dorotatop 06.06.10, 17:30 no właśnie i co teraz przesadzać czekać co ile podlewać?? jakieś rady na długie kwitnięcie :) Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
maciekk123pl Re: dostałam orchidee 06.06.10, 17:39 Dorotko, nie napisałaś jaka to orchidea? Odpowiedz Link
ls48 Re: dostałam orchidee 06.06.10, 19:21 Przypuszczam że to falek, bo to najpopularniejszy storczyk. Podlewaj tylko wtedy kiedy korzonki ma popielate, a nie zielone. Podlewaj przez zamoczenie doniczki na o,5 godziny w przegotowanej odstałej wodzie.Abso;utnmie nie przesadzaj bo napewno nie ma potrzeby. Moze zajrzy tu Wandzia 43 to wszystko inne dopowie bo to encyklopedia storczykowa i nie tylko. pozdrawiam. Odpowiedz Link
dorotatop Re: dostałam orchidee 06.06.10, 21:02 ale mnie Maćku zaskoczyłeś jedynie co pisze na doniczce to STORCZYK PHALAENOPSIS ORCHEDACEAE i tyle Odpowiedz Link
maciekk123pl Re: dostałam orchidee 07.06.10, 08:04 Czyli Falenopsis, absolutnie go nie przesadzaj - nawet jak korzenie wylaza góra - to sa korzenie powietrzne i maja tak wylazic. Namaczaj je dopiero jak osłonka z kwiatkiem będzie lekka i nie będzie widać kropelek wody. Ja swoje właśnie moczę (robimy to rano aby przeschły do nocy), wstawiam je do wody z odzywką dla storczyków, na około 40 minut, czasem o nich zapomne i moczą się ponad godzinkę, ale nie widzę, zeby protestowały:). Odpowiedz Link
wanda43 Re: dostałam orchidee 07.06.10, 09:03 Ja dodam podstawową zasade - przesuszenie nie zaszkodzi, natomiast zalanie zabije.Phalaenopsis lubią ciepeło i wilgotno, wiec aby zwiekszyc wilgotnosc wokol niego, dobrze jest ustawic go albo podstawce wysypanej keramzytem zalanym wodą, albo na wiekszym talerzu z wodą, ale tak, aby spod doniczki nie dotykal wody. Dobrze jest rowniez raz na kilka dni przetrzec mu liscie wacikiem zwilzonym wodą z paroma kroplami cytryny lub w ... piwem. Liscie wowczas beda blyszczące i zachowaja ladny i zdrowy wygląd. Odpowiedz Link
dorotatop Re: dostałam orchidee 07.06.10, 09:45 dziękuję mam nadzieję że długo będę się nim cieszyć bo jest naprawdę piękny :) pozdrawiam Odpowiedz Link