adka213 04.10.08, 18:22 witam.nie mam zielonego pojecia o pielegnacji tego kwiatka.widzialam w biedronce.mam zamiar kupic.ale boje sie ze mi "zdechnie".jak powinnam o niego dbac.i od czego zaczac.dziekuje z gory za odpowiedz. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wanda43 Re: ja w sprawie storczykow... 04.10.08, 18:38 zanim kupisz, dokładnie obejrzyj szczególnie korzenie przez przeźroczystą doniczkę. Jeśli zielone, a podłoże wyraźnie mokre, po kupnie nie podlewaj przynajmniej 2 tygodnie. W marketach storczyki są piękne, ale przeważnie totalnie zalane, a tego one nie lubią. Reszta porad po zamieszczeniu fotek kwiatka, w ciemno trudno cokolwiek radzić. Odpowiedz Link
adka213 Re: ja w sprawie storczykow... 04.10.08, 18:47 a czy moge je postawic na wschodnim oknie.w mieszkaniu mam okolo 21 stopni w nocy okolo 2 stopnie mniej.jak kupie napewno zamieszcze zdjecie.i bede prosic na pewno o dalsze wskazowki za ktore z gory dziekuje. Odpowiedz Link
wanda43 Re: ja w sprawie storczykow... 04.10.08, 19:18 O tej porze roku storczyk może stac praktycznie na kazdym oknie, nawet poludniowym bez zacieniania. Slonce juz tak mocno nie operuje. Temperatura tez może być, choć najpopularniejsze Phalaenopsisy sa raczej ciepłolubne. Swojego ostatniego, zakupionego na Dniach Storczyków w Wawie wiozlam w temperaturze cos ok.13- 15 stopni i poza tym, że stracil kilka pąków przez idiote w autobusie, to nic mu sie nie stalo. Z lewej widac czubek ułamany przez idiote z autobusu fotoforum.gazeta.pl/3,0,1469540,2,2.html Odpowiedz Link
adka213 Re: ja w sprawie storczykow... 04.10.08, 19:22 wanda43 napisała: > O tej porze roku storczyk może stac praktycznie na kazdym oknie, nawet > poludniowym bez zacieniania. Slonce juz tak mocno nie operuje. Temperatura tez > może być, choć najpopularniejsze Phalaenopsisy sa raczej ciepłolubne. Swojego > ostatniego, zakupionego na Dniach Storczyków w Wawie wiozlam w temperaturze cos > ok.13- 15 stopni i poza tym, że stracil kilka pąków przez idiote w autobusie, t > o > nic mu sie nie stalo. > Z lewej widac czubek ułamany przez idiote z autobusu > fotoforum.gazeta.pl/3,0,1469540,2,2.html i tak jest piekny..:)) Odpowiedz Link
adka213 Re: mialo byc na zachodnim oknie czy... 04.10.08, 18:51 moge postawic.jeszcze mam okno polnocne i poludniowe.wschodniego nie mam.troche zamotalam:) Odpowiedz Link
bursztyn9 Re: ja w sprawie storczykow... 04.10.08, 21:55 poczytaj tu www.orchidarium.pl/rodzaje/index.html www.storczyki.org.pl/uprawa/how2.html tez widziałam w biedronce . Sa piękne , tylko tak jak Ci radzi Wanda obejrzyj korzenie ( a zwłasnego doświadczenia wiem ,..że także liście , one bardzo dużo mowią o stanie kwiatka) Odpowiedz Link
adka213 Re: ja w sprawie storczykow... 04.10.08, 22:27 tak tez uczynie sprawdze korzonki i listki.dzieki za rady Odpowiedz Link