Dodaj do ulubionych

Znowu storczyk

03.10.08, 21:55
Storczyka dostałam równo rok temu, kwitł siedem miesięcy, więc myślę, ze było
mu u mnie dość dobrze. Po przekwitnięciu zaczęły rosnąć nowe ładne liście. A
tak z miesiąc temu na liściach zaczęły się robić jakby pęcherze. Jest
oczywiście przycięty. Obecnie nie rośnie. Ani liście, ani nie wypuszcza nowych
pędów. Podlewam raz w tygodniu.Co robić?
Obserwuj wątek
    • wanda43 Re: Znowu storczyk 03.10.08, 22:30
      Po pierwsze, to zbyt czesto podlewasz. Wystarczy raz na 2 tygodnie wstawic do
      przegotowanej i odstalej wody na 15 minut i po odcieknieciu odstawic. Przelanie
      storczyki zabija, a przesuszenie nie zaszkodzi. Co do liści, to bez fotki trudno
      cokolwiek powiedziec.
      • malgosiader Re: Znowu storczyk 04.10.08, 07:48
        ja się znów podczepię ;-)
        zauważyłam dzisiaj na moim storoczyku, że schną mu pędy (korzenie), robią się
        takie suche,że można je odłamać,
        moczę go w przegotowanej wodzie, krótko,
        czy może mieć za mało wody?
        proszę Wandziu pomóż, to ten fioletowy ze zdjęć wcześniejszych,
        żal byłoby go zmarnować ;-(
        • wanda43 Re: Znowu storczyk 04.10.08, 09:01
          Masz na myśli korzenie napowietrzne, czy te w doniczce? Jeśli te napowietrzne,
          to tak czasem bywa, gdy jest zbyt suche powietrze w pomieszczeniu. Aby zwiększyć
          wilgotność, postaw donieczkę na odwróconej do góry dnem podstawce, na tacce lub
          większej podstawce wypelnionej wodą. Mozna tez tacke lub podstawke wypelnić
          keramzytem i zalać wodą i dopiero na to podstawke z doniczka.Chodzi o to, aby
          woda nie podsiąkala do doniczki, a tylko parowala zwiększając wilgotność wokół
          storczyka.
          • malgosiader Re: Znowu storczyk 06.10.08, 18:47
            dziękuję!
            storczyk stoi w kuchni, więc pary ma więcej niż w pozostałych pomieszczeniach,
            tym bardziej, ze stoi niedaleko zmywarki, którą otwieram na całą szerokość jak
            skończy prać,
            ale wezmę pod uwagę wypełnienie doniczki keramzytem,
            ;-D
            • wanda43 Re: Znowu storczyk 06.10.08, 19:50
              Tylko nie w pobliży patery z owocami. Szczególnie jablka powodują szybsze
              przekwitanie.
              • gemini50 Re: Znowu storczyk 20.10.08, 07:49
                Pozwolicie, że się podłącze pod wątek?
                Do niedawna nie miałam problemu ze swoim storczykiem (Phalaenopsis
                oczywiście). Dolne liście żółkną. Podlewam nie częściej niż co 2
                tygodnie. Stoi przy oknie, do którego słońce w ogóle nie zagląda.
                Kaloryfery mam skręcone, więc za ciepło mu nie jest. Korzenie są
                ok.... Cóż więc może być mojej roślince?
                • wanda43 Re: Znowu storczyk 20.10.08, 08:28
                  Piszesz, że żółkną dolne liście. Jest to naturalny proces obumierania starych
                  liści. Nic nie zyje wiecznie, my też. Storczyki w ogole zyja jakies 7-8 lat i giną.
                  Więc nie przejmuj się, przecież rosną mu jednocześnie nowe liscie. Zżółknie,
                  uschnie i sam odpadnie.
                  • gemini50 Re: Znowu storczyk 20.10.08, 12:44
                    Czyli nie obcinać mu tych żółknących liści?
                    Niwych jeszcze nie zdążył wypuścić. Mam go od czerwca.
                    • wanda43 Re: Znowu storczyk 20.10.08, 13:56
                      Nie obcinaj, same odpadną w odpowiednim czasie. A nowe liście z pewnością zacznie wypuszczać. Nie wiem, czy twój storczyk jeszcze kwitnie, czy już nie, ale storczyki już po kwitnieniu, hodowane w mieszkaniach mają wlaśnie teraz okres wypuszczania nowych korzonków, liści i pędów kwiatowych. Z moich Phalaenopsisów już polowa wypuszcza nowe pędy kwiatowe. Jeden nawet 2 pędy jednocześnie.
                      • gemini50 Re: Znowu storczyk 20.10.08, 15:14
                        Mój storczyk już nie kwitnie!
                        Dzięki Wanda:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Wersja mobilna