flurcia 07.11.07, 08:43 Mam paprotkę - języcznik zwyczajny i marnieje mi w oczach.. Końcówki liści brązowieją , usychają, a sama liście sa takie blado zielone. Z mojej pieknej paprotki zostały jakieś marne resztki. Chciałabym ją jednak uratować. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
opty2 Re: marnieje mi paprotka 07.11.07, 10:41 skąd ją masz, jak długo, gdzie stoi, jak ją pielęgnujesz? Odpowiedz Link
gabula777 Re: marnieje mi paprotka 07.11.07, 11:57 Przenieś w wilgotniejsze miejsce np.kuchni, łazienki, ale tylko jak masz tam jasno.Podobno pomaga podlewanie rozcieńczonym, chłodnym naparem czarnej herbaty.Paprocie nie lubią zbyt przegrzanych pomieszczeń, jest tam za suche powietrze, a spryskiwanie niewiele daje. Odpowiedz Link
mika27easy Re: marnieje mi paprotka 07.11.07, 12:14 moje paprotki tez nie chcą rosnąc, końce marnieją Odpowiedz Link
flurcia Re: marnieje mi paprotka 07.11.07, 13:17 Wcześniej rosłą w pokoju północnym, teraz w południowym. Nie zraszam jej to fakt, ale moja mam tylko podlewa i rosnie jej jak na drożdżach. W końcu jak sie wkurzę, to ja wywalę. Odpowiedz Link
opty2 Re: marnieje mi paprotka 07.11.07, 14:11 praktycznie sama sobie odpowiedziałaś na pytanie, po przeniesieniu po prostu zaczęła marnieć, pokój północny to bardzo odpowiednie miejsce dla paproci, która nie lubi słońca, stąd brązowiejące końcówki i jaśniejsze liście, poza tym paproć lubi mieć spokój, czyli nie lubi być potrącana, nie lubi stać w przeciągu, każdą zmianę miejsca odchorowywuje, mam nadzieję,że jest posadzona w ziemi specjalnej dla paproci, lepiej,żeby miała chłodniej niż cieplej, radzę podciąć brązowe liście, umiarkowanie podlewać, postawić w spokojnym miejscu i trochę poczekać Odpowiedz Link
flurcia Re: marnieje mi paprotka 07.11.07, 16:15 W pokoju północnym właśnie zaczęła marnieć, dlatego ja przeniosłam. Ty w połudnoiwym można powiedzieć, że nawet ciut odzyła na króko. Odpowiedz Link
opty2 Re: marnieje mi paprotka 08.11.07, 10:16 flurcia napisała: > W pokoju północnym właśnie zaczęła marnieć, dlatego ja przeniosłam. Ty w > połudnoiwym można powiedzieć, że nawet ciut odzyła na króko. to w takim razie gdzie jeszcze poprzednio stała? ile razy ją przenosiłaś? w północnym pokoju powinna stać blisko okna, ma widno ale nie słonecznie, a kiedy ją przesadzałaś? może ma za małą doniczkę? zbyt mało wiem,żeby tak naprawdę dobrze poradzić Odpowiedz Link
jagoda85 Re: marnieje mi paprotka 06.12.07, 19:49 Wiesz co, paprocie to takie kwiaty, które rosną tylko w określonych warunkach. Moja kuzynka ma przepiękne paprocie w jednym pokoju, którego okna wychodzą na południe, ale w pokoju córek obok, też z oknami na południe, te same parocie usychają. U mnie też schną. Rośnie tylko jedna paprotka, tylko na jednej ścianie. Próbowałam ją przestawić na inną ścianę, i też do innego pokoju. Niestety rośnie ładnie tylko w tym jednym miejscu. Odpowiedz Link
mika27easy Re: marnieje mi paprotka 19.03.08, 18:28 cos w tym jest u mojej teściowej w pokoju z oknem na północ rośnie ładnie liście ma zdrowe i nie sechna a w moim pokoju z oknem na wschod jest okropna i zeby było śmiesznie miała kiedyś paprocie w tym pokoju i były śliczne Odpowiedz Link
asta6265 Re: marnieje mi paprotka 20.11.07, 12:32 moim dobrym i sprawdzonym sposobem na marniejące paprocie jest dolanie do wody którą podlewasz paproć mleka na 1 l około 0,5 szklanki mleka. Umnie to skutkuje i podlewam tak już od kilku lat i mam piękne bujne paprocie - spróbuj Odpowiedz Link
doruchna Re: marnieje mi paprotka 09.08.08, 14:47 Z własnego doświadczenia wiem ,że paprocie nie lubią parapetów silnie ogrzewanych .Sama nieomal straciłam dwie paprocie w ten sposob.Po przeniesieniu ich z parapetu już drugi rok pięknie rosną. Odpowiedz Link
ankerka Re: marnieje mi paprotka 21.11.07, 12:46 witaj :) paprotka bardzo nie lubi zmiany miejsc. dobrze czuje sie w chlodnym i nie naslonecznionym miejscu. nie toleruje przeciagow i najlepiej jak jest w miejscu gdzie nikt nie przechodzi kolo niej i sie o niea nie ociera i jej nie traca. zycze powodzenia i cierpliwosci. Odpowiedz Link
wiedzma30 Re: marnieje mi paprotka 22.11.07, 03:53 Moje paprocie stoja w sloncu i w ciaglym wiaterku - bo kolo ciagle otwartego okna. Mysle, ze one tak maja - u jednych rosna u innych nie... Odpowiedz Link
wanda43 Re: marnieje mi paprotka 19.03.08, 22:48 a moze to jednak prawda,ze paprocie wyciągaja chorobe, a same giną? Moja rosnie pieknie,ale w pokoju, w ktorym rzadko bywamy.Przeniesiona do dziennego zczela marniec.Na powrot przeniesiona stare miejsce, rosnie pieknie.Widocznie nas nie lubi. Odpowiedz Link
mika27easy Re: marnieje mi paprotka 30.03.08, 13:26 ja swoja przeniosłam do pokoju teściowej wypuszcza nowe liscie i widac że tam jest jej lepiej Odpowiedz Link
maria10344 Re: marnieje mi paprotka 04.04.08, 08:40 Zawsze kochałam paprocie i miałam niedościgłe marzenie o którym wszyscy wiedzieli.Chciałam mieć paproć,wszystko jedno jaką i wszyscy o tym wiedzieli.Przynosili mi różne.Małe ,duże,młode,stare.Sama nawet rozmnażałam. Żadna się nie utrzymała/zmieniłam 5 mieszkań/,żaden pokój nie był dla niej dobry.Pielęgnowałam je bardziej niż dziecko i nic.Inne kwiaty natomiest rosły mi nad podziw dobrze.U mojej koleżanki paproć rosła przy gazie,na słońcu w przeciągu,przelewana,przesuszana.Była piękna.Ktoś mi kiedyś powiedział,że paprocie żyją w swoistej symbiozie z hodowcą i dałam sobie spokój. Odpowiedz Link
gosiaczek-is-one Re: marnieje mi paprotka 21.05.08, 08:20 No dobrze, a co jeśli wydaje mi się, że moja paprotka jest zbyt przesadnie podlana? Nie jestem pewna czy to to, ale marnieje tak jakby od środka- z wierzchu liście są zielone, a ich początki (bliżej doniczki) takie szarawe? Jak ją uratować .... i jak często powinno się podlewać paprotki?;/ Odpowiedz Link
ben333 Re: marnieje mi paprotka 23.07.08, 21:08 PRzepraszam ale moim zdaniem takie bzdety typu "paprotka musi byc w symbiozie z hodowcą" jest co najmniej nie na miejscu na tym forum - osób które zajmują się roslinami i raczej powinny co nieco wiedzieć że przy hodowli kwiatów zachodzą nie procesy emocjonalne ale CHEMICZNE !!!!! Dlatego też wszystkie paprocie z hodlowli komercyjnych wyglądają i mają się świetnie - a tam raczej nie zachodzi jakaś więź emocjonalna między tysiącami paprotek a pracownikami szklarni!!!!!!!! Natomiast wiekszość z Was pewnie nie wie, że paprocie nie mogą być przelewane. To że lubią wilgoć nie oznacza wcale że powinny non stop stać w wodzie. Odpowiedz Link
bakali Re: marnieje mi paprotka 14.08.08, 13:30 Osobiście nie lubię paprotek, ale wiem, że bardzo lubią zraszanie i stałe miejsce. Może to jest klucz do sukcesu. Odpowiedz Link