Dodaj do ulubionych

storczyki a kwitnienie

04.07.07, 21:28
skoro juz sie zalogowalam to kolejne pytanie - odnosnie storczykow. ciagle słysze ze to wspaniałe kwiaty bo na ogragło kwitna a mnie wtedy krew zalewa - moje nie kwitna wcale a i ciagle jakies nowe probemy z nimi. ja tu je podlewam przez jakies namaczanie ,chucham, dmucham a kolega mi mowi ze oni swoje podlewaja normalnie jak sie komu w rodzince przypomni i rosna jak na drozdzach, kwitna itd.. ja moje juz raz odratowywałam, bo mi prawie zdechly, ale potem odrosły, wszystko bylo ladnie pieknie kiedy to jeden postanowil ze skonczy z zyciem i w ciagu tygodnia z ladnie wygladajacej roslinki stał sie malym czarnym czyms w doniczce mimo iz drugi stojacy obok niego i traktowany tak samo wyglada nadal bardzo dobrze i nic mu nie dolaga.. ja tego ne rozumiem.. co ja takiego robie nie tak?
Obserwuj wątek
    • mama.mikolaja Re: storczyki a kwitnienie 05.07.07, 14:15
      Wyczytałam w necie:

w razie napotkania upartego osobnika wystarczy przez około miesiąc zwiększyć
      różnicę temperatur między nocą a dniem do 6-10°C (czyli na przykład w dzień 25°
      C, a w nocy 18°C). Najłatwiej to zrobić, uchylając nocą okno i zamykając je w
      ciągu dnia, a w lecie - wystawiając roślinę na zewnątrz w dość cieniste
      miejsce. 30 dni takiego traktowania automatycznie indukuje wzrost nowych łodyg
      kwiatowych. To jest też sekret uprawy przemysłowej zapewniający dostępność w
      kwiaciarniach kwitnących roślin o każdej porze roku
    • rawe Re: storczyki a kwitnienie 05.07.07, 18:27
      te stronki to ja juz prawie na pamiec znam... ale to nic nie daje... juz nie wspomne o tym ktorego w niewyjasniony sposob usmiercilam...dzis postawilam je ze stojaka przy poludniowym oknie na okno. na razie i tak słonca nie ma wieęc nic im sie nie stanie. potem sie zastanowie. zastanawiam sie tylko nad jednym. gdzies wyczytalam ze one jak im swiatla brakuje to węższe liscie wypuszczaja. ten ma waskie juz od czasu jak go kupilam. tak sie zastanawiaam czy to kwestia gatunku czy stojak mu nie odpowiada. ale troche dziwne by to bylo, bo jak wspomnialam stojak jest przy oknie, i nawet troszke słońca przez firankę dostaje..
      • jaga_22 Re: storczyki a kwitnienie 06.07.07, 20:55
        Może tu na forum coś skorzystasz.

www.kwiatyok.fora.pl/storczyk-orchidea-t206.html
    • ansil Re: storczyki a kwitnienie 30.07.07, 14:12
      jakie namaczanie.. moczenie storczyka to zbrodnia, nie wolno zostawiac np z
      woda w podstawce.. najlatwiej dbac o storczyka majac go w przezroczystej
      doniczce i podlewac tylko tyle, zeby korzenie nie byly szare, a zielone i wode,
      ktora wyjdzie przy za mocnym podlaniu wylewac.. przy "takiej" ilosci wody to ja
      go podlewam mineralka ;)
      • dona67 Re: storczyki a kwitnienie 31.07.07, 16:58
        storczyki są różne i potrzebują różnych warunków do przetrwania. Nie piszesz z
        jakiego gatunku to storczyk.Ale dużej różnicy temperatur w okresie odpoczynku
        potrzebuje większość storczyków.
        • rawe Re: storczyki a kwitnienie 06.08.07, 17:03
          phalenopsis. z tego co wiem podlewa sie je poprzez wstawienie do pojemnika z wodą zeby kora nasiakła i wylewa z podstawki wszystko co do niej ścieknie. z tymi temperaturami mam pewne problemy bo musze go zadowolic tym co oferuje parapet.. mam jeszcze miltonie, ale one pol roku temu przekwitły wiec jeszcze sie nie denerwuje.
          ostatnio po podlewaniu zauważyłam ze na powierzchni wody są jakieś żyjatka, jedne szare i skaczą po powierzchni wody, drugie białe i te zdają sie nie umiec pływac.. ma ktoś pojęcie co to za dziadostwo i co z tym zrobić?
          • ansil Re: storczyki a kwitnienie 07.08.07, 16:12
            pewnie te skurczybyki skoczogonki
            przefiltrowalam juz forum na ten temat, tu podsumowanie
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=23256&w=63935886&a=63935886
            a jak chcesz jeszcze poczytac to wpisz robale, robaki- duzo fajnych
            rad sie znajdzie.. aaa- tyton dziala i nie zabil mi jeszcze zadnego
            kwiata, choc jeden ledwo zipie..
            • rawe Re: storczyki a kwitnienie 07.08.07, 16:22
              no nic, czyli bede próbować. dzieki za rade

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka