chiara76 08.12.04, 15:47 kurczę, nie wiem, może przelałam?Chociaż starałam się nie. Na liściu mu takie czarne dwie plamy się pojawiły, dość duże. Czy to może być od nadmiaru wody? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
oka5 Re: dziś ja mam problem:( Fikus zwykły 08.12.04, 16:27 Rozumiem, że masz na myśli fikusa sprężystego. Owszem jest on bardzo wrażliwy na przelanie, zwłaszcza zimą. O tej porze roku ziemia powinna być ledwie wilgotna. Brązowe plamy pojawiają się, gdy roślinie jest za zimno. Może ktoś nieostrożnie wietrzył pokój? Minimalna temp. dla tego fikusa to 15 st. Opisując plamy, piszesz, że są czarne. To może być też jakaś choroba grzybowa. Jeśli jesteś pewna, że roślina nie została przeziębiona i przelana, to spróbuj opryskać ją jakimś preparatem przeciwgrzybowym. Odpowiedz Link
chiara76 Re: dziś ja mam problem:( Fikus zwykły 08.12.04, 16:41 za zimno odpada, bo ja jestem ciepłolubna. Hm, może więc za mokro. Spróbuję kupić coś na grzyba, dzięki za rady. Odpowiedz Link
eslaza bonzai fikus :-((( 16.12.04, 22:55 a ja mam problem z fikusem-bonzai. Na niektórych blaszkach od pewnego juz czasu są niewielkie, brązowo-rdzawe plamki. Jednakże najgorsze jest to, że codziennie opadają 2-3 listki całkowicie zielone (częśc (ok. 20 proc. opadających - poczerniała i skręcona na końcu). Proszę o ratunek :-( Odpowiedz Link