llora 27.11.05, 00:43 Witam, jak jest wiosna w j. bośniackim, serbskim oraz macedońskim? Pozdrawiam i prosze o odpowiedź Nie wiem gdzie znaleźć taką informacje bo nie znalazłam takich słowników nigdzie:( Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kamilica Re: wiosna 27.11.05, 08:40 Po serbsku -proleće, w Bośni mówi się proljeće, a jak jest po macedońsku, nie mam pojęcia. Pozdrawiam Odpowiedz Link
llora Re: wiosna 27.11.05, 13:17 dziękuje bardzo! A mówi Ci coś słowo vesna/wesna? Co ono oznacza? Czy kiedyś była używana taka forma w znaczeniu wiosna?(w językach,które wypisałam) Jezeli zas Vesna to po prostu popularne imie w b.Jugosławii,to może jakimś cudem wiesz,co oznacza(i skąd pochodzi)to imie. Pewnie nie wiesz ale pytam na wszelki wypadek:) Pozdrawiam Odpowiedz Link
kamilica Re: wiosna 27.11.05, 19:20 Wlasnie mam przed soba ksiazke o pochodzeniu imion serbskich. Pisza, ze Vesna pochodzi od staroslowianskiego wyrazu PROLEĆE. Skoro w dawnych wielach wiosne nazywano "prolećem", nie sadze, aby uzywano terminu Vesna. Przypuszczam, ze chodzi tylko o imie, choc nie daje za to glowy. Byc moze w innych jezykach slowianskich na wiosne mowia Vesna. Na 100% w rosyjskim- wiesna, a moze i w czeskim? Pozdrawiam Odpowiedz Link
llora Re: wiosna 28.11.05, 21:12 dzięki:) A gdzie można taką ksiażke nabyć?????Pewnie b.ciekawe imiona tam są... Czy to jest ksiażka o imionach serbskich,czy po prostu nadawanych w Serbii? Odpowiedz Link
kamilica Re: wiosna 29.11.05, 07:25 kupilam ja w Serbii kilka lat temu. Aut. Biljana Dojcinović,"Knjiga Imena", Beograd 1996. Jest to przewodnik dla rodzicow i chrzestnych, ktorzy wahaja sie jakie imie wybrac dla dziecka. W zasadzie nie ma tam duzo opisow imion. Przede wszystkim spisane sa imiona meskie i zenskie, jest dluzszy wstep o dawnych wierzeniach w znaczenie imion, magii, modzie na imiona, itp.Kazdy rozdzial to spis imion wg jakiegos pochodzenia z kilkuzdaniowym wstepem, np. imiona wg roslin typu Biljana, Ljiljana, Jagoda,Jasminko, imiona wg pojec abstrakcyjnych, np. Slava, , Slobodan, Viktorija czy wg por dnia lub roku: Vecerko, Zoran, Nedeljko.Na koncu znajduje sie bibliografia innych opracowan na ten temat. Fajna ksiazka. Pozdrawiam Kamila Odpowiedz Link
kaszkica1 Re: wiosna 30.11.05, 17:31 Vasna to starochorwacka i staroserbska nazwa wionsy. Słowo proljeće pojawiło się znacznie później i wyparło pierwotne vesna, ale dzis czasami używa się go nadal by poetycko okreslic wiosnę... A więc Vesna to Wionsa :) Odpowiedz Link