adka213 Re: prosze o pomoc.co to za kwiat..? 03.05.09, 09:42 adka213 napisała: > dzieki z gory za odpowiedz. zapomnialam linka. fotoforum.gazeta.pl/3,0,1777824,2,1.html Odpowiedz Link
ls48 Re: prosze o pomoc.co to za kwiat..? 03.05.09, 10:51 Jeżeli sie nie myle bo jestem początkująca balkonowiczką to jest to komarzyca. Mam ja tez na balkonie. Bardzo szybko przyrasta, umniarkowanie podlewam a osiąga pedy do 2 metrow. jest podobno bardzo nieklopotliwa w uprawie. Odstrasza komary. pozdrawiam Odpowiedz Link
wanda43 Re: prosze o pomoc.co to za kwiat..? 03.05.09, 13:46 To nie jest komarzyca. Mam w skrzyneczkach komarzycę, a tę roślinkę bodaj od 3 lat. Bardzo łatwo sie rozmnaża z kawałkow pędów i lubi wilgotno. Zimą na skutek sezonu grzewczego i zbyt suchego powietrza gubi liście. Ok. 2 tygodnie temu wystawiłam na balkon i już sie rozrasta jak szalona. niestety, zapomniałam jej nazwę. Odpowiedz Link
adka213 wando.. 03.05.09, 15:44 a na jakiej stronie masz balkon?.lubi bardziej slonce czy cien.zrobilam taki maly kamieniak na wschodniej czesci domu.znaczy dookola kamienie a w srodku ziemia do kwiatow.czy moge tego kwiata tak posadzic bez doniczki Odpowiedz Link
wanda43 Re: wando.. 03.05.09, 17:44 Moj akurat rosnie w doniczce na loggi poludniowo zachodniej, ale mam wrazenie, ze nic mu sie nie stanie, gdy go wsadzisz do ziemi. Z pewnoscią sie rozrosnie.Moj ma slonce pod dostatkiem po poludniu, twoj bedzie mial z rana. Odpowiedz Link
ls48 Re: prosze o pomoc.co to za kwiat..? 03.05.09, 10:56 Jeśli sie nie myle to jest to komarzyca. Też posiadam ja na balkonie. Odpowiedz Link
ls48 Re: prosze o pomoc.co to za kwiat..? 03.05.09, 10:58 Przepraszam za niedokończona druga odpowiedz ale ta pierwsza długo sie nie ukazywala i pomyslalam, że zapomnialam kliknąć wyślij. Za chwile sie dopiero pokazala. przepraszam Odpowiedz Link
nati183 Re: prosze o pomoc.co to za kwiat..? 28.05.09, 15:17 witam nie mam dużego doświadczenia w hodowli roślin ale uwielbiam kwiaty dostałam od teściowej kwiatka którego ona nie pamięta skąd dostała, rośnie u mnie około roku to znaczy stoi na parapecie od południowej strony i dostał w tym czasie paru listków bardzo bym chciała wiedzieć co to za roślinka żeby zapewnić jej dobrą opiekę na pierwszy rzut oka wygląda jak roślina cebulowa, dostaje liści naprzemiennie szerokich, zakończonych okrągło i listki ma pokryte meszkiem; z ziemi wystaje mu kawałek zgrubiałego korzonka - jak u storczyka jeśli jest to roślinka strorczykowata to powinna mieć specjalne podłoże a ten kwiatuszek dostałem w ziemi dlatego zastanawiam się czy nie należałoby go przesadzić a z kolei boję się go zmarnować może ktoś chciałby mi podpowiedzieć cokolwiek ... nie mam obecnie zdjęcia ale gdyby ktoś chciał się zainteresować moją roślinką zamieszczę je jutro rano :) Odpowiedz Link
jaga_22 Do adka213 06.06.09, 17:01 Może to peperomia ? www.mob-zabrze.pl/flora/peperomia.html Odpowiedz Link
gemini50 Re: Do adka213 10.06.09, 22:39 W pierwszym momencie też mi się skojarzyło z peperomią. Odpowiedz Link