Dodaj do ulubionych

Ślusarczyk- Jakubowski-pytania zadajmy kandydatom

29.11.10, 21:47
Nie interesuje mnie poparcie jakie kto komu udzielił, ale konkretne rzeczy z którymi zmierzy się wybrany burmistrz. Obserwując forum można zauważyć ,że obaj kandydaci zaglądają tutaj ,korzystając z okazji chciała bym usłyszeć np, czy targowisko przy ulicy Chełmońskiego zostanie zmodernizowane a nie sprzedane?To miejsce pracy wielu ludzi , jaki los jest im pisany?
Obserwuj wątek
    • afrikana Re: Ślusarczyk- Jakubowski-pytania zadajmy kandyd 29.11.10, 22:20
      Na temat targowiska i wielu innych ważnych kwestii, pan Marcin Jakubowski ma ściśle określone plany, które są jasno sprecyzowane w jego spocie wyborczym:

www.youtube.com/watch?v=EvI57MJLJTs

Jeśli chodzi o pana Ślusarczyka, chętnie się dowiem jakichś konkretów bez owijania w bawełnę:)
      • marian_123 Re: Ślusarczyk- Jakubowski-pytania zadajmy kandyd 29.11.10, 22:34
        Jeśli liczysz, że dowiesz się czegoś bez owijania, to możesz przeliczyć się. Jak wszyscy, którzy uwierzyli, że głosując na p. Ślusarczyka kończą z rządami p. Grzesiaka. Pan Ślusarczyk w czasie debat mówił, że potrzebne jest nowe otwarcie, krytykował dotychczasowe władze i opowiadał o ustawianych przetargach i jak bardzo przeszkadza to przedsiębiorcom. Teraz natomiast podpiera się poparciem p. Grzesiaka i pokazuje w swoich reklamach jaki z niego friend z p. Grzesiakiem. Przyznam szczerze, że już nie wiem w co mam wierzyć. Panie Ślusarczyk jak to jest: p. Grzesiak był dobrym burmistrzem i będzie Pan kontynuował jego rządy czy wręcz przeciwnie?
    • marcin.jakubowski Re: Ślusarczyk- Jakubowski-pytania zadajmy kandyd 29.11.10, 22:26
      Jestem przeciwny przenoszeniu targowiska gdziekolwiek. Mińszczanie przez dziesiątki lat przyzwyczaili się już do targu w centrum miasta. Środy i Piątki niegdyś nazywane „świętem dyszla” na dobre wpisały się w kalendarz kupiecki. Nasze targowisko jest jednak w opłakanym stanie a miasta nie stać na jego modernizację. Dlatego zrobimy wszystko aby w ramach programu realizowanego przez Ministerstwo Rolnictwa zmodernizować mińskie targowisko za finanse unijne. Trzeba zrobić nowa nawierzchnię, zmodernizować sieć wodno kanalizacyjna oraz stworzyć porządny węzeł sanitarny. Budowa nowych wiat, i stanowisk handlowych ze środków zewnętrznych nie powinna wpłynąć na wysokość opłat pobieranych od kupców. W przyszłości można się tez pokusić o rozważenie projektu budowy hali targowej na części targowiska. Ale to już bardziej odległe plany.
      • dumbo_slonik Re: Gdzie obudzimy się w poniedziałek? 29.11.10, 22:38
        az sie cisnie zeby cos napisac, ale lepiej nie...
      • dumbo_slonik Re: Ślusarczyk- Jakubowski-pytania zadajmy kandyd 29.11.10, 22:42
        A jak wygląda sprawa targowiska przy starym kościele? Medal dla tego, kto wymyslil w takim miejscu taką wizytowke miasta dla przejezdzajacych przez nie.
        Pasuje to targowisko jak piesc do nosa, czyż nie?
        • waldek457 Re: Ślusarczyk- Jakubowski-pytania zadajmy kandyd 29.11.10, 22:53
          Pewnie tak, ale to raczej nie kwestia lokalizacji tylko estetyki organizacji takich miejsc. Targi w centrum miasta widziałem w wielu znacznie bardziej cywilizowanych miastach niż Mińsk Mazowiecki i nie miałem skojarzeń, że pasują jak pięść do oka. Ciszyły się raczej sporym zainteresowaniem mieszkańców i turystów. Różnica była jednak taka, że były to miejsca zorganizowane w przemyślany sposób i dość estetyczne a po zakończeniu handlu starannie posprzątane i wieczorową porą pełniły już inną funkcję, bardziej rozrywkowo-kulturalną.
          • dumbo_slonik Re: Ślusarczyk- Jakubowski-pytania zadajmy kandyd 29.11.10, 22:58
            ale skoro jest juz targowisko przy Chelmonskiego, to po co targowisko przy starym "nowym" rynku. z jednej strony uroczystosci niepodleglosciowe, z drugiej handel drobiem...
            • waldek457 Re: Ślusarczyk- Jakubowski-pytania zadajmy kandyd 29.11.10, 23:08
              ...bo mamy wolny rynek. Jak ludzie przestaną tam przychodzić, to zbankrutuje i go nie będzie. Skoro jednak przychodzą, to znaczy, że jest potrzebne. Poza tym wydaje mi się, że jest ono na terenie prywatnym. Co do uroczystości niepodległościowych po drugiej stronie ulicy, to raczej należałoby zapytać dlaczego ktoś zlokalizował miński plac defilad przy handlu drobiem? Komu przeszkadzał ten parking i skwerek? Moim zdaniem bardziej w Mińsku potrzebujemy miejsc parkingowych niż placów defilad.
              • dumbo_slonik Re: Ślusarczyk- Jakubowski-pytania zadajmy kandyd 29.11.10, 23:21
                i tu się zgadzam. Więcej miejsc parkingowych. Park był zaniedbany ale przynajmniej było zielono a nie betonowo. a teraz polac betonu a raczej kostki. I po co to komu? na 3 imprezy raz na rok?
                • dumbo_slonik Re: Ślusarczyk- Jakubowski-pytania zadajmy kandyd 29.11.10, 23:24
                  dumbo_slonik napisała:

> i tu się zgadzam. Więcej miejsc parkingowych. Park był zaniedbany ale przynajmn
                  > iej było zielono a nie betonowo. a teraz polac betonu a raczej kostki. I po co
                  > to komu? na 3 imprezy raz na rok?

mialem na mysli oczywiscie skwerek, ciekawe co zrobią ze skwerkiem przy sanepidzie? Parking dla nowych kamienic Czapskiego?
                  • marian_123 Re: Ślusarczyk- Jakubowski-pytania zadajmy kandyd 29.11.10, 23:39
                    Myślę, że raczej wytną drzewa i w to miejsce powstanie kolejny pomnik. Jak na skwerku przy Siennickiej/Mireckiego czy Warszawskiej/Bankowej. Parkingi i skwerki są ich zdaniem w Mińsku nie potrzebne. Ważniejsze są pomniki i place defilad. Przecież gdzieś trzeba pokazać się, wstęgę przeciąć.
                • waldek457 Re: Ślusarczyk- Jakubowski-pytania zadajmy kandyd 29.11.10, 23:30
                  No to mamy pytanie do kandydata (nawiązując do tematu tego wątku): Panie Ślusarczyk mógłby Pan zadać powyższe pytania o Stary Rynek swojemu koledze p. Grzesiakowi i nam przekazać?
                  • bj27 Re: Ślusarczyk- Jakubowski-pytania zadajmy kandyd 30.11.10, 10:28
                    Waldek poprawiłeś mi humor :D
      • milkiwey Jakubowski-pytania zadajmy kandyd 30.11.10, 09:29
        marcin.jakubowski napisał:

> Jestem przeciwny przenoszeniu targowiska gdziekolwiek. Mińszczanie przez dziesi
        > ątki lat przyzwyczaili się już do targu w centrum miasta. Środy i Piątki niegdy
        > ś nazywane „świętem dyszla” na dobre wpisały się w kalendarz kupiec
        > ki. Nasze targowisko jest jednak w opłakanym stanie a miasta nie stać na jego m
        > odernizację. Dlatego zrobimy wszystko aby w ramach programu realizowanego przez
        > Ministerstwo Rolnictwa zmodernizować mińskie targowisko za finanse unijne. Trz
        > eba zrobić nowa nawierzchnię, zmodernizować sieć wodno kanalizacyjna oraz stwor
        > zyć porządny węzeł sanitarny. Budowa nowych wiat, i stanowisk handlowych ze śro
        > dków zewnętrznych nie powinna wpłynąć na wysokość opłat pobieranych od kupców.
        > W przyszłości można się tez pokusić o rozważenie projektu budowy hali targowej
        > na części targowiska. Ale to już bardziej odległe plany.

Odpowiedział jeden kandydat , a więc zapytam dalej.Ja nie pytałam czy targowisko zostanie przeniesione( czyżby coś było na rzeczy?) , tylko czy plac na którym jest dzisiejsze targowisko przy Chełmońskiego zostanie sprzedany, (wiadomo, sprzedaż placu- oczywiście wiąże się z przeniesieniem siedziby)?Jeśli trafi się inwestor który zechce kupić plac na którym jest targowisko.Co pan zrobi aby targowisko pozostało na swoim dotychczasowym miejscu?
        • marcin.jakubowski Re: Jakubowski-pytania zadajmy kandyd 30.11.10, 09:42
          Witam serdecznie.
          Jestem przeciwny sprzedaży placu na którym znajduje się targowisko. Nie biorę pod uwagę sprzedaży tych gruntów komukolwiek. Jeśli trafi się inwestor, który chciałby wybudować na części targowiska halę dla kupców tam handlujących, będzie można rozważyć partnerstwo publiczno - prywatne, ale wtedy własność gruntu pozostałaby miasta. Inwestycje w tym miejscu w innym zakresie, np. budownictwo mieszkaniowe, nie wchodzi w rachubę - to gwarantuję, o ile oczywiście zostanę burmistrzem.
          Pozdrawiam.
          • mortal_kombat11 Re: Jakubowski-pytania zadajmy kandyd 30.11.10, 10:44
            konkretne pytanie i konkretna odpowiedź...a gdzie drugi kandydat?? może szkoda, że nie doszło do debaty przed drugą turą...
            • wiedzmin24 Re: Jakubowski-pytania zadajmy kandyd 30.11.10, 12:43
              Obskurne targowisko w centrum miasta to paranoja, którą populistycznie przedłuzał Grzesiak, a teraz kolejni kandydaci.
              Czas panowie na meską decyzję...
              • afrikana Re: Jakubowski-pytania zadajmy kandyd 30.11.10, 13:09
                Weź pod uwagę, że pan Marcin dążyłby do tego, aby nie było ono obskurne:)
                • ludwik17 Re: Jakubowski-pytania zadajmy kandyd 30.11.10, 14:32
                  Pan Slusarczyk nie odpowie na pytania chyba dlatego, że dziś stoi na mieście z koszyczkiem i coś rozdaje...
                  • mortal_kombat11 Re: Jakubowski-pytania zadajmy kandyd 30.11.10, 15:16
                    o, a co takiego rozdaje i czy warte to jest zaprzepaszczenia kolejnych 4 lat przez mieszkańców Mińska??
                    • lamutek Re: Jakubowski-pytania zadajmy kandyd 30.11.10, 17:56
                      mortal,tobie kobiety trzeba,wtedy moze byc wyladowal niezdrowe podniecienie....
                      • mortal_kombat11 Re: Jakubowski-pytania zadajmy kandyd 30.11.10, 19:58
                        lamutek napisał:

> mortal,tobie kobiety trzeba,wtedy moze byc wyladowal niezdrowe podniecienie....

wierz mi kolego/koleżanko, że kobiet to mi wystarczy;)
          • anulka4001 Re: Jakubowski-pytania zadajmy kandyd 02.12.10, 12:28
            marcin.jakubowski napisał:

> Witam serdecznie.
            > Jestem przeciwny sprzedaży placu na którym znajduje się targowisko. Nie biorę p
            > od uwagę sprzedaży tych gruntów komukolwiek. Jeśli trafi się inwestor, który ch
            > ciałby wybudować na części targowiska halę dla kupców tam handlujących, będzie
            > można rozważyć partnerstwo publiczno - prywatne, ale wtedy własność gruntu pozo
            > stałaby miasta. Inwestycje w tym miejscu w innym zakresie, np. budownictwo mies
            > zkaniowe, nie wchodzi w rachubę - to gwarantuję, o ile oczywiście zostanę burmi

Panie Marcinie, z uwagą czytam te wszystkie posty oraz Pańskie odpowiedzi. Z jednymi się zgadzam, z innymi mniej, ale to już inny temat. Ale wciąż mnie irytuje Pańska albo nieświadomość albo zarozumialstwo. Niech Pan nie obiecuje ludziom rzeczy, o których nie będzie Pan jako burmistrz decydował sam, ale za zgodą Rady. A widząc układ jaki już utworzył się w Radzie, będzie Panu trudno te obietnice zrealizować....a za 4 lata ludzie rozliczą.
            Pozdrawiam i mimo wszystko życzę powodzenia A.Królak
            > strzem.
            > Pozdrawiam.
    • emilkami Re: Ślusarczyk- Jakubowski-pytania zadajmy kandyd 30.11.10, 18:18
      Ja bym chciała żeby obaj kandydaci zabrali głos po pierwsze w kwestii Placu Stary Rynek, który jest totalną porażką, bo pozbawił nas miejsc parkingowych, których jest tak niewiele w naszym mieście (jak zamierzają rozwiązać tę trudną kwestię). Druga sprawa to przejazd siennicki - czy mają Panowie zamiar jakoś rozwiązać problem mega korków, w których marnujemy każdego dnia po kilkanaście, a czasem i po kilkadzesiąt minut dzienie. Przydałby się wiadukt lub tunel.
      • koloniajanow Re: Ślusarczyk- Jakubowski-pytania zadajmy kandyd 30.11.10, 19:41
        Przejazd Siennicki to jedna z największych porażek komunikacyjnych ,a jak jest zamknięty to się zapycha wszystko w promieniu 500m. No ale jak nie ma komunikacji miejskiej, to czym ludzie maja jeździć?
    • mariann.koniuszko Re: Ślusarczyk- Jakubowski-pytania zadajmy kandyd 30.11.10, 19:13
      Mam pytanie do obu Panów kandydatów.

Wiemy, że obaj Panowie są związani z czołowymi ugrupowaniami politycznymi w Polsce.
      Jak podczas przyszłego urzędowania na stanowisku burmistrza będzie wyglądała sprawa tzw. "lojalności partyjnej"? Jak będzie się miał interes partii, do interesu lokalnego? Czy któryś z Panów byłby w przyszłości skłonny wystąpić z ugrupowania lub nie skorzystać z lepszej posady na wyższym szczeblu dla dobra miasta?

Proszę o konkretną odpowiedź, bez demagogii.

Pozdrawiam,
      Marian
      • mariann.koniuszko Re: Ślusarczyk- Jakubowski-pytania zadajmy kandyd 30.11.10, 19:51
        Co do ostatniego punktu, to mam na myśli przyszłą kandydaturę po zakończeniu kadencji.
      • mortal_kombat11 Re: Ślusarczyk- Jakubowski-pytania zadajmy kandyd 30.11.10, 20:00
        Nie liczyłbym na odpowiedź na to ostatnie pytanie od żadnego z kandydatów;)
        • mariann.koniuszko Re: Ślusarczyk- Jakubowski-pytania zadajmy kandyd 30.11.10, 20:05
          mortal_kombat11 napisał:

> Nie liczyłbym na odpowiedź na to ostatnie pytanie od żadnego z kandydatów;)

Wiemy, że każdy kandydat będzie starał się być bardzo dobrym burmistrzem. Trudno byłoby pogodzić się z odejściem kogoś takiego.
          • milkiwey Kolejne pytania zadaja wyborcy 30.11.10, 20:25
            jak wyżej...
            • kosimazakikosi Re: Kolejne pytania zadaja wyborcy 01.12.10, 19:04
              Jadąc dziś do pracy przykuły moją uwagę plakaty Pana Ślusarczyka, jednak czegoś na nich brakowało. Po dokładnym przyjrzeniu stwierdziłem, że brak jest logo PIS-u! Czyżby Pan Ślusarczyk wstydził się partii, z której startuje, a może jest już kandydatem niezależnym???
              Ponadto, Pan Góras na ostatniej stronie aktualnego wydania tygodnika Nowy Dzwon, popierając Pana Ślusarczyka w II turze wyborów, zarzuca Panu Jakubowskiemu, iż spotykając się z władzami miasta Warszawy (jak wszyscy wiemy, spotkanie z Panią Hanną Gronkiewicz Waltz opierało się na rozmowach dotyczących spraw naszego miasta,m.in. wspólnego biletu), popełnił błąd!! Otóż, Panie Góras, jak wyobraża Pan sobie realizację pkt. 12 programu wyborczego Pana Ślusarczyka mówiącego, iż „Doprowadzę do Mińska stołeczną Szybką Kolej Miejską i włączę obszar naszego miasta do warszawskiej strefy wspólnego biletu komunikacyjnego”, bez rozmów z władzami stolicy????
              Teraz jestem już przekonany i widzę na czym opierała się dotychczasowa władza rządów koalicji MF i PIS.
              • jokomaoko Re: Kolejne pytania zadaja wyborcy 02.12.10, 14:48
                Na wcześniejszych plakatach logo partii było prawie nie widoczne generalnie logo PIS ma zamiennik na MF bo to przecież jedno i to samo z tego wynika. To, że Pan Jakubowski spotkał sie z Prezydent Warszawy to bardzo dobrze bo ilu Mińszczan tam pracuje ( w tym również ja) więc współpraca powinna być ciągła i owocna. Poza tym nie wiem jak można nie wykorzystywać bliskości stolicy? Ale widać Pan Ślusarczyk i Góras wolą poparcie niegospodarnego burmistrza, na którego nie udolne rządy tak narzekali lub wolą żeby poparcia udzieliła im Pani, która chce wsadzać ludzi do więzienia za chęć posiadania dzieci. Przecież to jest chore najpierw na kogoś narzekać a teraz się z nim bratać przecież skoro Pan Grzesiak był tak dobrym burmistrzem przez 20 lat to teraz obecnemu nie powinno nic innego pozostać tylko odśnieżać ulice, które powinny być już dawno wyremontowane czy chodzić na lodowisko, które przecież już funkcjonuje w 100 % a może chodzić na mecze na Mazovię. To jest jawna dwulicowość w jednym reku chleb w drugim kamień. Postawmy jeszcze na tym pięknym placy koło starego kościoła krzyż i będzie o co walczyć ehh no witki mi opadły jak mawiają w kabarecie bo to przeciez jest kabaret
    • utrancjusz Re: Ślusarczyk- Jakubowski-pytania zadajmy kandyd 01.12.10, 12:00
      Co dalej z MZM?
      Słyszałem, że L.Celej ma zająć jakieś ważne stanowisko w Zarządzie Województwa. Kto w związku z tym obejmie dyrektorowanie Muzeum.
      Chodzą informacje, że jest już dość dawno ustalony jeden kandydat. Ma być p.o. dyrektora ze względu na jakieś braki formalne odnośnie niezbędnego stażu na stanowiskach administracyjnych.
      Proszę o pełną informację na ten interesujący temat.
      • sandra967 Re: Ślusarczyk- Jakubowski-pytania zadajmy kandyd 01.12.10, 13:03
        To pytanie nie jest do kandydatów.
        Proszę zadzwonić do MZM i poprosić o rozmowę z L.Celejem, albo zadzwonić do odpowiedniej komórki w urzędzie miasta. Proste.
      • leszek_celej Re: Ślusarczyk- Jakubowski-pytania zadajmy kandyd 01.12.10, 13:16
        Witam Pana serdecznie,

Nie znam źródeł pańskich informacji, a odnośnie stawianych przez pana pytań nic na ten temat nie wiem. Być może przywódcy nowego ukladu politycznego po wyborach samorzadowych w radzie miasta przewidują zmianę na stanowisku dyrektora muzeum, ale na ten temat nic mi nie wiadomo.

pozdrawiam,
        Leszek Celej
        Dyrektor Muzeum Ziemi Mińskiej
        • spurs154 Re: Ślusarczyk- Jakubowski-pytania zadajmy kandyd 02.12.10, 14:21
          Panie Dyrektorze to nie nowy układ, to kontynuacja dotychczasowej koalicji.
          • sandra967 Re: Ślusarczyk- Jakubowski-pytania zadajmy kandyd 02.12.10, 14:58
            A jak Ślusarczyk zostanie burmistrzem, to zastępcą będzie Grzesiak czy Góras?
          • leszek_celej Re: Ślusarczyk- Jakubowski-pytania zadajmy kandyd 02.12.10, 15:19
            Witam,

Oczywiście ma Pani/Pan rację. To nie jest dobra wiadomość dla mieszkańców miasta, ponieważ ci sami ludzie w poprzedniej kadencji nie potrafili wypracować programu ekspansywnego rozwoju i nic nie wskazuje na to, że w dzisiejszej sytuacji będą potrafili przezwyciężyć marazm, który sami przez 4 lata współtworzyli. Tym niemniej mam nadzieję, że przy jednoznacznej postawie społeczeństwa Mińska zostaną wymuszone reformatorskie działania nowej (starej) władzy.

pozdrawiam,
            Leszek Celej
            radny Sejmiku Wojewódzkiego
            • spurs154 Re: Ślusarczyk- Jakubowski-pytania zadajmy kandyd 02.12.10, 17:19
              Dobrą wiadomością dla naszego regionu nie jest również ponowny wybór Pana Struzika na marszałka, Płock i Ciechanów się cieszą. Myślałem, iż PO będzie miała swego marszałka a tak znowu ten sam układ.
              • dropsio Re: Ślusarczyk- Jakubowski-pytania zadajmy kandyd 02.12.10, 18:21
                Panie Leszku, z tego, co się orientuje w składzie RM zaszły sporę zmiany i to w każdym ugrupowaniu. Może nowe otwarcie, nowi ludzie, a przede wszystkim nowy burmistrz, bez względu, kto nim będzie, coś jednak zmienią? Niech się po prostu wszyscy wezmą do roboty i zaczną rozmawiać ze sobą, a nie toczą walki. Wydaję mi się, że Pan również ma na to jakiś wpływ? Może warto, poza deklaracjami, zrobić pierwszy krok ku współpracy, a nie tylko przerzucać odpowiedzialność, kto jest bardziej winny? Tego wszyscy od Was oczekujemy.
                Pozdrawiam. Wyborca, również Pana.
                • anulka4001 Re: Ślusarczyk- Jakubowski-pytania zadajmy kandyd 02.12.10, 19:29
                  Oczywiście "dropsio" masz 100 % rację, niech się wezmą do roboty.Po to ich wybieraliśmy. Ale jak widać po zachowaniu PO na pierwszej sesji, trudno będzie cokolwiek zrobić. Nadal PO na czele z p.Kuciem toczą jakieś rozgrywki wyglądające raczej na ujadanie psa niż chęć do współpracy. Układ polityczny jaki się utworzył, czyli PiS i MF daje większość i co by nie czynił przedstawiciel PO jako burmistrz, będzie na przegranej pozycji. A bynajmniej będzie mu bardzo ciężko. I obawiam się, że to będą 4 lata stracone dla MIASTA, czyli dla nas. Bo będzie panowała POLITYKA i osobiste rozgrywki. Oczywiście ze szkodą dla miasta. I obyśmy nie wspominali Grzesiaka z sentymentem.
                  Żałuję tylko bardzo, że w tak kiepskim otoczeniu pozostaje Pan Gałązka. Zasługuje na lepsze towarzystwo niż członkowie PO.
                  • maciej.partyka Re: Ślusarczyk- Jakubowski-pytania zadajmy kandyd 02.12.10, 19:35
                    hmm, Pan Gałązka to świetny człowiek, ale wszyscy Radni z PO tacy są. Np. Pani Gibała, Pan Gryz. Złego słowa powiedzieć o nich nie można. Chyba, że można? Słucham...
                    • spurs154 Re: Ślusarczyk- Jakubowski-pytania zadajmy kandyd 02.12.10, 20:05
                      Szanowny Panie w SLO byłem uczniem zarówno Pana Tomasza Płochockiego jak i Roberta Gałązki, Pan Robert był wówczas jeszcze ochroniarzem (bodajże w Bristolu) i czasami będąć po nocnej zmianie swoim samopoczuciem i sposobem bycia wzbudzał w nas strach, ale gdy zajęcia prowadzić wypoczęty bardzo go lubilismy, natomiast Pan Tomasz wzbudza we mnie miłe wspomnienia, zresztą cenię go za to co robi w Mechaniku.
                    • dropsio Re: Ślusarczyk- Jakubowski-pytania zadajmy kandyd 02.12.10, 20:22
                      A po co mówić kto jest dobry, a kto zły? Ekspertów od takich podziałów mam wystarczająco wielu na szczytach. Nie musimy "polskiego piekiełka" fundować sobie w Naszym Mieście. Przecież wszędzie są lepsi i gorsi i nie po to wybraliśmy obecną RM, by już po paru dniach ogłaszać, że nic z niej nie będzie. Mamy prawo wymagać, że w jakimkolwiek "zestawieniu" zrobią wszystko, by MM się rozwijał. Przecież każdy z nich nie tak dawno o tym zapewniał! Kompromis i umiejętność dialogu też jest częścią skuteczności rządzenia.
                      • anulka4001 Re: Ślusarczyk- Jakubowski-pytania zadajmy kandyd 02.12.10, 21:13
                        "dropsio" miło czyta się Twoje słowa, które są bardzo budujące. I oby to co piszesz nasi wybrańcy wzięli sobie do serca i zastanowili się nad swoim przyszłym działaniem. Mińsk nie jest wielką metropolią i mam wrażenie, że nie głosowaliśmy na partie a na ludzi. I tak powinno być. A wybrańcy też powinni o tym pamiętać, że prędzej czy później ich kadencja się skończy i będą musieli już jako przeciętni mieszkańcy tego miasta spojrzeć ludziom w oczy. I w nim żyć. A w życiu już tak jest, że nie pamięta się rzeczy dobrych a jedynie te złe. Tak jak to obecnie jest z P. Grzesiakiem. Nie jestem jego fanką i nigdy nie byłam, ma wiele wad, ale jednak parę rzeczy dla miasta zrobił. I życzę, by nowo wybrana rada, nieważne z którym burmistrzem na czele, po 4 latach mogła też się czymś mądrym pochwalić.
                  • spurs154 Re: Ślusarczyk- Jakubowski-pytania zadajmy kandyd 02.12.10, 20:00
                    Zauważyć należy, iż PO rządzi drugą kadencję z PSL w sejmiku, rządziło zrównież w powiecie mińskim i pewnie nadal będzie rz adzić jako koalicjant (nota bene z Zbigniewem Grzesiakiem). Denerwujące są narzekania PO , iż nie ma pełni władzy w mieście. Jednocząc wszystkie swoje siły może zrobić więcej, ale z przyczyn niewiadomych brak takiej jedności.
                    Mińszczanie wykazali się mądrością w wyborach niedopuszczając aby jedno ugrupowanie zdobyło bezwzględną większość w Radzie. Sztuką będzie współpraca Burmistrza Jakubowskiego (o ile zostanie wybrany) z Radą.
                    • kopernicus3 Re: Ślusarczyk- Jakubowski-pytania zadajmy kandyd 02.12.10, 22:57
                      Stracilem szacunek do D.Kulmy. mam okazje spotykać się ze znajomymi na małym piwku na mieście i dyskutujemy o tym, co w mieście słychać. Okazuje się, że wychodzi coraz bardziej na jaw dwulicowośc pana Darka. Niezręcznie to pisać, ale jego posuniecia w "rozdawaniu" funkcji w nowej radzie tak na prędce, byleby zrobić to zanim koalicjant się rozmysli, są rzeczami, których się wielu nie spodziewało po nim. Był innym czlowiekiem, gdy nie mial tak rozwiniętej firmy. Sodówka uderzyła?
                      • waldek457 Re: Ślusarczyk- Jakubowski-pytania zadajmy kandyd 02.12.10, 23:21
                        Ja nie mogę jeszcze powiedzieć, że straciłem do niego szacunek, ale na pewno bardzo mnie rozczarował. Jako jego wyborca czuję się oszukany. Przed wyborami do rady na forum minskmaz.com zapewniał, że jego drogi z p. Grzesiakiem rozeszły się a teraz widzę jak razem z p. Grzesiakiem promuje RŚ. Poza tym ten skok na stołki w radzie miasta. Panowie dla przyzwoitości warto było poczekać na wybór burmistrza. To raptem kilka dni. Panie Darku, mam nadzieję, że rozsądek wróci jak MJ zostanie burmistrzem.
                  • mortal_kombat11 Re: Ślusarczyk- Jakubowski-pytania zadajmy kandyd 03.12.10, 10:08
                    anulka4001 napisała:

> Oczywiście "dropsio" masz 100 % rację, niech się wezmą do roboty.Po to ich wybi
                    > eraliśmy. Ale jak widać po zachowaniu PO na pierwszej sesji, trudno będzie coko
                    > lwiek zrobić. Nadal PO na czele z p.Kuciem toczą jakieś rozgrywki wyglądające r
                    > aczej na ujadanie psa niż chęć do współpracy. Układ polityczny jaki się utworzy
                    > ł, czyli PiS i MF daje większość i co by nie czynił przedstawiciel PO jako burm
                    > istrz, będzie na przegranej pozycji. A bynajmniej będzie mu bardzo ciężko. I ob
                    > awiam się, że to będą 4 lata stracone dla MIASTA, czyli dla nas. Bo będzie pano
                    > wała POLITYKA i osobiste rozgrywki. Oczywiście ze szkodą dla miasta. I obyśmy
                    > nie wspominali Grzesiaka z sentymentem.
                    > Żałuję tylko bardzo, że w tak kiepskim otoczeniu pozostaje Pan Gałązka. Zasługu
                    > je na lepsze towarzystwo niż członkowie PO.

pragnę przypomnieć, że jest taki niepisany zwyczaj w tym kraju, że ugrupowanie zdobywające najwięcej mandatów przystępuje do tworzenia rządzącej koalicji... jak widać w Warszawie jest to możliwe, ale nie w takim Mińsku, gdzie posiadające po mniej mandatów PiS i MF podzieliły się wszystkimi najważniejszymi stanowiskami..."dla dobra mieszkańców"
                    • milkiwey cisza............ 03.12.10, 10:23
                      Pytania padły i cisza.Kilka razy zajrzał jeden z kandydatów(szkoda że tylko jeden), a teraz nastała cisza, chyba niczego więcej się nie dowiemy, a szkoda.
                      • alaros Re: cisza............ 03.12.10, 13:02
                        Uprzejmie informuję, że Marcin Jakubowski cały dzień spotyka się z mieszkańcami Mińska Maz. Informowałam go, że zostało zadane pytanie na forum. Jeśli znajdzie dziś sposobność do udzielenia odpowiedzi przed ciszą wyborczą, to ją Państwo przeczytają.
                        Pozdrawiam
                        A.Rosołowska
                    • spurs154 Re: Ślusarczyk- Jakubowski-pytania zadajmy kandyd 03.12.10, 12:18
                      mortal-kombat11:
                      W radzie Warszawy PO rządzi sama ma 33 mandaty na 60, natomiast zwróć uwage co się dzieje w dzielnicy Ursynów gdzie PO ma mniejszą liczbę głosów aniżeli komitet lokalny i PIS, jakież to fortele wymyślają przedstawiciele PO aby mieć swojego burmistrza.
                • leszek_celej Re: Ślusarczyk- Jakubowski-pytania zadajmy kandyd 03.12.10, 20:08
                  Dziękuję Pani/Panu za miłe słowa, ale przecenione są moje możliwości. Uzasadnię to na dwóch przykładach.
                  Po pierwsze - w poprzedniej kadencji Rady Miasta usilnie starałem się o zainteresowanie Radnych problemem wieży ciśnień. Zorganizowałem dwie wystawy "Jednej Nocy", trzy programy telewizyjne (TVP WARSZAWA) oraz przedstawiłem Radzie prezentację multimedialną odnośnie możliwości wykorzystania wieży ciśnień. Rządząca koalicja MF i PiS nie podjęła tematu, a chodziło o wprowadzenie do budżetu około 50 tys. zł na przeprowadzenie niezbędnej inwentaryzacji obiektu.
                  Po drugie - od wielu lat próbuję promować Mińsk Mazowiecki poprzez postać Jana Himilsbacha: nazwa mostu, DeHa ( Dzień Himilsbacha), Festiwal im. Jana Himilsbacha. Po sukcesie pierwszego festiwalu dwa następne sprowadziły go z wymiaru ogólnopolskiego na wymiar czysto lokalny. Rządząca koalicja MF i PiS nie była zainteresowana rozwijaniem festiwalu.
                  Z powyższego wynika, że moja możliwość wpływu jest ograniczona, a moje obawy odnośnie dzisiejszego rozdania politycznego w Radzie Miasta są uzasadnione.
                  Pozdrawiam, Leszek Celej dyrektor MZM
              • leszek_celej Re: Ślusarczyk- Jakubowski-pytania zadajmy kandyd 03.12.10, 20:24
                W kilku wypowiedziach rozmówców zawarte są nieprawdziwe bądź niepełne informacje, które niniejszym prostuję i uzupełniam.
                1. Wszystkie strategiczne decyzje, które podejmuje Sejmik są najpierw uzgadniane na najwyższych szczytach władzy PO i PSL ( patrz wybór Pana Struzika na Marszałka).
                2. PO zdobyła w wyborach do Sejmiku 17 mandatów i tworzy koalicję z PSL. Pomimo to do Prezydium Sejmiku jako wiceprzewodnicząca weszła Pani Piekarska z SLD.
                3. Przewodniczącym Sejmiku został Pan Rakowski z PO.
                4. Na pierwszym posiedzeniu Sejmiku pojawiła się szansa na to, aby okręg siedlecko-ostrołęcki miał swojego wicemarszałka, ale nacisk lobby radomskiego doprowadził do upadku tej koncepcji.
                5. Praca w Sejmiku jest nieporównywalna do funkcjonowania Rady Miasta czy Rady Powiatu.

Pozdrawiam, Leszek Celej Radny Sejmiku Mazowieckiego.
                • spurs154 Re: Ślusarczyk- Jakubowski-pytania zadajmy kandyd 03.12.10, 20:38
                  leszek_celej napisał:

