mazumo 12.01.06, 22:39 jeszcze mam pytanie dotyczące rozmnażania fiołków afrykańskich,czy ktoś rozmnażał je przez nasiona?Wiem że alpejskie tak się rozmnaża.Napiszcie otym Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bea975 Re: fiołki afrykańskie 13.01.06, 09:17 Próbuję... od dwóch lat. W teorii jest to bardzo proste, w praktyce niestety już nie :( . Tym bardziej, że nic nie wiemy o genetyce naszych roślinach. W większości są to skomplikowane hybrydy, które wogóle mogą nie nadawać się do rozmnażania "płciowo". W zeszłym roku udało mi się zapylić jeden z kwiatków. Powstała kapsuła nasienna, która niestety dojrzała przedwcześnie (normalnie powinna dojrzewać ok. 6 miesięcy) i żadne z nasion nie wykiełkowało. Więcej o hybrydyzacji, zbieraniu i wysiewaniu nasion znajdziesz tutaj: www.rachelsreflections.com/hybridizing.htm Odpowiedz Link
mazumo Re: fiołki afrykańskie 13.01.06, 09:36 tak myślałam że to trudne,więc nie będę tracic na to czasu,dziękuję za odpowiedż,pozdrawiam Monika Odpowiedz Link