Gość: Wacek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.07, 19:35 A o sadzicie na temat pracy w Ronalu???? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: wer Re: Ronal IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 11.10.07, 07:57 Widze ze nikt sie nie wypowiada wiec albo jest tak dobrze albo tak zle;/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zyga Re: Ronal IP: *.wch.net.a5i.pl 03.02.08, 10:09 Średnio.trzeba zapieprzać w pyle,smrodzie i ciagle mało i mało,więc <ochoczo> praca w weekendy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Ronal IP: *.wlb.vectranet.pl 07.02.08, 15:48 burzy się ,rozbudowuje i będzie przyjmował - właściwy kierunek rozwoju Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: d Re: Ronal IP: *.eranet.pl 08.02.08, 20:04 smród,zapylenie,gorąco,hałas - porażka, syf !!! Pieprzone felgi z rumuńskiego zakładu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: Ronal IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.08, 21:03 A jakie płace???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ?? Re: Ronal IP: *.ssp.dialog.net.pl 08.02.08, 23:26 lepiej czy gorzej z Płaca i atmosferą w porównaniu z Toyotą Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Re: Ronal IP: *.walbrzych.vectranet.pl 28.02.10, 21:37 Bardzo dobra firma Odpowiedz Link Zgłoś
milakowie Re: Ronal 11.04.09, 12:03 Gość portalu: wer napisał(a): > Widze ze nikt sie nie wypowiada wiec albo jest tak dobrze albo tak > zle;/ jest oki tu znajdziesz wiecej na ten temat www.ronaljelczlaskowice.fora.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Beduin Re: Ronal IP: *.gprs.plus.pl 16.04.09, 13:39 Jest do dupy i gorzej już być nie może Odpowiedz Link Zgłoś
milakowie Re: Ronal 19.08.09, 12:03 w ronalu sie zarabia i tyle niezla kase www.fotopasja.klm.net.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tuniu Re: Ronal IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.08, 02:18 Praca w Ronalu to tragedia jesteś niewolnikiem do roboty. Kierownik traktuje cie jak szmate.Tam jest syf pył i gorąco.Uciekajcie jak najdalej od tego syfu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zibi Re: Ronal IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.02.08, 17:54 syf i gorąc ale płacą na czas. i nie jest tak źle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: to Re: Ronal IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.08, 18:47 To znaczy jakie sa zarobki??????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misiek Re: Ronal IP: *.mia.three.co.uk 17.05.08, 16:15 Robota jest wspaniała,bo nic sie nie robi,a pieniadze same wlatuja.Roboty tutaj pracuja,a ja tylko podaje na tasme te felki.Cudo w jelczu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miro [...] IP: *.access.telenet.be 01.03.11, 12:46 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alek Re: Ronal IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.08, 22:54 Teraz wszędzie płacą na czas a stawki są beznadziejne jak Ci zabiorą premie to zarobisz tyle co bezrobotny na zasiłku a wiem coś o tym hehehe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: były pracownik Re: Ronal IP: *.2-4.cable.virginmedia.com 15.09.11, 22:59 Prawda jest taka, cała wina że firma tak mało płaci tkwi w samych pracownikach, może czas się zastanowić nad tym aby zacząć walczyć o swoje. Kiedyś na mojej zmianie próbowaliśmy się przeciwstawiać rosnącym normom, nie przychodziliśmy w sobotę do pracy i robiliśmy jak najmniej ale niestety inne zmiany nie chciały współpracować i przeciwnie robili po 300% normy, typowi tępi Polacy. Powinniście wszyscy jechać do Meksyku i od tamtejszych wieśniaków uczyć się jak należy walczyć o swoje. W Wałbrzyskim Ronalu pracuje za dużo tzw dupolizów oni jedynie mają najlepsze fuchy lepiej płatne, po tym ich można rozpoznać. Jeśli chcecie coś zmienić to niestety jedyna droga to strajk włoski. Zwolnijcie trochę tępo to jedyna droga, nie miejcie złudzeń że ktoś zauważy że robisz więcej i dzięki temu dostaniesz podwyżkę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inga Re: Ronal IP: *.dip.t-dialin.net 18.09.11, 12:46 DLATEGO TEN KRAJ ZAWSZE W DUPE BENDZIE BITY ALE TYLKO RODAK OD RODAKA POLAK TU NA ZACHODZIE TO NAJGORSZA SZMATA JAK ISTNIEJE BRAK SŁÓW Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Ronal IP: *.213.38.84.otvk.pl 30.10.11, 20:30 postaw się to cie zwolnią Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dfsdf Re: Ronal IP: *.182.219.81.magma-net.pl 04.04.08, 17:26 www.ronaljelczlaskowice.fora.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iwanbt Re: Ronal IP: *.mayhem.net.pl 29.04.08, 17:01 słyszał ze da rady wyciagnac nawet 3.500zł na raczke to prawda?ponoc trudno sie tam dostac? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fumfelzjelcz Re: Ronal IP: 82.160.194.* 04.10.08, 14:10 3500 !!! moze chłopaki z wałbrzycha to tak ? ale w jelczu chuba kierowi czaq by bylo obciagnac i lizac dupe po sraniu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Beduin Re: Ronal IP: *.gprs.plus.pl 16.04.09, 13:47 Jeszcze by tego brakowało żeby nie płacili na czas a jeśli dobrze płacą to tylko rodzinie i znajomym albo chyba że pierdyknie się 9 świąt i parę dwunastek to i tak robola wyru...ą na wypłacie Odpowiedz Link Zgłoś
impale Re: Ronal 17.05.08, 16:28 Roboty same pracuja ,a robota sama sie robi.W jelczu jest super wiec tam idzcie do pracy.Pieniadze same wpadaja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KOLLLI Re: Ronal IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.08, 11:07 MAM PYTANKO...MOZE KTOŚ WIE CZY POTRZEBUJA TAM DO PRACY NA WÓZKI WIDŁOWE.JAKI TAM JEST SYSTEM PRACY NO I OCZYWISCIE JAK TAM Z KASĄ.PROSZE O ODPOWIEC Z GORY DZIEKUJE.POZDRAWIAM Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Ronal IP: *.213.38.84.otvk.pl 30.10.11, 20:29 spie...j z tamtąd jak najprędzej Odpowiedz Link Zgłoś
impale Re: Ronal 17.05.08, 16:29 Gość portalu: Wacek napisał(a): > A o sadzicie na temat pracy w Ronalu???? SupEEEEEEEEEEEEEEEEEEEERRRRRRRRRRRRRRRRRRR Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ROBOL Re: Ronal IP: *.ssp.dialog.net.pl 30.10.08, 14:06 WSZYSTKIE WYPOWIEDZI POZYTYWNE TO PISZĄ TE SZMATY Z BIURA Z NUDÓW,CÓRKA BIZONA NAZYWANA CHOHOŁEM I RESZTA NIEOROBÓW Z AKWARIUM. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piottr Re: Ronal IP: *.eranet.pl 05.10.08, 09:01 zawsze miło wspominam ten zakład Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JIM Re: Ronal IP: *.chello.pl 30.10.08, 21:42 WYkorzystali i wypluli to caly Ronal Srac na ten zaklad i ludzi polak polakowi wilkiem PAMIETAJCIE Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KRISS Re: Ronal IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.08, 12:23 MAM PYTANKO...MOZE KTOŚ WIE CZY POTRZEBUJA TAM DO PRACY NA WÓZKI WIDŁOWE.JAKI TAM JEST SYSTEM PRACY NO I OCZYWISCIE JAK TAM Z KASĄ.PROSZE O ODPOWIEC Z GORY DZIEKUJE.POZDRAWIAM Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ON Re: Ronal IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.09, 14:16 Poszukują tam pracowników może? Młody, wykształcenie średnie, kat B, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ede Re: Ronal IP: *.ssp.dialog.net.pl 07.01.09, 18:54 jak na razie to nic o przyjęciach nie mówią ,wręcz przeciwnie chłopaki (na terminowych) obawiają się czy dają im nowe umowy w najbliższym czasie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Naiwny Ronal -zwolnienia a nie przyjęcia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.09, 20:17 Niestety nie mlodzi muszą sie obawiac lecz starzy pracownicy , którzy ciągneli ten zakład od początku.Kierownictwo robi sobie jaja z pracowników. Wielki kierownik zrobił spotkanie z majstrami i podziękowali najbardziej doświadczonym pracownikom (czystka). Absurd polega na tym ,że przed końcem stycznia pare osób dostało przedłużenie umowy o prace a na początku lutego niewygodni pracownicy dostali wypowiedzenia . Nic ich nie rusza- MOBBING jest tam na porzadku dziennym ale nikt sie już nie odzywa bo ludzie boją sie o swoje stanowiska pracy.Osoby , które miały odwagę coś powiedziec juz dostały wypowiedzenia z pracy.Jest kilka zwolnien , którymi powinna zainteresowac się inspekcja pracy albo sąd pracy.Wśród osób , które dostały zwolnienia są pracownicy , którzy przez kilka lat pracy byli dyspozycyjni (chodzili w soboty i niedziele do pracy ),nie chorowali,pracowali sumiennie i dobrze ale mieli odwage mówić co im się nie podoba i za to dostali kopa. BRAWO RONAL pokazaliście jak dbacie o ludzi. W mediach występują jako jedna z najlepszych firm na dolnym śląsku ale nikt nie pyta ludzi jacy są naprawde. Szkoda słów może jakieś media zainteresują sie naprawde pracownikami a przestaną wchodzic w .... zarządowi firmy Ronal . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leon Re: Ronal -zwolnienia a nie przyjęcia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.09, 12:17 Niestety to fakt że zwalniają starych pracowników,jest to dla nich szok,ale to właśnie o to chodzi,czuli się tak pewnie że robili jak chcieli i kiedy chcieli-rutyna.Myśleli że wystarczy mieć staż i są nietykalni.Naj bardziej wykoszono ludzi na obróbce ręcznej,ale mafia z Czarnego Boru została. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ali Re: Ronal -zwolnienia a nie przyjęcia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.09, 19:46 jaka rodzinka zastanów się o co ci chodzi,żal masz jakiś czy co że piszesz takie rzeczy napisz konkretnie o jaką mafie ci chodzi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ronek Re: Ronal -zwolnienia a nie przyjęcia IP: *.dialog.net.pl 28.09.09, 14:41 jakos tam pracuja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kinol Re: Ronal -zwolnienia a nie przyjęcia IP: *.ssp.dialog.net.pl 08.03.09, 00:39 ajesli chodzi o mafie z Czarnego Boru to w czarnym borze bezrobocie minelo jak i w Witoszowie to nowa mafia z lakierni Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tobi do Leona Re: Ronal -zwolnienia a nie przyjęcia IP: *.gprs.plus.pl 16.04.09, 17:20 To normalne że mafia z Czarnego Boru została jeszcze raz potwierdza się teza że jest to zakład gdzie zostali upchani znajomi kuzyni sąsiedzi córki i zięciowie A jeśli chodzi o szok to nie widziałem tam żadnego zszokowanego dlaczego?Bo pracowali tam wystarczająco długo by pojąć że tam nie ma zasłużonych i nie liczą się i nie szanują nikogo nie ważne czy chorowałeś czy nie czy byłeś sumienny chyba za krótko tam pracujesz albo nie rozumiesz o co chodzi dla tego chyba jesteś tak pewny siebie i dla takich pewniaków jak ty zwolnienie dopiero będzie szokiem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pisarz Re: Ronal -zwolnienia a nie przyjęcia IP: *.ssp.dialog.net.pl 17.04.09, 13:35 to ty niewiesz ze ronal od samego poczatku byl aluminiowa dolina niewoli. Tam nigdy ludzie sie nie liczyli tylko kasa tak wlasnie jest w firmach kierowanych przez bylych komunistow dla ktorych czlowiek zawsze byl niczym pisze z pogarda o tych ludziach , bo przez caly okres ich wladzy byli oni ugrupowaniem mafijnym i powinno sie ich tepic z cala surowoscia prawa. Niech przypomne tylko jak zatuszowano sprawe po wybuchu na lakierni dwoch mlodych ludzi stracilo zycie a nikt za to prawnie nie odpowiedzial. Nie zastanawialiscie sie dlaczego???. W kolo tylko lapowki za to aby firma mogla dalej bezkarnie gnebic ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do leona Re: Ronal IP: *.ssp.dialog.net.pl 20.02.09, 19:28 z tym szokiem - to dobre- nie widziałem żadnego z nich w szoku-myśle że to ty się bardziej osrałeś . a rodzina z czarnego to fakt ma się bardzo dobrze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oddany Re: Ronal IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.09, 12:47 Wszyscy tylko marudzą a do uczciwej pracy nie ma nikogo. Zostaną tylko Ci co zasługują. RONAL WAŁBRZYSKI jest najlepszy a LSKOWICE precz. To dobrze że MAFIA uczciwie pracuje. Kochajcie przełożonych oni wiedzą co robią a wam prostaki nic do tego.HE HE HE HE. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja, czyli ktoś. Re: Ronal IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 23.02.09, 19:22 Prawda jest taka, że pozbyli się pracowników z największym stażem, bo byli dla kierownictwa najbardziej niewygodni. Młodymi matołami można kręcić jak się chce, a ze starymi już nie jest tak kolorowo - jednak tylko w przypadku jeśli starzy pracownicy mają tzw. olej w głowie. Wielu z nich niestety go nie ma. Kilka wniosków: 1) PRAWDĄ jest, że wypowiedzenia dostali Ci, którzy nie przychodzili do pracy w soboty i niedziele. No tak zasłużyli… Powinni „dymać” 7 dni w tygodniu i poprosić o dodatkowy 8 dzień. Przecież „robole” nie potrzebują odpoczynku, weekendu, czy po prostu dni wolnych na regeneracje sił. 2) PRAWDĄ jest, że wypowiedzenia dostali pracownicy, na których trudno było wymóc podkręcanie norm. No tak… Na każde skinienia Jaśnie Panów: „Hiszpańskiego Konia”, „Wazeliny”, „Nielota” i reszty Możnowładztwa powinni zamerdać ogonkiem i dorobić dziennie, co najmniej po 15 kółek. Tylko nikt jakoś nie widzi, że w cywilizowanym świecie (nawet Ronalach za granicą) robi się 1/3 – 1/2 tego, co tutaj. Śmieszne? Śmieszne jest to, że można było zrobić 250 % wg normy z Niemiec. Po „przeliczeniu norm”, to teraz zaledwie 100 %. Ile to kół? Zależy od rodzaju. Były takie, których robiło się ponad 500 sztuk na zmianę. 3) PRAWDĄ jest, że RONAL Polska to firma rodzinna. Wujek, szwagier, brat, kuzyn, mąż kuzynki, brat kolegi, a do tego córka i zięć na dokładkę. Cóż oni są winni temu? Nic! Każdy ma prawo do zatrudnienia. Tylko , gdy pracownikami funkcyjnymi zostają tylko dlatego, że są „po kądzieli”, to chyba „nie halo”. 4) PRAWDĄ jest, że RONAL to firma preferująca Czarnoborską Mafię. A kogo ma preferować? Obcych? Nie ma to jak rodzina. Brat, szwagier, kolega czy kuzyn nie zawiedzie. Może być mułem bagiennym, ale ważne, że jest „od Nas”. - Załatwiłem Ci pracę? No to teraz musisz się odwdzięczyć. Zapytajcie ludzi z QS’u jakie są umiejętności wielu z nich. Do brony - to owszem - nadają się. 5) PRAWDĄ jest, że warunki pracy w działach odlewni i obróbki mechanicznej są wręcz katastrofalne. Zadymienie na odlewni, mgła olejowa na hali OM, chłodziwo wypluwane z filtrów na głowy pracowników OM. Trudno wymienić wszystkie – delikatnie mówiąc- mankamenty. No, ale wg kadry kierowniczej wszystko jest Ok. Robolom nie przysługują godne warunki pracy. Przykład? Od kilku lat , pomimo ciągłych próśb pracowników smród szamba pochodzący z nieczynnego „kibla” obok linii nr 6 jest nie do wytrzymania. Ale to nie śmierdzi w biurowcu. Zmieni się to z pewnością po przejściu na nową halę. Taka ładna, taka wychuchana. Szkoda, że po ponad dziesięciu latach chlewu, w jakim pracowali chłopaki z OM. Tak. Dostałem wypowiedzenie. Ale czy jestem w szoku? Nie, z pewnością nie. Prawdą jest, że nie jest to najlepszy moment na to i może skomplikować mi życie, ale na Ronalu świat się nie kończy. Mogę zarobić nawet mniej jak tam, byle by pracodawca szanował mnie i wkład, jaki daję w JEGO firmę i JEGO zysk i miał tego świadomość. Może nawet sprawiać pozory tego szacunku. W Ronalu nawet pozorów szacunku nie uświadczysz. Ktoś pytał o zarobki. Są, nawet i dobre. Ale pod warunkiem pierwszej części pkt.1. W przeciwnym wypadku będą oscylować na pułapie 2 tyś zł. - plus minus 200 zł. Nie zapomnijcie, że będąc pracownikiem OM ustawicznie znosić będziecie musieli podnoszenie norm (i ich wymuszanie na Was), grymasy oburzenia, gdy nie będziecie mogli lub chcieli przyjść w soboty i niedziele (zakładając, że znowu wróci sytuacja z zamówieniami z poprzedniego roku), wielokrotnie sprzeczne oczekiwania, co do sposobu pracy i w ogóle ogólną presję, która sama w sobie nie jest niczym nadzwyczajnym i złym pod warunkiem, że respektuje się oprócz obowiązków także i prawa pracowników. Jeśli chcesz pracować w tej firmie – aplikuj! Wymagania wywnioskujesz z powyższego tekstu. Ha, ha, ha. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kamil Re: Ronal IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.09, 00:35 Masz troszeczkę racji ,a pytanko takie ,dlaczego juz nie pracujesz? Wykfalifokowani i sumienni pracownicy napewno nie musza się obawiać zwolnienia , a co do średniaków ,to przykro ,ale czas kryzysu dotyka ich ,a jeżeli chodzi o warunki pracy to wybacz ,ale w innych zakładach nikt przy obrabiarce CNC nie ma czasu na papierosa ,a w ronalu i owszem ,pracuje w tej firmie 12 lat iuwierz nie mam tzw pleców ,szanowany jetem za swoją sumienność i fachowość i jeszcze jedno zawsze szanowałem i szanuje ludzi chociaż oni niejednokrotnie nie szanują siebie.Pozdrawiam powodzenia,naprawde z całego serca Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sumienny Re: Ronal IP: *.ssp.dialog.net.pl 27.02.09, 12:09 panie kierowniku czemu podpisuję sie pan -kamil ?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Matrix do sumienny Re: Ronal IP: *.gprs.plus.pl 16.04.09, 17:39 >bo zapomniał napisać na końcu "a" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MURINIO Re: Ronal IP: *.ssp.dialog.net.pl 19.01.12, 16:45 KURWA ALE POLEWA Z TEGO JEBANEGO RONALA NIE WINNEGO CHLOPAKA OSKARZYLI O KRADZIEZ DEKIELKOW DO AUT... A CHLOPAK DALEJ JE SPRZEDAJE BO KURWA NIE MIAL ICH Z ZAKLADU... JAKIE JEBANE BARANY DRAMKI POROBILI SIERZANT SRA NA BRAMIE... A WSZYSTCY I TAK WIEDZA JAKA JEST PRAWDA!!! MLODY OFICIANLE GRATULACJE OD CHLOPAKOW ROB TAK DALEJ!!! CHLOPAK NIE PRACUJE A I TAK DALEJ ZARABIA NA TYCH BARANACH... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bez nazwy Re: Ronal IP: *.play-internet.pl 17.02.12, 17:14 A co myslicie o tym? wyrzucili mnie z pracy po 6tygodniach za słowa -NIE PRZYP.... SIĘ DO MNIE-skierowane do mistrza zmiany o dziwnym nazwisku Konne.... jakoś tak. Jakie nazwisko to nieważne. Pracuje na kontroli wyjściowej.Kto tam pracuje-pracował to pewnie wie o kogo chodzi. Chyba ma słabą psychikę albo nie wiem co. Jedno jest pewne, włazi bez wazeliny gdzie tylko może.Kawał drania, że pozwolę sobie go tak nazwać- z całym szacunkiem dla Drania. Taka jest opinia o nim i o paru innych z działu QS. Mówiąc to, spodziewałem się konsekwencji, ale nie takich. Doszły do mnie słowa, które rzekomo mu powiedziałem ale nie to co naprawdę usłyszał. Powiedziałem mu to prosto w twarz bez obecności innych pracowników. Na drugi dzień moje miejsce zajął pracownik Ronala.Czy to wszystko było celowe czy zbieg okoliczności niech każdy sobie sam odpowie.Będąc pracownikiem Ronala pewnie inaczej potoczyły się sprawy.,A tak pracownik tymczasowy nie ma praw tylko obowiązki.W każdym razie nie polecam tej Firmy pod każdym względem. Straciła w mnie wiele i każdemu będę o tym mówił jak traktują pracowników. A Trenkwalder to już chyba każdy wie co sobą reprezentuje.Pozdrawiam tych, którzy tam pracują i jednocześnie współczuję, że nie mogą nic mówić by nie stracić tak cennej pracy. Dzięki Panowie za okazaną mi pomoc podczas pobytu w Ronalu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: --------- Re: Ronal IP: *.walbrzych.vectranet.pl 28.02.12, 11:09 Kannenberg Jacek Tego h...a kazdy zna i kazdy h...a kocha Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szczęsliwy Re: Ronal IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 02.03.09, 23:54 ja zwolniłem się sam, bo miałem trochę szczęścia. A lata spędzone w Ronalu wspominam jako czas porównywalny do jakiegoś getta, gdzie nie masz żadnych praw. Majstrowie to inteligentni inaczej, którzy poza ronalem nadawali by się tylko do tarcia chrzanu, ale to jest na rękę dyrekcji bo tępaki zrobią wszystko, żeby się utrzymać. Potwierdzeniem i mega emanacją tego trendu jest jego wysokość kierownik OM. Poziom intelektualny tego gościa jest na poziomie półki z młotkami w Castoramie, przy odrobinie inteligencji można było robić sobie z niego niezłe jaja. Życie jednak płata różne figle i odpłaca się w najmniej niespodziewanym momencie. Ja tych sku...synów będę pamiętał do końca życia i czekał będę cierpliwie na okazję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nowy Re: Ronal IP: *.walbrzych.vectranet.pl 07.03.09, 17:46 całkowicie się z tobą zgadzam!!!! ja niestety nie zwolniłem się sam ale po 10 latach pracy dostałem z dnia na dzień wypowiedzenie. nikogo nie obchodzi, że mam małe dzieci na utrzymaniu. co więcej- wypowiedzeniA NIE DOSTAJĄ LUDZIE, KTÓRZY PRACUJĄ 2, 3 LATA, ALE DOŚWIADCZENI PRACOWNICY!!! No i oni stają też przy maszynach i piecach, a także obsługują wózki widłowe nie mając do trgo żadnych uprawnień!!!! sprawa nie tylko dla inspekcji pracy, ale też dla prokuratury!!!! a wiecie czemu oni zostają? bo są wygodni dla majstrów i kierowników!!!!! nie odezwą się i będą pracowa 24 godziny na dobę w temperaturze 60 stopni a po pracy postawią jeszcze majstrowi piwo!!! przy okazji poziom intelektualny majstra z odlewwni jest jeszcze niższy niż tego z OM. ten to nawet na półkę w Castoramie się nie nadaje!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kinol Re: Ronal IP: *.ssp.dialog.net.pl 08.03.09, 00:36 tak samo iloraz inteligencji odlewnikow jest bardzo niski dlatego ze kradna reczniki i skarpetki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niunia Re: mafia?????l IP: *.wlb.vectranet.pl 27.02.09, 10:41 mafia? jakaz znowu mafia? hahaha!!!!! z czarnego boru;)) alez sie usmialam.... mafia... buhahahah. Pozdrawiam Mafie... egh...;/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tobi do niuni Re: mafia?????l IP: *.gprs.plus.pl 16.04.09, 17:31 Mafia to takie żartobliwe określenie zbiorowiska chłoporobotników z Czarnego boru w Ronalu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ks Re: Ronal IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.02.09, 10:43 Po przeczytaniu twojej opinii jestem w szoku. W sumie jak zwalniają takich mądrych, kumatych jak ty( widać po sposobie wypowiedzi) i dodatkowo widać ze firma inwestuje podstawowych robili wykonujących wszelkie polecenia niż w wykwalifikowana ekipę mogącą wpływać rozwojowo na każda firmę. Coz takich głupich ludzi mamy na stanowiskach kierowniczych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DX Re: Ronal IP: *.ssp.dialog.net.pl 01.03.09, 19:36 Do (ja czyli ktoś )święta prawda nobel za to Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kierowca Re: Ronal IP: 78.133.207.* 05.03.09, 13:51 Po przeczytaniu tego,co wypisujecie nasuwa mi się tylko jedo-sami jesteście sobie winni.A dlaczego nie założyliście żadnych związków,które teraz by was reprezentowały.Ktoś tam pisze,że pracował 12 lat,to dlaczego nikt nie pomyślał wcześniej o tym?Przecież siedziba związków wcale nie musi być na terenie zakładu pracy.Skrzyknijcie się w kilkunastu i nawet u kogoś w domu możecie działać,pod warunkiem,że bedzie to miało legalną formę tzn,że zarejestrujecie swój związek.Są przy tym pewne koszty,ale opłaca się.Ja pracuję na strefie i wiem,że u was pracował gdzieś na produkcji chyba Szymek,albo jakoś tak.Ten chłopak teraz jest bodajże radnym.Idźcie do niego.Na pewno wam pomoże. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anonim Re: Ronal IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.09, 22:17 Temat zwiazków byl juz poruszany wiele razy.Było kilka osob, które chciały to zrobić ,ale ..... . Dzisiaj te osoby o ile mi wiadomo są na wypowiedzeniu ( ciekawe dlaczego ).Wiem jedno- na tym zakładzie są tacy co sprzedaliby własną rodzine żeby wejść w d... majstrowi czy kierownikowi. Na obróbce siedzą same (sory)ćwoki,którzy mają wiele do powiedzenia na łaźni a w obecności majstra czy kierownika nawet się nie odezwą. Na dzień dzisiejszy to dobra metoda, ale jeśli dojdzie do najgorszego to na obróbce zostanie 60 osób i wtedy nawet wazelinarze dostaną kopa w cztery litery i ciekawe jak się będą czuły z ręką w nocniku pełnym fekalji . Ciekawe czy znajdzie się ktoś kto nie da się do końca zgnoić i będzie walczył z tymi szujami z dozoru . Bo to oni powinni w pierwszej kolejności dostać zwolnienia-nieroby-. Niestety nic się już nie zmieni . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gołdyś Re: Ronal IP: *.ssp.dialog.net.pl 06.03.09, 20:46 ten kto pisał że pracuje 12 lat to kierownik-faja--a on chyba nie będzie chciał zakładać związków ..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kinol Re: Ronal IP: *.ssp.dialog.net.pl 08.03.09, 00:30 co wy gadacie jak sie ktos nie podlize kierownikowi tak jek ja to robie to niewiem czy widzieliscie kto zostal jeszcze majstrem na kompletacji nara cwoki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kinol Re: Ronal IP: *.ssp.dialog.net.pl 08.03.09, 00:49 jesli chodzi o podnoszenie norm to jakis baran musial pokazac ze mozna a jesli chodzi o soboty i niedziele to sa barany ktore z checia przychodza a jak ci sie to nie podobalo to cie nikt nie zmuszal zebys tam pracowal mogles sie zwolnic dawno Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bigos Re: Ronal IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.09, 23:58 taki jesteś mądry bo pracujesz na kompletacji przyjdz na OM jak popracujesz tydzień na linii nr.1 albo 3 to wtedy pogadamy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jamjest Re: Ronal IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.09, 19:51 Kinol napisał że liże dupe kierownikowi a niżej że w soboty przychodzą barany. I właśnie RONAL takich kretynów się pozbywa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gocha Re: Ronal IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.09, 13:34 Nie pracuje w Ronalu i nigdy nie pracowałam. Słuszałam, że są zwolnienia, a czy ktoś wie co z tą nowowybudowaną halą? Czy tam ktoś będzie pracował czy będzie stała i czekała na lepsze czasy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leszek Re: Ronal IP: 79.162.137.* 19.03.09, 16:45 Ha Ha Ci co zasługują a to DOBRE!!! Ja na miejscu elity Ronala tez bym bał sie o prace skoro polityka zwolnień polega na tym aby w zakładzie zostały same ASY!! Najciekawiej z tymi Asami jest na ODLEWNI u Karniszewskiego! Mobing rano, popołudniu, i na nockach wszystko zależy czy mistrz się wyśpi! Najlepiej mają jego przydupasy, bo im wolno wszystko! Nie nominuje do zwolnień za: wazeliniarstwo, donoszenie, pijaństwo, nki i spanie!! Tak więc dzięki takiemu majstrowi i dalszym zwolnieniom brygada nr 1 składac się będzie z alkoholików, enkarzy, donosicieli i nierobów, bo reszte normalnych i tak w końcu zwolni! bo to moze wielki mistrz!! Trochę się wkurzył ostatnio bo myslał, że zostanie kierownikiem ale mu nie wyszło! no i całe szczęście bo zostaje jakaś nadzieja, że będzie na odlewni jeszcze normalnie.... Jego miejsce powinien zając już dawno ktoś inny bo on wcale nie nadaje się do pracy z ludźmi np ktoś taki jak Sylwek, który nie wchodzi mu w tyłek i traktuje wszystkich jednakowo gdy go zastępuje! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gośc Re: Ronal IP: 79.162.161.* 19.03.09, 17:06 Wreszcie ktoś odważył sie napisac prawdę!! Świętą prawdę!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pracownik Re: Ronal IP: 79.162.140.* 16.06.09, 10:24 dlaczego byli pracownicy nie chca wracac do ronala? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pinio Re: Ronal IP: 79.162.161.* 19.03.09, 17:08 zgadzam się z tobą!!! dokładmnie tak jest! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zuzy Re: Ronal IP: 79.162.142.* 21.03.09, 11:59 witam!szkoda ze jeszcze nie napisał ktos jak majster K na odlewni traktuje odlewnikow!ale to chyba kwestja czasu!jak strace prace to napisze!pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kapelan ronala Re: Ronal IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.09, 16:26 Nie blużnijcie na swoich bliżnich, nie wiadomo co wam pisane grzeszniki RONALOWSKIE. Pijaństwo, donosicielstwo i mobing oraz zabór mienia jest wszędzie. Na chalach i w dyrekcji tak było jest i będzie. A co do pana "K" to prawda człek rodem z piekła. Miałem wizje zwolnienia dobrych i pracowitych ludzi dalej będą. Pozdro ziomale....... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zuzi Re: Ronal IP: 79.162.166.* 23.03.09, 09:45 tak tak smiechu warte to jest!! co tam sie dzieje!moze teraz bede ja do zwolnienia to opisze jeszcze lepsze rzeczy to przeczytacie sobie jak pomocnicy sie woza u K w brygadzie jak traktuja odlewnikow i co robia z majstrem!pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: odlewnik Re: Ronal IP: *.walbrzych.vectranet.pl 23.03.09, 10:39 o jakim sylwku mowa bo nie kumam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: X-Man Re: Ronal IP: *.ssp.dialog.net.pl 24.03.09, 15:55 Nie przejmujcie się, nie tylko karniszewski jest p.... do lania. Na innych zmianach majstrowie są tacy sami, dbają tylko o swoją DUPĘ!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niki Re: Ronal IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.09, 16:01 heh o sylwku S. przynajmniej jeden normalny pomocnik!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niki Re: Ronal IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.09, 16:06 oczywiście na zmianie pana K. a na innych zmianach też się znajdą ale to już jednostki! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niki Re: Ronal IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.09, 20:04 Re: Ronal IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl Gość: gość 22.03.09, 21:14 Odpowiedz śmiechu warte a kto ty jesteś jego przydupas!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm Re: Ronal IP: 79.162.180.* 24.03.09, 21:55 NOO SUPER ŻE WRESZCIE MÓWICIE GŁOŚNO CO SIĘ DZIEJE!! ZA TE WSZYSTKIE WYZWISKA KOPY I TRAKTOWANIE JAK SZMATE SZYKuJE COS NA TEGO H...I WIDZE ŻE NIE JESTEM SAM!! BĘDĘ POTRZEBOWAŁ ŚWIADKÓW i wierzcie ta gruba świnia wyleci do smażalni rybek! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda Re: Ronal IP: 79.162.164.* 25.03.09, 18:00 ludzie!!co tam sie dzieje? a ja myslałam ze to porzadny zakład!a tam pracuja i rzadza same kretyny!i jak ma byc dobrze!!!to wy na odlewni nie mozecie sobie dac rady z tym tłusciochem? to ilu was tam robi? dwoch chudych? zycze powodzenia!pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Ronal IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.09, 09:28 Witam.Niestety tak jest na każdym dziale.Dyrekcja nic z tym nie robi i nie zrobi dopóty dopóki pracownicy wszyscy nie zaprotestuja jak ludzie z jajami . Nie musi byc związków żeby się zbuntowac przeciwko traktowaniu ludzi w taki sposób.Na obróbce jest jeden taki majster na zmianie nr I . Nie radził sobie z ludzmi przenieśli go na inną zmianę - niestety wrócił i teraz gdy kierownik (zawzięty góral)dał mu wolną rękę zwalnia wszystkich niewygodnych pracowników . Automatyzacja automatyzacją ale wszyscy widzą co się dzieje ale wcale się nie dziwie że nikt się nie odzywa (każdy chce zachowac stanowisko ). Ta sytuacja nie jest już tylko dla Inspekcji Pracy , ale wydaje mi się , że mogła by się oprzeć o prokuraturę. Jeśli ktoś odważy się i nagłośni sprawę w mediach zobaczycie , że polecą te głowy troszkę wyżej zawieszone a w niektórych przypadkach nawet za to psychiczne znęcanie się nad ludzmi i traktowanie ich jak przedmioty może interweniować prokuratura. Takie coś może zakończyć się tragicznie. Ktoś nie wytrzyma tej presji i tragedia może stać się faktem, a wtedy będzie niestety za późno. Pozdrawiam i mam nadzieję,że więcej będzie osób,które będą działać i przeciwstawiać się temu a nie czekać na to że ktoś inny coś zrobi . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dalton Re: Ronal IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.09, 20:57 najlepiej chwycić takiego lachociąga albo podpie...cza i go z rampy na dół zpuścić to by się wtedy ku... człowieka bali Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: Ronal IP: 79.162.180.* 31.03.09, 22:41 to moze by tak złapac takiego jednego lachociaga dla przykładu? i zrzucic z rampy np. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mf Re: Ronal IP: *.walbrzych.vectranet.pl 10.07.09, 20:34 Dyrekcja nic z tym nie zrobi specjalnie wyrzucili wszystkich którzy mogli by cos zdziałac zostawili samych milczków bo wiedza ze nic nie zrobią nigdzie nie zgłoszą zadnych uwag wiec bedzie tak dalej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michał Re: Ronal IP: 79.162.190.* 27.03.09, 14:00 Witam chłopaki!jestem własnie u kolegi na internecie i tez cos dodam do tych komentarzy!tez pracuje jeszcze ale nie wiadomo jak długo w brygadzie taliba Wasika!u nas tez podobnie jest jak u Karniszewskiego tylko ciut gorzej bo ten idiota zneca sie nad nami psichicznie!pracowałem na setkachu karniszewskiego to ja nie narzekałem bo go nie było wcale widac bo spał w majstrowce albo na rengenie !Talib wasik tez ma swoich pałkarzy pomocnikow ktorzy spia i wyzywaja nas a wasik na to nic tylko gorzej sie jeszcze znecai wyzywa!z tym nic sie nie zrobi bo kierownik to jego wujek i powie jak ci sie nie podoba to sie zwolnij i ten sie wozi jak jak ciota zkogutem na głowie!jest tez nie wesoło miedzy soba nie wiadomo z kim sie gada i nie mozna złego powiedziwc na taliba bo jemu zaraz dupki doniosa!np tabaka pierwsza rura wasika z maszyn!pierwsza kara taliba juz spotkała zona go zuciła i miała racje bo jak on tak w domu robił jak z nami to ile mozna wytrzyma!piszcie i jeszcze raz piszcie niech gora wrescie sie dowie co za klika tam pracuje!pozdrawim wszystkich odlewnikow! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Ronal IP: *.chello.pl 30.03.09, 15:40 też tam pracuję od jakiegoś czasu i też widzę co tam jest dobre a co nie. ale najbardziej mnie rozpie...ją tacy jak wy, czemu nie powiecie komuś czegoś w oczy jeśli coś macie??? no tak to ta odwaga.nie ma to jak napisać anonim na necie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: re xxxy Re: Ronal IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.09, 18:22 Popieram Cię xxx największe cykory i trzęsigacie zawsze byli anonimowi.Wszyscy kierownicy działów w RONALU byli i są zawsze otwarci na problemy pracowników tylko trzeba im to powiedzieć CYKORY. Pozdrawiam wszystkich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smieszek Re: Ronal IP: 212.95.49.* 31.03.09, 02:18 Śmieszni jesteście i Bajki opowiadacie pod tytułem jak mnie zwolnią to napisze a jak nie dam się dalej w dupę dymać. Dno Totalnie nie wierze w żadne wasze słowo.Po prostu cieniasy jesteście i dlatego was wywalają na zbity pysk. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anonim Re: Ronal IP: *.128.110.163.static.crowley.pl 31.03.09, 10:28 Nikt nic nie zrobi jeśli ktoś poinformuje kierowników, czy dyrektorów. Wiem bo tak zrobiłem. I PODKREŚLAM NIKT NIC NIE ZROBI. Wszyscy chcą mieć spokój i zarabiać pieniądze a nie zajmować się problemami. Dlatego ludzie dają upust swojej frustracji w internecie pod anonimowym nikiem. Bo jeśli coś komuś powie to stanie się źródłem problemów i zostanie zwolniony przy najbliższej okazji. Świadczy to o małej kulturze organizacyjnej i niskiej świadomości. Szkoda gadać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ze stażem Re: Ronal IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.09, 13:28 ty chłopcze chyba nie wiesz co piszesz,idż opowiedż swojemu kiero.o problemach na pewno cię wysłucha i pomoże Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michał Re: Ronal IP: 79.162.162.* 01.04.09, 13:37 ty chłopcze tez chyba w dupe w chodzisz!kierownik wyłucha i z wolni! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ze stażem Re: Ronal IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.09, 12:01 słuchaj Leszczu 12-lat tam pracuje i nigdy nikomu w d... nie wchodziłem zapamiętaj to sobie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: woody allen Re: Ronal IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.09, 14:59 czytam to i wku...ają mnie łebki którzy wypisują brednie o lizaniu dupy przełożonym. pracuje tam 12 lat i nikomu w dupe nie wchodziłem i nie mam takiego zamiaru. jest chyba różnica nie podskakiwać a lizać dupę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxxz Re: Ronal IP: 79.162.128.* 31.03.09, 10:47 a czemu wy cieniasy majstrowie o ktorych jest mowa teraz po publikacjach w necie chodzicie obsrani nie spicie ?bo was strach ogarnoł!jakbyscie mjeli troche honoru a go nie macie ani troche bo dla kasy byscie zone sprzedali ! typujcie na swoje stanowisko kogos innego! ale nie !bo jak mozna isc normalnie pracowac jak mozna dalej nic nie robic a kase brac!jestescie dupkami ktorzy przykleili sie do stołka i nie odejda !dalej beda cwaniakowac jakby ronal był ich!i dalej ludzie o was beda pisac!pozdrawiam i piscie dalej! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niedzwiedz Re: Ronal IP: *.pl 06.05.11, 00:13 Kochany pie...ny Kolego XXX Przypie...sz się do ludzi którzy anonimowo piszą na tym forum?! Kurwa trzymajcie mnie bo nie wytrzymam DLACZEGO TY PODPISUJESZ SIĘ XXX? Pewnie jesteś jebanym dupowłazem, jak piszesz dopiero od niedawna pracujesz dlatego liżesz dupę a rodzynki łykasz jak młody pelikan. Co dostałeś pewnie swoją pierwszą prace i nie wiesz o czym piszą ludzie którzy pracowali kilka lub kilkanaście lat i zostali zwolnieni lub boją się zwolnienia bo mają rodzinę na utrzymaniu. Strzelam masz ok 25 do 30 lat mózg mało rozwinięty nie chcę cię obrażać ale nie mogę wytrzymać. Ci którzy pracowali przed tobą pozwolili twojej firmie się rozwinąć, sprawili, że takie barany jak ty mogą pracować w firmie, która tak naprawdę nie musiała zaistnieć.Wielki SZACUN dla ludzi którzy mają swoje zdanie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Wielki SZACUN dla ludzi, którzy mają jakieś wartości, Wielki SZACUN dla ludzi potrafiących powiedzieć to co myślą!!!!!!!!!!!!!!!!! A TY JEBANA KURWO LIŻ DUPĘ AŻ DO EMERYTURY O ILE DOŻYJESZ pewnie koło czterdziestki jak będziesz srał to będziesz się trawy trzymał, a smród gówna? a przecież już go znasz LIŻESZ DUPĘ TO CO TU WIĘCEJ DODAĆ!!!!!!!!!!POZDRAWIAM BYŁYCH PRACOWNIKÓW I TYCH KTÓRZY PRACUJĄ I MAJĄ SWOJE ZDANIE a ty jebana SZMATO XXX LEPIEJ NIE WYPOWIADAJ SIĘ WIĘCEJ!!!!!!!!!!!!Dodam tylko że nigdy nie pracowałem w RONALU choć chciałem to po wypowiedziach takich szmat jak XXX zmieniłem zdanie Kto wie może jakby mnie przyjęli to trafiłbym na tego ch...a i musiałbym z nim pracować.POZDRAWIAM RAZ JESZCZE nie ciebie jebana szmato XXX TYLKO LUDZI KTÓRZY MAJĄ JAKIEŚ WARTOŚCI W ŻYCIU!!!!!!!! A ty zafunduj sobie GROSS ROSEN raz jeszcze kolego XXX Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tabak Re: Ronal IP: *.chello.pl 31.03.09, 16:19 no prosze prosze jaka odwaga,słuchaj michał czy jak tam masz. czemu jesteś taki odważny przy komputeże czemu nie zachowasz się jak facet z jajami i nie powiesz mi w twarz że jestem pierwszą rurą wasika. bardzo chętnie z tobą porozmawiam na ten temat. tylko przyjdz i mi to powiedz a nie jak zwykły pajac piszesz anonimy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dalton Re: Ronal IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.09, 20:41 takich lachociągów znam wiecej co tam zostali ale nie będe się wypowiadał chociż teraz jak i tak mnie zwolnili to koło h...a mi to wisi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michałi nie oszuku Re: Ronal IP: 79.162.179.* 01.04.09, 09:33 Tabaka wstyd do Ciebie podchodzic a nawet cie znac ze z toba pracuje! nie myslałem ze mozna do takiego stopnia sie zeszmacic !a ty udajesz teraz ze jestes facet z jajami! powiem ci krotko dla wielu ludzi jak i dla mnie jestes dno tak samo jak wasik! innego słowa nie mozna okreslic!obydwoje teraz piszecie ze udajecie facetow !jacy wy jestescie faceci? z was to dwoje pedałow jest i koniec!tabaka nie oszukuj sie ze jest inaczej!chyba ze pedały inaczej mysla! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pocałuj mnie w4-li Re: Ronal IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 13.09.09, 22:17 tabaka jest spoko tylko wy frajerstwo potraficie pisać bzdury na drzwiach od kibla tam jesteście mocni bo sracie pod siebie ronal to zbieranina roboli z kopalni h......ów z szybowego i zbowidowców oraz ormowców nie kabura ?????????? typowy przykład zmiany na odlewni Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dalton Re: Ronal IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.09, 21:08 chłopie chyba ci temperatura do głowy udeżyła zastanów się co ty piszesz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Odlewnik Re: Ronal IP: *.opera-mini.net 31.03.09, 22:17 Co wy za głupoty piszecie o Wasiku czy Karniszewskim ? Ja chetnie sie zamienię! U nich nie trzeba robić lachy za urlop i nie poniżają ludzi tak jak Król który na dodatek nic nie umie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktos Re: Ronal IP: *.range81-129.btcentralplus.com 29.04.09, 20:27 pojebany jestes? co ty piszesz? z czarnego jestes Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pisarz Re: Ronal IP: *.ssp.dialog.net.pl 17.04.09, 13:42 Miło ten zakład wspominaja tylko najblizsi przydupasy kierownictwa albo i same kierownictwo. Była też grupa ludzi zastraszona zwolnieniem ale dzieki podpisaniu u dyr technicznego dokumentu o zwolnienie na wlasna prosbe i obietnicy donoszenia o wszystkim co przeciwko firmie, mozna bylo dalej pracowac. Pism takich leżało około 100 gotowych do użycia. Ci którzy to podpisali byli posłuszni jak baranki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: były Re: Ronal IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.09, 10:03 nie wiem jak teraz wygląda sytuacja na odlewni,ale co do Króla zgadzam się w zupełności.To dopiero jest ciota i podpier.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obojętny Re: Ronal IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.09, 15:38 nie wiem jak tam dalej sprawa wygląda czytam tutaj o wasiku,królu,karniszewskim a nic jak do tej pory o rosiku czyżby najlepszy majster??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Boss Re: Ronal IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.09, 19:02 p.Karniszewski chamie,brudasie,parobku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Ronal IP: 79.162.158.* 02.04.09, 10:40 ale boossy sa w ronalu!bardzo płytkie słownictwo!to sa własnie bossy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: woody allen Re: Ronal IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.09, 14:48 najlepszy to może nie ale najbardziej cichy,nie podskakuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: woody allen Re: Ronal IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.09, 15:07 o Rosiku jeszcze nie zaczęli pisać. najlepszy na pewno nie jest,ale nie podskakuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nowy Re: Ronal IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.09, 08:34 Zamiast plotkować jak stare dewoty tomoże piszmy o męskich sprawach jak sex , sport , samochodowe problemy na Wałbrzyskich drogach. Serdrcznie wszystkich zapraszam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Ronal IP: 79.162.170.* 05.04.09, 10:39 jak mozemy pisac o sexie jak ty nie ciupciasz!tylko ciebie cupciaja w ronalu!to napisz gdzie to sie odbywa !dupku! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: woody allen Re: Ronal IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.09, 12:52 chłopczyku albo masz zaniżone poczucie własnej wartości albo nie spełniasz oczekiwań żony w sypialni, zostaje jeszcze jedno wyjście. jesteś tym którego właśnie dymali w dupę bo się dawał i teraz zwolnili i jest bardzo wściekły Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Ronal IP: 79.162.173.* 05.04.09, 13:42 allen a co twoja zona mowi ze masz dupe rozwalona?zeby cie nie zwolnic?mowiłes przez kogo? czy przyznałes ze majster cie rznie?czy opowiadasz bajki ze ci sie przytyło?jak chcesz wiedziec to ja zony nie mam i nie dymam sie w ronalu jak ty!ty sie dymaj dalej a ja dalej sobie bede spokojnie pracował i obserwował jak dalej sie szmacisz!a jak tak lubisz sie dymac to ic na setki na wrocławska tam gdzie pala sie czerwone lampki gupi allenie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lkasia Re: Ronal IP: 79.162.159.* 05.04.09, 15:25 własnie widac kto zostaje i na jakim poziomie inteligencji! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: woody allen Re: Ronal IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.09, 16:21 przeczytaj to szczylu dokładnie bo z twoim poziomem inteligencji bardzo mało prawdopodobne że zrozumiesz. pracuję tam 12 lat i nigdy nikomu w dupę nie wchodziłem ani dupy nie lizałem. jakoś wcale mnie nie dziwi że nie masz żony,bo która związałaby się z takim pierwotniakiem. jeszcze jedno żeby wypowiadać się na forum podszkol się w ojczystym języku. z pozdrowieniami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: teraz gosc Re: Ronal IP: 79.162.170.* 23.06.09, 17:33 maja ludzie racje ze majstrowie tacy sa a nikt na to nie reaguje! kierownictwo widzi ale nic nie robi jak by o niczym nie wiedzieli a wiedza dobrze!szczepaniak to stary komuch i ma juz krotko do emerytury to on juz nie słyszy co ludzie mowili i chyba mowia!a graczyk to nie mowa co bys mu nie powiesział to tak sie od niego nie dowiesz!ludzie powinni isc wyzej a jak nie to inspekcji pracy! pracowałem na odlewni i teraz moge powiedsziec ze jestem szczesliwy ze w tym syfie brudzie kurzu dymie i upale juz dawno nie robie!a faktycznie z karniszeskim nie mozna pogadac bo on jest: madry 'przystojny, dobrze zbudowany,wszystko ma najlepsze.Nikogo ma za nic kiedy z nim rozmawiałem.Ludzie powinni mu wpieprzyc to moze by do niego doszło a jak nie to wpieprzyc go do jakiegos pieca na topialni i nikt o tym by nie wiedział! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pracownik z odlewn Re: Ronal IP: 79.162.133.* 13.09.09, 13:54 po tych komentarzach na forum to wychodzi na to ze tak dobrze jest w ronalu Wozniakowi ps guliwer rudy leber!bo tylko on moze nie narzekac na odlewni bo on ma płacone za picie kawy ,jedzenie i opowiadanie bajek jak on to pracuje i plotkoeanie ze ten jest taki a ten taki!A jak zobaczy Szczepaniaka kierownika odlewni to ma słasbosc do niego taka ze mało mu w dupe nie wejdzie!pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Ronal IP: *.chello.pl 05.04.09, 21:31 a ja uwazam ze na prawde nie któzy nie wiedza do czego sluzą fora internetowe zamiast odpowiedziec jak normalny czlowiek na pytanie zadane na poczatku to wolicie ublizac,zdeptac i zachowac sie na poziomie plytki podlogowej.pozdrawiam wszystkich normalnych ludzi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: skromny Re: Ronal IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.09, 08:18 Zdrowych i pogodnych świąt Wielkanocnych dużo,dożo wyrozumiałości oraz smacznego jajka dla wszystkich pracowników RONALA życzy długoletni pracownik. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: woody allen Re: Ronal IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.09, 12:24 Jako pracownik z długim stażem przyłącze się do życzeń złożonych przez skromnego.Życzę wszystkim pracownikom wesołych świąt i oby sytuacja w firmie zaczęła wracać do normy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nic nie zwiazane z Re: Ronal IP: *.ssp.dialog.net.pl 14.04.09, 08:47 Świeta,świeta i po świetach.... nie jestem pracownikiem Ronala,ale krew mnie zalewa jak jest taki syf robic nie mozna przez takich własnie pedałów pod...pie...czy, Ja zrobilem tak jak mialem majstra szmaciarza,byla impreza integracyjna czy cos w tym rodzaju ja nie pilem ,a majster tak i po imprezie obilem go masakrycznie że juz nie pracuje w mojej firmie ja tak... i nie mam wyroku za to... ale powiem wam tak tyczy sie gejostwa majstrów i ich piesków na smyczach k..wa utłuk bym was nawet w robocie szmaciarze pedały lani byście byli-pozdrowienia dla pracowników normalnych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pracownik Re: Ronal IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.09, 10:31 I dlatego ta strona powinna być tylko dla zalogowanych, żeby obce BARANY nam nie obgadywały naszych prywatnych na własnej krwi wychodowanych IDIOTÓW. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pracownik Re: Ronal IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.09, 10:23 Cześć wszystkim.Piszecie tutaj o wszystkim-temat przewodni to równanie z błotem majstrów i kierownictwo- fakt należy im sie to jak najbardziej, ale prosze mi powiedzieć czy ktos cos zrobił żeby zainteresowac tymi problemami PIP albo kogos innego.Ja wiem tylko o jednej osobie , która walczy otwarcie.Zainteresował inspekcje pracy - odnośnie naliczania 20 minut do 8 godzin pracy,poszedł do sądu - zapewne wiele to nie zmieni ale walczy i każdy powinien to uszanowac. Zapewne znajdą się osoby , które napiszą -walczył,walczył i go zwolnili-tak ale pokażcie kilka takich osób,które chciały cos zmienic.Miał pomysł i chciał zakładac zwiazki i troche zmienic w zakładzie-nie udało mu się przez takich cykorów jak my wszyscy, którzy mu nie pomogliśmy.Pewnie chciał dla siebie też cos ugrac z tego jak kazdy kto cokolwiek chce zrobić ale mial odwage,nie siedzial nigdy cicho nawet przy dyrekcji potrafił powiedziec ,że to jest złe albo to.Podziwiam go za to bo ja nie mial bym tyle odwagi.Teraz chcą za wszystko sie zemścic i dosłownie patrza mu na ręce.Szukają pretekstu do tego żeby zwolnić go dyscyplinarnie i nie dać mu nawet wyprawki.Wazelina jakby mógł to siadł by na stołku koło niego i patrzył co robi.A wszystko bo nie dał sie do końca zgnoić Jeśli dobrze sie orientuje to pod koniec kwietnia ma pierwszą rozprawe w sadzie . Piotrek trzymaj sie .Ja nie moge sie za dużo odzywać ale jestem z Tobą . Info dla wszystkich: piszcie o takich sprawach , żeby to się rozniosło po wszystkich - że coś jest w sądzie ,że coś jest w PIP-ie niech kierownictwo wie że mimo kryzysu ludzie chcą godnie pracować i być normalnie traktowani. To kim jest jeden drugi czy trzeci majster albo kierownik to każdy wie - nie musimy prześcigac sie w wymyślaniu epitetów . Niech dowiedzą się wszyscy jak firma która dostawała statuetki MUFLONA traktuje ludzi,którzy swoją ciężką pracą przyczynili się do tego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: woody allen Re: Ronal IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.09, 19:06 odpowiadając na post Pracownika napiszę tak. dla Piotrka za walkę wielki szacun,jego już nie zwolnią,więc nic mu nie przeszkadza. takich co chcieli zakładać związki zawodowe było więcej,z tego co wiem nikt z nich już nie pracuje od dawna. zauważyć też warto że wszystko co do tej pory pracownicy "firmy" mają wywalczone,mówię tu o śmiesznych automatach,prawidłowym naliczaniu nadgodzin.wiele tego nie ma,ale to wszystko także dzięki ludziom zwolnionym którym nic nie przeszkadzało a chcieli coś zrobić dla reszty.piszą tu również o mafiach.co za mafie, że pracuje trochę więcej osób z jednej wiochy.mafii trzeba szukać w "zameczku". z pozdrowieniami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zulu Re: Blaski i cienie firmy Ronal IP: *.gprs.plus.pl 18.04.09, 20:54 Ronal to firma, która rozwinęła swoją działalność w Wałbrzychu 12 lat temu w dobie kryzysu i bezrobocia.Firma rozwijała się szybko i energicznie osiągając z roku na rok coraz większe zyski.Dla ludzi z zewnątrz była firmą niemal wzorcową i to był jej "blask"!!!Jednak "cienie" wewnątrz firmy w najmniejszym stopniu nie odzwierciedlały tej prawdy.Jak było naprawdę?Od początku firma była i jest zarządzana przez ludzi wyznających komunistyczne poglądy i zasady które nie obejmują takich wartości jak między innymi :szacunek,poszanowanie praw człowieka i pracownika.W brew ogólnej opinii od samego początku panował tam mobbing, zastraszanie,zmuszanie do pracy w wolne dni i wywieranie psychicznej presji na pracownikach.Gdy "Ronal" piął się na wyżyny ludzie byli traktowani jak tania i niewolnicza siła robocza. Presja była tak silna że niektórych ludzi ogarniała psychoza maniakalna. Następstwa były różne (może ktoś jeszcze o tych ludziach pamięta).? Każda próba zmiany tej sytuacji przez pracowników była tłumiona w zalążku byli zwalniani ludzie i przenoszeni na inne zmiany w ten sposób rozbijano zwarty kolektyw w wyniku czego nikt sobie nie ufał to jeden z osiągniętych celów przez firmę "Ronal" który dzieli ludzi do dziś.Warunki pracy jak i badania okresowe są największym cieniem tego zakładu.Jeśli piszę o warunkach pracy mam na myśli zapylenie,mgła olejowa, brak wentylacji itp.Firmie bardziej opłacało się zapłacić karę niż polepszyć warunki pracy to żałosne!!Badania okresowe to parodia badań i każdy o tym wie który je robił."Ronal" w Wałbrzychu zdobył szczyt i istnieje do dziś tylko dzięki ludziom których nigdy nie szanował nie szanuje i nie będzie szanował działając zgodnie z zasadą:PO TRUPACH DO CELU.......... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eks Re: Blaski i cienie firmy Ronal IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.09, 09:58 Ronalem żądzi żmija o trzech głowach nawet samochody stawiają koło siebie .Zróbcie na forum nazwiskami liste ZŁYCH niech się wstydzą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zulu Re: Blaski i cienie firmy Ronal IP: *.gprs.plus.pl 19.04.09, 10:29 "Blaski" Ronala rozpowszechniała również gazeta która zamieszczała na swoich łamach brednie i kłamstwa zarządu firmy.W takich artykułach można było przeczytać jak to ludzie są dobrze traktowani i wszystko pod kątem "DOBRO PRACOWNIKA NA MIEJSCU PIERWSZYM".Czytając te bzdury ludzie nie związani z zakładem rozpowszechniali pochlebne opinie umacniając w ten sposób wizerunek budowany na kłamstwie.Przyczyniali się do tego także ludzie tam pracujący i tu wchodzi już w grę kwestia charakteru kwestia wychowania i posiadania pewnych wartości i rozumienia ich co za tym idzie postępowania zgodnie z nimi znając ich wartość."Słabi będą musieli odejść" to słowa prezesa "Ronala" ale słabi pod jakim względem?Czy słabymi określano tych których nie można było złamać?Czy może tych którzy pomału zaczynali się wypalać budując fundament od podstaw? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niki Re: Blaski i cienie firmy Ronal IP: 79.162.155.* 21.04.09, 11:43 no to zaczynamy czarna liste ronala !odlewni!!!wpisujcie! Wasik władca,Tabaka pierwszy lodziasz ronala, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zulu Re: Blaski i cienie firmy Ronal IP: *.gprs.plus.pl 22.04.09, 19:45 "Cienie" Badania zapylenia i stwierdzenia wpływu czynników szkodliwych dla zdrowia występujących w Ronalu zawsze miały wynik pozytywny dla tego zakładu ewidentnie można tu zauważyć wynik łapówkarstwa na wpływ testów.Dlaczego tak twierdzę?Już wyjaśniam....Na hali pozbawionej wentylacji pomijając temperaturę w okresie letnim występuje mgła olejowa i opary które powstają w wyniku chłodzenia narzędzi maszyn poza tym pył powstający podczas procesu obróbki ręcznej można wyłapać w szklance wody w ciągu pięciu minut pozostawiając ją bez przykrycia. Dziwne że aparatura do tego przystosowana nigdy tego nie wyłapała czego wynikiem było stwierdzenie BRAK ZAPYLENIA Dlaczego więc przy każdym audycie obowiązkowe były maski przeciw pyłowe?Każde narzędzie szlifierskie tym bardziej maszynka oscylacyjna ścierając obrabianą powierzchnie przyczynia się do powstawania pyłu. Ale czynników szkodliwych nie stwierdzono....śmiechu warte!!!!!! W Niemczech i Francji Ronal zamkną zakłady by nie płacić odszkodowań ludziom którzy zachorowali na raka więc co to jest za firma? Jak pisałem wcześniej PO TRUPACH DO CELU żadnych zasad a motto Ronala?:"SŁABI MUSZĄ ODEJŚĆ"cdn.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: woody allen Re: Blaski i cienie firmy Ronal IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.09, 11:45 Czytając wypowiedzi kolegi Zulu trzeba powiedzieć że jest jest to prawda i tylko prawda. Trzeba też wziąć pod uwagę jak były robione te pomiary. Osoby noszące aparaty mierzące zapylenie byli odsuwani od prac przy których aparaty te mogły by wykryć dopuszczalne normy.Przy pomiarach hałasu część maszyn zostawała wyłączana z informacją "AWARIA". Pomiar wychodził w normie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Blaski i cienie firmy Ronal IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.09, 14:01 Smutne i przerażające,że dorośli faceci nic nie potrafią zrobić,aby poprawić swoją sytuacje !! Jestem kobietą i nie mam podstaw,aby się skarżyć na pracodawce.Wy natomiast tylko poprawiacie sobie samopoczucie pisząc tutaj.Nic jednak z tego nie wyniknie,jeśli nie znajdzie się kilku odważnych aby przemówić głosem wszystkich pracowników.Panowie WIĘCEJ ODWAGI - wszystkich Was nie zwolnią.Wiem coś o tym i trzymam kciuki,abyście nie ukrywali się na forum.Zróbcie to dla swoich kolegów,którzy musieli odejść. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zulu do Gość Re: Blaski i cienie firmy Ronal IP: *.gprs.plus.pl 24.04.09, 21:14 Ci co zostali nie zrobią już nic a Ci co odeszli chcieli coś zrobić dlatego odeszli.Nikt tutaj nie poprawia sobie samopoczucia(mówię za siebie).Odwagą jest nasze własne zdanie powiedziane na głos odwagą jest przeciwstawienie się wszystkiemu co jest sprzeczne z ideą człowieka który chce żyć godnie i tak chce być traktowany.Z tego co piszesz wnioskuję że nie przeczytałaś wszystkiego co napisałem wcześniej albo tego nie rozumiesz.Tam nie zrobi się już nic nie chcę wyjaśniać dla czego zresztą hala produkcyjna i to co tam się działo i dzieje to dla Ciebie odległy świat i obyś go nigdy nie poznała na własnej skórze.Tam jeden nie ufa drugiemu a jeśli chodzi o przemawianie głosem wszystkich pracowników to uważam że każdy powinien powiedzieć co go boli na głos pokazać że jest w nim choć odrobina cywilnej odwagi a nie żerować jak zarząd RONALA na innych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Blaski i cienie firmy Ronal IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.09, 07:44 Trudno mi się zgodzić z takim punktem widzenia ( Ci co zostali nie zrobią już nic )z własnego doświadczenia zawodowego wiem,że to NIEPRAWDA.Mimo wszystko,pracodawca- mądry pracodawca- bardziej szanuje ludzi którzy mówiąc dosadnie nie da się zeszmacić.Ja pracuje w japońskiej firmie i naprawde chyba słyszycie,że różnie bywa.Wychodzę jednak z załóżenia,że każdy na swoim stanowisku pracy daje to co najlepsze i za to należy mu się szacunek od pracodawcy.Ja mam ten szacunek i pracodawcy i kolegów.Nie jestem lizusem,niekiedy stąpam po kruchym lodzie,ale wierzcie mi WARTO !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zulu Re: Blaski i cienie firmy Ronal IP: *.gprs.plus.pl 26.04.09, 01:00 Kwestia podnoszenia norm w tym zakładzie pozostawia wiele do życzenia Bo cóż zięć dyrektora może wiedzieć o podnoszeniu norm mając tylko w ręku stoper a jeszcze pytanie czy się na nim zna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zulu Re: Blaski i cienie firmy Ronal IP: *.gprs.plus.pl 22.04.09, 20:18 CIENIE...Do dziś nikt nie zna przyczyny wybuchu na lakierni w wyniku którego zginęło dwoje młodych ludzi(cześć ich pamięci)czy sprawa jest już zamknięta?Czy może zarząd usuwając ówczesnego kierownika ze stanowiska myślał że tym zamknie sprawę?....Błąd...Sprawa zawsze będzie otwarta .Zarząd w chwili obecnej zrobił to co pracownikom nie udało się przez 12lat .Zwolnienia to nie szok to nie porażka to początek zwartego kolektywu który w końcu zacznie mówić bo NA NIC NIGDY NIE JEST ZA PUŻNO... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prorok Re: Blaski i cienie firmy Ronal IP: *.ssp.dialog.net.pl 06.05.09, 20:04 a mi najbardziej podobał się wywiad tego pseudoprezia i jego motto- traktuje ludzi tak jak sam chciałbym być traktowany-pytanie- skąd u niego skłonności masochistyczne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Blaski i cienie firmy Ronal IP: 79.162.150.* 07.05.09, 11:55 wasik ty taki madry byłes jak zona cie zostawiła?czy nadal wolisz chłopcow?tzn pomocnikow?ale o juz nie długo sie skonczy twoja sielanka! bo wujek a nasz kierownik idzie na emeryture!ha ha Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zulu Re: Blaski i cienie firmy Ronal IP: *.gprs.plus.pl 26.04.09, 00:47 Jakoś mało jest tych blasków albo mi wszystkie umknęły z pamięci pod naporem szmacenia ludzi bo to było na porządku dziennym .Jak tam jest teraz i jak będzie?...Człowiek człowiekowi jest wilkiem ..(prezes osiągną to co chciał )i zbija figury na szachownicy nie mając pojęcia która figura bardziej mu się przyda dla czego? Bo jest snobem który nie wie co się dzieje pod jego nosem a to świadczy o jego nie kompetencji Odpowiedz Link Zgłoś