alo_ha 27.06.06, 10:23 Witam, mam pytanie jak rozmnożyć papirusa? Odcięłam fragment "parasolki" i włożyłam do wody do góry nogami. Ale to chyba nie do końca tak, może ktoś z Was wie jak to dokładnie zrobić? Z góry dziękuję za pomoc. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dwakretki Re: papirus - rozmnażanie 27.06.06, 11:28 możesz podciąć listki do połowy. postaw w dość jasnym miejscu (ale nie bezpośrednio w słońcu. nie z każdej parasolki wyrasta roślina; gdy parasolka jest za młoda to często gnije w wodzie, gdy parasolka jest stara- nie wypuszcza liści Odpowiedz Link
majeczka67 Re: papirus - rozmnażanie 03.08.06, 23:29 Dawno temu rozmnażałam papirusy bardzo często, najlepiej wybrać do tego ładną, grubą łodygę, obciąć ją (tzn. łodygę) na ok. 15-20cm. liście również obciąć-połowę a nawet trochę więcej. Taką sadzonkę wkładałam do wody do góry nogami (łodyga do góry, liście na dół) do butelki po mleku lub po śmietanie (wtedy jeszcze takie były). Z doświadczenia wiem, że sadzonka musi być CAłA w wodzie - sadzonki, których w wodzie były tylko liście i część łodygi gniły. Bardzo szybko rosną korzenie, następnie łodygi. Do ziemi można sadzić jak tylko pokażą się korzenie, chociaż jak mi się kiedyś "zapomniało" to miałam już kilka łodyg na sadzonce jeszcze w butelce - co absolutnie papirusowi nie przeszkadzało pięknie rosnąć po posadzeniu do ziemi. Najlepiej zrobić kilka sadzonek i razem je posadzić. Uwaga! pierwsze łodygi zazwyczaj wyrastają bardzo rachityczne, następne będą coraz grubsze i ładniejsze. Odpowiedz Link