dorotatop 22.08.10, 21:11 do kiedy trzymacie kwiaty, rośliny na dworze czy balkonie ?? chodzi mi o miesiąc Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wanda43 Re: balkon a roślinki 22.08.10, 21:24 Zalezy ktore. Passiflory zabieram juz ok. polowy wrzesnia. Fige, palmy, imbir, strelicje tez. Niektore odmiany storczykow, te lubiące roznice temperatur - w pażdzieniku, gdy pogoda nocą spada ponizej 8-10 stopni. Oleander, gdy noca 3-5. Odpowiedz Link
bakali Re: balkon a roślinki 23.08.10, 09:23 Ja z wieloletnich mam głownie rosliny egzotyczne: cytryny, granatowce, oliwkę, oleandry. Oleander i oliwkę trzymam do jesieni, im chłod nie szkodzi. Cytryny i granatowce zabieram mniej więcej pod koniec września. Te, które mają zimować na balkonie stoją do pierwszych przymrozków, potem je zabezpieczam przed mrozem. Odpowiedz Link
maciekk123pl Re: balkon a roślinki 23.08.10, 12:28 Zależy które roślinki - Bananowca zabieram już w połowie września. Reszta tj. cykas, fuksje, oleandry, sudaville - stoją do pierwszych przymrozków, czyli jakoś połowa pazdziernika. Odpowiedz Link
wanda43 Re: balkon a roślinki 23.08.10, 15:07 Maciek, mam Mukasa, czy jakos tak sie nazywa moj bananowiec. W zwiazku z tym mam pytanko, czy twoj tez wypuszcza tak duzo przyrostow? Juz raz je odzielilam i porozdawalam sadzonki. Zostala mi mateczna rozlina i jedna z nowych. I oba znow maja cala mase przyrostow. Nie wiem, czy znow je usamodzielnic, czy zostawic? Usunąć i wyrzucic troche zal. Odpowiedz Link
maciekk123pl Re: balkon a roślinki 23.08.10, 21:16 Wando, mój też wydaje mase przyrostów. Gdy sie je zostawi w kupie jak wyrosły to nie wyglada to atrakcyjnie.... trzeba je usuwać po prostu. Z tym rozdawaniem wystopuj - zostaw sobie jednego, dwa malenstwa na wszelki wypadek na nastepny rok - bananowca ciezko przezimowac. Zazwyczaj go zjadają robale:(. Ja wycinam regularnie te odrosty, teraz moze przed zima zostawie sobie jednego małego :) Odpowiedz Link
wanda43 Re: balkon a roślinki 23.08.10, 21:45 Mam juz w dwoch doniczkach, a te przyrosty rosna bardzo szybko. Niektore prawie dogonily swoje mamuski. Ale skoro twierdzisz, ze lepiej usunąc, to odsadze. Odpowiedz Link
maciekk123pl Re: balkon a roślinki 24.08.10, 10:41 Wandziu, to już kwestia indywidualna. Według mnie ładnie wyglada jeden bananowiec w jednej doniczce, a nie bananowy busz :P największy mam problem z wiatrem - bananowiec ciągle leci i liscie ma jakby podarte... Odpowiedz Link