Dodaj do ulubionych

www.expresspiaseczno.pl - autobusy do Wwy

13.05.05, 22:04
Przeczytałam w dzisiejszym Kurierze Południowym - że od 18.05 wchodzi nowa
linia autobusowa po Piasecznie i do Wwy. Niestety strona jeszcze nie działa,
ale wydaje się że będzie to jakaś alternatywa dla 709 i PKP.
Może wkrótce będzie więcej informacji.
Pozdrawiam,
Obserwuj wątek
    • tm51 Re: www.expresspiaseczno.pl - autobusy do Wwy 14.05.05, 12:11
      Dodam kilka szczegułów z ogłoszenia, bo linia zapwiada się naprawde przełomowo.
      Express Piaseczno będzie jeździc na trasie Dworzec- Puławska- (uwaga!)
      Marszałkowska- Rondo Dmowskiego. Bilet na cała tasę 3 zł do wilanowskiej 2zl.
      W szczycie co 20 minut, poza co 30.
      To nie wszystko powstana tez linie Mały Express dowożące do Piaseczna
      1: Gołków- Dworzec
      2: Dworzec- Puławska- linia okólna przez Piaseczno
      3: Energetyczna- Puławska Łabędzia- Puławska- Geodetów okolna
      bilety za 2 i3 zl. na linię do Warszawy upowazniają do przejazdu także linią
      dowozową zsynchronizowaną z linią do Warszawy.
      • tm51 Re: www.expresspiaseczno.pl - autobusy do Wwy 14.05.05, 12:20
        Jeszcze jedno rusza od 18.V.
        i mój komentarz:
        linia może byc gwoździem do trumny obecnej formy 709, jedzie do centrum za 3zl.-
        wiele osób może wogole zrezygnowac z miesięcznych sieciowych ZTMu
        zaostrzy to tez napewno konkurencję wśród obecnych PKSów i prywaciarzy, pewnie
        spadna ceny jeszcze bardziej
        Kłopoem na pewno będa korki, które powstają w Warszawie- metrem będzie szybciej,
        sceptyczny tez jestm co do linii dowozowych- nie wiem czy zbiora odpowiednia
        liczbę pasażerów.
      • ek1111 Re: www.expresspiaseczno.pl - autobusy do Wwy 14.05.05, 21:51
        tm51, piszesz " Express Piaseczno będzie jeździc na trasie Dworzec- Puławska-
        (uwaga!)> Marszałkowska- Rondo Dmowskiego. Bilet na cała tasę 3 zł do
        wilanowskiej". To znaczy, ze nie dojedzie do Piaseczna? Czy dobrze rozumiem, że
        MAŁY EXPPRES dojedzie do dworca Południowego, a potem przesiadka, jeśli jadę do
        ronda Dmowskiego? Wyjaśnij mi, proszę.
        • tm51 Re: www.expresspiaseczno.pl - autobusy do Wwy 14.05.05, 22:06
          ek1111 napisała:

> tm51, piszesz " Express Piaseczno będzie jeździc na trasie Dworzec- Puławska-
          > (uwaga!)> Marszałkowska- Rondo Dmowskiego. Bilet na cała tasę 3 zł do
          > wilanowskiej". To znaczy, ze nie dojedzie do Piaseczna? Czy dobrze rozumiem, że
          >
          > MAŁY EXPPRES dojedzie do dworca Południowego, a potem przesiadka, jeśli jadę do
          >
          > ronda Dmowskiego? Wyjaśnij mi, proszę.

nie- linia będzie jeździc z Dworca piaseczyńskiego do Ronda Dmowskiego
          Małe expressy będa jeździc po Piasecznie i Mysiadle

nie wiem jak to będzie działac i ile, bo to trochę dziwne, ale cóż zobaczymy
        • lamia34 Re: www.expresspiaseczno.pl - autobusy do Wwy 15.05.05, 12:07
          Jeśli chcesz to wyślę ci kopię artykułu na maila, wtedy będziesz miał jasność.
          lamia
    • 3fx Re: www.expresspiaseczno.pl - autobusy do Wwy 15.05.05, 12:57
      Domena expresspiaseczno.pl należy do firmy Mobilis Sp. z o.o. - nie jest to
      firma krzak, więc może coś z tego wyjdzie:)

www.mobilis.pl/
      www.expresspiaseczno.pl/
      • tm51 Re: www.expresspiaseczno.pl - autobusy do Wwy 15.05.05, 13:36
        ciekawe, bardzo ciekawe
        tylko dlaczego taki dziwny termin rozpoczęcia, niedługo przeciez wakacje?
    • sloggi ? 15.05.05, 13:00
      Będziesz kupowac dwa bilety miesięczne?
      • tm51 Re: ? 15.05.05, 13:32
        i tak coraz więcej osób woli jechac PKSami niż 709- ostatnio pojawiła tam się
        nawet solarka zamiast Mana, przy taki rozkładzie jak obecnie to niestety, ZTM
        urywa kurze złote jaja ;)
        • sloggi Re: ? 15.05.05, 13:37
          PKS jest szybszy, to nie ulega wątpliwosci.
          • krzzaw Re: i znowu nie dla nas.... 17.05.05, 10:11
            >Dodam kilka szczegułów z ogłoszenia, bo linia zapwiada się naprawde przełomowo.
            > Express Piaseczno będzie jeździc na trasie Dworzec- Puławska- (uwaga!)
            > Marszałkowska- Rondo Dmowskiego. Bilet na cała tasę 3 zł do wilanowskiej 2zl.
            > W szczycie co 20 minut, poza co 30.
            > To nie wszystko powstana tez linie Mały Express dowożące do Piaseczna
            > 1: Gołków- Dworzec
            > 2: Dworzec- Puławska- linia okólna przez Piaseczno
            > 3: Energetyczna- Puławska Łabędzia- Puławska- Geodetów okolna
            > bilety za 2 i 3 zl. na linię do Warszawy upowazniają do przejazdu także linią
            > dowozową zsynchronizowaną z linią do Warszawy.

zdaje się, że obowiązuje biblijna zasada:
            "kto ma - temu dodadzą,
            a kto nie ma - temu zabiorą i to co ma"
            Znowu mieszkańcy Julianowskiej od Chyliczkowskiej do Julianowa i Józefosław z
            Chyliczkami są poza tą "usługą".
            Czy nikt nie widzi, ile się wokół buduje (a mnóstwo z tych domów będzie
            oddanych "lada dzień"). A ile już zbudowano.....
            SĄSIEDZI - piszcie na adres mobilisa i MZA: równolegle.
            My też chcemy komunikacji!!!
            Pozdrawiam
            • spejsik2 Re: i znowu nie dla nas.... 18.05.05, 10:18
              jestem za!!1 zaraz napisze cos!
              mam dosc lazenia!
              Julianow to co?
              pozdrawia Cie sasiadka
    • luland Re: www.expresspiaseczno.pl - autobusy do Wwy 17.05.05, 22:57
      Jest już plan.
      Jak dla mnie (odjeżdżam ze Szkolnej) jest bardzo sensowny.
      Jeśli będą wolne miejsca siedzące, autobusy będą jeździć planowe 20-25 minut, i
      będzie można kupić bilety miesięczne, to nie wiem jak wy, ale ja zapomnę o
      śmierdzących gruchotach ZTMu i przesiądę się na nową linię!
      • ek1111 Re: www.expresspiaseczno.pl - autobusy do Wwy 18.05.05, 09:47
        Nie wiecie przypadkiem, gdzie można ten express oprotestować? Rozwiązanie mały
        express 1 jest zupełnie bez sensu! Południe jest odcięte! Czemu ten mały EX
        kończy trasę ni z gruszki ni z pietruszki przy dworcu? Na ogół jedzie się do
        Warszawy albo do Piaseczna, ale nikt nie ma spraw do załatwiania w szczerym
        polu, bo tam jest PKP.
        • agromek Re: www.expresspiaseczno.pl - autobusy do Wwy 18.05.05, 12:03
          No przeciez jego zadaniem jest dowiezc ludzi do DUZEGO expressu. Tylko ! Tak
          mysle !
          • ek1111 Re: www.expresspiaseczno.pl - autobusy do Wwy 18.05.05, 13:49
            No właśnie! I to jest szok. Żeby dojechać do urzędu miasta albo Auchan trzeba
            się przesiadać. I dlaczego miejscowości położone ciut dalej od dworca są
            poszkodowane tak jak za czasów trolejbusów? Przecież tu mieszka mnóstwo ludzi i
            wszyscy gdzieś muszą jeździć. Przesiadka to 20 minut straty, ponadto te małe EX
            mają być co 40 minut, czyli dla Zalesia lub Gołkowa to żadne rozwiązanie.
    • magdary ktoś dziś jechał? 18.05.05, 08:13
      gdzie on ma przystanek w centrum Wawy? rano widziałam puste autobusy. Pewnie
      mało ludzi o nich jeszcze wie. gdyby tak jeździły jak na rozkładzie to byłby
      luksus :)
      • woy Re: ktoś dziś jechał? 18.05.05, 08:48
        Cze!

W Warszawie na rondzie Dmowskiego tam gdzie cepelia i przystanki ZTM w kierunku
        Pl. Konstytucji, autobus zatrzymuje się na moment. W drodze z Piaseczna
        wysiadły dziś dwie osóbki jedynie. Przy dworcu pkp w Piasecznie w kiosku leży
        rozkład jazdy.

w.
        • magdary Re: ktoś dziś jechał? 18.05.05, 09:05
          rozkład jazdy z ich strony już wydrukowałam sobie :)
          dzięki za info.
      • agromek Re: ktoś dziś jechał? 18.05.05, 09:08
        Ja dzis jechalem przed nim samochodem.
        Po Pulawskiej jechal bardzo dynamicznie. NIe jak ZTM. Staral sie byc Expressem.

Arek
      • tm51 Re: ktoś dziś jechał? 18.05.05, 13:41
        Jechałem koło 12 z Ronda Dmowskiego, wysiadło tam kilka osób, ale wsiadłem tylko
        ja. Kolejna osoba wsiadła przy Wałbrzyskiej, następna w Mysiadle. Rozkład jest
        trochę za długi, o ile na odcinku Centrum- Wialnowksa jedzie dość normalnie, to
        potem zaczyna się wlec- tak, że przewaganad 709 wynika z mniejszej liczby
        przystanków, a nie szybkości. Kierowca mówił, że dzisiaj to cały czas słaba
        frekwencja oraz, że od lipca mają byc miesięczne. Daje ulotki z rozkładem
        poręczniejszym niż to co jest w internecie. Nie udało mi się dostrzec natomiast
        ządnego z Małych Expressów.
        • dotesia Re: ktoś dziś jechał? 18.05.05, 14:18
          Widzialam Maly Express w okolicach Auchan (jechalam samochodem) byl pusciutki.
      • luland Re: ktoś dziś jechał? 18.05.05, 18:45
        Ja jechałem dziś ze Szkolnej do Metra Wilanowska (znacznie bliżej wejścia
        stacji, niż 709/727). Autobus dojechał tam w 25 minut (tłok na drodze był dość
        spory):) Miesięczny bilet ma podobno kosztować 60 zł (niestety nie wiem na
        jakiej trasie).

Autobus trochę starszy, lata 80/90, sprowadzony chyba z Francji. Dość cichy,
        wygodny. Właściwie same miejsca siedzące (i bardzo dobrze!)

Mam nadzieję, że zostaną wprowadzone oddzielne linie:z Piaseczna-do
        m.wilanowska i z Piaseczna-centrum Warszawy. O ile wyjazd mogę swobodnie
        zaplanować, powrót nie bardzo (trudno byłoby przewidzieć, o której przyjedzie
        się na Wilanowską); głupia by była sytuacja, kiedy spod nosa odjechałby autobus
        i trzeba by czekać 20-30 minut na następny. Inaczej ten problem można by
        rozwiązać zwiększoną częstotliwością kursujących busów...

Generalnie, należą się brawa. Niech rozwiąże się powyższy problem, a będę
        śpiewać w autobusach peany.

Nie dziwcie się, że tak mało osób dziś jechało. To dopiero start, żadnych
        informacji na przystankach nawet nie ma, a nie wszyscy ludzie czytają gazety
        czy nasze forum :)
        • luland Re: ktoś dziś jechał? 18.05.05, 20:04
          Cicho dodam, ze gdyby jeszcze byly nocne polaczenia z Warszawy (tak co
          godzinke, chocby w weekendy, na poczatek...), to bylbym gotow nie tylko ulozyc
          dytyramb na czesc Piaseczna Express, ale go publicznie wykonac w czasie jazdy :)
    • tm51 Re: www.expresspiaseczno.pl - autobusy do Wwy 18.05.05, 19:18
      są juz rozkłady na przystankach "dużego" ekspresu
      od 1.VI. będa miesięczne- 60 zł.
      • woy Re: www.expresspiaseczno.pl - autobusy do Wwy 19.05.05, 08:44
        Wczoraj zamustrowałem się o 16.20 na rondzie Dmowskiego. Niestety o tej porze
        Puławska totalnie przykorkowana, dopiero od Wałbrzyskiej ekspres stał się
        ekspresem. Wynik czasowy ogólnie kiepski 70 min. (17.30)do stacji PKP Piaseczno.
        A pasażerów tylko dwóch na całej trasie.
        O 16.47 ze śródmieścia ruszył PKP do Piaseczna który powinien być o 17.25 w
        Piasecznie, pewnie się spóźnił z powodu robót kolejowych na linii. Czyli wyszło
        mniej więcej czasowo na to samo, a koszty pkp 5.70 zł, eksprespias. 3 zł.
        Tak czy inaczej jest to świetna alternatywa jak często na śródmieściu pociągi
        do piaseczna/radomia są opóźnione lub odwołane, tak jak ostatniej zimy.
        w.
        • luland Re: www.expresspiaseczno.pl - autobusy do Wwy 19.05.05, 21:48
          Ja jechałem dziś ze Szkolnej na Wilanowską ponad 45 minut (wyjazd o 6:59).
          Kiepściutko. Wytłumaczeniem jest oczywiście korek. Ale nie tylko. W pewnym
          momencie...zaczął się psuć silnik. Autobus jechał z prędkościa nie
          przekraczającą chyba 20km/h i nie mógł przyspieszyć. Na szczęście nie trwało to
          dłużej niż 5 minut. Na nieszczęście:zostawiło nutkę obawy, czy ten tabor nie
          jest przypadkiem za stary, i czy taka sytuacja się nie powtórzy...

Ja mam jeszcze jeden postulat: o ile dojazdy z Piaseczna do Warszawy są
          sensownie rozplanowane(odjazd można zaplanować gdy mieszka się blisko
          przystanków), o tyle z powrotem - przy obecnej częstotliwości - nie jest
          najlepiej. Trudno jest zaplanować, że przyjedzie się do Centrum na dokładnie
          taką godzinę. Konieczność czekania na kolejny autobus (gdy nam ucieknie spod
          nosa) 30 minut jest mało kusząca...
          Generalnie, lepiej chyba będzie, jeśli Piaseczno Express skupi się na
          Wilanowskiej. Nie sądzę, żeby ludzie zrezygnowali z biletów miejskich, a
          dojazd "z/do" metrem zawsze będzie szybszy. Pod warunkiem, że wysiada się z
          metra i przesiada ZARAZ do autobusu.

Do sugestii uruchomienia linii nocnych gorąco się dołączam!:)
          • matra29 Re: www.expresspiaseczno.pl - autobusy do Wwy 19.05.05, 23:00
            hmm, troszke się zmartwiłam bo właśnie takze na próbe planowałm rano tym 6.59
            jechac ze szkolnej na wilanowska ale jeżeli jedzie 45 minut to nie jest to
            jednak najlepsza alternatywa takze dla 709 bo jemu chyba też niewiele wiecej
            to zajmuje!???? No i co tu robic. No cóż jak to naprawde będzie to czas pokaże
            ale jestem stanowczo za
            • luland Re: www.expresspiaseczno.pl - autobusy do Wwy 19.05.05, 23:19
              Akurat dzisiaj korek był chyba wyjątkowo gęsty...
              Tak mi się przynajmniej wydaje:)
              Mogę tylko pocieszyć,że po drodze wyprzedziliśmy 709. Przewagą Expressu jest
              też to, że zatrzymuje się znacznie bliżej wejścia stacji metra.
    • noski Re: www.expresspiaseczno.pl - autobusy do Wwy 19.05.05, 12:27
      ehhh....gdyby tak ten busik zachaczał o rejony ronda przy cmentarzu.
      mieszkancy osiedla przy obwodnicy na ul.Staszica (110 lokali) dalej beda
      dreptac do chyliczkowskiej. szkoda...bo to fajna alternatywa. i tak
      optymistyczne jest to ze wogóle coś w sprawie komunikacji sie poprawia.
      pozdrawiam
    • jacekglm Re: www.expresspiaseczno.pl - autobusy do Wwy 19.05.05, 18:14
      skusiłem się dziś bo nie można krytykować czegoś czego nie znam...jazda
      dynamiczna była do Poleczki,wzdłuż Wyscigów jak nazwa wskazuje wyścig z Grójcem
      pekaesu,potem mały wypadek(nie autobusu:),wyciągnąłem ksiażkę jak to mam w
      zwyczaju w mojej,,siedemsetsiódemce,, i nie wiadomo kiedy była Lamina...podobno
      na dworcu miałem możliwość przesiadki w drugi do Gołkowa,ale nie
      skorzystałem...w drodze doszedłem do wniosku że chyba na próbę kupię sobie
      bilet mies.na czerwiec(60 zeta)...do tego dorzucę kartę miejską(muszę jakoś po
      mieście jezdzić:)ogólnie sprawia dobre wrażenie...no i cena!!!z Wałbrzyskiej do
      Gołkowa za 2 zeta?Sam pks kosztuje 2,40 do piaseczna!Powinni tego zabronić!
      no to do zobaczenia w autobusie:)
      • magdary Re: www.expresspiaseczno.pl - autobusy do Wwy 19.05.05, 20:19
        mam wrazenie ze tym samym autobusem jechalam :)
        zeby nie gigantyczny korek od Walbrzyskiej to byloby super. na Walbrzyskiej byl
        tylko 6 minut spozniony.
        • woy Re: www.expresspiaseczno.pl - autobusy do Wwy 20.05.05, 07:17
          A czy mały ekspress to jeździ? Jakoś w Gołkowie wypatrzyć nie mogłem "1", ani
          wczoraj ani dziś. 5.20 brak 5.44 brak a pekap o 6.14 blisko :) naszczęscie jest
          727 i pks-y, jakoś do dworca można się dostać.
          w.
    • luland Re: www.expresspiaseczno.pl - autobusy do Wwy 20.05.05, 08:00
      Stoleczna "Wyborcza" napisala:
      miasta.gazeta.pl/warszawa/1,34862,2719987.html
      "Nowa konkurencja wyrosła niespodziewanie Zarządowi Transportu Miejskiego.
      Prywatny przewoźnik uznał, że warto zawalczyć o pasażerów dojeżdżających spod
      Warszawy. Wozi ich taniej, szybciej i do samego centrum stolicy.

O tym, że na komunikacji można dobrze zarobić, przekonali się przewoźnicy,
      którzy już od lat 90. zabierają pasażerów z wielu podwarszawskich miejscowości.
      Codziennie do stolicy przyjeżdżają dziesiątki autobusów z Wołomina, Legionowa
      czy Otwocka. Szczególnie na tych dwóch ostatnich trasach małe firmy wygrywają z
      publicznym przewoźnikiem - podmiejskie pociągi są tu dziś niemal puste.

Teraz walka o pasażerów przenosi się do Piaseczna. Firma Mobilis uruchomiła
      sieć dowozówek wokół tego miasta i linię, którą uważa za swój hit - to
      Piaseczno Express do samego centrum Warszawy, pierwsze takie połączenie z tego
      kierunku. W godzinach szczytu autobusy kursują nawet co dziesięć minut, czyli
      częściej niż niejedna linia w Warszawie.

Koniec jazdy w tłoku?

- Będę jeździć Expressem, jeśli okaże się, że podróż trwa krócej niż
      podmiejskim autobusem ZTM z przesiadką do metra - powiedziała nam wczoraj Ewa
      Milewska z Piaseczna, która wsiadała do nowej linii na przystanku u zbiegu
      Marszałkowskiej i Al. Jerozolimskich. Podróż wyniosła ją taniej - 3 zł zamiast
      7 zł i 20 gr.

Do tej pory komunikacja prywatna na trasie do Piaseczna była słabo rozwinięta.
      Wprawdzie kursują tam autobusy firmy Roj-bus, ale dość rzadko tylko do stacji
      metra Wilanowska. Poza tym mieszkańcy skazani są na wieczne zatłoczone linie
      Zarządu Transportu Miejskiego - 709 i 727 - albo na autobusy PKS. Ten ostatni
      przewoźnik bardziej nastawia się jest jednak na wożenie pasażerów z Warszawy do
      dalszych miejscowości - Góry Kalwarii czy Baniochy.

Zyski z miękkich foteli

Dlatego szef Mobilisu Eugeniusz Szymonik, który uruchomił Piaseczno Express,
      liczy, że trafił na lukę rynku. Na trasy głównej linii i trzech dowozowych w
      Piasecznie wyjeżdża w sumie dziesięć autobusów. To wprawdzie kilkunastoletnie
      renault, ale jak zapewniają w Mobilisie, "są w dobrym stanie i - co ważne -
      mają wygodne, miękkie siedzenia".

Czy tworząc siatkę połączeń w rejonie Piaseczna, firma liczy na odebranie
      pasażerów Zarządowi Transportu Miejskiego? - Nie chcemy z nimi konkurować. W
      końcu zlecają nam kursy w Warszawie [m.in. na linii 107 z Muranowa na Ursynów -
      red]. Liczymy jednak, że wybiorą nas np. ludzie starsi, którzy zamiast
      zatłoczonymi liniami podmiejskimi, wolą pojechać wygodnie naszymi autobusami -
      planuje prezes Mobilisu.

ZTM konkurencji się nie boi. - Linie podmiejskie nie są dla nas priorytetowe. W
      większości są deficytowe. Możemy je utrzymywać tylko dzięki dotacjom
      samorządów - mówi Igor Krajnow, rzecznik ZTM. Tyle że według wyliczeń samego
      ZTM sprzed roku akurat w gminie Piaseczno straty przynoszą tylko te linie,
      które kursują po jej obrzeżach. Na trasach prowadzących do Warszawy ul.
      Puławską ZTM zarabia, np. zyski ze sprzedaży biletów na linii 709 o 20 proc.
      przewyższają koszty. Niewykluczone, że część pieniędzy z tego komunikacyjnego
      tortu wykroi teraz dla siebie Mobilis. Od 1 czerwca zapowiada bilety miesięczne
      za 60 zł, natomiast sieciówki ZTM kosztują 30 zł drożej."
      • luland Re: www.expresspiaseczno.pl - autobusy do Wwy 21.05.05, 10:22
        A tu kolejny artykuł, wierzyć się nie chce, jacy ignoranci zarządzają ZTMem:

"Zarząd Transportu Miejskiego to kolos na glinianych kołach - komentarz

Jarosław Osowski 21-05-2005 , ostatnia aktualizacja 21-05-2005 00:42

Zarabiać dla Warszawy to nie nasz priorytet - zdumiewająca jest polityka
        Zarządu Transportu Miejskiego, którego urzędnik w piątkowej "Gazecie"
        kompletnie bagatelizuje nową sieć lokalnych połączeń między Piasecznem a
        centrum stolicy.

Zarabiać dla Warszawy? To nie nasz priorytet. Zdumiewająca jest ta polityka
        Zarządu Transportu Miejskiego. Jego urzędnik w piątkowej "Gazecie"
        zbagatelizował prywatną sieć lokalnych połączeń, która w tym tygodniu powstała
        między Piasecznem a centrum stolicy.

Nowy przewoźnik liczy, że zyska na wożeniu pasażerów z tej prężnie rozwijającej
        się okolicy. W ostatnich latach do osiedli w Józefosławiu i Iwicznej
        sprowadziły się tysiące osób. Mimo to ZTM nie zrobił nic, by zwerbować ich do
        miejskiej komunikacji. Urzędnicy uparcie opowiadają za to bajki, że kursy poza
        Warszawę, w tym do Piaseczna, są nieopłacalne. Przeczą temu nawet wyliczenia,
        które sami przeprowadzili w tym roku.

Skutki są dwa. Po pierwsze - ludzie są zmuszeni przedzierać się do Warszawy
        samochodami przez coraz bardziej zakorkowaną Puławską. Po drugie - miasto nie
        zarabia na biletach, które mogłoby sprzedać nowym pasażerom.

Zarobi prywatna firma Mobilis. Na drogi wokół Piaseczna wypuściła dziesięć
        niewielkich autobusów i zaoferowała nawet dwukrotnie tańszy przejazd do samego
        skrzyżowania Marszałkowskiej z Al. Jerozolimskimi. Na naszym samorządowym
        kolosie nie robi to jednak żadnego wrażenia. Co z tego, że w kasie co roku ma
        deficyt. Zawsze może wyciągnąć rękę do ratusza po setki milionów dotacji z
        naszych podatków. A ratusz, nie pytając o nic, jak zwykle mu da."
        • sloggi forum o komunikacji 22.05.05, 21:35
          forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=10167
          • woy Re: forum o komunikacji 27.05.05, 11:15
            Dziś piątek, w sumie poświąteczny dzień więc do wawy niewiele osób się wybiera
            a jednak rano o godzinie 7.49 zebrało się 20-stka pasażerów /od pkp piaseczno
            do mysiadła/. Wiekszość wysiadła na Wilanowskiej, 5-tka dotarła do centrum pod
            rotundę. No i czas przejazdu 40 minut od końca do końca, ale zero korków. Po
            drodze ekspres wyprzedził dwie 709-tki i jedną 727-kę.
            w.
            • magdary Re: forum o komunikacji 27.05.05, 11:18
              a dziś wg którego rozkładu jeździ??

bo ztm ma dziś świąteczny rozkład..gggrrr
    • jacekglm czy mały express jezdzi? 27.05.05, 19:37
      widział ktoś może Mały express jeżdzący według rozkładu?Mi to sie jakoś nie
      zdażyło...
      • tm51 Re: czy mały express jezdzi? 28.05.05, 09:30
        jacekglm napisał:

> widział ktoś może Mały express jeżdzący według rozkładu?Mi to sie jakoś nie
        > zdażyło...
        nie wiem czy według rozkładu, ale jeździ, tylko z frekwencją słabo- przynajmniej
        2 długo w pociągnie
    • jacekglm CO Z MAŁYM EXPRESSEM? 01.06.05, 12:27
      Co z tym małym expressem?Rozkład na przystankach jest ale ostatnio w
      pon.czekałem i zaden z trzych nie przyjechał:(NIE UFAJCIE MAŁYM EXPRESSOM!
      ZAMIST EXPRESSEM JEDź pekaesem!!!!!!!!!!!!!!
      • warsawman Moje wrażenia 02.06.05, 10:32
        Przeprowadzilem się ostatnio do New Ivichna i postanowiłem dzisiaj wypróbować
        linię nr. 3, do przystanku której mam 50 metrów od domu + linię główną do
        Piaseczna. OK: Mały Ekspres tylko 1 minuta spóźnienia .lol. potem szybki dojazd
        do przystanku na puławskiej, a tam za dosłownie pół minuty Duży Ekspres. Łączny
        czas przejazdu 55 minut. Gdyby nie korki na Puławskiej przy Wyścigach i w
        Centrum na wysokości Rakowieckiej to myślę, żeby byłoby może z 40 Minut. Jeżeli
        tak to by jeździło, jak dzisiaj podczas mojego testu, to zdecyduję się chyba na
        miesięczny.
    • agromek Re: www.expresspiaseczno.pl - autobusy do Wwy 03.06.05, 14:28
      Dzis go widzialem na Pulawskiej w poludnie.
      Prawie pelny byl.

JAk jezdza male ? Cos sie zmienilo ?
      Powoduja cos Woy ?

Arek
      • woy Re: www.expresspiaseczno.pl - autobusy do Wwy 03.06.05, 15:19
        > JAk jezdza male ? Cos sie zmienilo ?
        > Powoduja cos Woy ?

jeno rozterkę w mym sercu powodują. brak ich.
        w.
    • agromek Re: www.expresspiaseczno.pl - autobusy do Wwy 13.06.05, 13:07
      Czesc

Oswieccie mnie prosze. BEde zmuszony wykonac operacje chirurgiczna i odciac
      sobie tylek od siedzenia kierowcy .... i skorzystac z Komunikacji publicznej
      aby dojechac do pracy w Wawie.
      Jako ze sie orientuje slabo w ulicach zarowno piaseczynskich jak i warszawskich
      to mam pytania:

1. Czy w koncu Maly chodzi czy nie. A dokladnie Linia 1 ? I czy faktycznie sie
      synchronizuje z duzym ?

2. Z trasy duzego czytam ze .... jednym z przystankow jest przy Al. Lotnikow. A
      to kurcze gdzie to jest ? Czy to moze na skrzyzowaniu Pulawskiej z
      Lotnikow/Walbrzyska ? Tam przy tym bazarku/McDolands'ie ? Gdzie dokladnie ?

3. A w droge powrotna to gdzize on staje przy Lotnikow ?

4. Jesli maly nie chodzi ... to jak sie dostac z Golkowa Letnisko do PKP ?
      727 ? za ile ? jak czesto jezdzi ? Jakias inna alternetywa ?

Bede wdzieczny za porady gdyz na operacje udaje sie chyba jutro.

Arek

• dudus76 Re: www.expresspiaseczno.pl - autobusy do Wwy 13.06.05, 14:06
        Informacje na bazie tel. 750 51 24; ale już wiem ze jeszcze nie chodzi, czekaja
        na zezwolenie z jakies tajemnej instytucji...
        • agromek Re: www.expresspiaseczno.pl - autobusy do Wwy 13.06.05, 14:22
          No a reszta punktow ???

Arek
          • dudus76 Re: www.expresspiaseczno.pl - autobusy do Wwy 13.06.05, 15:49
            Sorki ale też mam własny mały autobus:) a do tego pracuję w p-nie ile
            wiedziałem tyle napisałem.. pozdr.
      • tm51 Re: www.expresspiaseczno.pl - autobusy do Wwy 13.06.05, 15:25
        agromek napisał:

> 1. Czy w koncu Maly chodzi czy nie. A dokladnie Linia 1 ? I czy faktycznie sie
        > synchronizuje z duzym ?
        nie, nie ma zezwolenia od UMiG
        >
        > 2. jednym z przystankow jest przy Al. Lotnikow.
        > to kurcze gdzie to jest ? Czy to moze na skrzyzowaniu Pulawskiej z
        > Lotnikow/Walbrzyska ?

tak
        >
        > 3. A w droge powrotna to gdzize on staje przy Lotnikow ?

po drugiej stronie ulicy :P ExP staje na przystankach ZTMowskich

> 4. Jesli maly nie chodzi ... to jak sie dostac z Golkowa Letnisko do PKP ?
        > 727 ? za ile ? jak czesto jezdzi ? Jakias inna alternetywa ?

to juz lepiej z tego 727 nie wysiadac, choc trochę długo będzie, poza tym jest
        jeszcze PPKS P-no www.ppkspiaseczno.pl
    • ana-bella Re: www.expresspiaseczno.pl - autobusy do Wwy 14.06.05, 22:16
      Pracuje w centrum i jeżdze nim od poczatku. Dzis sie troche spóznił juz na
      przystanek przy Chyliczkowskiej (technikum) ale nie marudze, bo wiem jak jest
      ciasno w P-nie rano (a na dodatek dzien targowy, jechałam tym 6.54 z PKP ). Do
      Mysiadła oczywiscie ciasno i od Wyscigów tez. Ale na Warszawie całkiem
      przyzwoicie.
      Zawsze mi sie wydawało, że jeżdząc metrem oszczędzam czas. Ale jak policzyć
      dojście od 709 i czasem przepuszczenie krótkiego metra (czasem to i dwóch bo
      takie zapchane z Ursynowa jada) to juz nie jest to takie oczywiste.
      Wczoraj powrotny ten o 19.52 jechał 30 minut do Szkolnej. Metrem i 709 nie ma
      nawet co marzyc. A ludzi coraz wiecej, cały czas pytaja o rozkłady, gdzie sie
      zatrzymuje.
      Pomysł z ta linią naprawde rewelacyjny, gdyby puscili nocny to w pas sie bede
      im kłaniac. A jakby jeszcze cos na Chyliczki to już tylko po rekach całowac.
      Pozdrawiam
      ana-bella
      • krzzaw Re: www.expresspiaseczno.pl - autobusy do Wwy 15.06.05, 08:12
        ana-bella napisała:

> Pracuje w centrum i jeżdze nim od poczatku. (...)
        > Pomysł z ta linią naprawde rewelacyjny, gdyby puscili nocny to w pas sie bede
        > im kłaniac. A jakby jeszcze cos na Chyliczki to już tylko po rekach całowac.
        > Pozdrawiam
        > ana-bella
        Coś na Chyliczki, Julianów... POPIERAM i również pozdrawiam
        • dudus76 Re: www.expresspiaseczno.pl - autobusy do Wwy 15.06.05, 12:12
          Expr. musi sie utrzymać do jesieni. To da szanse na nacisniecie ZTM-u, że
          jednak mozna jeżdzić i to bez dopłat z budżetu gminy. Jak się utrzymają i na
          jesieni wynegocuje się z ZTM dobra umowę, będzie mozna przystąpić do rozmów z
          Expr. gdzie i komu coś przedłużyć:). No i niestety za ile, w ostatecznosci,
          Osobiście jestem zdania, żeby nie szalec z dopłatami do autobusów i raczej
          szykować się na wojne z PKP o przejęcie stacji i parkingi przy stacji a na to
          trzeba pieniędzy - następnie dogadywać sie Kolejami mazowieckimi
          www.koleje.mazowieckie.com.pl lub SKM www.skm.warszawa.pl.
          na razie express sam czeka na sugestie tel. 750 51 24. moze wspólnoty
          mieszkaniowe się zmobilizuja i podzwonią? Trzeba rozmawiac z dyr. linii
          Kazimierzem Kuligiem.
          • tm51 Re: www.expresspiaseczno.pl - autobusy do Wwy 15.06.05, 14:13
            dudus76 napisał:

> Expr. musi sie utrzymać do jesieni. To da szanse na nacisniecie ZTM-u, że
            > jednak mozna jeżdzić i to bez dopłat z budżetu gminy.
            Do 709/727 i tak nie ma dopłat
            • dudus76 Re: www.expresspiaseczno.pl - autobusy do Wwy 15.06.05, 15:04
              Wiem, ale do reszty i tak dorzucamy wszyscy 300 tys. rocznie, a temat dopłat i
              ich form wraca co jakis czas jak bumerang. Tak czy inaczej istnienie linii Exp.
              jest chyba plusem w rozmowach o czymkolwiek z ZTM? Lepiej żeby przetrwał.
              • tm51 Re: www.expresspiaseczno.pl - autobusy do Wwy 15.06.05, 16:22
                dudus76 napisał:

> Wiem, ale do reszty i tak dorzucamy wszyscy 300 tys. rocznie, a temat dopłat i
                > ich form wraca co jakis czas jak bumerang. Tak czy inaczej istnienie linii Exp.
                >
                > jest chyba plusem w rozmowach o czymkolwiek z ZTM? Lepiej żeby przetrwał.
                przetrwac to przetrwa o to nie ma sie co martwic, ale jego obecnośc nic w
                negocjacjach nie pomoże
                na trasie 707, 724 i 728 nie ma alternatyw dla ZTMu, a na dochodowśc nie maja
                co liczyć, więc dopłaty tak czy siak będą
                Obecnośc ExP może sprawic poprawę rozkładu 709, tak aby już nie wlókł się 30
                km/h po Puławskiej, bo to jest główna przyczyna powodzenia wszystkich expressów,
                pksów i pozostałych, ale w jakiekolwiek dzxiałanie ZTMu w teh sprawie przestałem
                juz wierzyc.
                • dudus76 Re: www.expresspiaseczno.pl - autobusy do Wwy 16.06.05, 11:43
                  Zgodzam się. Ale moim zdaniem z ZTM-u da się cos jeszcze wycisnąć. Dopracowanie
                  rozkładu, nacisk na wspólny bilet z koleją itd. Wiecej wiary; nie takie sprawy
                  się załatwiało. :)
    • magdary Re: www.expresspiaseczno.pl - autobusy do Wwy 15.06.05, 13:13
      wczoraj wracałam z Wałbrzyskiej o 18.00 i było ciasno i nawet kilka osób stało.
      Jedyne co ich ratuje to cena i czas przejazdu.
      No i żeby się na niego doczekać przepuściłam 3 szt. 709 i jedno 727..
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka