etman 21.10.07, 17:18 Co mam zrobić po przekwitnięciu storczyka? W którym miejscu mam go zciąć? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mruki Re: Problem ze storczykiem 23.10.07, 13:52 tez tak słyszałam i tak zrobiłam, teraz patrzę jak wychodzi nowy pęd;-) Odpowiedz Link
altu Re: Problem ze storczykiem 24.10.07, 19:31 zagadka: a co się dzieje jeśli storczyk na bocznym patyczku miał tylko dwa kwiatki? które przekwitły? to nad którym oczkiem trzeba go ciąć? [z patyczkiem głównym nie miałam problemu, do trzech umiem liczyć] Odpowiedz Link
doroq Re: Problem ze storczykiem 27.10.07, 20:38 Wśród hodowców storczyków zasada jest taka,że wszystko co zielone to się nie obcina Jeśli kwiatek uzna, że mu ta część już nie potrzebna to badyl uschnie i wtedy można go obciąć. Odpowiedz Link
mrowka63 Re: Problem ze storczykiem 10.11.07, 09:42 Prawda nie obcina sie on sam da znac jesli uschnie bedzie nowy ped taka jest kolej roslin:)))) Odpowiedz Link
1mal-gosia Re: Problem ze storczykiem 27.10.07, 19:11 doroq napisała: > Nad trzecim oczkiem . Ale licząc oczka od dołu? Odpowiedz Link
kikaeasy Re: Problem ze storczykiem 09.11.07, 19:21 Ja stosuję taką zasadę że po przekwitnięciu kwiatków obcinam pęd na ostanim zielonym oczkiem licząc od dołu. Nigdy nie liczę czy jest to 3 oczko. Odpowiedz Link
rawe Re: Problem ze storczykiem 10.11.07, 00:03 u mnie wszystkie usychają... nie mam co liczyć :/ Odpowiedz Link
kasiak37 Re: Problem ze storczykiem 11.11.07, 00:55 gdy przekwitnie przytnij badyl powyzej 3 kolanka.Przyrzad do ciecia zdezynfekuj sprirytusem a miejsce ciecia posyp sproszkowanym weglem drzewnym. Odpowiedz Link