Dodaj do ulubionych

sprawy komputerowe

02.07.07, 15:47
zna ktoś FACHOWCA komputerowego?
ale nie zdziercę, który przyjdzie i każe skasować łindołsy i zainstalować
na nowo, po czym weźmie 200 zł.
takiego co to, zna sie na rejestrach , logach, edycjach ...itepe.
nie musi mieć spółki zoo.
Grunt ,żeby naprawił!
Obserwuj wątek
    • dani_33 Re: sprawy komputerowe 02.07.07, 16:00
      A co się dzieje z kompem?
      • drzejms-buond Re: sprawy komputerowe 02.07.07, 16:22
        ba! jakbym wiedział...od 3 tygodni wiesza mi sie w najmniej odpowiednich momentach
        powrót przez reset.Tylko tak.ostatnio po kilka razy dziennie.
        sprawdzam różnymi programami, mam antywirusa, zabójce trojanów, spajłerów, wiec
        to nie to.
        wyswietla mi błędy w rejestrze ,
        albo, tu cytuję:

pierwsza część, alokacji (?) nieprawiodłowa (cośtam odcięte) dotyczy firefoxa,
        najczęściej (przeinstalowywałem juz.
        dzisiaj pokazał to samo ale dotyczyło oficjalnego, zacieżkiepieniadzekupionego,
        antywirusa
        albo
        HKEY.... cała lista do naprawy, codziennie (co też naprawiam)

a moze jest jakiś dobry, sprawdzony program dla LAIKA, do napraw?
        coś w stylu "odkurzacza"?
        • dani_33 Re: sprawy komputerowe 02.07.07, 16:41
          Jaki Windows?

Zacząłbym od trzech spraw:

- sprawdzenie temperatur, przegrzewanie się komputera latem to częsty powód kłopotów; temperatury można sprawdzić w BIOS-ie lub programami, np. dołączonymi do płyty głównej lub zewnętrznymi, jak np. Speedfan, Everest (dodatkowo te programy odczytują dane S.M.A.R.T. dysków - tam mogą być informacje o błędach)
          - przeskanowanie pamięci: MemTest/MemTest86, BurnInTest (bardziej kompleksowo)
          - przeskanowanie dysków twardych: standardowy windowsowy skaner+włączona opcja sprawdzania błędów lub w Uruchom->chkdsk (to wystarczy, ew. może jakiś HDD Regenerator)

Standardowa obrona przed trojanami, spyware i róznymi śmieciami: SpyBot Search&Destroy, SUPERAntiSpyware. Nie zaszkodzi przeskanować.
          • teqilaa Re: sprawy komputerowe 02.07.07, 16:47
            Drzejms maupe Ci wysłałam ;)
            • gabryella Re: sprawy komputerowe 03.07.07, 09:59
              Zawieszki komputera maja dwie podstawowe przyczyny oprogramowanie i/lub sprzęt,
              najczęstszą przyczyna jest niestety windows.
              Sprawdź
              -czy masz zainstalowane wszystkie sterowniki (zwłaszcza od płyty głównej)
              -przejrzyj autostart co się uruchamia i wywal to czego nie używasz
              -scandisk
              wiesza się w każdej dowolnej chwili - to prawdopodobnie sprzętowe lub wiesza się
              podczas uruchamiania jakiejś aplikacji - to może jest źle jest zainstalowana to
              przeinstalować, trzeba się upewnić co do wersjii aplikacji (pomaga
              odinstalowanie całkowite np programem total commander) i dopiero zainstalowanie
              nowej z wszystkimi sterownikami,
              coś może się z czymś gryzie (szczególnie antywirus z firewallem, jak się nie
              lubią to wieszają kompa)
              dopiero ostateczność to zainstaluj jeszcze raz windowsa zwracając szczególna
              uwagę na poprawna instalacje wszelkich sterowników

Hardware jako przyczyna wieszania się komputera czyli wszelkie karty , pamięci
              dyski i inne badziewia
              -jak masz instrukcje od płyty głównej to może się przydać
              -bierzesz kilka śrubokrętów i załatwiasz sobie dobre oświetlenie żeby nie
              celować w ciemno wtyczkami i kartami
              -odłączasz wszelkie kable od kopa a jak nie musisz wszystkich odłączać bo masz
              na tyle długie to odłącz samo zasilanie
              -rozkręcasz komputer, włanczasz go i sprawdzasz czy chodzą te wszystkie
              wentylatory które maja w nim chodzić i w jakim są stanie, czy się kręcą, nie
              wpadają w żadne wibracje, nie halasuja (buczenie, piszczenie), wyłącz po
              sprawdzeniu komputer
              -przyszykuj potem odkurzacz (jakiś mały pędzelek) zacznij od odkurzenia
              wszelkiego syfu który zgromadził się w komputerze pędzelkiem pomagaj sobie
              wydostać syfy z zakamarków, pamiętaj tylko delikatnie
              - wyciągnij z komputera to co jest zbędne do jego uruchomienia tzn jakiś
              dodatkowy cd-rom , karta muzyczna , karta sieciowa , jak masz np. dwie kości
              ramu to zostaw tylko jedną i tak odpal komputer, zobacz jak się zachowuje,
              po kolei wyłączając komputer dokładaj kolejne jego elementy w ten sposób
              będziesz mógł określić który element jest wadliwy.
              jeżeli z podstawowymi elementami się wiesza tzn . karta graficzna + ram + płyta
              główna + hdd + procek , to jest problem bo nie ma jak sprawdzić bez zapasowych
              części ale zawsze możesz pobiec do sklepu po piwo dla kolegi który nie boi się
              komputera jak ognia i pożyczy ci na chwile swoje podzespoły ;D
              -gdy w ten sposób znajdziesz wadliwa cześć komputera to należy się cieszyć :P i
              biec do sklepu kupić nową
              -nic nie znalazłeś wadliwego, komputer się wiesza z podstawowymi podzespołami,
              prawdopodobnie problem tkwi w płycie głównej , procesorze (jego chłodzeniu), lub
              zasilaczu.
              zasilacz możesz sprawdzić (nie zawsze) w BIOS-ie , często BIOS podaje napięcia
              jakie podaje zasilacz, maksymalna (powiedzmy) odchyłka od normy to 5%, jak daje
              za słabe napięcie to trzeba go wymienić na lepszy.
              -jak już wiesz ze zasilacz daje dobre napięcia a resztę wcześniej sprawdziłeś
              (oprócz płyty głównej i/lub procesora) to polecam przyjrzeć się BIOS, jeśli się
              nie znasz to nic nie kombinuj, chociaż na stronach www są porady jak ustawić
              dany BIOS, lepiej powierzyć to informatykowi
            • teqilaa Re: sprawy komputerowe 03.07.07, 10:37
              Drzejms pierdykłam sie w numerze tel! na końcu jest 6 nie 8!!!
              • drzejms-buond Re: sprawy komputerowe 03.07.07, 10:56
                odpierdykłem 8 na 6. Dziękuję

gabryella, dzieki ale chyba mnie przeceniasz...
                NIGDY ale to NIGDY nie biorę się za coś z czym wiem
                że nie dam rady
                rozkręcić komputer? prosze bardzo!... ale jak go potem skręcić?
                w każdym razie zapisuję sobie wszelkie uwagi, drukuję
                i pouczę w wolnej chwili.

skład programów mam niezmienny od kilku lat
                jedynie antywirus sie zmienia, który pobiera sobie aktualizacje codziennie.
                i TU BYM SZUKAŁ PRZYCZYNY
                chyba sie gryzie FIREWALL, takie miałem przypuszczenie od poczatku...
                • gabryella Re: sprawy komputerowe 03.07.07, 11:04
                  Rozkręcić to prosta sprawa, zdejmujesz z jednej strony z boku pokrywę i już
                  lukasz do środka :) potem zakładasz bok i przykręcasz śrubki, możesz go położyć
                  na bok na płasko wtedy widać jeszcze lepiej i dobrze się go wtedy odkurza, tylko
                  oczywiście odłączony od zasilania. Jak masz na gwarancji to nie rozkręcaj.
                  a proszę bardzo :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka