Dodaj do ulubionych

ZIOŁA na parapecie

26.09.06, 18:19
Zamówiłam sobie zestaw nasion ziół. Chciałabym przez zime korzystac z nich.
Nie mam jednak doswiadczenia. Czy np. pietruszkę ,melisę, mietę ,szczypiorek
mozna zasiać w jednej dużej doniczce ? ćzy lepiej kazdą osobno ? Czy
wystarczy ze będa stały w duzym oknie bez firanki ale od strony pn.-zach? czy
zioła mozna przyskubywac a one będą odrastaly czy trzeba dosiewać. Czy
istnieje gdzies moze jakis poradnik? Z góry dziekuję.:)
Obserwuj wątek
    • doral2 Re: ZIOŁA na parapecie 27.09.06, 12:21
      można w jednej dużej doniczce, ale lepiej je rozdzielić żebys się nie pomyliła
      przy ścinaniu, bo zamiast z melisy to sobie herbatke ze szczypiorku zaparzysz :)
      moga stać od pn-zach,, ale lepiej im będzie od słonecznej, można je
      podskubywać, ale chyba lepiej po dwóch-trzech tygodniach zasiać następną
      partię, bo takie obskubywane już nie są ozdobą parapetu....popróbuj również z
      majerankiem i bazylią, fajnie rosną i zdobią parapet...a przy tym świeże zawsze
      w domu i nie trzeba kupować doniczki bazylii za 3,99..nasiona można kupic w
      sklepach ogrodniczych lub marketach typu OBI...powodzenia
      • bursztyn10 Re: ZIOŁA na parapecie 30.09.06, 09:21
        Bardzo Ci dziekuję doral !
    • najeli_1980 Re: ZIOŁA na parapecie 03.10.06, 15:21
      Ja trzymam ziolka latem na balkonie.. Zima, w cieplym pomieszczeniu, nie rosna
      najlepiej....

Ale powodzenia :)
      • doral2 Re: ZIOŁA na parapecie 04.10.06, 11:30
        rosną...aktualnie mam na parapecie bazylię i majeranek...oczywiście, nie są
        takie jak na świeżym powietrzu, ale lepszy majeranek z własnej doniczki i do
        tego świeży niż suszony....ma przeboski smak, nieporównywalny z suszonym...
    • elaola1 Re: ZIOŁA na parapecie 19.05.07, 10:49
      Moje zioła w doniczkach nie wyrastają duże.
      Bazylia to max.10cm.
      Mam pytanie-czy zasilacie zioła w doniczkach jakimś nawozem?
      • keltka Re: ZIOŁA na parapecie 30.05.07, 12:53
        jeśli to są zioła z których korzystasz w kuchni to nie polecam nawożenia(zakładam że trzymasz zioła bo lubisz się zdrowo odżywiać). Jeśli są tylko ozdobą parapeu to nawożenie im dobrze zrobi.

Ja mam zioła na balkonie i rosną pięknie bez nawozów, Większość z nich lubi słońce i nie przepada za obfitym podlewaniem.
    • kanapcia Re: ZIOŁA na parapecie 20.05.07, 21:54
      Ja posadzilam zioła w doniczkach i coś mi nie chcą rosnąć...Nie wiem dlaczego.
      Stoją na parapecie od zachodniej strony. Dlaczego nie chcą rosnąć?
    • agulle Re: ZIOŁA na parapecie 22.06.07, 18:30
      Ja tez zaczelam siać ziola w doniczce na prapecie. Mam melisę, miętę i bazylię -
      na razie są to kilkulistne roślinki, ale jak na razie ladnie mi rosną, jedynie
      mięta najmniej wypuścila kielków.
      Kiedyś czytalam, że takie ziola gotowe kupione w marketach nie nadają się do
      hodowli w domu, bo są przyzwyczajone do szklarnianych warunków i szybko więdną,
      węc jeśli chce się hodować, trzeba samemu wysiać.
      Podobno też, jeżeli chce się, zeby byly bardziej krzaczaaste, to trzeba je
      przyciąć, kiedy już będą mialy minimum 5 listów, wtedy wypuszczą nowe pędy. Ja
      znajdę ten tekst o hodowli ziól to wkleję tu link.
      Powidzenia w hodowli :)
      • agulle Re: ZIOŁA na parapecie 06.07.07, 14:29
        Rosly rosly i stanely :(
        Mam w skrzynce trzy ziola: mieta coś mi sie wydaje, że w ogóle jeszcze nie
        wzeszla (jest kilka takich tyci tycieńkich), bazylia i melisa teraz stoją w
        miejscu - za duża skrzynka?? - za ciasno nie może im być, bo nie są gęsto
        posiane. Doradźcie mi, co robię zle? Staram się, żeby mialy wilgotną ziemię,
        podlewam do spodka, stoja na poludniowym oknie, ale częst przeslaniam je
        zaluzjami, za mao świata??
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka