jacekglm Re: remont Puławskiej 09.12.07, 16:03 pozwoliłem sobie podjechać wczoraj i zrobić parę zdjęć,przyglądając się głównie nowej ścieżce rowerowej zdjęcia tutaj:picasaweb.google.com/jacekglm/PuAwska mały komentarz: piasmk.blox.pl/2007/12/Powoli-konczy-sie-modernizacja-Pulawskiej-na.html Odpowiedz Link Zgłoś
kania_marcin Ścieżka rowerowa i chodnik ul. Puławska DK nr 79 09.12.07, 20:01 Trafne uwagi ale na początek trochę historii: Sprawę brakującego odcinka ścieżki rowerowej i chodnika poruszyłem już 2 lipca br. Ścieżka rowerowa i chodnik zaczynała się w polu... a nie od ul. Kuropatwy... W tej sprawie natychmiast interweniowałem u Radnych Ursynowa i M.St. Warszawy, ZDM. Dzięki szybkiej interwencji udało mi się wywalczyć dokończenie ścieżki i chodnika, poinformowałem o tym w dniu 30 lipca 2007 r. Kilka miesięcy temu złożyłem również Interpelację dot. budowy ścieżek na terenie Gminy Lesznowola o nawierzchni asfaltowej. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
jacekglm Re: Ścieżka rowerowa i chodnik ul. Puławska DK nr 10.12.07, 09:06 chwała Ci za to Marcinie ale nie zmienia to faktu,że ścieżka okazuje się bublem największe błędy to: -brak przejazdów na drugą stronę Puławskiej przy skrzyżowaniu z Geodetów i przy wyjeździe ze szkółki policyjnej -brakujący odcinek przy Hondzie i szkółce policyjnej chcieli dobrze-wyszło jak zwykle... Odpowiedz Link Zgłoś
marcin-borkowski Re: Ścieżka rowerowa i chodnik ul. Puławska DK nr 10.12.07, 09:38 jacekglm napisał: > chcieli dobrze-wyszło jak zwykle... Po prostu stworzyli ścieżki rowerowe, dla rowerzystów ze skrzydłami, którym nie straszne przerwy w ścieżce... :) Pozdrawiam Martin Odpowiedz Link Zgłoś
gabryella Re: Ścieżka rowerowa i chodnik ul. Puławska DK nr 10.12.07, 09:48 Tak u nas się jeszcze nie naumieli robić ścieżki, najbardziej jednak mnie irytuje fakt jak obok jest pusty chodnik a na ścieżce pełno ludzi, co też widać na niektórych zdjęciach. Odpowiedz Link Zgłoś
marcin-borkowski Re: Ścieżka rowerowa i chodnik ul. Puławska DK nr 10.12.07, 12:10 gabryella napisała: > obok jest pusty chodnik a na ścieżce pełno ludzi Ludzie, choć przez chwilę chcą się poczuć jak "gwiazdy" i wolą chodzić "czerwonym dywanem" czytaj czerwonym chodnikiem. :)))) Martin Odpowiedz Link Zgłoś
kania_marcin Likwidacja zakazu zawracania ?! 10.12.07, 21:21 W dniu dzisiejszym odbyłem rozmowy z GDDKiA. Sprawy związane z organizacją ruchu na ul. Puławskiej koordynuje Wydział Inżynierii Ruchu GDDKiA, Oddział w Warszawie, Naczelnik Wydziału mgr inż. Wojciech Jezierski tel. 022 870 – 68 - 59. Otrzymałem następujące uzasadnienie: zakaz zawracania został ustawiony na skrzyżowaniu Puławska/Energetyczna z uwagi na zwiększenie przepustowości ul. Puławskiej w stronę Warszawy. Sygnalizacja pracuje w systemie pętli – kamer, polega to na tym, że zielone światło dla skręcających w ul. Energetyczną (kierunek Piaseczno) włącza się po ustawieniu określonej liczby aut na pasach dla skrętu w lewo, dodatkowo Pan inż. uzasadniał ustawienie znaku zakazu zawracania zwiększeniem bezpieczeństwa na tym skrzyżowaniu. Przyznaję obiektywnie, że uzasadnienie jest w 100% przekonujące… ale nie odpuściłem i w rozmowie poinformowałem Pana inż., że korzystający z ul. Krasickiego, ul. Raszyńskiej i bocznych (mieszkańcy Gminy Lesznowola i Piaseczno) będą mieli olbrzymi kłopot, ponieważ aby zawrócić w stronę Warszawy będą musieli jechać przez JET-a (droga serwisowa) lub ul. Mleczarską lub przez rondo na ul. Energetycznej. Na moje pytanie jak wyobraża sobie zwrotkę np. przy JET-ie przez kilkaset samochodów… odpowiedzi nie uzyskałem... Dodatkowo poinformowałem Pana inż. o organizacji ruchu przed modernizacją ul. Puławskiej. Znak zakazu zawracania wg. Pana inż. Jezierskiego zostanie na razie utrzymany, ponieważ jest przewidziany w stałej organizacji ruchu. O dalszych rozmowach w tej sprawie będę informował, jednocześnie zachęcam Państwa do rozmów telefonicznych na temat likwidacji znaku zawracania z Panem inż. Jezierskim. Dziękuję i pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
drarbre Re: Likwidacja zakazu zawracania ?! 11.12.07, 09:05 Zakaz jest w porządku, zawracające samochody powodują zamieszenie. Specjaliści wiedzą co robią. Pewnej grupie to nie pasuje, ale trzeba się z tym pogodzić. Odpowiedz Link Zgłoś
dani_33 Re: Likwidacja zakazu zawracania ?! 11.12.07, 12:04 drarbre napisał: > Zakaz jest w porządku, zawracające samochody powodują zamieszenie. > Specjaliści wiedzą co robią. Pewnej grupie to nie pasuje, ale trzeba > się z tym pogodzić. Niby to prawda, jednakże są tam dwa pasy do skrętu w lewo. Być może na skrajnym warto poeksperymentować z dopuszczeniem zawracania. Odpowiedz Link Zgłoś
my_name_is_juras Re: Likwidacja zakazu zawracania ?! 11.12.07, 14:31 Noooo w ogóle te samochody to tylko powodują problemy i zamieszanie i wypadki... Postawić znak zakazu ruchu i porządny betonowy szlaban, to powinno wystarczyć. Pewnej grupie to może nie pasować, ale trzeba sie z tym pogodzić. Acha, specjaliści wiedzą co robią i w związku z tym: - nie budują nowych dróg, - likwidują strzałki w prawo, tylko po to aby je w przyszłym roku przywrócić - uważają że rondo jest dobre na wszystko itp itd. Może zrobimy konkurs na najlepszy pomysł tych specjalistów? :-> Odpowiedz Link Zgłoś
m888z Re: Likwidacja zakazu zawracania ?! 21.02.08, 21:29 czy coś się może dzieje w sprawie zakazu zawracania na skrzyżowaniu przy Energetycznej (w stronę W-wy)? Odpowiedz Link Zgłoś
mahony2109 Re: Ścieżka rowerowa i chodnik ul. Puławska DK nr 10.12.07, 22:03 A nie irytuje Cię fakt, jak przy drodze jest tylko chodnik (niezbyt szeroki) a rowerzyści zasuwają nim zamiast drogą jak powinni? Jest to nagminne na Geodetów. Oczywiście, że współczesne rowery nawet dzwonków nie mają, zderzenia z pieszymi czy ich siatkami są częste, a nastraszenia nagminne. Zawsze mnie zadziwia jak rowerzyści (i zwolennicy ścieżek) z łatwością piszą o blokowaniu tychże, a zapominają, że rowerzyści nie są wcale pod tym względem lepsi :p Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
gabryella Re: Ścieżka rowerowa i chodnik ul. Puławska DK nr 10.12.07, 22:33 mahony2109 napisał: > A nie irytuje Cię fakt, jak przy drodze jest tylko chodnik (niezbyt > szeroki) a rowerzyści zasuwają nim zamiast drogą jak powinni? nie bo ja tak nie robię, jak już musze przejechać to raczej wolno i nikomu siatek nie zabieram :), można tu też wspomnieć o autach blokujących chodniki czy ścieżki - są kulturalni kierowcy i kierowcy >a zapominają że rowerzyści nie są wcale pod tym względem lepsi :p > nie są lepsi czy gorsi, po prostu są i należy ich potrzeby także uwzględniać w ogólnym ruchu >Oczywiście, że współczesne rowery nawet > dzwonków nie mają, oj nie mów hop, co nie Jacenty? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
jacekglm Re: Ścieżka rowerowa i chodnik ul. Puławska DK nr 11.12.07, 14:30 > >Oczywiście, że współczesne rowery nawet > > dzwonków nie mają, > > oj nie mów hop, co nie Jacenty? ;) taaaaaaaaak najlepiej wrzucić wszystkich do jednego worka mój rower jest współczesny i ma dzwonek,przepisowe oświetlenie...ba no...nawet jeżdżę w kamizelce odblaskowej co by być lepiej widocznym Odpowiedz Link Zgłoś
mahony2109 O rowerach i Toyocie ;) 11.12.07, 16:42 > nie bo ja tak nie robię, jak już musze przejechać to raczej wolno i > nikomu siatek nie zabieram :), można tu też wspomnieć o autach > blokujących chodniki czy ścieżki - są kulturalni kierowcy i kierowcy W sumie można wspomnieć, ale rowerzyści wyjątkowo ostro domagają się swoich praw ostatnimi laty, więc powinni też jako grupa starać się wyplenić tak widoczne czarne owce, bo inaczej nierowerowa (wciąż większość) społeczeństwa nie przestanie patrzec niechętnie nigdy. IMHO to jest podobna sprawa jak z każdą mniejszością, która stawia się w świetle jupiterów przez zorganizowane domaganie się swoich praw. I w sumie tylko tyle chciałem pokazać. Bo ścieżki jako takie popieram, tak samo zgadzam się, że urwanie ścieżki przy Toyocie to bzdura. I zastanawiam się skąd się wzięła. Bo przecież podobno tam gdzie ścieżka i chodnik to był taren rezerwowany pod tramwaj, więc wszędzie jest miejski, a nie prywatny. To czemu Toyota ma tam parking? Czy z tym tramwajem to lipa? Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
richo Re: Ścieżka rowerowa i chodnik ul. Puławska DK nr 11.12.07, 14:45 mahony2109 napisał: > Oczywiście, że współczesne rowery nawet > dzwonków nie mają... Ale po co Ci dzwonek, skoro paszczą możesz powiedzieć przepraszam? > zderzenia z pieszymi czy ich siatkami są częste... ??? Jakieś źródło? Odpowiedz Link Zgłoś
mahony2109 Re: Ścieżka rowerowa i chodnik ul. Puławska DK nr 11.12.07, 16:38 > Ale po co Ci dzwonek, skoro paszczą możesz powiedzieć przepraszam? A możesz? Większość po prostu podjeżdża albo mknie obok, często niewymierzając. Oczywiście nie chcę obrazić forumowych rowerzystów, ale możecie sobie wyobrazić jak młodzi ludzie jeżdżą po Geodetów, chociażby po tym co wyprawiają Ci sami młodzi Józefosławianie jak dostaną samochody... :/ > ??? Jakieś źródło? Własne obserwacje. Oczywiście głównie latem. I zwykle z godzin wieczornych i weekendów. Jak jest szczyt na drodze i na chodnikach to rowerzystów mało. Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
kania_marcin Likwidacja zakazu zawracania !!!!!!!!! 11.12.07, 17:20 W dniu dzisiejszym Pan inż. Jezierski miał urwanie głowy... Odpowiedz Link Zgłoś
richo Re: Ścieżka rowerowa i chodnik ul. Puławska DK nr 11.12.07, 17:51 mahony2109 napisał: > A możesz? Potrafię, choć zazwyczaj czekam, aż pieszy mnie zauważy i paszczą mu dziękuję, jeśli ustąpi ;) > > ??? Jakieś źródło? > > Własne obserwacje. Oczywiście głównie latem... Aha. Ale widziałeś, że rowerzysta zaczepił torbę? To niebezpieczne dla torby, ale i dla rowerzysty. Rowerzyści jako ludzie unikają niebezpieczeństw, bo nie lubią bólu. Wiesz jak piecze naskórek zdarty z połowy ramienia? Ale od tego się nie umiera, tak szybko. Popełniają oczywiście również błędy, ale te mniej kosztują. Człowiek w samochodzie to inny ustrój. Jakby trochę mniej śmiertelny, a bardziej zabójczy. Czyżby dlatego, że nie boli? Odpowiedz Link Zgłoś
gabryella Puławska wtorek 9.30 12.12.07, 12:53 Miałam "przyjemność" wczoraj jechać 727 do W-wy (musiałam niestety) i oglądałam sobie te "cuda" remontowe przy okazji na tyle na ile mi pozwalała reklama z jednej strony i brudne szyby z drugiej i nie nie mam odczuć euforycznych, ot 3 pasmówka ze światłami, dodatkowo dowalonymi przy policji co i tak nie czyni ruchu płynniejszym. Poza tym jechałam ustawowe 40 min, czyli tyle co zwykle jeździ poza godz. szczytu autobus. Jeśli będzie więcej świateł to i tak się nie odczuje poprawy i zadowolenia z 3 pasów. Brakuje kładek nad ulicą, w to moim zdaniem powinno się zainwestować a nie w kolejne światła. Odpowiedz Link Zgłoś
misiania Re: Puławska wtorek 9.30 12.12.07, 13:16 dowalili dwa komplety świateł, nie tylko te przy policji ale przy jetcie przecież też (tym w mysiadle). i w dodatku dopiero dzisiaj do mnie dotarło, że jest pewna nierównowaga w ustawieniu świateł. mianowicie żeby od strony warszawy skręcić w lewo w tę uliczkę, którą można dojechać do Auchan, ma się dwie możliwości: skręcić w lewo z pasa do skrętu w lewo lub przeciąć puławską korzystając z "pętli" przy volvo. dojeżdżając od warszawy można się zorientować wystarczająco wcześnie jakie będzie ustawienie świateł i jest czas na wybór odpowiedniej opcji. a samochody jadące do warszawy muszą czekać, aż wszyscy chętni sobie w tę lewą stronę pojadą. może można zrezygnować z jednej opcji np. z pasa do skrętu w lewo, bo ta pętelka jest na pewno przydatna wyjeżdżającym z volvo. Odpowiedz Link Zgłoś
mahony2109 Re: Puławska wtorek 9.30 12.12.07, 13:34 A widzisz, wystarczy postawić policję by tak nie było. Pętelka ma (lub może już gwizdnęli ale długie miesiące miała) nakaz skrętu w prawo lub w lewo. Czyli legalnie można było conajwyżej skręcić w lewo i potem szybko w Bażancią, a jechać prosto Kuropatwy nie. A że szyscy łamią prawo to co innego... Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
misiania Re: Puławska wtorek 9.30 12.12.07, 13:41 ale ta pętelka jest użyteczniejsza, niż pas do skrętu w lewo. ja bym się nie czepiała pętelki, tylko rewolucyjnie zlikwidowała ten pas. aco! na puławskiej byłoby szybciej o jedną zmianę świateł. Odpowiedz Link Zgłoś
tm51 Re: Puławska wtorek 9.30 12.12.07, 13:54 ale zabrali światła przy Auchan, sygnalizacja przy Kuropatwy i przejazd przez teren szklarni miały być chyba czasowe, ale nie wiem jaka jest ostateczna wersja Odpowiedz Link Zgłoś
marcin-borkowski Otwarte wiadukty 21.12.07, 11:39 Zostały otwarte wiadukty przy Auchan i Leroy Merlin: www.powiat-piaseczynski.info/informacja-remont-pulawskiej-otwarte-wiadukty-przy-auchan-piaseczno,742.html Na stronie znajdziecie mapkę z organizacją ruchu. Pozdrawiam Martin Odpowiedz Link Zgłoś
hobus co dalej z Pulawską? 21.12.07, 21:21 kiedy ruszy remont Pulawskiej od Energetycznej do Okulickiego i dalej? Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej04.02 Estakady 21.12.07, 23:31 Estakady to rzeczywiście dobra i wygodna sprawa, mam jednak jedno, ale... Złe oznakowanie wyjazdu w stronę Piaseczna na terenie Auchan. Można skręcić przed "rondkiem" przy stacji paliw w prawo na estakadę i tu często tworzą sie nasze ostatnio ulubione korki. Skręcają tu wyjeżdżający w stronę Warszawy i przed samym wjazdem na wiadukt zatrzymują się, blokując wjazd i czekają aż będzie wolny prawidłowy wyjazd na Warszawę od ronda Uważam, że już wcześniej powinny być znaki informujące o wyjeździe tylko w stronę Piaseczna a do Warszawy dalej przez rondo. Możliwość skrętu przed samą estakadą powinna być zlikwidowana, co usprawni wyjazd w stronę Piaseczna. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
tm51 Re: co dalej z Pulawską? 22.12.07, 17:53 na to chyba poczekamy, ten remont będzie zapewne związany z modernizacją DK723 do Góry Kalwarii(razem z poszerzeniem obwodnicy i estakadą przy Laminie) Odpowiedz Link Zgłoś
mahony2109 Re: Otwarte wiadukty 22.12.07, 21:55 Tia, wiadukty otwarte a góra połowa skręcacjącyh (jadących od wawy) korzysta. większość blokuje skręt w geodetów do józefosławia, gdzie swiatło do skrętu jest krótsze niż przed remontem. Dziś byłem 20 samochodem, skręciłem na 4(!!!) światłach. I poza mną jeden samochód nie pojechał do Auchan... a otwarty wiadukt widać jak na dłoni :/ Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
marcin-borkowski Re: Otwarte wiadukty 22.12.07, 22:02 mahony2109 napisał: > Tia, wiadukty otwarte a góra połowa skręcacjącyh (jadących od wawy) > korzysta (...) a otwarty wiadukt widać jak na dłoni :/ Sporo kierowców jeździ na pamięć i nie przyjmują jeszcze do wiadomości, że wiadukt jest już otwarty. Niektórym potrzeba na to więcej czasu... :) Pozdrawiam Martin Odpowiedz Link Zgłoś
mahony2109 Re: Otwarte wiadukty 23.12.07, 15:03 No wiadomo, ale z układem ruchu nikt nie poczekał. Objazd przez Mysiadło już nam zamknęli (przynajmniej według znaków), więc nie dziwne że kierowcy z Józefosławia, którzy muszą Geodetów jechać się wkurzają. My jedziemy do domu, nie możemy wybrać innego sklepu i nie jechać tędy :D Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
misiania Re: Otwarte wiadukty 03.01.08, 11:20 zapis dla potomnych: dzisiaj rano (7:50) przejechałam zieloną falą od skrzyżowania przy Okulickiego aż do Mysiadła :))) od Jeta niestety czerwone światła, gdzie tylko się da :( Odpowiedz Link Zgłoś
stentonik Re: Otwarte wiadukty 03.01.08, 20:43 Byłem dzisiaj w szkole policyjnej i postanowiłem wypróbowac wiadukt wracajac do P-na, więc zawinełem się w prawo z Puławsiej na rondko w Auchan, w lewo nazad i ...chwila zawachania ale ale ale mam! Myk w prawy tor rodem z tras gokartowych i juz jestem na fajoskim wiadukcie. Objazd w lewo, prosta w dół, i pieknie pod słońce na Puławską do Piaseczna. Cała naprzód do stacji jeta w 3,46 sekundy! Fajny wiadukcik, ale wjazd na niego od strony parkingu Auchan delikatnie mówiac obciachowo zorganizowany i oznakowany. Do poprawki! Odpowiedz Link Zgłoś
mahony2109 może czas posprzątać? 04.01.08, 22:09 Wzdłuż Geodetów straszą żółte objazdowe znaki (dojazd do pawilonów itd), choć remont się już oficjalnie zakończył. Ale cóż, może one nie leżą w gestii wykonwacy tylko gminy. Jeśli tak to poczekamy. Bo przy tej samej Geodetów podczas awarii wodociągowej powaliła się nowa szpanerska tabliczka z nazwą ulicy Tulipanów i herbem miasta. Goście mieszkańców tejże trochę błądzą, więc Ci dzwonią do gminy, straży miejskiej itd. A znak (zapewne nie tani) leży w błocie, śniegu itd. I leży. Już kilka miesięcy :/. Inna rzecz, że społeczeństwo uczciwe, że nikt go jeszcze nie gwizdnął :D Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
kutya1 Re: remont Puławskiej 21.02.08, 22:39 Witam Czy ktoś coś wie o termine ropoczęcia remontu kolejnego odcinka Puławskiej. I jak długi to będzie odcinek?? Odpowiedz Link Zgłoś
marcin-borkowski Re: remont Puławskiej 06.03.08, 21:50 kutya1 napisała: > Czy ktoś coś wie o termine ropoczęcia remontu kolejnego odcinka > Puławskiej. I jak długi to będzie odcinek?? Realizacja w okresie od 03.2009 r. do 06.2011 r. Więcej informacji: forum.powiat-piaseczynski.info/viewtopic.php?t=1243 Pozdrawiam Martin Odpowiedz Link Zgłoś
arek732 Re: remont Puławskiej 07.03.08, 00:57 A propos to plany widziałem 5 lat temu ale to jeszcze długa droga do realizacji. Kto wie czy nie istnieją tylko w wyobraźni kandydatów do określonych taboretów> Pozdrawiam , Arek. Odpowiedz Link Zgłoś