Dodaj do ulubionych

Co to za roślina?

09.05.11, 18:45
Witam, jestem tu nowa i nie wiem czy dobrze robię zakładając nowy wątek, ale nie widzę nigdzie wątku zbiorczego dot. identyfikacji roślin.
Mam w domu taką oto roślinkę, wiem, że jest dość popularna, ale nie znam jej nazwy. Szukałam w internecie po różnych stronach, ale nic podobnego nie znalazłam. Podpowie mi ktoś jak się ta roślina nazywa?
imageshack.us/photo/my-images/815/img7445c.jpg/
imageshack.us/photo/my-images/16/img7447u.jpg/ młode pędy

Obserwuj wątek
    • edysia79 Re: Co to za roślina? 09.05.11, 18:59
      To jest hoja.
    • wanda43 Re: Co to za roślina? 10.05.11, 17:50
      a dokladnie hoya carnosa
      kwiaty-ogrody.pl/?p=8438
    • li_lah Re: Co to za roślina? 10.05.11, 19:18
      dziękuję Wam :)
      niespodzianką jest dla mnie, że tak roślina kwitnie. Mam ją ponad rok (zostala w mieszkaniu po kimś) i jeszcze nie zakwitła-zaczęła szybko rosnąć po przesadzeniu do nowej ziemi (torfowej, podobno niewskazana).
      Najpierw stała rok czasu na parapecie gdzie cały dziań świeciło na nią swiatło- nie zauważyłam niekorzystnych zmian na lisciach itd, teraz przeniosłam ją do pokoju gdzie niby jest jasno, ale promienie słońca nie "dotykają" lisci
      zostawić ją tu gdzie jest teraz czy wrocic do starego miejsca? różnie piszą na ten temat w poradnikach..
      • wanda43 Re: Co to za roślina? 11.05.11, 08:15
        Hoya to dziwna roslina. Moją staruszke mam juz chyba ze 22 lata. Przez kilka lat, gdy jeszcze mieszkalam w Wawie zakwitnąć nie chciala. Po przeprowadzce wisiala na oknie poludniowym w jednym z pokoi, ale oslonieta rosnącym drzewem. I dalej nie kwitla. Wkurzylam sie i powiesilam na oknie w kuchni tez poludniowym, ale nie oslonietym. I ..... cala obsypala sie slicznymi bukietami. Kilka razy ja przycinalam, jest ogromniasta. Stoi na specjalnym stojaczku, bo na oknie sie nie miesci. Kwitnie mniej lub bardziej obficie co rok. Jak jej miejsce nie przypasuje, to kwitnąć nie chce. Nie lubi tez przekręcania i zmiany m miejsca.
        • asdaa Re: Co to za roślina? 11.05.11, 17:12
          taż mam leciwą, chyba nawet starszą i też w Wawie nie kwitła,chociaż ładnie wyrosła. Od kiedy zamieszkałam na prowincji kwitnie jak szalona 2-3 razy w sezonie. Właśnie jest po pierwszym.
          • irenazu Re: Co to za roślina? 12.05.11, 15:37
            Mojej nawet brutalne przestawianie nie przeszkadzało (mąż nie lubił jej zapachu- dlatego wydałam ją).Szurnięta w jak najdalszy kąt kwitła nadal.Trochę mi jej żal:(
    • passionati Re: to jest hoja 27.05.11, 15:48
      pięknie kwitnie
      • robitussin Re: to jest hoja 28.05.12, 09:05
        passionati napisał:

> pięknie kwitnie

Jak u kogo ;-)
        Ja mam swoją ponad 16 lat i cholera nie dość, że rośnie w tempie 3 liście na rok, to ani razu nie kwitła. A dostałam odnóżkę od mamy, u której hoja-matka ma wielkość na prawie pół pokoju i kwitnie kilka raz w roku tak, że aż głowa boli od zapachu.
    • li_lah Hoja zaczyna kwitnąć 25.05.12, 14:01
      Witam ponownie :)

Postanowiłam podzielić się zdjęciami hoi, która zaczyna kwitnąć.
      Nie byłoby w tym nic aż tak nadzwyczajnego, gdyby nie to, że to podobno bardzo wymagająca roślinka, a mi wypuściła pączki gdy jeszcze stała w słoiku pełnym wody :D
      Gdzieś z rok temu ucięłam kilka pędów, żeby ją rozmnożyć i nie chciało mi się jej przesadzić do ziemi. Stała tak w słoiku aż naglę patrzę i co widzę?
      fotoo.pl//out.php/i253225_img-0172.jpg

oczywiście natychmiast została przesadzona do ziemi :
      fotoo.pl//out.php/i253234_img-0204.jpg

Nie ma reguły :)
      • asdaa Re: Hoja zaczyna kwitnąć 25.05.12, 15:28
        może doczytałaś, ale i tak powiem: nie należy usuwać szypułek po przekwitłych kwiatkach, ponownie pojawią sie na nich pąki.
        • li_lah Re: Hoja zaczyna kwitnąć 25.05.12, 22:11
          tak czytalam o tym, ale i tak dziękuję za tę informację :)
      • yoma Re: Hoja zaczyna kwitnąć 25.05.12, 20:04
        Gratulacje :)
        • lustroo Re: Hoja zaczyna kwitnąć 25.05.12, 22:21
          A ja przeniosłam i od lat nie kwitnie :( obraziła się.
          • li_lah Re: Hoja zaczyna kwitnąć 25.05.12, 23:17
            moja gdy stała na oknie południowym (?) cały dzień świeciło na nią słońce to bardzo szybko rosła, gdy została przesadzona do nowej ziemi, ale zakwitła tylko raz gdy przestawiona zostala do pokoju gdze słonka nie ma. kwiatki byly bardzo male i byla tylko jedna szypułka. przestala tak szybko rosnąć.
            natomiast w tej chwili pączki wypuściła szczepka odcięta od macierzystej rośliny, stojąca w dodatku rok czasu w słoiku z wodą.
            jestem w szoku, szczerze powiem :)
      • robitussin Re: Hoja zaczyna kwitnąć 28.05.12, 09:07
        Zazdroszczę tych kwiatków :)
        Ja nie mam szczęścia do moich kilku hoi.
        Nie chcą kwitnąć i koniec.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka