24.08.06, 16:23
We wrześniu ma się odbyć podpisanie umowy o współpracy z apulijskim miastem
Lecce.
www.ostrow-wielkopolski.um.gov.pl/cache/18/1652/_2006/08/23_/11561.html
Spośród miast partnerskich to wydaje się być najbardziej zbliżone gabarytami
do Ostrowa.
Trochę o samym Lecce jeszcze tu:
eng: en.wikipedia.org/wiki/Lecce
ita: it.wikipedia.org/wiki/Lecce

i galeria:
commons.wikimedia.org/wiki/Lecce
Piękne jest, jak sądzicie?
Obserwuj wątek
    • kameralis Re: Lecce 13.09.06, 16:20
      Ta dam!

www.ostrow-wielkopolski.um.gov.pl/cache/18/1652/_2006/09/13_/11744.html
      I jeszcze tu:
      rc.fm/informacje/?id_informacje=17594
      • kalamata99 Re: Lecce 13.09.06, 18:53
        Miasto mile wiec chetnych z UM na wyjazdy do Wloch bedzie sporo. Nie rozumiem
        tylko dlaczego ciagle nawolujesz do zburzenia Kartaginy, skoro zostala zburzona
        jakies 22 wieki temu.
        • kameralis Re: Lecce 13.09.06, 21:35
          Dwie godziny przed Twoim postem zmieniłem sygnaturę ;)

Katon Starszy kończył każdą publiczną wypowiedź zdaniem "a poza tym uważam, że
          Kartaginę należy zburzyć". Był symbolem konfrontacyjnej, agresywnej polityki,
          która już po jego śmierci doprowadziła do zburzenia zupełnie bezbronnego
          miasta.
          Umieściłem w sygnaturze bynajmniej nie dla propagowania takiej polityki...

Pozdrawiam
          • o00 Re: Lecce 13.09.06, 22:25
            A jakie miasto chciałeś zburzyć? :>
            Mamy zgadnąć? :p
            O owcach fajne. :)
            • kameralis Re: Lecce 14.09.06, 08:49
              > A jakie miasto chciałeś zburzyć? :>
              > Mamy zgadnąć? :p
              Właśnie ciekaw byłem kiedy ktoś zapyta ;) Podejrzenia oczywiście
              nieuzasadnione, odsyłam do mojego postu wyżej :)

Tekst o owcach miał powiedzieć cesarz Tyberiusz, gdy urzędnik mu się pochwalił,
              że zebrał więcej podatków niż miał nakazane ściągnąć.

Ehm, zbaczamy z tematu, powinienem być konsekwentny i przerwać :)

Pozdrawiam
          • kalamata99 Ceterum censeo 15.09.06, 20:21
            Carthaginem delendam esse pamietam jeszcze ze szkolnej laciny. Sa tacy co uwazaja, ze Katon mial racje, bo potega Kartaginy mogla odrosnac i zagrozic Rzymowi. Nie szukajac daleko mozna podac przyklad Prus, ktore mozna byle nie tyle zniszczyc fizycznie ile wlaczyc do Korony. Poniewaz to sie nie stalo az do 1945 to wiemy jakie byly skutki historyczne.
            Co do tych owiec to tez chyba nie najlepszy wybor. Czy te barany co daja sie strzyc to Ostrowiacy? Chyba nie, bo jak mowili Rzymianie "miserum est miseris insultare", czyli nikczemnoscia jest szydzenie z nieszczesliwych.
            • kameralis Re: Ceterum censeo 15.09.06, 21:55
              >Ceterum censeo Carthaginem delendam esse pamietam jeszcze ze szkolnej laciny.
              Sa tacy co uwazaja, ze Katon mial racje, bo potega Kartaginy mogla odrosnac i
              zagrozic Rzymowi

Jeśli wolno mnie, amatorowi, komentować to sądzę, że absolutnie nie miał racji.
              Kartagina była na najlepszej drodze, aby stać się potęgą, ale tylko handlową.
              Rzym miał nad nią pełną kontrolę militarną. Przed czy po II wojnie punickiej i
              tak dysponował największą i najsilniejszą armią w basenie Morza Śródziemnego. W
              razie czego mógł z Kartaginą zrobić co chciał, a likwidacja była
              ostatecznością. Z czysto ludzkiego punktu widzenia - zadecydować mógł nie tyle
              strach ile zawiść i oczywiście interesy (Kato był powiązany z "lobby"
              lichwiarskim).

> Co do tych owiec to tez chyba nie najlepszy wybor.

Rzeczywiście, nie byłby, ale tylko przy założeniu, że moimi sygnaturami
              odwołuję się do spraw lokalnych. Takie założenie jest błędne.

Pozdrawiam
              • kalamata99 Re: Ceterum censeo 16.09.06, 02:46
                Tak czy siak Kartagina punicka zostala zniszczona, ale powstala w tym samym miejscu Kartagina rzymska rozwinela sie na calego wlasnie dzieku handlowi i rolnictwu, o czym moze sie przekonac kazdy polski turysta w Tunezji. Moze te zwiazki blizniacze z Lecce przyczynia sia do ozywienia zainteresowania lacina (a przynajmniej wloskim, ktorego niestety sam nie znam)?
                • kameralis Re: Ceterum censeo 16.09.06, 14:19
                  Gdyby jeszcze w to włączyć samych klasyków! Instytut Filologii Klasycznej UAM,
                  o ile mnie pamięc nie myli, ma w ramach Socratesa jakieś związki z
                  uniwersytetem w Lecce. Jak ciekawostkę dodam, że wybitny latynista z UAM, śp.
                  prof. Wikarjak, należał do ostrowskiego senioratu w Poznaniu. Takie łatwo
                  umykające rzeczy mogłyby również przyczynić się do wzmocnienia związków i
                  poszerzenia współpracy.

Pozdrawiam
        • kameralis Re: Lecce 14.09.06, 15:58
          I jak widać w tekście pierwszą okazję będą mieli wiosną:
          www.tvk.promax.media.pl/news.php?newsid=2006
          Życzę miastom tak żywych kontaktów jak te Ostrowa z Nordhausen.
          • rbv Re: Lecce 14.09.06, 20:20
            A jeśli moge zapytac i ktoś będzie łaskawy i mi odpowie
            O co chodzi z tym miastem partnerskim.. tak na chlopski rozum b. proszę ?
            Z góry dzięki :D
            • kameralis Re: Lecce 15.09.06, 21:59
              Nie do końca jest dla mnie jasne, wyjaśnienia czego oczekujesz.

Ostrów podpisał z Lecce umowę o partnerstwie w celu wymiany doświadczeń w
              zakresie kultury, gospodarki, pozyskiwania środków unijnych itp.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka