dorotatop 09.01.10, 19:49 kupiłam ją wczoraj co myślicie o tym kwiatku czytałam ze jest troche wymagający może ktoś ją ma i doradzi z własnego doświadczenia jak o nią dbać Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wanda43 Re: calathea 10.01.10, 08:30 Poczytaj tu: forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=3536 Odpowiedz Link
maciekk123pl Re: calathea 10.01.10, 11:32 W skrócie: Kalatee wymagają bardzo wysokiej wilgotności powietrza, samo zraszanie może zimą nie starczać więc najlepiej ustawić doniczkę na wilgotnym piasku. Podlewanie zależne od temperatury, jeżeli masz w mieszkaniu 22 - 23 stopnie co obficie, ziemia kwaśna. Nie może stać w słońcu - raczej cień lub półcień. Moja schła, cierpiała na suche powietrze aż wstawiłem ją do terrarium z wężami tam ma wilgoć i rośnie jak szalona:) Odpowiedz Link
wanda43 Re: calathea 11.01.10, 10:11 Trzymasz w domu węże????!!!!!! Boszszsz..... Jakie? Odpowiedz Link
maciekk123pl Re: calathea 11.01.10, 22:09 Zosię i Wacka - dwa Pytony Królewskie, są super. Nie jadowite:) już 6 lat je mam kupiłem w słynnym niegdyś w Krakowie sklepie terrarystycznym ze zwierzętami egzotycznymi. Tylko rachunki za prad wysokie - ogrzewam żarówkami specjalnymi do terrariów jedna z UV. Kalatea ma sie tam swietnie Odpowiedz Link
wanda43 Re: calathea 12.01.10, 09:05 Mrówki przechodza mi po plecach na sama myśl! Panicznie boje sie węży i wszystkiego wijącego. Odpowiedz Link