Dodaj do ulubionych

remont piwnic pałacu w Birczy

15.10.13, 13:00
www.bircza.pl/asp/pl_start.asp?typ=13&sub=0&menu=89&artykul=1229&akcja=artykul
Może warto było wcześniej skonsultować się z jakimś archeologiem i konserwatorem zabytków ? Piwnice są dużo starsze niż sam pałac ... A tak powstanie sztuczna nora obłożona kamieniem, miejsce zabaw miejscowej "elyty".
Obserwuj wątek
    • hdd2 Re: remont piwnic pałacu w Birczy 16.10.13, 14:15
      Nie wiem dlaczego ale przeglądając te zdjęcia mam jakieś nieodparte wrażenie, że na każdym nasz PRZYWÓDCA wskazuje palcem co należy zrobić. To jakiś chwyt pijarowy, czy nie było pomysłu na fotki?
    • birczanin7 Re: remont piwnic pałacu w Birczy 16.10.13, 23:07
      Niby konserwator czuwa,
      ale nad czym ?Orzec trudno.
      Znajac gusta tych i owych,
      moga z tego zrobic g.... .
    • dymek25 Re: remont piwnic pałacu w Birczy 17.10.13, 08:08
      Lepszy rydz niż nic.
      Ale zdjęcia z gospodarską "wizytą u Was" udane, zwłaszcza te zaangażowane, wskazujące palcem...
      • jodla14 Re: remont piwnic pałacu w Birczy 17.10.13, 21:23
        Z tego co ja wiem, prezentowane na fotografiach pomieszczenia nie są piwnicami. To jest poziom dawnych kuchni i spiżarni dworskiej, z resztą wykorzystywany przez wile lat z powodzeniem, jako kuchnia internatu. Piwnice, te autentyczne, stare znajdują się pod tym poziomem i pochodzą z XVII - XVIII wieku, jeśli nie wcześniej. Później przebudowano cały pałac w XIX w. Ich stan techniczny jest podobno w opłakanym stanie, ponieważ są zżarte przez grzyb. Te informacje pochodzą od budowlańca, który osiem lat temu robił ekspertyzę stanu budynku w celu jego wyceny dla Korzeniowskiego.
        • darino Re: remont piwnic pałacu w Birczy 18.10.13, 09:47
          Piwnice są zagrzybione, bo przy odbudowie po wojnie zamurowano okienka wentylacyjne. Gdyby je udrożnić, piwnice mogłyby się osuszyć same. A tak grzyb będzie wyłaził co jakiś czas na powierzchnię.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka