Dodaj do ulubionych

JEDEN BILET!!!

09.10.08, 23:08
Dlaczego wciąż nic się nie zmieniło w temacie wspólnego biletu - inne
miejscowości podwarszawskie mają ten przywilej - a nasza okolica milczy. Nie
przeszkadza Państwu dopłacanie 2,80zł * 2 na jedną stację kolejową Nowa
Iwiczna - Jeziorki. Najwyższy czas na działanie, tym bardziej, że ul. Puławska
ma się niebawem ponownie skurczyć w związku z budową obwodnicy.
Obserwuj wątek
    • dragonik35 Re: JEDEN BILET!!! 10.10.08, 10:43
      Nic sie nie zmieni. W kasach KM nawet placic kartami nie mozna, a co dopiero kwestia rozszerzenia obowiązywania biletu warszawskiego. Ten problem przekracza mozliwosci operacyjne KM i naszego powiatu.
      • kania_marcin Re: JEDEN BILET!!! 10.10.08, 12:41
        Dzień Dobry,

Złożyłem w tej sprawie Wniosek do Pani Wójt, proszę zajrzeć na
        www.marcinkania.pl/ news z 30 września 2008 r., pozdrawiam
    • mariuszsocha Re: JEDEN BILET!!! 10.10.08, 14:26
      Takie działania są podejmowane, jako Sołectwo Nowa Iwiczna wystąpiliśmy dnia 15 września 2008r, we wnioskach do budżetu Gminy Lesznowola na 2009r o podjęcie kroków przez Urząd, aby karta miejska obowiązywała do Nowej Iwicznej (z uchwałą można zapoznać się na www.nowaiwiczna.republika.pl, zakładka sołtys i rada sołecka). Rozmowy są w tej sprawie prowadzone i należy mieć nadzieje, że zakończą się pomyślnie dla nas. Chcemy także aby powstał parking przy stacji PKP. Dodatkowo, jako Sołectwo postulujemy uruchomienie linii autobusowej jeżdżącej do metro wilanowska, jako alternatywa dla komunikacji kolejowej.

Z wyrazami szacunku
      Sołtys Nowej Iwicznej
      Mariusz Socha
      • milak27 Re: JEDEN BILET!!! 12.10.08, 21:34
        Super! Trzymam kciuki za powodzenie!
    • owrank Re: JEDEN BILET!!! 14.10.08, 09:24
      tzn. kto miałby zapłacić za pasażerów ? gmina... a gmina skąd ma
      pieniądze ? od mieszkańców, którzy są pasażerami... i kółko się
      zamyka... i tak płacimy za to my - NIE MA NIC ZA DARMO w życiu a
      akurat ta sprawa rozbija się głównie o pieniądze bo ZTM/KM chcą kasę
      i pytanie czy ta kwota ma jakikilwoeik sens z punktu widzenia gminy.
      Może gdyby pytanie posatwiono w ten spsoób, czy wolimy wspólny bilet
      czy też jedną nową utwardzoną drogę rocznie to byłoby
      mniej "pokrzykiwania" i populizmu.
      • mariuszsocha Re: JEDEN BILET!!! 14.10.08, 12:40
        Dokładnie tak, płacimy za to my w formie podatków i stoimy w gigantycznych korkach wyjeżdżając na Puławska bądź na samej Puławskiej. Mówi się o trasie N-S że rozwiąże problem, być może tak tylko kiedy ona będzie. Rozwiązanie potrzebne jest już dziś, teraz ! bo wszyscy jeździmy do Warszawy do pracy, wozimy nasze dzieci i zasługujemy jako społeczność na jakieś przyzwoite warunki dojazdu. Ja bym nie postawił pytania czy chcemy utwardzoną drogę czy wspólny bilet. Chcemy i jednego i drugiego, bo i utwardzona droga i wspólny bilet jest nam potrzebny. Mając świadomość ograniczoności budżetu Gminy Lesznowola i tego, że Gmina to 22 sołectwa zadałbym pytanie, co chcemy mieć najpierw czy drogę utwardzoną czy bilet wspólny. W Nowej Iwicznej nowe domy i osiedla powstają jak grzyby po deszczu przybywa nowych mieszkańców, za półtora roku na terenie żwirowni na jeziorkach powstanie osiedle na 8 tysięcy mieszkańców, a w tym wszystkim ta sama od lat Puławska. Uważam, że wprowadzenie obowiązywania karty miejskiej do Iwicznej przełożyłoby się na znaczący wzrost liczby pasażerów a co za tym idzie mniej samochodów na Puławskiej. Byłby to także impuls dla KM, aby zwiększyć częstotliwość kursowania pociągów na naszej trasie, o budowie przyzwoitego parkingu na samochody i rowery przy stacji już nie wspomnę. Jeśli mogą mieć wspólny bilet inne miejscowości, dlaczego my nie? To jest dla nas szansa na przynajmniej częściową poprawę warunków dojazdu do Warszawy. W tej chwili priorytetem dla naszego Sołectwa jest komunikacja i wszelkie wysiłki i środki powinny iść w pierwszej kolejności na poprawę jej funkcjonowania.

P.S wracając ostatnio z pracy jechałem z Warszawy Zachodniej i udało mi się w ostatniej chwili zdążyć na pociąg oczywiście poszedłem do konduktora kupić bilet z Jeziorek do Iwicznej (wcześniej mam kartę) jakież było moje zdumienie jak zażyczył sobie 4zł 80 gr za bilet. Pytam, dlaczego tyle ? Na co mi konduktor odpowiada, że dostali polecenie z dyrekcji żeby wszystkim, którzy kupują bilet z Jeziorek a wsiedli na stacji w której jest kasa doliczać do biletu 2 zł. Nie wiem czy ktoś też miał taki przypadek, ale jestem zdania, że tak absolutnie być nie może.

Z wyrazami szacunku
        Sołtys Nowej Iwicznej
        Mariusz Socha
        • dragonik35 Re: JEDEN BILET!!! 15.10.08, 11:30
          Panie sołtysie, bardzo dobry post.

Nie wyobrazam sobie innego rozwiazania, ktore mozna [przynajmniej w teorii] zastosowac od razu, jak tylko zwiekszenie czestotliwosci kursowania pociagów (niekoniecznie KM) i rozszerzenie obowiazywania karty miejskiej.
        • domitrz Re: JEDEN BILET!!! 17.10.08, 17:02
          mariuszsocha napisał:

> P.S Pytam, dlaczego tyle ? Na co mi konduktor odpowiada, że
          > dostali polecenie z dyrekcji żeby wszystkim, którzy kupują bilet z
          > Jeziorek a wsiedli na stacji w której jest kasa doliczać do biletu
          > 2 zł. Nie wie m czy ktoś też miał taki przypadek, ale jestem
          > zdania, że tak absolutnie być nie może.

Witam,
          Taki jest przepis. Jeśli wsiada się na stacji gdzie jest kasa to
          konduktor dolicza opłatę za wystawienie.

Są więc dwie opcje:
          opcja 1) wsiada się zawsze na Okęciu, Dawidach albo Jeziorkach (bo
          tam nie ma kas), w sensi mówi sie konduktorowi, że się tam wsiadło.
          opcja 2) stosowana przeze mnie, zakup biletu karnetowego, płaci się
          za 10 przejazdów a do wykorzystania jest 12. Kosztuje coś takiego 28
          pln. należy to postęplować albo w kasie (bez kolejki) albo u
          konduktora (bez dopłaty).

Pozdrawiam,
          Janusz

• cyperus Re: JEDEN BILET!!! 27.10.08, 13:09
      miasta.gazeta.pl/warszawa/1,95190,5852632,Bilet_aglomeracyjny_do_Pruszkowa_i_Sulejowka.html
      I co, można? Ale po co się starać znaleźć rozwiązanie, skoro można
      się kłócić kto coś wymyslił pierwszy, kto kogo obraził i kto jest
      bardziej godny szacunku!
    • cyperus Re: JEDEN BILET!!! 27.10.08, 13:14
      miasta.gazeta.pl/warszawa/1,95190,5852632,Bilet_aglomeracyjny_do_Pruszkowa_i_Sulejowka.html

I co, można? Można, ale po co szukać kompromisu i rozwiązań, skoro
      lepiej się kłócić kto wpadł pierwszy na jakiś pomysł, kto kogo
      obraził, albo kto jeszcze więcej nic nie robi!!!
      • mariuszsocha Re: JEDEN BILET!!! 27.10.08, 18:12
        Niestety ten kompromis to duże pieniądze, które karze sobie płacić ZTM. Gmina Lesznowola dopłaca do kursowania linii 709, ZTM chce aby od nowego roku te dopłaty wzrosły o blisko 1/3. Jeśli płacimy to też wymagamy, trwają zabiegi aby wydłużyć strefę miejską do Nowej Iwicznej a nie jak teraz do Mysiadła. Równolegle Gmina Lesznowola prowadzi rozmowy, aby karta miejska obowiązywała do przystanku kolejowego Iwiczna i tu bardzo dobre informacje, jest duża szansa, że od stycznia 2009r będziemy już korzystali z dobrodziejstw wspólnego biletu. To są kwestie o które Radni, Sołtys i Rada Sołecka Nowej Iwicznej zabiegają wspólnie i będą to czynić aż do skutku.

Z wyrazami szacunku
        Sołtys Nowej Iwicznej
        Mariusz Socha
        • zawsze.sprawiedliwy Re: JEDEN BILET!!! 27.10.08, 19:17
          oraz Radni, Sołtys i Rada Sołecka Mysiadła Panie Mariuszu.
          • mariuszsocha Re: JEDEN BILET!!! 27.10.08, 19:58
            Cieszę się bardzo z tej deklaracji! To jest tak ważna sprawa, że każdy rodzaj wsparcia się przyda! Kolej jest szansą na dobrą komunikacje z Warszawą dla Nowej Iwicznej, Mysiadła, Nowej Woli i Starej Iwicznej, dlatego musimy działać wspólnie i mówić jednym głosem. Cieszę się również z tego, że Mysiadło popiera nasze starania o wydłużenie strefy miejskiej (na puławskiej) do przystanku Iwiczna a nie jak teraz tylko do Mysiadła

Z wyrazami szacunku
            Sołtys Nowej Iwicznej
            Mariusz Socha
            • zawsze.sprawiedliwy Re: JEDEN BILET!!! 27.10.08, 20:31
              W/w wypowiedź zostawię bez komentarza, ponieważ Pan SOCHA zna bardzo dobrze
              temat oraz działania Samorządu Gminy Lesznowola (radnych Mysiadła i NI),
              niestety przedstawia wszystko w zupełnie innym świetle niż ma to miejsce.

Przypomina mi się... SHREK i postawa Pana Prezydenta...

...mnie, mnie wybierzcie...

LOL
              • justyna2205 Re: JEDEN BILET!!! 27.10.08, 21:48
                Ale sie Pan czepia. Śledzę różne wątki i Pańskie wypowiedzi i oprócz
                tego, że jest Pan " zawsze sprawiedliwy" to jest Pan również osobą
                niezwykle niezadowoloną z życia i z tego co się wokół dzieje a
                wszędzie węszy pan jakiś spisek. Pan Mariusz jest dobrym sołtysem,
                dużo robi i chce zdziałać jeszcze więcej dla naszej społeczności, a
                z tego co wiem, nie zadeklarował do tej pory jeszcze chęci udziału w
                jakichkolwiek wyborach więc skąd ta złośliwość z Pana strony? Prosze
                się zastanowić jedynie czy faktycznie Pański login jest
                odzwierciedleniem Pańskiej osoby. Forum służy dzieleniu się
                pomysłami, problemami i informacjami a nie obrażaniu innych. Proszę
                na przyszłość o tym pamiętać.
              • mariuszsocha Re: JEDEN BILET!!! 27.10.08, 22:26
                Tak! Tak! Znam działania jednego radnego z Mysiadła, który pisze Zawsze Sprawiedliwe interpelacje. Sam korzystam codziennie z usług KM od wielu lat. Dojeżdżałem pociągiem do szkoły, a teraz jeżdżę do pracy. Widzę problemy i absurdy, jakie są w KM, doświadczam je na własnej skórze. Mimo tego uważam i mówię od dawna, że rozwój tego środka transportu to dla nas szansa na dobry dojazd do Warszawy. Wspólny bilet nam się należy jako społeczności, bo nie jesteśmy gorsi od innych którzy taki bilet mają. Taki jak napisał Cyperus nie licytujmy się, kto pierwszy wpadł na ten pomysł czy kto pierwszy interpelacje napisał, działajmy wspólnie aby osiągnąć cel. Przykro jest, kiedy tak ważna sprawa dla nas wszystkich i wydawałoby się niebudząca kontrowersji budzi takie emocje. Ale wierze w to, że mimo wszystko będziemy działać wspólnie, bo tego sobie od nas życzą mieszkańcy i Nowej Iwicznej i Mysiadła.
                • zawsze.sprawiedliwy Re: JEDEN BILET!!! 27.10.08, 22:57
                  To po co piszesz, że to twoja zasługa i etc.? Pisz Panie Mariuszu... nasza...
                  zasługa - Mysiadła i NI, już dziękuję za odwagę:))))) Jak jest jest, że zawsze
                  odzywa się Pani Justyna,a zaraz po niej Pan i czasami na odwrót? Klony?
                  • mariuszsocha Re: JEDEN BILET!!! 27.10.08, 23:34
                    Po pierwsze to nie zasługa, bo jeszcze nie mamy wspólnego biletu, jak będziemy mieć to będziemy mówić o zasługach. Po drugie niech ten bilet tylko będzie, bo jest potrzebny a jak jakiś radny z Mysiadła chce wierzyć w swoim mniemaniu, że to jego interpelacja sprawiła to niech sobie w to wierzy. Po trzecie jak już mowa o zasługach to bądźmy uczciwi i powiedzmy, że to głównie działania Pani Wójt do tego doprowadzą. Po czwarte nie pamiętam żebyśmy byli na ty, bo nie miałem przyjemności poznać tego „sprawiedliwego”. Po raz kolejny proponuję spotkanie w dowolnym miejscu i czasie abyśmy mogli porozmawiać o problemach Nowej Iwicznej i Mysiadła. Po piąte nie mam pojęcia kim jest Pani Justyna, jest mi ogromnie milo, że tak dobrze ocenia moje działania jako Sołtysa. Rozumiem, że na Mysiadle krążą opowieści o radnym w kilku wcieleniach internetowych, ale w Iwicznej nikt takich praktyk nie stosuje. A tak na marginesie podzielam zdanie Pani Justyny w tym względzie, że lektura Pana wątków na naszym forum, ale szczególnie na forum Mysiadła daje wiele do myślenia
                    • zawsze.sprawiedliwy Re: JEDEN BILET!!! 28.10.08, 07:24
                      Lektura wątków Pana Sochy na naszym forum, ale szczególnie na forum Mysiadła
                      daje wiele do myślenia..., stosuje Pan identyczne metody jak pewna rada sołecka
                      i pewna Pani z NI - przewodnicząca.

• mariuszsocha Re: JEDEN BILET!!! 28.10.08, 09:23
                        Szanowny Panie „Sprawiedliwy” zagalopował się Pan już zdecydowanie. Oświadczam, że nigdy nie zabierałem głosu na forum Mysiadła wiec nie ma tam moich żadnych wątków.
                        Do myślenia daje wątek gdzie pisze Pan (…) Lektura wątków Pana Sochy na naszym forum, ale szczególnie na forum Mysiadła daje wiele do myślenia(…) jest Pan mieszkańcem Mysiadła a nie Nowej Iwicznej, które więc forum nazywa Pan naszym??? Tu dla jasności sprawy muszę napisać! Fakt iż jest Pan mieszkańcem Mysiadła wynika z lektury wątków a nie ze znajomości osoby, dlatego już któryś raz zapraszam na spotkanie. Niema żadnej reakcji z Pana strony na zaproszenia i to też daje wiele do myślenia. Ocenę tego, co piszę na tym forum i przede wszystkim, robię jako Sołtys pozostawiam mieszkańcom Nowej Iwicznej, a jeśli chodzi o metody to owszem podkreślam to zawsze i uznaje za osiągnięcie, że w Iwicznej Sołtys, Rada Sołecka i Radni rozmawiają że sobą wypracowują kompromisy dla dobra mieszkańców.

P.S. Bardzo przepraszam wszystkich użytkowników tego forum i mieszkańców Nowej Iwicznej za ten poziom dyskusji z Panem „Zawsze Sprawiedliwym” z Mysiadła. Sprawa wspólnego biletu całkiem odeszła na bok w atakach „Zawsze Sprawiedliwego” na moją osobę, ale nie odeszła z naszych wspólnych starań Radnych, Sołtysa i Rady Sołeckiej. Mam nadzieje, że już od nowego roku bilet będzie obowiązywał, a w dalszej kolejności także powstanie parking przy stacji i megafon.
                    • karol_us Re: JEDEN BILET!!! 28.10.08, 09:23
                      Nie ma sensu kopać się z koniem.Pozdrawiam
                      • zawsze.sprawiedliwy Re: JEDEN BILET!!! 28.10.08, 12:35
                        Dokładnie, pozdrawiam
                        • justyna2205 Re: JEDEN BILET!!! 28.10.08, 14:53
                          hmmm, miło, że zwrócił Pan uwage na moja obecność na forum. Nie
                          rozumiem tylko co dziwnego jest w tym, że akurat moje wypowiedzi
                          pojawiają się w tych samych wątkach co Pana Mariusza. Forum jest od
                          tego, by każdy mógł się wypowiedzieć. Śledzę na bieżąco wątki i
                          piszę gdy coś mnie drażni. Nie rozumiem czemu "naskoczył" Pan na
                          naszego sołtysa. Tymbardziej jeśli nie jest Pan mieszkańcem naszej
                          społeczności. Owszem, bronię Pana Mariusza, gdyż wiele dobrego
                          zrobił dla naszej miejscowości mimo sprzeciwu wielu osób. Pozatym
                          jest uczciwym człowiekiem i to chyba do niego bardziej pasowałby
                          Pański login. A właściwie to czemu nie chce się Pan spotkać z
                          sołtysem? Ja też chętnie przyjdę, bo zastanawiał się Pan kim jestem
                          a i pan sołtys mnie nie zna to byłaby okazja do poznania Was obu i
                          przedstawienia swoich stanowisk w danej sprawie.
                          Forum ma służyć przede wszystkim dobru mieszkańców a nie obrazaniu
                          innych więc bardzo proszę nie odpisywać na mój post, gdyż nie uważam
                          Pana za człowieka wiarygodnego i "zawsze sprawiedliwego" a przede
                          wszystkim poważnego. Pozdrawiam.
                          • zawsze.sprawiedliwy Re: JEDEN BILET!!! 28.10.08, 15:56
                            wzajemnie, dziękuję
                          • pw47 Re: JEDEN BILET!!! 29.10.08, 15:46
                            Myślę, że jedynym sensownym wyjściem jest zupełne ignorowanie wypowiedzi
                            zawsze.sprawiedliwych i innych klonów. Taka dyskusja nie ma sensu. Proponuję od
                            tej chwili nie reagować na zaczepki w tym temacie i w żadnym innym.
                            • zawsze.sprawiedliwy Re: JEDEN BILET!!! 29.10.08, 19:50
                              Jestem na Tak!!!!!
    • dragonik35 Re: JEDEN BILET!!! 30.10.08, 11:17
      www.zw.com.pl/artykul/2,300846_Inwazja_buspasow.html
      Trzymać kciuki ! :)
      • zawsze.sprawiedliwy Re: JEDEN BILET!!! 30.10.08, 12:28
        Pewnie, że trzymam! Jak by nie było Samorząd Gminy Lesznowola
        pracuje.
        • cyperus Re: JEDEN BILET!!! 30.10.08, 14:07
          Czytam i się zastanawiam kto to pisał? Pan radny Kania, inny radny
          czy może Pani wójt?
          • zawsze.sprawiedliwy Re: JEDEN BILET!!! 30.10.08, 15:28
            Wszyscy razem kolego:)))))