dorotatop 28.02.10, 20:04 cos sie dzieje mojemu fikusowi bonsai 2 tygodnie temu go dostalam byl sliczny a teraz mi wiecznie żółkną listki i opadaja juz jest prawie łysy moze mozecie mi pomoc co z nim zrobic jak ratowac Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
obrobka_skrawaniem Re: FIKUS 28.02.10, 22:08 Trudno orzec co mu sie stalo. Moze przemarzl w czasie transportu, moze mial za sucho, moze za mokro (jesli nie ma otworu w dnie doniczki). Najczesciej takie rosliny cierpia z powodu niedoboru wody. O podlewaniu bonsai pisalam tutaj: forum.gazeta.pl/forum/w,51422,80161254,80235577,Re_Bonsai_poratujcie.html Odpowiedz Link
dorotatop Re: FIKUS 01.03.10, 08:11 tak to napewno przesuszyłam tez dostalam zielona o uprawie i podlewalam raz na tydzien co teraz mam zrobic oprucz wstawienia do miski z woda aby nasiakla ziemia Odpowiedz Link
obrobka_skrawaniem Re: FIKUS 01.03.10, 12:15 Podlewac w ten sposob systematycznie, czestotliwosc musisz sama ustalic sprawdzajac wilgotnosc ziemi. Pozostaje czekac az pojawia sie nowe przyrosty. Tam, gdzie liscie opadly to juz nie odrosna. Odpowiedz Link