yoma 01.10.10, 18:41 prawda li to, że potrzebuje w zimie zimno, żeby przeżyć, czy też ma szansę w sypialni niegorącej, wietrzonej, ale jednak grzanej? Teorię znam, o praktykę pytam :) Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wanda43 Re: Araukaria 01.10.10, 19:30 Nigdy nie mialam, ale miala przyjaciolka. Mieszkanie w bloku, suche powietrze od kaloryferow w zime i wylysiala. Chyba jednak woli chlodniej i nie tak sucho w pomieszczeniu. Odpowiedz Link
yoma Re: Araukaria 01.10.10, 19:44 OK, dzięki. Jak będzie jej źle, to pojedzie na Wieś, trudno. Odpowiedz Link
gemini50 Re: Araukaria 01.10.10, 21:33 Powinna przeżyć. Mamy w pracy. Stoi niedaleko okna południowego (ale bez bezpośr. słońca) i kaloryfera. Od kilku lat ma się dobrze:) Odpowiedz Link
ls48 Re: Araukaria 01.10.10, 21:37 Moja znajoma ma araukarie w sypialni gdzie zimą lekko przykreca kaloryfery i wyrosła ( araukaria nie znajoma) do sufitu i teraz nie wie co dalej robić.Stoi przy oknie i aby wejśc do łóżka musi wchodzić tam po czworakach bo takie ma rozpięte gałęzie. Odpowiedz Link
horpyna4 Re: Araukaria 02.10.10, 16:02 Też widziałam taką araukarię, to znaczy do sufitu. Ona niby rośnie wolno, ale jednak nieubłaganie... Odpowiedz Link
jaga_22 Re: Araukaria 02.10.10, 17:18 Moja araukaria w lecie stoi na balkonie,teraz już jest w domu,przy oknie,a pod oknem grzejnik,zawsze tak stoi i nic się z nią nie dzieje.Tylko jak była na balkonie,spadła mi i ułamało się całe piętro co widać. Posadziłam końcówkę i ciekawa jestem,czy się ukorzeni.???;) araukaria.patrz.pl Odpowiedz Link
maciekk123pl Re: Araukaria 02.10.10, 08:16 Możesz ją trzymać w mieszkaniu, pod pewnymi warunkami. Musi stać w najjaśniejszym pomieszczeniu przy oknie, na noc przykręcaj grzejnik, żeby temp spadała troche. I to, co jest chyba najważniejsze w uprawie Auracarii - nie wolno jej dotykać, szturchać, przestawiać, ani obracać doniczki. Różne są teorie na jej temat, moje doświadczenie nakazuje podlewać ją żadko a dość mocno. Sypialnia wydaje się ok, wietrz ją często, w temp około 18-20 stopni da radę. Miałem Auracarie wiele lat więc wiem:). Odpowiedz Link
gemini50 Re: Araukaria 02.10.10, 08:44 Egzemplarz, o którym pisałam wyżej też stoi z dala od ludzkich macek ;) Odpowiedz Link
yoma Re: Araukaria 05.10.10, 09:46 Sypialnię wietrzę praktycznie non stop. Araukarię postawiłam złośliwie po stronie chłopa, przywlókł, to niech cierpi :), chłop jest umiarkowanego wzrostu, to może nie będzie szturchał. No dobrze, niezłośliwie. Chłop śpi od okna :) OK, szturchanie jej szkodzi - a wietrzyk od wietrzenia nie zaszkodzi? Odpowiedz Link
maciekk123pl Re: Araukaria 06.10.10, 15:11 Wietrzyk od okna jej nie zaszkodzi o ile nie będzie dużego mrozu. Ładnie rośnie w ogrodach w Anglii. Ona świetnie znosi spadki do zera, a ze naturalnie rosnie w wysokich gorach to zaden wietrzyk jej nie straszny. Tak jak pisałem utrzymuj temperatury w sypialni około 19 stopni, nie więcej niż 21. Odpowiedz Link
maciekk123pl Re: Araukaria 06.10.10, 15:12 A i polecam zaopatrzyć się w nawilżacz powietrza, taki najtanszy do wieszania na grzejniku - zrobi dobrze i Tobie i meżowi i Auraucarii :). Odpowiedz Link
ls48 Re: Araukaria 07.10.10, 22:22 Zachęcona Waszymi wpisami o araukarii, dzisiaj sobie takową kupiłam Stoi przy oknie pod wiszącą paprocią i.będą sobie tworzyć mikroklimat.A wydawało mi sie że juz na kwiatki brak miejsca. Odpowiedz Link
yoma Re: Araukaria 08.10.10, 13:02 Miejsce na kwiatki jak kasa - jak jest naprawdę potrzebne, to się znajduje. Wiem, co mówię, bo właśnie przywlokłam z balkonu resztówkę. Fikus i bulbinę pal licho, ale szparag znowu wypuścił przez lato pęd na trzy metry, wiem, bo mierzyłam. Wlazło? Wlazło :) Mam jeszcze drukarkę na oknie w gabinecie i ona nawet nie powinna tam stać, bo czuła elektronika i psikanie kwiatków są jakieś takie niekompatybilne, ale jak ruszę drukarkę, to zniszczę kotu ostatnią możliwość wyglądania przez okno... Odpowiedz Link
ls48 Re: Araukaria 08.10.10, 14:15 Masz racje z ta kasą. Ja gdybym miala ostatnie pieniadze i do wyboru kwiatek lub obiad, to napewno wybrałabym kwiatek. Tak juz mam. Odpowiedz Link
yoma Re: Araukaria 08.10.10, 15:23 Gdybyś potrzebowała pociechy albo utwierdzenia w postawie, to zaprawdę powiadam: nie ty jedna :) Odpowiedz Link