A Platforma znów popełnia błędy porzedniej ekipy. Za kilka miesięcy nastąpi wyrzucenie, lub już nastąpiło, wszystkich dziennikarzy, którzy mają pisowsko-katolicko-narodowe poglądy. Ziemkiewicz, Terlikowski, Sakiewicz, Pospieszalski, Cejrowski.
            Tylko, że do telewizji publicznej powinni mieć dostęp dziennikarze z różnych opcji. I lewicowi Sierakowski, i bardziej obiektywno-platformiarscy Tomasz Lis i Jacek Żakowski ( ten bardziej chyba lewicowo - obiektywny) oraz ci dziennikarze stricte prawicowi.
            Oczywiście nastapi to samo, co za Pis, zdjęcie wszystkich niewygodnych programów.
            Wstyd mi za taką Platformę. Buta i zbytnia pewność może doprowadzić na skraj przepaści.
            Bo nie takimi metodami się walczy z opozycją.
            Walczy się merytorycznie, na czyny i działania, a nie wyrzucaniem wszelkich niewygodnych dziennikarzy. To były metody poprzedniej ekipy.

Bo człowiek, by wykrystylizować swój pogląd na świat, powinien być jak historyk, który ma dostęp i do źródeł propagandy nazistów (Mein Kampf), dzieł Marksa i Lenina, prawicowych pisarzy, poznaje twórczość Łysiaka i Kapuścińskiego, całe spectrum różnych źródeł, by mógł sobie ukształtować swój własny pogląd na dany temat.
            Platforma eliiminując niewygodne programy, nie pozwala na wykreowanie się poglądów szerokiej masie ludzi.
            Bo obok programu Pospieszalskiego, z którym się oczywiście przeważnie nie zgadzałem, można było/jeszcze oglądać program Lisa, Ziemkiewicza i Żakowskiego, by poznać aspekt z różnych punktów widzenia.
            Platforma sama sobie robi krzywdę.
            Bo program Pospieszalskiego nienawidzono i wyśmiewano, ale jednak oglądano, bo podejmował tematy, mimo, że prowadził tendencyjnie, ale jednak.
            Brak mi liberalizmu i pluralizmu w telewizji, co władza, to wyrzuca niewygodnych dziennikarzy.

W końcu zostaną sami dziennikarze, którzy nie mają nic do przekazania, a najbardziej opiniotwórczym programem będzie jakiś show na lodzie lub w tańcu oraz program Zygmunta Chajzera. I tym tłuszcza będzie musiała się zadowolić.
            Najsłabsi dziennikarze rozrywkowi, ku uciesze ludu.

A tak wierzyłem i wierzę nadal w Platformę, że nareszcie się cokolwiek zmieni, a tu dalej bez reform, PSL blokuje Krus, Kościoła wszyscy się boją, Senatu nie ma kto zlikwidować, a na tablicy powieszonej przez Balcerowicza dług rośnie i rośnie.
            • Gość: fiat-stilo Swiat ewidentnie idzie w złą stronę. IP: *.adsl.inetia.pl 02.12.11, 19:00
              Dlaczego z jednej strony masowo wycina się lasy amazońskie, równikowe i tropikalne, będące najskuteczniejszym stabilizatorem sytuacji klimatyczno-pogodowej na świcie, a z drugiej strony eurokraci milczą na temat wycinki lasów i głosują za coraz surowszymi normami czystości spalin, powodującymi że już nie da się produkować trwałych silników! Aktualne silniki samochodowe są tak wyżyłowane przez ekologię, że już po 40 tysiącach km mają poważne problemy, co kiedyś było nie do pomyślenia. Dlaczego już nie montuje się V6 w Alfach, dlaczego wycina się bezmyślnie lasy równikowe? Nie można byłoby równolegle zachować lasy i montować V-szóstki? Można by było! Ja wiem Karol, że Tobie zapewne jako politpoprawnemu ekologowi (i wielu Polakom, których wiedza zatrzymała się na Golfach III i później IV do 2003 i Passatach B5 które skończono produkować w 2005 roku wraz z końcem obowiązywania i tak bardzo łagodnej w porównaniu z tym co jest dzisiaj normą Euro 3)zapewne nie przeszkadza ten fakt z silnikami, ale spróbuj chociaż raz wsłuchać się w to co inni mają do powiedzenia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka