Dodaj do ulubionych

szkoły niepubliczne w powiecie piaseczyńskim

07.12.10, 22:59
Witam, poszukuję wszelkich informacji na temat szkół niepublicznych w powiecie piaseczyńskim, znalazłam trzy szkoły, ale jedna z nich uczy tylko dzieci od I - III kl, więc odpada. Pozostały mi dwie : Niepubliczna Integracyjna Szkoła Podstawowa Mysiadło i Niepubliczna Szkoła Podstawowa Nr 72 Jazgarzewszczyzna, ul. Okrężna 25. Byłabym wdzięczna za wszelkie informacje, jaka jest atmosfera, jacy nauczyciele, ranking, udział w konkursach, zajęcia dodatkowe. Będę wdzięczna za każdą najdrobniejszą nawet informację budującą obraz szkoły. Z góry dziękuję i pozdrawiam wszystkich czytających.

Obserwuj wątek
    • artsg Re: szkoły niepubliczne w powiecie piaseczyńskim 08.12.10, 00:18
      Wątek o tej z Orężnej
      forum.gazeta.pl/forum/w,234,75209498,75209498,szukam_opinii_na_temat_szkoly_szkola_marzen_.html
      • krista_pl Re: szkoły niepubliczne w powiecie piaseczyńskim 08.12.10, 21:35
        dziękuję Ci bardzo za odpowiedź :)

Może ktoś zna jeszcze Niepubliczna Integracyjna Szkoła Podstawowa Mysiadło i podzieli się ze mną opinią na jej temat?
    • sandrau Re: szkoły niepubliczne w powiecie piaseczyńskim 08.12.10, 21:50
      Jeszcze jest jedna szkoła bardzo ciekawa w okolicach Piaseczna :) Nowa wiec mało o niej słychac :) www.esa.edu.pl/
    • malila Re: szkoły niepubliczne w powiecie piaseczyńskim 09.12.10, 10:42
      Ogólnie atmosfera jest świetna. Nauczyciele takoż - z jednym wyjątkiem, który wciąż jest ze szkołą dyskutowany.
      Ranking to nie wiem. Wyniki z egzaminu były wywieszane w szkole, ale zapomniałam, ile tam punktów było dokładnie. Zazwyczaj jest traktowany w celach orientacyjnych, bo większość absolwentów wybiera albo gimnazja niepubliczne albo okoliczne. Chociaż ktoś tam swego czasu poszedł do Staszica.
      O zajęciach dodatkowych najlepiej dowiadywać się w szkole, bo wszystkich nie pamiętam. Na pewno jest balet, kółko muzyczne, kulinarne, przyrodnicze, matematyczne, modelarskie, z angielskiego, tenis.
      Jakimś problem, o ile się dobrze orientuję, jest catering i niemożność przynoszenia własnych obiadów.
      • malila I jeszcze 09.12.10, 13:29
        tu coś o szkole w Mysiadle:
        www.hiphopdlapragi.blogspot.com/
        • annajulia2 Re: I jeszcze 10.12.10, 12:24
          To ja na temat Mysiadła :
          + szkoła zwraca dużą uwagę na kwestie wychowawcze ( empatia, współpraca, integracja ze starszymi klasami, dobroczynność, dzielenie się )
          + dobrzy nauczyciele i otwarci na współpracę, ale stawiający granice uczniom
          + mała rotacja nauczycieli
          + skuteczny i spójny sposób motywacji uczniów ( plusy, nagrody, nagroda dla całęj klasy w postaci kina i pizzy )
          + szkoła nie selekcjonuje uczniów jak na Zielonej - tylko najlepsi, bardziej jest to wybór rodziców aby pasowali do kultury szkoły
          + nie ma wyścigu szczurów, który wg mnie jest na Zielonej,
          + dzieci lubią szkołę
          + ciekawe i nietypowe zajęcia plastyczne ( np. kółko koralikowe )
          + wyjazd na basen raz w tygoniu
          + 4 godziny angielskiego w tygodniu
          + cena niższa niż na Zielonej ( tutaj 900, Zielona 1200 ), ale z drugiej strony jest to cena jaką się płaci za Prymusa na Ursynowie, gdzie warunki lokalowe, czy ilość zajęć dodatkowych w czesnym jest nieporównywalnie lepsza: obiady 9,5 za sztukę
          - -----
          • annajulia2 Re: I jeszcze Zielona 10.12.10, 14:06
            Dorzucę się do szkoły na Zielonej, informacje które mam pochodzą z rozmów ze znajomymi więc mogą być przekłamania :
            + dobre warunki lokalowe, super sala gimnastyczna, klasy 1-3 mają oddzielną część, gdzie mają swoją szatnię i 2 świetlice i oczywiście klasy ( SUPER )
            + dużo ciekawych zajęć dodatkowych ( patrz strona internetowa )
            + dużo angielskiego ( 4 godz + 1 godz z Nativem + plastyka i muzyka częściowo po angielsku )
            + szkoła czynna długo, chyba do 18, Mysiadło do 17 - wolałabym żeby było dłużej,
            + szkoła ma też gimnazjum i liceum ( ale nie jest zbyt popularne )
            + rodzeństwo ma CHYBA zniżki w opłatach i preferencje w przyjęciu, ale nie ma gwarancji przyjęcia
            + obiady w kilku wariantach, opcje dla alergików, ale nie są robione na miejscu, jest katering
            - czesne wysokie ( 1200 PLN + obiady chyba 11 pln za jeden + dużo zajęc poza czesnym ) moja znajoma płaci od 1600 - 1800 miesięcznie
            - wyścig szczurów, nastawienie na wyniki testów gimnazjalnych, które są publikowane; znam 2 przypadki gdzie dziecko miało słabe wyniki, dostawało takie komunikaty i rodzinie dawano do zrozumienia, że powinni poszukać innego miejsca; jest to widoczne także na testach wstępnych, które są tak ułożone by wychwycić dzieci, które mogą mieć problemy w nauce ....
            - nie podoba mi się to, że dyrekcja raz mówi coś, potem " odkręca to kota ogonem " ( miało to miejsce na egzaminach wstępnych ), nie są to dla mnie wiarygodni partnerzy na dłuższy okres czasu;
            - ostatnio ktoś mi powiedział, że dla dzieci od klasy 4 nie ma już świetlicy ( zainteresowani niech sprawdzą )to nie jest dobrze, bo co te dzieci maja dalej robić ?
            • annajulia2 Re: I jeszcze Mysiadło 10.12.10, 14:09
              I jeszcze dodam :
              - szkoła czynna do 17, dla pracujących rodziców niektórych może to być problem
              - nie ma zniżek w opłatach dla rodzeństwa
              + rodzeństwo ma zagwarantowane miejsce

No to chyba prawie wszystko,

Pozdrawiam

Anna Julia
            • trurlo Re: I jeszcze Zielona 28.12.10, 12:16
              > - ostatnio ktoś mi powiedział, że dla dzieci od klasy 4 nie ma już świetlicy (

Sprostuję: mam syna w 4. klasie i nikt go ze świetlicy nie wygania (a korzysta z niej praktycznie codziennie). Pierwsze też słyszę, że szkoła jest czynna do 17.00 (była o tym mowa niżej w wątku) a nie do 18.00 - co prawda młody nieczęsto bywa po siedemnastej w szkole (głównie jeśli akurat jest zebranie rodziców i czeka na mnie) ale raz w tygodniu ma zajęcia z piłki nożnej, które kończą się o 17.15 i może po nich normalnie pójść do świetlicy.

Do reszty stwierdzeń czy zarzutów ciężko mi się ustosunkować, bo ja co prawda istotnych problemów nie zauważyłem, ale to dopiero 4. klasa, no i syn ma naprawdę dobrych nauczycieli (szczególnie polonistkę, która jest również wychowawczynią jego klasy) i nie wiem, czy miał takie szczęście, czy to norma.

Syn w każdym razie szkołę i nauczycieli lubi; narzeka jedynie, że dużo zadają.
          • bombina Re: I jeszcze 16.12.10, 08:01
            co do rankingów. Nie wiem co z tym szaleństwem ocenowym i selekcją najlepszego materiału na Zielonej, gdyż tak naprawdę wynik egzaminów po 6 klasie jest gorszy od Mysiadła (na szczęscie znów można się zapoznać z wynikami na stronach oke). Szkoda, ze tak niewiele jest szkoł w rejonie (wciąz opłakuje to, że fundacji edukacyjnej Varsavia nie udało się wejść na nasz rynek), większa konkurencja lepsza oferta. Niestety Szkola Marzeń na tym jedzie i wykorzystuje jak może pozycję lidera, oferując kiepską ofertę :( Choć przyznam w klasach 0-3 jest trochę lepiej w porównianiu do lat wcześniejszych. Niestety kiepściutko to wygląda w klasach wyższych :( . Nie wiem czy to taka strategia przyciągnać do 0 a potem liczyć, że zostaną z przyzwyczajenia, więc nie warto w starsze klasy inwestować.

Czy tylko wchodzą w grę szkoły z Piaseczna ? W Kontancinie jest
            www.aktywnaedukacja.pl/ ponoć ma dobre opinie.
            • annajulia2 Re: I jeszcze Szkoła Marzeń 16.12.10, 22:11
              A czy można prosić o więcej konkretów odnośnie SM i tego co jest w starszych klasach ?
              • belatka_dwa Re: I jeszcze Szkoła Marzeń 23.12.10, 11:20
                Niestety trudno jest znaleźć dobre opinie na temat Szkoły Marzeń. Widać przestała być
                pragnieniem wielu. Myślę a i opinie to potiwerdzają, gdyby na rynku było kilka takich szkół okazałoby się, że nie ma tam za dużo chętnych. Z resztą sporo dzieci odchodzi a już szczególnie po trzeciej klasie. Niestety problem podstawowy niechęć dyrekcji do zmian, brak elastyczności i czysty marketing. Rodzice zapisując dziecko do prywatnej szkoły chyba jednak oczekują lepszej oferty niż w państwowych.
                Wyniki egzaminów dostępne są na stronie www.oke.waw.pl/?go=page&id=246. Szkola z dumą mówi o swoim, ale porównuje się do wszystkich w rejonie czyli publicznych. W stosunku do niepublicznych wcale nie tak nie jest różowo tak jak z im się wydaje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka