melka30 16.11.05, 18:08 Dlaczego moja szeflera tak słabo rośnie mam ją od półtora roku i mam wrażenie, że stoi w miejscu. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dr_tusia Re: Szeflera 19.11.05, 21:03 No wlasnie, a propos szeflery- czy szczepka ucieta z niej, wlozona do wody wypusci korzonki? Czy to jest sposob na rozmnozenie szeflery? Odpowiedz Link
dr_tusia Re: Szeflera 21.11.05, 15:40 I jeszcze jedna rzecz- czemy szeflerce nagle zolkna liscie? Nie ma zadnych pasozytow- obejrzalam ja dokladnie... Odpowiedz Link
mircea Szeflera - odp. 22.11.05, 16:55 Szeflera stoi w miejscu z dwóch powodów: albo ma za mało światła, albo jest nienawożona, (albo jedno i drugie na raz). Liście bledną i żółkną także z powodu braku składników odżywczych (nawożenia). Czasami dolne liście rośliny mają tendencję do żółknięcia i opadania - o ile jest to sporadyczne, to nie wymaga specjalnej troski. Można spróbować rozmnażać Szeflerę przez sadzonki ukorzeniane w wodzie, ale nie zawsze to się udaje. Odpowiedz Link
dr_tusia Re: Szeflera - odp. 22.11.05, 18:39 Dziekuje! Moze faktycznie za malo ja ostatnio nawoze... Odpowiedz Link