> W kilku wypowiedziach rozmówców zawarte są nieprawdziwe bądź niepełne informacj
                  > e, które niniejszym prostuję i uzupełniam.
                  > 1. Wszystkie strategiczne decyzje, które podejmuje Sejmik są najpierw uzgadnian
                  > e na najwyższych szczytach władzy PO i PSL ( patrz wybór Pana Struzika na Marsz
                  > ałka).
                  > 2. PO zdobyła w wyborach do Sejmiku 17 mandatów i tworzy koalicję z PSL. Pomimo
                  > to do Prezydium Sejmiku jako wiceprzewodnicząca weszła Pani Piekarska z SLD.
                  > 3. Przewodniczącym Sejmiku został Pan Rakowski z PO.
                  > 4. Na pierwszym posiedzeniu Sejmiku pojawiła się szansa na to, aby okręg siedle
                  > cko-ostrołęcki miał swojego wicemarszałka, ale nacisk lobby radomskiego doprowa
                  > dził do upadku tej koncepcji.
                  > 5. Praca w Sejmiku jest nieporównywalna do funkcjonowania Rady Miasta czy Rady
                  > Powiatu.
                  >
                  > Pozdrawiam, Leszek Celej Radny Sejmiku Mazowieckiego.
                  Szanowny Panie Dyrektorze Pański wpis potwierdza i uzupełnia (pkt 4) moje informacje, szkoda, że marszałkiem została ta a nie inna osoba.
                  Życzę Panu owocnej pracy w sejmiku, która przyniesie korzyści dla naszego miasta i powiatu. Mam nadzieję, iż swoim staraniem przyczyni się (nie badząć na układ w RM oraz nowego burmistrza) Pan do tego, iż zarząd województwa w przyszłym roku wybuduje parking park&ride w Mińsku i dotrzyma porozumienia zawartego z miastem. Mińsk wytyczył drogę do parkingu, rozebrał szpecący okolicę budynek, teraz czekamy na ruch ze strony władz Mazowsza.
    • marcinkrolik123 Re: Ślusarczyk- Jakubowski-pytania zadajmy kandyd 03.12.10, 00:33
      Do obu kandydatów:

Z serii naiwnej. Pytam jako osoba niedowidząca. Czy jest szansa, aby poprawić jakość funkcjonowania w mieście sygnalizacji świetlnej? Chodzi mi głównie o te światła, gdzie trzeba samemu wciskać, żeby się zmieniło. Bardzo często nie zmienia się na zielone i efekt jest taki, że pali się czerwone i dla pieszych i dla samochodów. Dla widzących to może nic takiego, ale dla nas ambaras wielki. Pisałem o tym jeszcze w Cs, ale sprawa została zbagatelizowana. Oczywiście można się kierować czerwonym dla samochodów, ale kierowcy też czasem chyba są skołowani, bo kilka razy usłyszałem niewybredne komentarze pod swoim adresem. Czy więc nowy burmistrz coś z tym fantem uczyni, czy może jednak trzeba będzie poczekać, aż kogoś - niekoniecznie niedowidzącego - trzepnie na pasach?

Z serii króliczej. Czy nowy burmistrz przewiduje zmianę na stanowisku dyrektora MDK i w ogóle jak widzi perspektywę rozwoju tej placówki? No i jak w ogóle kandydaci zapatrują się na miejsce kultury w tkance miasta - są zwolennikami zachowawczego minimum, czy jednak wierzą, że kultura ma realne znaczenie?
      • azman Re: Ślusarczyk- Jakubowski-pytania zadajmy kandyd 03.12.10, 10:42
        Też jestem ciekaw czy w końcu ktoś się zajmie sprawą świateł na ul. Warszawskiej, ciągle trzeba przechodzić na czerwonym bo "magiczny przycisk" często nas ignoruje i mimo naciśnięcia go światło nie zmienia się na zielone dla pieszych i trzeba czekać nawet 2 cykle by łaskawie zapaliło się zielone dla pieszych. Idea "magicznych przycisków" słuszna ale działanie ich jest co najmniej wadliwe lub niedopracowane. Interesuje mnie czy ktoś zamierza wymóc na wykonawcy sygnalizacji świetlnej poprawę jej działania?
      • marcinkrolik123 Re: Ślusarczyk- Jakubowski-pytania zadajmy kandyd 03.12.10, 11:17
        Chciałbym coś uściślić. Jest dopiero jedenasta, a doszły mnie już słuchy, jakobym swoim pytaniem o zmianę na stanowisku dyrektora MDK sugerował, ze należy usunąć z niego p. Markowską. Bynajmniej. Pytałem dlatego, że przy zmianie władzy zawsze można się spodziewać roszad na stanowiskach podległych jej instytucji. Takie pytanie padało również w kontekście dyr. Celeja. A jako ze jestem żywo zainteresowany sprawami kultury, po prostu ciekawe mnie, co nowy burmistrz (bo przecież jeden z panów nim zostanie) sądzi o przyszłości MDK - szansach i możliwościach jego rozwoju. Co zaś tyczy się mojego sformułowania o "zachowawczym minimum", nie odniosłem go do działalności p. Markowskiej. Chce przez to jedynie skłonić kandydatów do opowiedzenia się, jaka koncepcja rozwoju kultury jest im bliższa - to właśnie zachowawcze minimum, czy jednak wersja nieco ambitniejsza. A jeśli to drugie, to czy mogą zagwarantować, że będą takiej szerzej rozumianej kulturze sprzyjać. Tyle mojego sprostowania.
    • spurs154 Re: Ślusarczyk- Jakubowski-pytania zadajmy kandyd 03.12.10, 12:30
      Co do rozdziału stołków polecam zapoznanie się z posiedzeniem Sejmiku Województwa Mazowieckiego, bezkrytyczne poparcie PO dla Pana Struzika, pozbawienie PIS funkcji wiceprzewodnicxzącego w Sejmiku o zarządzie nie wspominająć.
      Myślę, iż Mińsk nie jest wyjątkiem, dlatego też płacz młodych działaczy PO, iż Pan Robert nie otrzymał stanowiska przewodniczącego komisji jest niezasadny.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka