aniutka31 20.04.09, 13:10 Witam, mam prośbę, chciałabym się dowiedzieć ile trzeba zapłacić opiekunce do dziecka za 5 dni opieki w tygodniu po 8 godzin dziennie? Jakie są teraz stawki? Z góry dziękuję i pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
metaxa.08 Re: Koszt niani w Legnicy 20.04.09, 17:45 od ok.5 zł za godzinę do nawet 9(!!).Oczywiście można się dogadać jak fajna kobitka,że za cały etat to ulgowo płacisz-ale niewielka część się zgodziła.ja po poszukiwaniach im wymaganiach opiekunek zdecydowałam się na żłobek.Nie generalizuję oczywiście są też dziewczyny, które rozumieją,że mama idzie do pracy aby zarabiać a nie oddać całą kasę szanownej Pani Opiekunce. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa.27 Re: Koszt niani w Legnicy 20.04.09, 22:10 a może "szanowna Pani Opiekunka" przychodząc do dziecko tez jest w pracy-a nie działa jako instytucja charytatywna. pracowałam jako opiekunka i trzy lata temu było to 5 zł za godz.+dodatkowe opłaty za posprzątanie . JAKA PŁACA TAKA PRACA wychodzę z założenia ze lepiej dać chociaż te 5 zł za godz-i nie ważne czy niania przychodzi na 8 czy 2 godz. dziennie. a jak się nie ma pieniędzy to do żłobka lub samemu siedzieć z dzieckiem--takie są realia. opiekunki tak jaki i pracodawcy mnają swoje życie i rodziny-ich dziecie też wołają jeść!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
aniutka31 Re: Koszt niani w Legnicy 21.04.09, 09:34 Widzę, że rozgorzała dyskusja :) Powiem od siebie: wydaje mi się, że jeśli niania przychodzi na 2 czy 4 godziny dziennie to wydaje się bardziej zasadna stawka godzinowa, 5 zł. wydaje się uczciwe, bo to wychodzi 400 zł. miesięcznie. Natomiast za cały etat, tj. po 8 godz. dziennie, z tego co się dowiadywałam (rozmawiałam z kilkoma opiekunkami) biorą od 500 do 800 zł. Ale to było jakieś 2,3 miesiące temu. Wydawało mi się, ze z powodu kryzysu moze stawki poszły w dół, ale widzę, ze wręcz przeciwnie ;) Moze wypowiedzą się inne opiekunki i mamy zatrudniające nianie :) Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
emilia_24 Re: Koszt niani w Legnicy 21.04.09, 09:59 niania kosztuje ok 600-900 zł miesięcznie. to spory wydatek ale w sumie miejsc w żłobkach nie ma w przedszkolu trochę lepiej ale niewiele lepiej. najlepiej docenić babcię i dać jej parę złoty za opiekę na wnukiem :) Odpowiedz Link Zgłoś
zikiyazi Re: Koszt niani w Legnicy 21.04.09, 15:01 6-9zl, i zgadzam sie, ze opieka nad dzieckiem to nie dzialalnosc charytatywna. Ja oddaje moje Pani 70-80% pensji, ale kobieta jest zadowolona i dziecko tez, a ja do pracy chcialam wracac. To w sumie kwestia priorytetow. Do zlobka bym dziecka nie oddala.. Odpowiedz Link Zgłoś
nastyyy Re: Koszt niani w Legnicy 21.04.09, 15:15 600 - 900 zł dużo? Ciekawe, która z was poszłaby do pracy za takie - śmieszne pieniądze. Jak dla mnie to czysty wyzysk i przy pracy godzinowej jak na cały etat powinny obowiązywać stawki takie jak przy normalnej pracy. Pewnie w pracy jakby miała dostawać mniej niż minimalną stawkę to by pierwsza się kłóciła, ale jak ma zapłacić to byle jak najmniejszy koszt.. Odpowiedz Link Zgłoś
aniutka31 Re: Koszt niani w Legnicy 21.04.09, 16:14 Nastyyy 900 zł. to nie jest wcale mało, zważywszy na to, ze większość niań pracuje na czarno i nie płaci podatków i często na takiej zasadzie, ze same mają dziecko, czy dzieci i po prostu przywozi im się do domu swoje dziecko na 8 godzin. Jesli ja bym się opiekowała jednym dzieckiem u mnie w domu to nie robiłoby mi zadnej różnicy jeśli byłoby to dwoje dzieci, uwazam, ze nawet byłoby łatwiej. A 900 zł. od kazdego dziecka to robi się juz 1800 zł. To mało??? Na rozmowie kwalifikacyjnej na kierownika do jednego ze sklepów w Galerii Gwarnej zaproponowali mojemu przyjacielowi 1500 zł. brutto za 8 godzin pracy, na zmiany i w weekendy tez. To jest dopiero śmiech na sali! I takie są teraz stawki, bo pracodawcy wykorzystują fakt ze jest kryzys ;( Więc nie przesadzajmy z tymi gażami dla niań. Tym bardziej, jesli jest to 8 godz. dziennie od 8 do 16 z wolnymi weekendami, urlopem, wolnymi dniami na zyczenie itp. Odpowiedz Link Zgłoś
nastyyy Re: Koszt niani w Legnicy 21.04.09, 21:35 Ale 8 godzin dziennie, 5 dni w tygodniu to jest po prostu cały etat.. Sorry, ale to jest mniej niż najniższa krajowa.. Czyli kwota, która wg naszych władz jest minimalną kwotą potrzebną do przeżycia.. A wy dajecie mniej i twierdzicie, że płacicie jej jakieś kokosy. W życiu nie podjęłabym się takiej - odpowiedzialnej do tego pracy, skoro idąc do galerii (tak tak.. wolne weekendy przemawiają za tym, żeby pracować za psie pieniądze.. heh) masz z 1500zł.. Odpowiedz Link Zgłoś
aniutka31 Re: Koszt niani w Legnicy 22.04.09, 08:09 Nastyyy nie rozumiem dlaczego zarzucasz 'nam', ze płacimy opiekunkom psie pieniądze i ze je wykorzystujemy? Ja np. mam nianię do dziecka, która przychodzi średnio 4 dni w tygodniu na 3-4 godziny i dostaje 600 zł. miesięcznie, nie uważam, żeby to było mało. Tym bardziej, ze nic ją nie interesuje poza wzięciem dziecka w wózku na spacer. Ponadto jak można mówić o wyorzystywaniu, nikt nie zmusza nikogo do pracy wbrew jej woli, to chyba jest obustronna umowa, prawda? Ale odbiegam od tematu, tak naprawdę to interesowała mnie jedynie informacja ile płacicie swoim nianiom za cały etat pracy a ile za godzinę i czy to jest opieka u Was w domu czy u opiekunki? (pytanie do mamusiek, które korzystają z opieki niani). Odpowiedz Link Zgłoś
mamusiak1 Re: Koszt niani w Legnicy 24.04.09, 21:07 ja jeszcze niedawno sama chcialam zaopiekowac sie dzieckiem,mając swojego prawie 2 letniego syna..dobre pare miesięcy szukałam pracy i nic z tego nie wyszło..proponowałam 3,5 zł za godz i i tak rodzice rezygnowali!!!teraz sytuacja sie odwróciła i chyba sama musze szukać opiekunki!!Ale z tego co tu czytam to nie będzie to łatwe!! Odpowiedz Link Zgłoś
jolka791 Re: Koszt niani w Legnicy 27.04.09, 08:45 sama szukałam jeszcze niedawno niani, z ogłoszen na internecie Panie proponowały mi stawki ok 9 zł za godzine no czsasem 8 to za 8 godzin dziennie wychodzi powyzej 1000 zł ja jestem urzędnikiem państwowym i zarabiam niewiele więcej no coż, wystarczyło popytać znajomych, które płacą nianią ok 500-600 zł(są to panie na emeryturze)i bez problemu znalazłam taką panią, ja rozumiem ze nianie chcą zarabiac duzo, ale jak ktos napisał nie odprowadzają podatków itp a co matka ma oddac cała wypłatę? i tak koło sie zamyka, myslę ze stawka 600-800 zł jesli wchodzi tylko opieka nad dzieckiem(a nie gotowanie itp) jest jak najbardziej właściwa. Odpowiedz Link Zgłoś
emilia_24 Re: Koszt niani w Legnicy 27.04.09, 09:45 Witam, wszystkie mamy znam świetną nianię wolną od września - owa niania to moja teściowa wychowała 6-cioro swoich dzieci i wszystkie wnuki, teraz opiekuje się moimi bratanicami- super pomoc w domu - nie potrafi siedzieć i pić kawy, zawsze w czymś pomoże. proszę o kontakt na maila emilia_2@o2.pl Odpowiedz Link Zgłoś
aniutka31 Re: Koszt niani w Legnicy 27.04.09, 11:10 Też mi się wydaje, że najlepiej poszukać Pani na emeryturze, która nie ma zajęcia i chce sobie dorobić i dla takiej Pani 600 zł. to wcale nie będzie głodowa stawka, moi znajomi mają taką nianię, która nie ma swoich wnuków i dla niej opieka nad ich córką to nie praca ale sama przyjemność, kocha ją jak własną wnuczkę i wcale nie narzeka, że zarabia "tylko" 600 zł. A nianie wykwalifikowane, które żądają 1000 zł. i więcej za opiekę...no cóż, kogo na nie stać...? Odpowiedz Link Zgłoś
dwukropek.net Re: Koszt niani w Legnicy 27.04.09, 23:02 Jezeli komus niania za 1000 czy 800 zł nie odpowiada to niech dziecko odda do przedszkola i kłopot z głowy, a nie narzeka sarkastycznie. takie baby to by chciały aby ich dziecmi zajmowac sie zeby one mogły odpoczac bo nie wierze ze kobieta ,która wraca do pracy mniej lub bardziej cięzkie nie rozumie ze opieka nad dzieckiem to tez dla kogos praca,moze ten ktoś własnie lubi dzieci a nie siedziec w biurze czy dzwigac cięzary itp. w markecie i łaczy przyjemne z pozytecznym wybierajac taka "prace"! Taka wredna baba to by chciała zapłacic 600 zł za opieke, minimum 8 godzin dziennie i jeszcze przecież nakarmic dziecko trzeba itp. to dla samej niani o wiele mniej zostaje za TA PRACE. Juz nieraz słyszałam narzekania róznych kobiet ze nie moga znalezć niani do dzieci-NIEDZIWIE SIE,bo one by chciały pewnie aby ktos moze za usmiech pracowac. Pomijając fakt ze dzieci sa rózne- jedne bardziej rozpieszczone i pyskate inne mniej Ja swojej niani płace 8zł za godz.I nikt nie narzeka.Ja zadowolona jestem bo mam oddana nianie, którą dziecko lubi i na odwrót,która gotuje dziecku,ma zawsze przekąski ,o nic nie musze sie martwic gdy jestem w pracy, bo np jak jedzie z dzieckiem do parku a tu dziecku bilet trza kupic a to dziecko bedzie chciało np. loda. I skoro takiej paniusi 1000zł to za duzo to niech rzuci swoją prace i zajmie sie opieka nad dziecmi za 600zł (moze se wezmie dwoje to bedzie miała 1200zł i broń boze zeby z tego cos wydała na te dzieci)i przy okazji swoim sie zajmie nie bedzie musiała wydawac "tyle" kasy za opieke nad jej ...dzieckiem. kurcze rozpisałam sie ale denerwuja mnie takie złosliwosci-proste nie podoba sie to nie korzystaj, daj dziecko do przedszkola-na Rzemieślniczej są miejsca.(lub wybierz wariant zmiany pracy) Odpowiedz Link Zgłoś
aniutka31 Re: Koszt niani w Legnicy 28.04.09, 09:40 dwukropek tak zamotałaś,że w sumie to nie wiadomo o co ci chodzi. Nie zauważyłam, zeby ktoś sarkastycznie narzekał, ludzie piszę ile płacą nianiom i tyle, bo o to chodziło. A ty dorabiasz do wszystkiego jakąś swoją ideologię. Wiadomo od dawna, ze w interesie pracodawcy jest zapłacić pracownikowi jak najmniej, a w interesie pracownika wynegocjować jak najwięcej. Takie są prawa rynku. Ale nikt nie zmusza nikogo do pracy za marne grosze, bo to nie obóz pracy. To obopólna decyzja kto ile płaci a kto ile bierze za swoją pracę. Odpowiedz Link Zgłoś
stella_0 Re: Koszt niani w Legnicy 28.04.09, 08:59 dwukropek jak narazie to trwała tu dyskusja a złośliwości padły tylko i wyłącznie z Twojej strony "Paniusiu" Odpowiedz Link Zgłoś
aniutka31 Re: Koszt niani w Legnicy 28.04.09, 09:44 dokładnie tak jak piszesz, była normalna dyskusja, przyszła dwukropek i nie dość, ze zamotała strasznie i zupełnie nie na temat to jeszcze wprowadziła niemiłą atmosferę :-/ zresztą napisałam powyzej... Odpowiedz Link Zgłoś
hanat31 Re: Koszt niani w Legnicy 30.04.09, 22:41 Hej, wiecie co, tak se czytam i sama się zastanawiam czy nie zopiekowac sie 2 moze 3 dzieci. kurcze mam 2 dzieci ,starsze chodzi do szkoły młodsza ma 1,5 roku.Od stycznia chciałam wrócić do pracy (musze)i tak szukam, szukam a nie ukrywam ze wolałabym jeszcze zostac z dziećmi. I se tak myśle ze to chyba dobry pomysł,w dodatku mała miałby towarzystwo bo ona strasznie garnie sie do dzieci. mam domek,duży ogród to mogłabym u siebie pilnowac jeszcze 2,3 dzieci i tak siedze w domu.Co o tym myślicie-7lub 8 zł za godz. Bo nieoszukujmy sie dziecku trzeba cos przygotowac do zjedzenia na sniadanko, obiad, jakis owoc czy nawet małe co nieco-słodkie. czy to nie za duzo lub za mało? Pytam mam i nianiek. Odpowiedz Link Zgłoś
dwukropek.net Re: Koszt niani w Legnicy 30.04.09, 23:29 hej,mysle ze to bardzo dobry pomysł.Masz dwie pieczenie na jednym ognisku.bo i zostaniesz z dzieckiem i zarobisz.a do tego przy innych dzieciach twoja bedzie sie lepiej wychowywała a inne dzieci skorzystaja ,jesli ich bedzie 2 czy 4. mysle ze stawka nie jest za duza.ja płace 8 zł za godzi. i jest ok. a na te dwa posty do mnie nie odpisze bo szkoda zachodu na sfrustrowane paniusie mamusie. Odpowiedz Link Zgłoś
aniutka31 Re: Koszt niani w Legnicy 05.05.09, 08:23 ze wszystkich którzy tu pisali najbardziej sfrustrowana jestes chyba ty dwukropek... jak nie masz nic konkretnego do powiedzenia w tym temacie to lepiej nie pisz nic, było napisane wyraźnie o czym jest wątek, więc proszę tu nikogo nie obrażać tylko się wypowiadać na temat!!! Odpowiedz Link Zgłoś
stella_0 Re: Koszt niani w Legnicy 05.05.09, 16:50 aniutka wiesz, nie ma co reagowac na wpisy dwukropka, dla mnie to moze własnie jakas sfrustrowana opiekunka która zarabia za mało i próbuje tu wylać swoje żale, narzekając jak to my matki mało płacimy, tak czy siak proponuję te jej posty pozostawiać bez komentarza, moze znudzi jej się pisanie do samej siebie ps. no dwukropku czekam na ripostę:) Odpowiedz Link Zgłoś
marta_polski Re: Koszt niani w Legnicy 05.05.09, 21:02 przecież dwukropek napisała, że płaci swojej opiekunce 8zł stella_0 napisała: > aniutka wiesz, nie ma co reagowac na wpisy dwukropka, dla mnie to > moze własnie jakas sfrustrowana opiekunka która zarabia za mało i > próbuje tu wylać swoje żale, narzekając jak to my matki mało > płacimy, tak czy siak proponuję te jej posty pozostawiać bez > komentarza, moze znudzi jej się pisanie do samej siebie > ps. no dwukropku czekam na ripostę:) Odpowiedz Link Zgłoś
dwukropek.net Re: Koszt niani w Legnicy 06.05.09, 01:21 hehehe, najpierw było "...proponuję te jej posty pozostawiać bez komentarza, moze znudzi jej się pisanie do samej siebie " potem "...nie ma co reagowac na posty dwukropka..." az wreszcie "...czekamy na ripostę" hej dwie sfrustrowane mamusie zdecydujcie sie I kto tu urządza zaczepki. Ja odpowiedziałam na posta hanat czego wam łaskawie nie chciało sie tylko szukałyście zaczepki ,zamiast szukac super taniej opiekunki. i zastosujcie sie do swojej własnej rady i NIE ODPOWIADAJCIE NA MOJEGO POSTA , moze mi sie znudzi ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
stella_0 Re: Koszt niani w Legnicy 06.05.09, 08:40 marta_polski pisac kim się jest - mozna różne rzeczy Odpowiedz Link Zgłoś
jolka791 Re: Koszt niani w Legnicy 06.05.09, 08:43 dwukropek to ze ktos czeka na ripostę a nie ma ochoty na nią reagować to sa dwie różne rzeczy, moze przestaniesz juz siac zamęt na tym forum, bo od poczatku wylewasz tu swoje żale atakując innych Odpowiedz Link Zgłoś
dwukropek.net Re: Koszt niani w Legnicy 06.05.09, 19:13 jolka niech bedzie po twojemu :-) riposta była, niech nie reagują. Odpowiedz Link Zgłoś
katherinne1 Re: Koszt niani w Legnicy 15.05.09, 23:12 zajmuje sie dziecmi od dwoch lat, mam spore doswiadczenie, daje mozliwosc rozmowy z mamami dzieci ktorymi juz sie zajmowalam. preferuje opieke u siebie ze wzgledu na bezpieczenstwo. moja stawka minimalna to 5 zl/ h - jedno dziecko. dwójka maluchów 8 zł/h nr tel 783-667-216 Odpowiedz Link Zgłoś
aniutka31 Re: Koszt niani w Legnicy 17.05.09, 09:23 No i to jest konkretny post i od razu wiadomo o co chodzi- 5 zł. za godzinę :) co daje 40 zł. za 8 godzin dziennie x 5 dni, tj. 200 zł. za tydzień, czyli 800 zł. za miesiąc. Czyli nikt nie zmusza nikogo do pracy za 800 zł. ;) takie są po prostu stawki. Odpowiedz Link Zgłoś
aniutka31 Re: Koszt niani w Legnicy 18.05.09, 08:47 przez kogo podyktowane...? Bo nie wiem :-/ mamy kapitalizm, popyt kształtuje podaż, to są jasne reguły nikogo nie stać, zeby płacić niani 2000 miesięcznie, bo wtedy nie opłaca sie wracać do pracy, lepiej zostać z dzieckiem w domu, dlatego stawki są takie, ze matce opłaca się pracować, a niani pilnowac jej dziecka. Z drugiej strony płaczecie nad stawką opiekunek, a co ma powiedzieć matka, która wraca po urlopie macierzyńskim do pracy i musi ze swojej wypłaty oddać 800 zł. niani i zostaje jej zaledwie 500 zł.za cały miesiąc pracy na pełnym etacie ???? Pretensje do naszego rządu, ze nie ma żłobków i przedszkoli, a nie do matek!!! Odpowiedz Link Zgłoś
pelnia1 Re: Koszt niani w Legnicy 18.05.09, 22:59 witajcie :) jestem nauczycielka przedzkola, studiowalam przedszkolna wczesnoszkolna i terapie pedagogiczna obecnie koncze macierzynski pozostaje w domu i poszukuje chetne matenki,ktore pozostawia mi swoje perelki pod opieka i nie tylko opieka ale i troska i czucloscia oraz zajeciami edukacyjnymi (odpowiednio do wieku dziecka oczywiscie) :) cena jest zalezna od tego czy bedzie wraz z posilkami opieka... wszystkie chetne mamusie prosze o kontakt pod emeil: jjzmj@op.pl pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
aniutka31 Re: Koszt niani w Legnicy 19.05.09, 08:09 pelnia1, jaki koszt za opiekę 8 godz. dziennie od pn do pt? Odpowiedz Link Zgłoś
pelnia1 Re: Koszt niani w Legnicy 19.05.09, 08:48 aniutka31 napisała: > pelnia1, jaki koszt za opiekę 8 godz. dziennie od pn do pt? witaj, to zalezy czy rodzic zyczy sobie obiadki dla dziecka :) w jakim dziecko jest wieku? pozdrawiam podaje meil jjzmj@op.pl Odpowiedz Link Zgłoś
aniutka31 Re: Koszt niani w Legnicy 19.05.09, 11:46 pisałam na innym wątku, dziewczynka 7 mcy, bez obiadków, bo to będzie dostarczane przez mamę w słoiczkach :) pelnia1 napisała: > aniutka31 napisała: > > > pelnia1, jaki koszt za opiekę 8 godz. dziennie od pn do pt? > > > witaj, to zalezy czy rodzic zyczy sobie obiadki dla dziecka :) w > jakim dziecko jest wieku? pozdrawiam > > podaje meil > jjzmj@op.pl Odpowiedz Link Zgłoś
pelnia1 Re: Koszt niani w Legnicy 19.05.09, 13:56 przepraszam, nie zauwazylam... w takim razie ja odpadam - poszukuje dzieci troszke "starszych" :) prosze jednak podeslac mi wiadomosc na emeil - planuje otworzyc klub malucha i moze sie uda - wowczas pzyjme :) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
zuskos Re: Koszt niani w Legnicy 20.05.09, 20:21 Mam 2 letniego synka, poszukuja właśnie Niani dla dziecka, klub Malucha to jest naprawde fajna sprawa, ale niestety w Legnicy nie ma takowych. Brat we Wrocławiu ma 2 latka w takim klubie malucha i bardzo sobie chwali, wiecej dzieci , to i dziecko szybciej sie rozwija, jesli chodzi o koszty to bez wyrzywienia niedawno za 8h dziennie 5 dni w tygodniu placił 680 zł, teraz podrożało do 780 zł , to i tak nie jest drogo jak na Wrocławskie zarobki. Dlatego pomysł z otworzeniem klubu malucha w Legnicy uwazam za bardzo trafiony. Napewno znajdzie się mnóstwo chętnych mam do pozostawienia tam swoich pociech. Odpowiedz Link Zgłoś
pelnia1 Re: Koszt niani w Legnicy 20.05.09, 21:22 dzieki wielkie zuskos to bardzo pomocna wypowiedz... wlasnie poszukuje lokalu do wynajecia poki co... a kwalifikacje mam niezle i pielegniarke rowniez... pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
mamusiak1 Re: Koszt niani w Legnicy 20.05.09, 22:46 jak Ci to pomoze to ja tez napisze,ze to super sprawa:)sama jeszcze niedawno bardzo chcialam cos takiego otworzyc,ale jak poczytalam o problemach...mam nadzieję,ze Ci sie uda i pokonasz wszystkie problemy :))mam nadzieje,ze znalazłas na forum bardzo pomocny wątek jak to zakladac!!wszelkie rady doswiadczonych:)choc mnie to zniechęciło!!no i jeszcze obawialam sie czy w tak małym miescie jak Legnica,przy tak malych zarobkach,czy znajdą sie dzieci.Bo zeby oplaciło sie wynając lokal i opiekunki,nie wspomne o reszcie i jakims minimalnym zarobku to 600 zl to minimum i to przy sporej gromadce dzieci..no ale powodzenia:)ja tez sie zapisuje:)) Odpowiedz Link Zgłoś
pelnia1 Re: Koszt niani w Legnicy 21.05.09, 11:02 tak, tak wszelkie takie wypowiedzi sa dla mnie pomocne! jak mozesz podeslij mi linka co do tego watku o problemach... tymczasem szukam najlepszej lokalizacji - a wam jaka by odpowiadala? p.s. co do opiekunek nie ma z tym problemu :) jestem nauczycielka i mam dziewczyny... choc to wszystko zalezy wlasnie od ilosci dzieci! Odpowiedz Link Zgłoś