Dodaj do ulubionych

komary-te skur..(czysyny), jak sobie radzic?

15.08.11, 15:30
mamy w Piasecznie chyba jakas zmutowana wersje tych stworzen, potraia pogryzc nawet psa !!! Gryza w poludnie, w nocy, o 15 i o 4 rano, a jedno ugryzienie powoduje niewyobrazalne swedzenie na ktore zaden fenistil nie dziala, nie mowiac juz o raidach i innych tam takich ... CZY GMINA TUDZIEZ SANEPID nie powinni czegos zrzucic ? tym bardziej kiedy w europie sa przypadki goraczki zachodniego nilu ktora to wlasnie przenosza komary ???
Obserwuj wątek
    • kfiatkofska Re: komary-te skur..(czysyny), jak sobie radzic? 15.08.11, 15:33
      dodam w gratisie jeszcze link ...
      www.gis.gov.pl/?dep=1000
      • tux54 Re: komary-te skur..(czysyny), jak sobie radzic? 15.08.11, 15:49
        Witaj,

problem można zgłosić do Sanepidu w Chylicach, każda stacja ma obowiązek zbadania/stwierdzenia istotnego zagrożenia i zobowiązuje np. Gminę do wykonania oprysków. Gmina jeżeli by tego nie uczyniła to grozi jej dotkliwa kara pienieżna.

Pozdrawiam:)
        ab
    • nomado Re: komary-te skur..(czysyny), jak sobie radzic? 15.08.11, 15:43
      Tak się składa, że wczoraj miałem zaszczyt wraz z mą wybranką stać pół godziny na Służewcu od 21:00 w oczekiwaniu na pociąg do Piaseczna. Komary pogryzły Nas niemiłosiernie. Nie jestem w stanie odgonić się od nich skoro na raz potrafi osiąść na mnie od 3-5 sztuk!
      Z roku na rok mówi się cały czas że są plagi komarów - wiadomo najpierw upały później deszcze i tak jest coraz częściej. Z drugiej strony nawet jeśli znalazłyby się środki na rozsianie jakiegoś paskudztwa które zmniejszy ich liczebność - bo przecież nie wyeliminuje ich całkiem, to czy to będzie bezpieczne?
      Od około 20 zamykam już wszystkie okna w mieszkaniu, narażając się na całonocną "duchotę". Nie chcę póki co kupować Raida itp. bo skoro szkodzi on zwierzętom to nie zaszkodzi ludziom? Napisane jest iż nie należy wypijać płynów które pozostawiono na noc kiedy Raid był włączony. O czymś to świadczy. Kiedyś gdy go używałem, miałem spore migreny. Coś za coś ....
      • kfiatkofska Re: komary-te skur..(czysyny), jak sobie radzic? 15.08.11, 18:50
        ale na te skuruczysyny raid nie dziala !!! na nie nic nie dziala a komary przenosza choroby, druga sprawa jak zrobili rok temu w Sandomierzu, owszem spryskali ale nie chemia tylko jakims roztworem z jakims zielskiem ktorego komary nie liubia, nie chodzi tu o podstawowe usuniecie "kilku" komarow, tylko ze tak powiem "domu" ich, tak jak mowie wakacje zeszlego roku spedzilam w sandomierskiich stronach i uwierzcie, takie pryskanie pomoglo a nikomu i nic nie zaszkodzilo, tylko w tym jest sek ze pewnie cala spolecznosc musialaby zglosic sie do sanepidu bo jedna pojedyncza osoba go*** zdziala
        • len_y Re: komary-te skur..(czysyny), jak sobie radzic? 15.08.11, 21:35
          Dobrym rozwiązaniem na komary w domu są moskitiery na okna.
          Co do środków przeciwko to sprawdziłem już wiele. Najlepszym okazuje się olejek goździkowy. Jeśli już pogryzą i swędzi niemiłosiernie warto miejsca ukąszeń posmarować spirytusem salicylowym, który łagodzi swędzenie.
        • tux54 Re: komary-te skur..(czysyny), jak sobie radzic? 15.08.11, 22:56
          kfiatkofska napisała:
          > pewnie cala spolecznosc musialaby zglosic sie do sanepidu
          > bo jedna pojedyncza osoba go*** zdziala.

Nie ważne czy napisze jedna osoba czy 100: Sanepid ma obowiązek ustosunkowania się do powiadomienia o problemie - ma tu oczywiście zastosowanie kpa - w ciągu 1 m-ca mają obowiązek odpisania, a dodatkowo w przypadkach zagrożenia życia i zdrowia (a tu taki mamy) mają obowiązek podjąć działania niezwłocznie i zawiadomić Gminę.

Zresztą sama gmina ma wydziały zdrowia i ochrony środowiska, których obowiązkiem jest monitorowanie na bieżąco sytuacji i sami powinni z budżetu Piaseczna wydać pieniądze na opryskiwania i to bez przymuszania przez Sanepid.

Inną sprawą jest to, że środek dotychczas jaki był stosowany p-ko komarom - jedyny skuteczny (oparty na ekstrakcie z czosnku nie można stosować ponieważ nie ma oznaczenia CE (Certicat Europeen), a tym samym zgodnie z ogólna zasadą prawa UE co do wymogu posiadania oznaczenia CE produktów/preparatów - stosowanie takiego preparatu byłoby karane.

Co pokazuje po raz n-ty, że prawo unijne nie przystaje w ogóle do rzeczywistości...

Pozdrawiam:)
          ba
          • tux54 Re: komary-te skur..(czysyny), jak sobie radzic? 15.08.11, 23:05
            Bardziej poprawne tłumaczenie CE to oczywiście Conformite Europeen:)
    • agromek Re: komary-te skur..(czysyny), jak sobie radzic? 16.08.11, 08:41
      kfiatkofska napisała:

> mamy w Piasecznie chyba jakas zmutowana wersje tych stworzen, potraia pogryzc n
      > awet psa !!! Gryza w poludnie, w nocy, o 15 i o 4 rano, a jedno ugryzienie powo
      > duje niewyobrazalne swedzenie na ktore zaden fenistil nie dziala, nie mowiac ju
      > z o raidach i innych tam takich ... CZY GMINA TUDZIEZ SANEPID nie powinni czego
      > s zrzucic ? tym bardziej kiedy w europie sa przypadki goraczki zachodniego nilu
      > ktora to wlasnie przenosza komary ???

Cześć

Ja sobie wlasnie spryskalem ogrod i dom i mam spokoj. NAwet po deszczach.

A.
      • malila Agromek 16.08.11, 09:23
        czym pryskałeś?
        • agromek Re: Agromek 16.08.11, 12:49
          malila napisała:

> czym pryskałeś?

Aspermet
    • marcin.brzezinski Re: komary-te skur..(czysyny), jak sobie radzic? 16.08.11, 11:42
      Polecam środek na moskity do dżungli o nazwie Mugga.
      Do kupienia w sklepach ze sprzętem dla podróżników.
      Na moskity w dżungli pomaga tak sobie ale nasze rodzime komary wyłącza skutecznie.
      Z tym że wali ostro po nosie.
      • kfiatkofska Re: komary-te skur..(czysyny), jak sobie radzic? 17.08.11, 09:23
        ok kolezanki i koledzy, mozna stosowac pod warunkiem ze nie ma sie w domu dwojki dzieci i psa, a nie chcialabym zeby sie struly te moje stworzenia ....
        • marcin.brzezinski Re: komary-te skur..(czysyny), jak sobie radzic? 17.08.11, 10:35
          Ja Mugge z powodzeniem stosowałem na dzieciach ku ich szczęśliwości - komary nie ruszają.
          Fakt - nie stosowałem na psach.

• nomado Re: komary-te skur..(czysyny), jak sobie radzic? 17.08.11, 15:45
            marcin.brzezinski napisał:

> Ja Mugge z powodzeniem stosowałem na dzieciach ku ich szczęśliwości - komary ni
            > e ruszają.
            > Fakt - nie stosowałem na psach.
            >

Wolę nie stosować chemii...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka