Dodaj do ulubionych

Szlachetna Paczka

13.08.14, 14:38
Przed rozpoczęciem tego pięknego weekendu wiadomość dla tych, którzy przebierają nogami, niecierpliwią się od tygodni i zamiast "dzień dobry", pytają "kiedy?". Kochani SuperW! JUŻ MOŻECIE zgłaszać się na lidera w swojej miejscowości.

WIĘCEJ INFORMACJI CZEKA NA STRONIE www.superw.pl !!! :)
DOŁĄCZ DO NASZEJ DRUŻYNY, DRUŻYNY SUPERW!
Obserwuj wątek
    • Gość: Sylwia26l Re: Szlachetna Paczka IP: *.dynamic.chello.pl 23.11.14, 15:48
      witam. szlachetna paczka nie pomaga ludziom ubogim i biednym. sama jestem w ciezkiej sytuacji ale dla wolontariuszek widocznie jestem bogata i nie wiadomo jaka jeszcze. wychowuje córkę sama nie mając alimentów ( ojciec nie płaci a z funduszu mi nie przysługuje ). z wypłaty zostaje mi 300zł gdzie za to muszę dziecku w szkole popłacić , wyżywić, ubrania kupić i jeszcze jak zachoruje to lekarstwa kupić. jest mi przykro ze w taki sposób ocenili mnie i moje dziecko. dziękuje bardzo wolontariuszkom ze szlachetnej paczki :(
      • Gość: kama Re: Szlachetna Paczka IP: *.255.104.5.static.rdi.pl 23.11.14, 23:44
        biedna rodzina z internetem ? miło ...
        • naszaolawa Re: Szlachetna Paczka 24.11.14, 12:24
          Tym bardziej, że jasno napisano, iż potrzebują wolontariuszy w Oławie.
        • Gość: hmm Re: Szlachetna Paczka IP: *.centertel.pl 26.11.14, 00:58
          Internet to wi fi.free mozna mozna.
        • Gość: Edyta Re: Szlachetna Paczka IP: *.play-internet.pl 01.12.14, 16:04
          Z internetu mozna skorzystac w opsie
      • Gość: wdowa Re: Szlachetna Paczka IP: *.dynamic.chello.pl 25.11.14, 17:33
        mam 60 lat. jestem po dwóch zawałach i operacji serca. Byla woluntarouszka. Prosilam oleki i cukier maka itp. Mam syna uczacego sie i 700zl na wszystkie wydatki lacznie zlekami! Kosztuja 380zl na msc. Ale p.wolontariusz uznala ze jestem za bogata bo mam dach nad glowa! A leki nie wazne!! Boze. Brak sil i lepiej umrzec;(. A moze tutaj ktos sie odezwie? Ps. Skorzystalam z sasiadki internetu i tel. Zostawiam moj num 505775904. Pozdrowienia.
      • Gość: rozczarowana Re: Szlachetna Paczka IP: *.centertel.pl 26.11.14, 00:54
        Prosze poczytac opinię alkoholicy. Ja zostalam potraktowana tak samo .znalazlam sie na bardzo trudnym zakrecie.ale powodem odmowy bylo to ze moja mama która jest na recie niema pracy.mnie po oplaceniu wszelkich mediów zostaje 2.60zl na kacie.widocznie tez jestem bardzo bogata.i niewiem po co byls cala szopka bo u mnie byli na 2 etapie.i powiedzieli ze sie dostalam a tu dzis tel ze jednak nie.poprosilam o stary komputer bo monitor mam aby móc. Dziecia plyty odtwarzac do szkoly.
        • Gość: olosie Re: Szlachetna Paczka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.14, 16:56
          A może poznasz zasady ortografii? Popytaj dzieci, na pewno w szkole były czegoś uczone.
      • Gość: Edyta Re: Szlachetna Paczka IP: *.play-internet.pl 01.12.14, 16:01
        Zgadzam się z tobą znam ludzi którym sie dobrze powodzi oszukuja z dochodami i im przysługuje szlachetna paczka a dary które dostaja ze szlachetnej paczki sprzedaja , u mnie byli wolotariusze i stwierdzili ze nie spelniam kryterium a jak zapytalam jakie musi byc nie umieli mi odpowiedziec a moje kryterium nie przekracza na to wychodzi ze trzeba miec dochud od 2 tys do 3 tys zeby skorzystac ze szlachetnej paczki
        • Gość: hahaha Re: Szlachetna Paczka IP: *.255.104.5.static.rdi.pl 01.12.14, 18:36
          najpierw może trzeba poznać zasady ortografii ;o szok... w SzP nie ma kryterium dochodów :/ jest postawa rodziny, która widać była kiepska...
        • Gość: koko12a Re: Szlachetna Paczka IP: *.lcs.net.pl 10.12.14, 21:56
          Witam. Moim zdaniem wolontariusze, którzy przychodzą do domów, to jakaś porażka. Moja rodzina była zgłoszona w tym roku do szlachetnej paczki przez pedagog szkolna, ze szkoły moich dzieci. Zaznaczę, że dobrze zna naszą sytuację. Przyszły 2 panie, popatrzyły, przepytały, po czym stwierdziły, że za dobrze nam się powodzi. Dodam, że jestem osobą na wózku inwalidzkim ( stwardnienie rozsiane ), mąż pracuje dorywczo, mamy 4 dzieci w wieku 10, 12, 14 i 17lat. Kiedy spytałam, dlaczego tak myślą, stwierdziły, że skoro w pokoju stoi telewizor 42 cale, to pieniądze mamy. Nie chciało mi się już tłumaczyć, że ten właśnie telewizor ma już około 15 lat. Później widziała listę rodzin z mojego miasta i kolejna porażka, WSZYSCY oni są osobami majętnymi. Czasami chyba lepiej kłamać widzę, niż mówić prawdę. Aż przykre.
          • Gość: Renata Re: Szlachetna Paczka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.14, 21:26
            Witam, ja uważam iż mogę pomóc indywidualnie rodzinie,jesli sie taka zgłosi z okolic Zalewo, Morag,Ilawa.pisz esm na nr. tel.513490790
          • Gość: SuperW Re: Szlachetna Paczka IP: *.dynamic.chello.pl 21.11.15, 18:26
            Szanowna Pani, nie ma czegoś takiego jak lista rodzin, które dostały się do projektu, ponieważ nie istnieje. System jest jest otwarty tylko dla wolontariuszy, liderów itp. Nawet darczyńca nie ma do niego dostępu.
            Wolontariusze kierują się kryteriami ustawionymi przez siedzibę główną w Krakowie.
            Pomoc otrzymują ludzie, którzy w pierwszej kolejności wykazują postawę bohaterską, czyli pomimo trudów życia i problemów zdrowotnych podejmują się pracy. Rodzic, który nie może liczyć na pomoc np. opiekunki do dzieci (babcia, dziadek,wujek, żłobek. przedszkole itp), ma wytłumaczenie swojego prawdopodobnego bezrobocia.
            W projekcie biorą udział tylko rodziny, które mimo przeciwności losu robią wszystko aby pracować i radzić sobie ze swoją codziennością. Jakakolwiek postawa roszczeniowa działa na niekorzyść rodziny. Wolontariusze poświęcają godziny na uzupełnianiu arkuszy i uzasadnieniom swoich decyzji.
            Dodam również, że liczy się nie dochód całej rodziny, a kwota, która po odjęciu opłat zostaje na jednego członka rodziny. Do tego też są kryteria.
            Szlachetna Paczka to impuls do działania oraz pracy. Zamiast myśleć ,,nie dostaliśmy paczki, bo to głupi wolontariusze którzy pomagają bogatym" powinni państwo zastanowić się nad swoja postawą i szczerze odpowiedzieć na pytanie: Czy zrobiłem wszystko co mogłem aby poprawić swoją sytuację? Czy podjąłem się bezpłatnych kursów aby zdobyć jakieś doświadczenie zawodowe? Czy mam czas aby znaleźć prace dorywczą?

Wolontariusze wchodzą bezinteresownie do świata innych ludzi, aby ich poznać, nie oceniać. Wkład pracy w jedną rodzinę jest ogromny. A jednemu wolontariuszowi przypada czasem nawet do 6 rodzin. Nie odwalają roboty byle jak.

Zacznijmy od siebie, później oskarżajmy innych o nasze niepowodzenie.
      • Gość: AGA Re: Szlachetna Paczka IP: *.kielce.hypnet.pl 08.01.15, 22:56
        ludzie szlachetna paczka nie pomaga biednym tylko bogatym ,znam rodzine która jest biedna została już drugi rok zgłoszona do paczki ,wolontarius mówił ze jest zakwalifikowana ,atu niespodzianka dnia23 grudnia nagle darczynca sie wycofał mimo że paczka podobno była,zatem gdzie te paczki trafiają ????/najdziwniejsze jest to że zadna gazeta ani telewizja nie chce sie podjac żeby zrobic reportaż o ich oszustwach ...TO JEDNA WIELKA ŚCIEM ,Darczyńcy zastanówcie się zanim zrobicie paczkę czy ona wogóle trafi do wybranej przez was rodziny
        • Gość: SuperW Re: Szlachetna Paczka IP: *.dynamic.chello.pl 21.11.15, 18:31
          Skąd Pani jest pewna, że rodzina była zakwalifikowana do projektu? Wolontariusz ma kontakt z darczyńca co dnia. W dzień finały darczyńca przywozi paczki. W ten sam dzień, wolontariusze transportują paczki do rodzin. Jeśli darczyńca nie przyjedzie, albo zrezygnuje, wolontariusze szukają nowego darczyńcy albo sami w ekspresowym tempie robią paczkę.
          Proszę na przyszłość kontaktować się bezpośrednio z osobami orientującymi sę w temacie, a nie na pewno oszczędzi sobie Pani wstydu.
        • Gość: Kamil Re: Szlachetna Paczka IP: *.static.ip.netia.com.pl 05.12.15, 20:23
          "znam rodzine która jest biedna została już drugi rok zgłoszona do paczki..."
          Ja Przez 3 lata w Szlachetnej Paczce (pełniąc różne funkcje) miałem kontakt z kilkudziesięcioma Rodzinami, Darczyńcami, wolontariuszami.
          Pomagamy tym rodzinom, które wg Paczkowych standardów na tą pomoc zasługują. W każdej edycji są rodziny niewłączone do projektu i bardzo z tego powodu niezadowolone.

"zatem gdzie te paczki trafiają "
          Do rodzin, dla których zostały przygotowane. Jeśli rodzina wyraża zgodę na kontakt z Darczyńcą, zdarza się, że Darczyńca jedzie z nami do Rodziny wręczyć Paczkę.

Za tydzień kolejny (15sty) finał, przed nami jeszcze trochę pracy, aby kolejne 20 tysięcy rodzin otrzymało za pośrednictwem 10,5 tysiąca Wolontariuszy mądrą pomoc.
          Z całego serca dziękuję naszym Wolontariuszom, Darczyńcom oraz wszystkich Dobroczyńcom, którzy przyczyniają się do tego aby 15sty finał zakończył się sukcesem.

Pozdrawiam również tych z Państwa, którzy na podstawie jednej opinii, jednej znajomej rodziny wyrażają psioczą na cały projekt.
          My działamy dalej ;)
        • Gość: Kasia Re: Szlachetna Paczka IP: *.centertel.pl 14.06.16, 18:40
          W tym przypadku zawalił darczyńca a nie wolontariusze. To on przywozi paczkę w dniu finału. Nie wcześniej!
    • Gość: gola Re: Szlachetna Paczka IP: *.opera-mini.net 24.11.14, 14:42
      a mozna jeszcze zglosic rodzine?
      • Gość: Natula5 Re: Szlachetna Paczka IP: *.static.ip.netia.com.pl 26.11.14, 12:06
        gola w zależności w jakim jesteś rejonie, musiałabyś zgłosić się do lidera rejonu i zapytać się czy ma już zrealizowany cel.
        Jeśli chodzi o to czemu ktoś się nie dostał: KRYTERIUM DOCHODOWE NIE JEST WYZNACZNIKIEM CZY RODZINA BĘDZIE W PROJEKCIE.
        Wolontariusz przeprowadzając rozmowę sprawdza jakie Rodzina ma podejście. Sama nieraz w rozmowie usłyszałam: " To ile musimy mieć na osobę, żeby dostać paczkę?"
        Opanujcie się. Osoby mające chwilę wolnego, poświęcają ten czas, aby komuś mądrze pomóc, a nie na odwal się zrobić paczkę żywnościową taką jak może podarować PCK czy inna organizacja.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka