Dodaj do ulubionych

Fikus microcarpa

25.04.12, 22:42
Pomocy, nie wiem już co robić gdyż mój fikus całkowicie stracił liście. Wiem,że był już podobny temat, ale nie uzyskałam tam odpowiedzi. Moj fikus stracił wszystkie liscie i wygląda jak szczotka. Próbowałam wszystkiego, kupiłam specjalną ziemię przeznaczoną do tego typu kwiatków; nawóz, podlewam go co kilka dni, zraszam raz dziennie. Odkąd stracił wszystkie liście minęło już kilka dobrych miesięcy, jest strasznie suchy nawet gałązki suche jak pieprz. Moje pytanie czy warto o niego jeszcze walczyć, czy uschnął na dobre. Już sama nie wiem co robić.
Obserwuj wątek
    • robitussin Re: Fikus microcarpa 25.04.12, 23:02
      Wykop go i sprawdź korzenie i bulwę. Jeśli są jędrne, sprężyste i widać, że żywe, to szansa jakaś jest. Przesadź go do nowej ziemi i staraj się utrzymać stałą wilgotność, ale też nie przelewać, bo zgnije. Zetnij całkowicie wszystkie wysuszone gałązki.
      Jeśli korzenie i bulwa są suche, łamią się albo kruszą, to niestety możesz się już pożegnać z przyjacielem.
      Czarno to jednak widzę, jeśli roślina jest bez liści przez kilka miesięcy i nie próbuje ożyć w okresie wiosennym.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka