Dodaj do ulubionych

Prawo o ruchu drogowym

07.11.18, 10:12
Drodzy Sąsiedzi. Uprzejmie przypominam że na terenie naszego osiedla obowiązują zasady Kodeksu Prawo o ruchu drogowym czyli nie wolno m.in. jeździć pod prąd tym bardziej na biegu wstecznym i należy przepuścić pojazd z prawej strony. Należy także prędkość ograniczyć (teren mieszkalny). Jeżeli ktoś nie zna zasad panujących na drodze proponuje zostawić auto w domu i przesiąść się do komunikacji miejskiej - aż strach pomyśleć co się dzieje na drodze, gdy niektórzy z Sąsiadów jeżdżą w taki sam sposób jak po osiedlu ! Post tylko do osob które myślą że są "świętymi krowami na drodze " pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • maria5552 Re: Prawo o ruchu drogowym 10.11.18, 18:46
      To samo dotyczy osób które notorycznie parkujących w miejscach nieprzeznaczonych do parkowania... Strach pomyśleć co by się działo w razie pożaru... Straż nie przejedzie bo samochody zaparkowane po dwóch stronach ulicy...
    • brombit Re: Prawo o ruchu drogowym 23.11.18, 14:18
      Podłączę się do postu.
      Prawo o ruchu drogowym określa też minimalne odległości zaparkowanego pojazdu od skrzyżowań a tu łup....now miejsce na samym wierchołku skrzyżowania koło śmietnika pomiędzy blokami D i H.

To samowola jest czy ktoś nad tym przestał panować?
    • uzytkowniksk Re: Prawo o ruchu drogowym 06.01.19, 15:00
      A czy mógłbyś przypomnieć wszystkim jaki przepis zabrania cofania na osiedlu? Nie kojarzę takiego i zdaje się jedynym warunkiem jest upewnić się, że manewr nie stworzy zagrożenia. Ja natomiast bardziej zwrócił bym uwagę na opyszczających osiedle, którzy w licznych sytuacjach chcą wymusić pierwszeństwo jak by uważając, że he mają będąc z prawej strony. Znak przy wyjeździe z osiedla tylko informuję jakiego typu jest skrzyżowanie ale wyjeżdżający z osiedla włącza się do ruchu. Wyjazd z osiedla nie jest częścią skrzyżowania a wyjazdem z drogi osiedlowej czyli traktuje się to jak wyjazd z parkingu. Nie jest drogą publiczną, jest to strefa ruchu więc o opuszczający parking, drogę osiedlową, wyjeżdżający z bramy, włącza się do ruchu. Znak tylko informuję jakie zasady panują na skrzyżowaniu na które wjeżdża pojazd.
      • sprzedawca_kupujacy Re: Prawo o ruchu drogowym 07.01.19, 16:55
        Nie mam tu na myśli cofania pojazdu tylko jazdę pod prąd tyłem np. Od wysokości placu zabaw aż do bramy wyjazdowej/wjazdowej. Takie małe lenistwo lub oszczędność benzyny ponieważ nie trzeba objęcia całego osiedla 😉 jazda pod prąd nie jest zgodna z obowiazujacym w naszym kraju ruchem prawoatronnym😊
    • delta66 Re: Prawo o ruchu drogowym 23.03.19, 22:15
      Witam, moj parking jest na szczycie bloku D i przyznaje, że wyjeżdżając do bramy skręcam od razu w prawo jadąc pod prąd te 3 metry. Wiem, że robiąc ten manewr łamię przepisy ale objeżdżając całe osiedle i przeciskając się pomiędzy nieprawidłowo zaparkowanymi samochodami po obu stronach drogi narażam się na zarysowanie takiego źle zaparkowanego samochodu i procesy sądowe z tym związane. Konkluzja: wolę zapłacić mandat za te 3 metry jazdy pod prąd i tak bede to robił dopóki takie łobuzy będą bezkarnie parkować samochody jak im się podoba i nikt na to nie reaguje.
      • sprzedawca_kupujacy Re: Prawo o ruchu drogowym 02.04.19, 09:37
        Lepiej zarysować auto stojące nieprawidlowo (nigdy mi się to nie zdążyło a jeżdżę nie pod prąd i nie mam smarta ) niż wjechać komuś na czołowe ☺

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka