wiktor.ia2008 05.10.14, 14:41 proszę o napisanie mi jak mam pielęgnować fiołka alpejskiego aby rósł i kwitł u mnie wiele lat.Mam centralne ogrzewanie i mieszkam w małym mieszkaniu.Odp. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
anafalis14 Re: Fiołek alpejski pielęgnacja 08.12.14, 13:44 Na pewno nie można go trzymać bezpośrednio przy kaloryferze, fiołki te nie lubią przegrzania. Podlewać najlepiej na podstawkę, a po okresie kwitnienia musi przejść stan spoczynku. Z moich przygód z cyklamenami wynika, że dość trudno w mieszkaniu go przechować z roku na rok. Ale może komuś się udało i tutaj się podzieli sposobami;) Odpowiedz Link
natassja Re: Fiołek alpejski pielęgnacja 19.12.14, 21:53 Mam fiołki od lat. Fiołki lubią jasno i ciepło, czyli jasny pokój, ale w zadnym wypadku prażenie w słońcu czy stawianie 'na kaloryferze' :) Ziemię lubią lekką, korzenie muszą mieć czym oddychać. Zwykła ziemia ze sklepu od biedy się nada, ale kwitnienie będzie słabiutkie. Należy co najmniej dosypać piasku, a lepiej najdrobniejszego keramzytu (gliniane mini kulki, za grosze w sklepie), by spulchniał ziemię w doniczce. Stosuję nawożenie od marca do listopada nawozami z biohumusem. Poza tym okresem fiołki odpoczywają, więc też ich tez nie przesadzam. Rozmnażam z listka, także w zimie się to uda, jeśli mam zdobyczny listek jakiejś pięknej odmiany:) Chętnie przeczytam jeszcze jakieś uwagi fachowe. Odpowiedz Link
lidia_mikolajewicz Re: Fiołek alpejski pielęgnacja 05.01.15, 17:17 Przede wszystkim podlewamy umiarkowanie (najlepiej nalewać wody do podstawki). Ziemia powinna być wilgotna, ale nie mokra! Kiedy fiołek kwitnie-nawozimy go raz w tygodniu. Kiedy przekwitnie warto przenieść go w chłodne, ciemniejsze miejsce. Lato może spędzić w półcienistym, chłodnym miejscu na zewnątrz. Wówczas zaprzestajemy podlewania i nawożenia. Odpowiedz Link