17.10.10, 13:29
Witam,taż mam problem z anturium :(
Zakupiłam je w ubiegły czwartek na bazarku,wszystkie liście były zielone {choć może w środku kwiatka już się coś czaiło-tego nie wiem,był w takiej przeźroczystej folii}.
Wczoraj zauważyłam, że na większości liści są brunatno-brązowe plamy, które potem zasychają, a liść więdnie, jeszcze go nie podlewałam w domu, gdyż zakupiony-wg mnie nie wymagał wody.Plamy są tylko-na razie-na liściach.Dziś część tych liści obcięłam.
Kwiat stoi na posadzce z ogrzewaniem podłogowym-co jak wyczytałam ma mu służyć dobrze, choć o to się bałam.Posadzka jest ledwo ciepła, na pewno nie gorąca,okno w tym pokoju jest od zachodu co też o tej porze roku nie powinno mu szkodzić, gdyby stał na parapecie.
Jedno co może mu szkodzić to za mała doniczka, choć korzenie są zdrowe i piękne, ale nawet jeśli to miałoby być powodem, to za szybko pojawiły się te objawy moim zdaniem.
Niestety zdjęcia nie wkleję-choć zrobiłam, bo jestem nie kumata w tej dziedzinie :oops: a dzieci niet doma :( jeśli więc ktoś zechciałby mi podpowiedzieć jaki może być tego problemu powód byłabym wdzięczna :P
Trochę pokombinowałam i udało mi się co nieco:

www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/72d ... afc59.html
Obrazek

www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/e55 ... 9aaf3.html
Obrazek

www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/af3 ... bc98e.html
Obrazek

www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/63c ... 84078.html
Obrazek

czekam z niecierpliwością.

Pokombinowałam trochę ze zdjęciami.
Obserwuj wątek
    • maciekk123pl Re: ANTURIUM 17.10.10, 14:16
      Myślę, że Twoje anturium zmarzło zanim trafiło do Ciebie. W temp kilku stopniu powyzej zera na bazarku nie kupujemy egzotycznych roślin. To tyle.
    • maciekk123pl Re: ANTURIUM 17.10.10, 14:17
      Myślę, że Twoje anturium zmarzło zanim trafiło do Ciebie. W temperaturze kilku stopni powyżej zera na bazarku nie kupujemy egzotycznych roślin. To tyle.
    • maciekk123pl Re: ANTURIUM 17.10.10, 14:23
      Zalecam tez oprysk środkiem przeciw chorobom grzybowym. Uważaj jednak bo to silna trucizna.
    • wanda43 Re: ANTURIUM 17.10.10, 16:07
      Fotki sie nie otwieraja, ale z twojego opisu wynika, jak juz powiedzial Maciek, ze zwyczajnie zmarzlo albo juz na bazarku, albo w transporcie do domu. Uszkodzone liscie mozesz powycinac. Zapewne niedlugo roslina dojdzie do siebie i wypusci nowe. Anturium ma liscie wrazliwe zarowno na zimno jak i na ostre slonce.
      • gosc_67 Re: ANTURIUM 23.10.10, 19:16
        Dzięki za porady,chyba moja wstępna diagnoza była trafna, gdyż nowe listki wyglądają na zdrowe,na razie obyło się bez oprysku-chyba,oby tak dalej,pozdrawiam.
        • gosc_67 Re: ANTURIUM 26.11.10, 18:37
          Witam, niestety moja radość była przed wczesna, listki te młode też zaczęły czernieć, a miejsca po liściach które obcięłam wyglądały nie ciekawie, jakby zaczynały gnić.Dziś postanowiłam zajrzeć do środka, korzeni owszem bardzo dużo i faktycznie zaczęły gnić miejsca po obciętych liściach, tylko jaka tego przyczyna to nie wiem.Uratowałam dwie małe sadzonki-tak mi się zdaje, czas pokaże, czy się wyliżą.
          • wanda43 Re: ANTURIUM 27.11.10, 11:52
            Obetnij to, co jak piszesz zgnile, a miejsca cięcia zasyp cynamonem w proszku. To dla dezynfekcji. Sprobuj Anturium troche przesuszyc, jednoczesnie ustaw je na duzej podstawce z wodą, ale tak, aby spod doniczki w wodzie nie stal. Mozesz ustawic doniczke na odwroconym talerzyku np. Nie jest wykluczone, ze ogrzewanie podlogowe jednak na dobre mu nie wychodzi. Moze ustawione na podstawce z wodą bedzie mialo wiekszą wilgotnosc powietrza wokol siebie. Ono lubi wilgotne powietrze, ale nie toleruje nadmiernego podlewania.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka