karolina988 18.10.06, 23:19 ...dla babci,cioci,mamy,brata?Chodzi mi oczywiście własnoręcznie wykonane. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
makoz14 Re: Jakie macie pomysły na gwiazdkowe prezenty? 19.10.06, 08:59 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=23390&w=31473110 Odpowiedz Link
renatalorens Re: Jakie macie pomysły na gwiazdkowe prezenty? 19.10.06, 10:14 jak co roku można zrobić: - pierniczki ozdobione własnoręcznie zapakowane w pudełko własnej roboty - konfitury z etykieta zdekupażowaną (babcie to lubią ) - może jakieś podstawki pod kubki z motywem swiątecznym - bombki zdekupazowane ze stojakiem (super prezent) - alkohol własnej roboty (naleweczki) w zdekupażowanej butelce lub w zdekupażowanym pudełku - i oczywiscie anioły masosolne nic innego teraz mi nie przychodzi do głowy, pozdrawiam Odpowiedz Link
karolina988 Re: Jakie macie pomysły na gwiazdkowe prezenty? 19.10.06, 10:20 konfitury i ciasteczka oraz inne przetwory domowej roboty odpadaja.Babcia jest kucharką weselną,także wszystko umie zrobić i nikt jej nie dorówna,próbowałam kilka razy,ale i tak za słodkościami nie przepada.Rodzina mieszka na wsi więc i konfitur u nich pod dostatkiem. Odpowiedz Link
athropos Re: Jakie macie pomysły na gwiazdkowe prezenty? 19.10.06, 11:46 To książkę im kup. Po jednej na głowę. Chyba, że też mają pod dostatkiem Odpowiedz Link
loriaan Re: Jakie macie pomysły na gwiazdkowe prezenty? 19.10.06, 12:08 ja jak co roku kazdemu nalewke wlasnej roboty plus jakis upominek w tym roku nalewka bakaliowo-gruszkowa Odpowiedz Link
fusiaf Re: Jakie macie pomysły na gwiazdkowe prezenty? 05.11.06, 10:49 A można prosić o przepis? Uwielbiam wszystko, co z gruszkami związane... Pozdrawiam Agnieszka Odpowiedz Link
kamilcia1 Re: Jakie macie pomysły na gwiazdkowe prezenty? 19.10.06, 12:57 a ja dla babć deseczki pod kalendarz - taki wydzierany - zdecoupagowane oczywiście. I scrapowe mini albumiki z moim synkiem dla jego babć i dziedków Odpowiedz Link
r0sie Re: Jakie macie pomysły na gwiazdkowe prezenty? 21.10.06, 21:51 kamilcia1 napisała: > a ja dla babć deseczki pod kalendarz - taki wydzierany - zdecoupagowane > oczywiście. I scrapowe mini albumiki z moim synkiem dla jego babć i dziedków a na jakich deseczkach da sie umiescic taki kalendarz? gdzie mozna je kupic? bede wdzieczna za link Odpowiedz Link
karolina988 Re: Jakie macie pomysły na gwiazdkowe prezenty? 22.10.06, 22:12 te deseczki(jesli chodzi o takie podobne do krojenia tylko mniejsze) mozna kupic w duzym sklepie samoobslugowym albo hipermarkecie kupilam nie dawno kilka po 2,50 za jedna.moje nazywaly sie"deska śniadaniowa" Odpowiedz Link
r0sie Re: Jakie macie pomysły na gwiazdkowe prezenty? 22.10.06, 23:11 karolina988 napisała: > te deseczki(jesli chodzi o takie podobne do krojenia tylko mniejsze) mozna > kupic w duzym sklepie samoobslugowym albo hipermarkecie kupilam nie dawno kilka > > po 2,50 za jedna.moje nazywaly sie"deska śniadaniowa" aha, czyli jak umieszcza sie na nich ten kalendarz? wydawalo mi sie ze musza to byc deseczki z dziurka Odpowiedz Link
r0sie deseczki 25.10.06, 23:36 > karolina988 napisała: > > te deseczki(jesli chodzi o takie podobne do krojenia tylko mniejsze) mozn > a > > kupic w duzym sklepie samoobslugowym albo hipermarkecie kupilam nie dawno > > kilka > > > > po 2,50 za jedna.moje nazywaly sie"deska śniadaniowa" > > > aha, > czyli jak umieszcza sie na nich ten kalendarz? > wydawalo mi sie ze musza to byc deseczki z dziurka czy ktos moze mnie oswiecic jak to jest z tymi deseczkami z gory dziekuje Odpowiedz Link
haika Re: Jakie macie pomysły na gwiazdkowe prezenty? 19.10.06, 21:46 - Scrapowe kalendarze na 2007 rok - albumy dla najbliższych - komplety kartek "na różne okazje" - jedzonko - słoikowe i butelkowe, pierniki, także XXXXXL - czyli piernik ludzik/gwiazda na całą blaszkę zapakowany we własnoręcznie zrobione/zdobione pudełko z ciepłymi życzeniami, owoce w alkoholu, owoce kandyzowane, cukier aromatyzowany to świetny pomysł, dorzucę jeszcze zdekupażowane puszki np na kawę lub ciacha. Odpowiedz Link
annaem1 Re: Jakie macie pomysły na gwiazdkowe prezenty? 19.10.06, 22:21 ....nalewczki, kandyzowane owoce,pierniczki.... brzmi niezwykle smakowicie może podzielicie się przepisami, toż to też rękodzieło jeśli lubisz szydełkować polecam aniołki (w ubiegłym roku obdarowałam całą rodzinę i nie było zastrzeżeń ) jeśli książka to + samodzielnie wykonana zakładka, bo najfajniejsze są prezenty wykonane własnoręcznie )))) Odpowiedz Link
pazurek_74 Re: Jakie macie pomysły na gwiazdkowe prezenty? 21.10.06, 20:25 a jak zrobic te aniolki? Odpowiedz Link
t.he Re: Jakie macie pomysły na gwiazdkowe prezenty? 19.10.06, 23:35 Pomysłów są tysiące, wystaczy pospacerować choćby po flickrze. Życia nie starczy Problem polega tylko na tym, że żaden sklep nie ma w ofercie dwudziestej piątej czy szóstej godziny doby Odpowiedz Link
ataner35 Re: Jakie macie pomysły na gwiazdkowe prezenty? 20.10.06, 21:34 proponowałabym własno ręcznie uplecione koszyczki z papierowej wikliny na różne drobiazgi napewno sie przyda Odpowiedz Link
inez.maria.roza Re: Jakie macie pomysły na gwiazdkowe prezenty? 20.10.06, 23:07 W poprzednich latach obdarowywałam rodzinę naleweczkami i wódeczkami własnej roboty, rozlanych do dekoracyjnych butelek. To były bardzo wesołe święta Podaję przepisy na dwa z nich. W archiwum forum znajdziecie też przepis na baileysa. CYTRYNÓWKA (rewelacja) do jej przyrządzenia potrzebne nam będą: 0,5L wódki, bądź rozrobionego spirytusu 2-3 cytryny 2 łyżki cukru cytryny myjemy i umieszczamy na ok. 2 minuty we wrzątku. Następnie kroimy je w ósemki (połówki ćwiartek) i przesypujemy cukrem. Całość zalewamy alkoholem i odstawiamy pod przykryciem na 3 godziny. Po tym czasie cytryny odcedzamy, zaś powstały trunek przecedzamy pzez gazę, lub pończochę. Pozostaje nam już tylko rozlać do ozdobionych butelek i schłodzić. Z degustacją radzę się wstrzymac przez dobę. LIKIER PORTERÓWKA dobór składników może wydać się dość dziwny, ale zapewniam, że likier smakuje rewelacyjnie. potrzebne nam będą: 0,5L spirytusu(niestety, nie można go zastąpić wódeczką) 0,5L piwa typu porter szklanka cukru cukier waniliowy Piwo rozgrzewamy w garnku(nie dopuszczając do wrzenia), a następnie rozpuszczamy w nim cały cukier i cukier waniliowy. Gotować dwie minuty, cały czas pilnując, by się nie zagotowało. Następnie wstawiamy garnek do zlewu wypełnionego zimną wodą i powoli (cały czas mieszając) dodajemy spirytus. Degustację można rozpocząć zaraz po schłodzeniu. uwaga-mocne wesołych świąt inez.maria.roza Odpowiedz Link
qlka_79 Re: Jakie macie pomysły na gwiazdkowe prezenty? 21.10.06, 11:49 Świetne na prezent może być zrobienie pokrowca na termofor według pomysłu Loriaan (w galerii jest zdjęcie). Odpowiedz Link
drewniana7 Re: Jakie macie pomysły na gwiazdkowe prezenty? 21.10.06, 20:49 mozesz podac link do tego pokrowca na termofor??? nie moge znalezc... Odpowiedz Link
kredka55 Re: Jakie macie pomysły na gwiazdkowe prezenty? 22.10.06, 22:54 Czy ktoś może wklepić przepis na domową sól do kąpieli? link do soli, bo zmianach na gaziecie się nie otwiera Odpowiedz Link
17dota Przepis na domową sól do kąpieli (dla Kredki55)... 23.10.06, 13:46 kredka55 napisał: > Czy ktoś może wklepić przepis na domową sól do kąpieli? < Może do końca to nie jest sól do kąpieli, ale może przepis Ci się przyda Materiały i przybory: gruba sól morska, płynne mydło, kilka kropel ekstraktu z pokrzywy (do kupienia w sklepach zielarskich), kilka kropel zielonego barwnika (myślę, że może być spożywczy lub gdy płynne mydło będzie w kolorze zielonym, to barwnik będzie zbędny), 1. W misecze mieszamy grubą sół morska i przygotowane wcześniej mydło w płynie ( w równych prporcjach). 2. Do masy dodajemy kilka kropel zielonego barwnika oraz 3-4 krople ekstraktu z pokrzywy. Przekładamy całą masę do pięknego przeźroczystego naczynia i gotowe... P.S. Podczas kąpieli nacieramy skórę niewielką ilością "solnego mydła"; ma ono nie tylko orzeźwiające działanie, ale też dzięki ekstraktowi z pokrzywy podczas nacierania, usuwa martwe komórki z powierzchni skóry, dzięki temu staje się ona miękka i aksamitna. Odpowiedz Link
t.he Ja mam pomysły na "kartki" :) 23.10.06, 11:05 Napewno i tak nie zdążę, ale może komuś się spodoba Zdekupażowane świątecznie podstawki pod kubki, przymocowane dwustronną taśmą z przodu klasycznych papierowych kartek. Można odkleić i używać nie tylko w tym roku. Albo analogicznie płaska drewniana ozdoba na choinkę, np. : tinyurl.com/yawlbl Albo komplet bilecików do prezentów Odpowiedz Link
lamarta Re: Ja mam pomysły na "kartki" :) 25.10.06, 22:57 W tym roku chciałabym zrobić albumy scrapbookowe dla rodziny, ale nie mam pojęcia, czy zdążę) Odpowiedz Link
karolina988 Deseczki 02.11.06, 16:03 W.w deseczki Otworek robiłam ręczna wiertarką,znalazłam ją gdzieś w piwnicy,sprawuje się nie źle,ale znalazłam jeszcze(w tej piwnicy) wieszaczki z ząbkami które się przybija do deseczki i nie potrzeba wtedy wiercić . Odpowiedz Link
bobinia Re: Deseczki pod kalendarz 03.11.06, 13:37 odpowiem w imieniu Kamilci: można je zamówić na stronie www.tokmir.prv.pl mają bogatą ofertę przeróznych drewnianych przedmiotów; deseczka pod kalendarz kosztuje 3 zł (14 cm x 25 cm) Odpowiedz Link
baszalotta album scrapowy (czy zafoliowany?) 16.11.06, 00:23 w prezencie gwiazdkowym, zamierzam ofiarować przyjaciółce album scrapowy. Przymierzam się właśnie do wykonania, jestem na etapie zbierania materiałów. Album będzie się składał z kilkunastu stron, związanych razem, okładka z twardej tektury, ozdobionej, oczywiście. I tu pytanie- czy Waszym zdaniem powinnam zafoliować poszczególne kartki (np. koszulkami)? Wiadomo, że to działa ochronnie na nasze pamiątkowe skarby, ale z drugiej strony, czy album nie straci wtedy trochę na klimacie? Jak Wy robicie, Drogie Koleżanki? Dodam, że to będzie mój pierwszy scrap, tak jak wiele innych rękodzieł, powstałych u mnie w tym roku, stąd naiwność moich pytań ) serdeczności, BaSZka. Odpowiedz Link
agaa_p Re: album scrapowy (czy zafoliowany?) 16.11.06, 07:53 w ten sposób przechowują najczęściej karty w segretatorze. zafoliowanie kartek zabiera im według mnie cały urok. W związanym całościowo albumie wygladałoby to raczej brzydko. Możesz użyć pomiędzy poszczególnymi kartkami albumu papieru śniadaniowego albo kalki, tak jak w starych albumach. Ponadto możesz zrobićozdobne pudełko na album. pozdrawiam Odpowiedz Link
baszalotta Re: album scrapowy (czy zafoliowany?) 20.11.06, 22:51 agaa_p napisała: > w ten sposób przechowują najczęściej karty w segretatorze. zafoliowanie kartek > zabiera im według mnie cały urok. W związanym całościowo albumie wygladałoby t > o raczej brzydko. > Możesz użyć pomiędzy poszczególnymi kartkami albumu papieru śniadaniowego albo > kalki, tak jak w starych albumach. Ponadto możesz zrobićozdobne pudełko na albu > m. > pozdrawiam Dzięki za sugestie, spróbuję z papierem, że też na to nie wpadłam! ) pozdrawiam, agaa_p Odpowiedz Link
qlka_79 Re: album scrapowy (czy zafoliowany?) 21.11.06, 12:09 Zgadzam się z Aga, a foliowanie odradzam, bo strony się "spłaszczą", zwłaszcza, jak użyjesz wypukłych elementów. Zresztą pooglądaj albumy na fotoforum (agaa_p pokazywała niedawno cudny świąteczny album, obejrzyj!). Odpowiedz Link
serwetkowyraj Re: Jakie macie pomysły na gwiazdkowe prezenty? 17.11.06, 11:15 a dla wszystkich małych polecam własnoręcznie zdobione skarbonki www.serwetkowyraj.tgl.pl Odpowiedz Link
yoanna4 Re: Jakie macie pomysły na gwiazdkowe prezenty? 17.11.06, 14:41 narazie -żadnych )))lampka mi się włącza za przysłowiowe pięć dwunasta)))))))) Odpowiedz Link