ogrodniczka11 12.10.06, 12:25 Moze ktos mi pomoze. Moja palma dziwnie rosnie, co wypusci nowy lisc, to odrazu gubi dolny. Zaczyna wyglądac jak "miotła" Ma długi pień, i tylko osiem lisci. Czy tak wygląda zdrowa palma??. Palma liczy ok 7lat Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ogrodniczka11 Re: palma Chamaedorea elegans 13.10.06, 13:00 Nikt nie hoduje tej palmy w domu?? Odpowiedz Link
mmisior Re: palma Chamaedorea elegans 12.12.06, 11:23 Hoduje, hoduje! I to z powodzeniem. Piękna roślina. I wcale nie powinna wyglądać jak miotła. Zdarzy jej się zgubić (konkretnie ususzyć) liścia, ale bardzo rzadko. Rośnie natomiast(znaczy wypuszcza liscie) przez cały rok. Potrzebuje sporo wody(nie przesuszać), nawozu(nie za dużo) przez cały rok. Moja ma chyba z 50 (jak to policzyć?) liści, ok 4-5 lat. Z tym że całość tworzy ok. 6 roślin w jednej doniczce. Życzę powodzenia w uprawie tej piękności. Odpowiedz Link
ogrodniczka11 Re: palma Chamaedorea elegans 12.12.06, 13:17 Witam. Tak wiem jak pielegnowac, tylko dlaczego ona gubi dolne liscie?. Co wypusci kolejny nowy listek to odrazu gubi dolny. Naprawde wygląda jak miotła.Długi kikut i tylko pare lisci na gorze!Od zawsze tak dziwnie rosnie. Teraz bedzie kwitła:) Odpowiedz Link