poemi74 27.02.07, 09:37 Dziś w nocy straciliśmy szybę w aucie, które stało za budynkiem 5A od strony szkoły, a gnoje którzy to zrobili przesifkali całe auto(( Może by tak wystąpić o zwiększenie ilości ochroniarzy bo jak widać dwóch nie wystarcza Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kani998 Re: włam do auta 27.02.07, 11:18 I tu mam pytanie. Czy zna ktoś obowiązki ochrony??Po co za nią płacimy??Wiem że wszystkiego nie ogarną ale za coś w sumie odpowiadają.Moim zdanie teraz nie dość że ubezpieczyciel powinien ci oddać za szkodę to i nasza firma ochroniarska.A może u nas jest jak w Misiu "ZA RZECZY POZOSTAWIONE W SZATNI SZATNIARZ NIE ODPOWIADA" Odpowiedz Link
poemi74 Re: włam do auta 27.02.07, 11:51 Szef ochrony powiedział, ze pokryje koszta szyby i wstawienia tylko radia szkoda(( nie zostawiajcie ich w autach, nawet pod siedzeniem (( Odpowiedz Link
cot1 Re: włam do auta 27.02.07, 11:51 najmocniej przepraszam, ale nie mam ochoty więcej płacić za ochronę bo i tak już bardzo dużo za nią płacę a zwiększenie ilości ochroniarzy tylko tę składkę zwiększy, najwyższy czas sprawdzić obowiązki ochrony, tylko u kogo naszego administratora czy tbsu; za szkody powinna płacić ochrona bo za ochronę jej płacimy!!! Odpowiedz Link
zenekwawa Re: włam do auta 27.02.07, 11:51 Znam obowiązki ochroniarzy, robiłem nawet ksero ale o ile pamiętam nie jest tam jasno napisane, że odpowiadają za kradzież czy włam do auta stojącego na osiedlu. A tak powinno wg mnie być!! Nie po to płacimy każda rodzina coś ok 65 zł/ na miesiąc za ochronę osiedla. Zobaczmy: 414 mieszkań *65zł=41465zł. Sumę tę dzielimy na ilość pracowników ochrony, nie wiem ilu ale niech będzie 8, czyli 41465/8=5183zł na jednego. koszty inne odliczmy np 500 zł z każdego. To wychodzi ładna miesięczna sumka za....?? no właśnie za co?? wybiją Ci szybe, ukradną auto , kto poniesie odpowiedzialność, ochrona???? Bardzo jestem ciekawy finału tej sprawy. A tak nawiasem mówiąc - z wydruku opłat na 2007r. / osiedle Wawa Wola zbydowane w 1998r. 5 wieżowców 8 do 11 pięter, ogrodzone z miejscami parkingowymi podziemnymi/ ochrona osiedla w tym ppoż - 16 zł/ m-c.Mała różnica w opłacie ale i lokalizacji itd. Czy ktoś ma dostęp do wartości cząstkowych wchodzących w te 65zł?? Myśle ze nie pomyliłem sie bardzo i jest to ok. 65. I jeszcze jedna myśl, czyje są to dzieci tak "pięknie" wychowane??? z osiedla czy spoza? z osiedla pogratulowac wychowania, Spoza - jak weszły itd, itp. Pozdrawiam serdecznie mieszkańców Odpowiedz Link
pou1 Re: włam do auta 27.02.07, 12:57 Chyba wszyscy zdają sobie sprawę na jakich zasadach , jak oraz Kto dokonał wyboru firmy ochroniarskiej, ekipy sprzątającej oraz administratora osiedla. 1. Za ochronę płacimy chyba ok. 90 gr od m² lokalu. 2. Administrator ok. 60 zł. a np. korespondencje musimy i tak sami odbierać (zwróćcie uwagę na godziny przyjęć), bo oczywiście łatwiej jest im nakleić coś na klatce niż włożyć durną książeczkę opłat do skrzynek pocztowych. Ja osobiście mam tylko taką cicha nadzieję, że ktoś, kiedyś i IN dobierze się do d .. y i za wszystko będą musieli odpowiedzieć. Odpowiedz Link
maliziosa Re: włam do auta 27.02.07, 14:07 no nie znów jestem w szoku (( jak szkodę pokryła firma ochroniarska to ok. Właściwie to powinniśmy się zebrać i jasno określić co powinno być w obowiązkach ochrony, za co odpowiada. To my im płacimy. Jeśli właściciel się nie zgodzi na nasze warunki to powinniśmy znaleźć inną firmę. Po to jest ochrona, aby właśnie takich sytuacji nie było !!! Odpowiedz Link
poemi74 Re: włam do auta 27.02.07, 19:13 chciałabym jeszcze nadmienić, że dzisiejszej nocy zostały skradzione również czujki wokół osiedla. Nie wiem czy tylko od strony szkoły czy wokół całego.... Bo rabusie weszli od strony szkoły. Tam prowadzły ślady. Pewnie nasi rabusie czytają co tu się dzieje i nie chciałabym być na miejscu tego, kto przejdzie przez płot poza bramkami. Odpowiedz Link
hp14 Re: włam do auta 27.02.07, 20:42 16 lutego po południu przegoniłam jednego "młodego" - ok. 12-latka, jak próbował wydłubać jakimś narzędziem czujkę, która znajduje się na płocie od strony ul. Dużej, za blokiem F. Odpowiedz Link
justynawis1 Re: włam do auta 27.02.07, 19:34 ja zostawiam czesto radio w aucie bo jestem przekonana |ze skoro jest ochrona to ie ma prawa miec miejsca opisana sytuacja.Moze czas wymienic firme ochroniarska skoro nie spelnia swoich obowiazkow Odpowiedz Link
poemi74 Re: włam do auta 27.02.07, 20:46 po rozmowie z kims wyzszym od ochrony smiem zakomunikowac ze to NASZA administracja zrezygnowala z nadmiernej ilosci ochroniarzy, na taki teren powinno byc conajmniej 3 ochroniazy w dzien i 4 w nocy, po co w takim razie jako mieszkancy placimy ponad 40 tys miesiecznie? za ta kwote mozna spokojnie zatrudnic 16 ludzi kazdemu po 2,5 tys do reki. Cos mi tu nie pasuje. Odpowiedz Link
zenekwawa Re: włam do auta 27.02.07, 21:14 no to mamy temat na zebranie wspólnoty osiedla, jeśli takowe sie w ogóle odbywają.... przedstawiciel administracji mile widziany Odpowiedz Link
mat_k2 Re: włam do auta 27.02.07, 21:45 Tydzień temu we wtorek (ostatki) wychodzę ok 2 nad ranem z naszego osiedla ochrona śpi!!!( jeden przy komputerze,a drudi nieco dalej), wracam po ok 3godz i ku mojemu zdziwieniu ochrona co robi? tak strasznie się przepracowuje...- śpiąc!!! Nic tylko zatrudniać się w ochronie i brać całkiem sporą kase za nic!!! Jak to ma być ochrona to ja tym "Panom Ochroniarzom" podziękuje bo nie mam zamiaru wyrzucać kasy w błoto. A odnośnie włamania do samochodu to ja tego tak bym nie zostawiła, jak to przytrafi się mnie to nie radzę być na mniejscu tych panów co akurat "pilnowali" (hehehe to się uśmiałam ) naszego osiedla. Odpowiedz Link
kjajszczak Re: włam do auta 28.02.07, 08:45 ilosc ochroniarzy powinna byc proporcjonalna do oddawanych etapow, tyle samo bylo ich jak byl oddany 1 i 2 etap jak i jak jest 3. to co... moim zdaniem albo niech zwieksza liczbe ochroniarzy albo placmy mniej... pozdrawiam Odpowiedz Link
pkowalski123 Re: włam do auta 28.02.07, 09:36 Na moim poprzednim osiedlu zdarzyło się, że sąsiadowi ktoś ukradł kołpaki w samochodzie. Ochrona wywiesiła ogłoszenia w każdym bloku mówiące o tym, że nie odpowiada za rzeczy pozostawione w autach jak również znajdujące się w ich zewnętrznym wyposażeniu. Miesiąc później na osiedlu była już inna firma ochroniarska, która wprowadziła nowe przepustki na osiedle, a przede wszystkim zainstalowała na osiedlu kilkanaście kamer. Dodatkowo każdy lokator mógł za niewielką opłatą dokupić sobie większy zakres ochrony jego lokalu. Odpowiedz Link
pkowalski123 Re: włam do auta 28.02.07, 13:55 Jeszcze jedno - oprócz zgłoszenia na policji, trzeba chyba zainterweniować u dyrekcji szkoły. W końcu to z terenu szkoły weszli złodzieje, a dyrekcja odpowiada za to kto się tam kręci po godzinach pracy. No i uwaga natury ogólnej - chyba to obciach, żeby na osiedlu zamieszkałym w 50% przez mundurowych dochodziło do takich wydarzeń, prawda? Można np. umówić się na społeczne patrole, po 2-3 osoby, które w godzinach wieczornych "spacerowałyby" po ul. Dużej, szczególnie w okolicach szkoły i pętli. W końcu to my musimy się dobrać gnojom do d..., a nie odwrotnie. Odpowiedz Link
szamot1973 Re: włam do auta 28.02.07, 18:36 Szanowni Państwo ! Nie po to płacimy za Ochronę ! Jeżeli mamy zainicjować "Patrole Społeczne" to wogóle zrezygnujmy z Ochrony, po co nam Ochrona jak mamy sami sobie pilnować osiedla i jeszcze ulic wokól osiedla ! Bezsens, z tego wynika , że należy w całości przejąc obowiązki ochrony (oczywiście my mieszkańcy) a Panowie z Ochrony- niech sobie odpoczywają, śpią itp. zmęczeni są przecież Ci Panowie okrutnie pilnowaniem naszego osiedla, "ubolewam nad ich ciężką pracą". Już parokrotnie wypowiadałem sie na naszym forum nad ochroną i jestem za zmianą ochrony - absolutną, zarówno firmy jak i samych Panów z Ochrony- zresztą samych prawie mieszkańców Marek. Więc co tu dużo więcej polemizować. Marki - oczywiście tzw. stare Marki to specyficzna społeczność która się doskonale zna a jeszcze Panowie z Ochrony z samych Marek .....? Sami sobie Państwo dodajcie resztę! A sama firma ? Ma najgorszą opinię spośród wszystkich firm zajmujących sie ochroną. Za taką kasę napewno znajdzie się firma która będzie solidniejsza i będzie oferowała usługi w lepszym zakresie. Pozdrawiam wszystkich mieszkańców. Ps. Może warto zacząć pisać pisma o odwołanie ochrony i działać konkretnie a nie tylko wywodzić się na forum!!! Odpowiedz Link
pou1 Re: włam do auta 01.03.07, 07:37 Członkowie Wspólnoty Mieszkaniowej – zacznijcie działać !!! W Was cała nadzieja. Odpowiedz Link