Dodaj do ulubionych

Koci Zamek

10.12.04, 18:05
Wiem o dwóch Kocich Zamkach w okolicy Birczy, może jest ich więcej. Gdzie się
znajdują?
Obserwuj wątek
    • darino Koci Zamek 11.12.04, 03:26
      Ja znam tylko jeden - w samej Birczy. Jest to stary duży dwór, niestety nie
      znam jego historii.
      Można do niego dojechać wyjeżdżając ulicą obok kiosku "Ruchu" na dole w górę
      obok starego cmentarza w kierunku przekaznika TV na Kamiennej Górce. W połowie
      drogi trzeba skręcić w lewo naprzeciw pagórka, na którym stała stara cerkiew i
      po 50 m już jesteś na miejscu.
      Najlepiej Koci Zamek widać z mostu na Stupnicy albo z góry obok cmentarza
      ukraińskiego.
      • darino może wiecie coś więcej o Kocim Zamku ? 02.08.05, 20:36
        Na przykład kto go zbudował i kiedy, kto był jego właścicielem przed wojną, a
        kto jest teraz ?
    • nina40 Re: Koci Zamek 11.12.04, 17:21
      O drugim Kocim Zamku wiedzą mieszkańcy Korzeńca bo tak nazywa się góra i
      urwisko skalne wzdłuż drogi polnej, którą można dojść na Chomińskie. Tak więc w
      Korzeńcu należy udać się drogą obok sklepu w stronę rzeki Korzonki, przejść
      przez mostek i jesteśmy na Kocim Zamku.
      • darino Re: Koci Zamek 12.12.04, 03:25
        Nie kojarzę miejsca. Czy to droga zaraz za świetlicą - w kierunku państwa
        Wojdylaków (ale tam chyba nie ma mostu), czy też wyżej, za osuwiskiem ?
      • darino potok - dopływ Korzonki 12.12.04, 03:40
        Nino, czy potok przepływający koło państwa Fedczaków i Cebeńków i wpadający do
        Korzonki ma jakąś nazwę ?
    • nina40 Re: Koci Zamek 12.12.04, 08:42
      Chodziło mi drogę między sklepem a nieistniejącą już świetlicą,natomiast jeżeli
      chodzi o dopływ Korzonki to wydaje mi się,że słyszałam kiedyś jej nazwę ale w
      tej chwili nie przypominam sobie-przykro mi. Pozdrawiam.
      • charity Re: Koci Zamek 27.08.05, 00:44
        Serdecznie witam!
        Potok również nazywa się Korzonka:)
        • darino nie - Kamionka ! 29.08.05, 07:20
          Zresztą doliną tego potoku jest wytyczony szlak - "Dolina Kamionki".
    • michoonek Re: Koci Zamek 02.10.14, 21:40
      Ciekawa sprawa z tymi "kocimi zamkami". Obozy husytów. W Birczy. Kto by pomyslał.
      www.bochenskiedzieje.pl/index.php/ciekawostki/zagadkowe-miejsca-i-obiekty/159-kocie-zamki
    • luc-ija Re: Koci Zamek 29.12.15, 22:07
      dokładnie niepamiętam z którego roku nasz dworek pochodzi ale klasyfikuje się na rok pomiędzy 1700a 1740 czyli nieoficjalnie jest to najstarszy budynek w birczy , a o tym ze sąd grodzki był właśnie w tym dworku to raczej każdy wie
      • michoonek Re: Koci Zamek 31.12.15, 17:04
        Ale sąd grodzki i powiatowy chyba znajdowały się w budynku naprzeciw urzędu gminy ? Z tyłu budynku znajdują się ciągle cele dla aresztantów. Na Kocim Zamku chyba miściła się austriacka poczta ?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka