Dodaj do ulubionych

Cholerne punkty Apgar!

30.06.06, 15:38
Czytam tak teraz o tych punktach i zastanawiam się.Moja córeczka urodzila się
po kroplówce ,zielone wody ,8 punktów w pierwszej minucie,potem
10.Zastanawiam się ,czy wszystko ok.Ma 3 miesiące ,ale podciągana za rączki
nie umie jeszcze podnieść główki,na brzuchu podnosi ją.Jest
kontaktowa,reaguje,ale martwi mnie ta główka.Co radzicie?Neurologa???
Obserwuj wątek
    • magdalen1 Re: Cholerne punkty Apgar! 30.06.06, 21:51
      Ja pewnie bym poszła.
      • feng_shui_o.k Idachoj :-) 03.07.06, 22:15
        Ja tez, bo lepiej tradycyjnie "dmuchac na zimne", tym bardziej, ze sa ku temu
        powody. Mam oczywiscie nadzieje, ze wszystko skonczy sie pomyslnie i ze nam
        napiszesz, ze Mala jest zdrowa :-)
        Z apgarem to niestety tak jest, ze czesto jest nieadekwatny do faktycznego
        stanu zdrowia dziecka. Nie chce Cie absolutnie przestraszyc, nic z tych rzezcy,
        ale Kasia tez miala 10 punktow i to juz od poczatku naliczania, a urodzila sie
        w "zagrozeniu zamartwica" i w 3 m-cu wyszala asymetria, ktora rehabilitowalismy
        prawie do roku. Teraz ma 15 m-cy i rozwija sie super, ale co przeslismy to
        nasze :-(
        U nas nie mogli napisac faktycznych pkt. bo cc robil moj gin. ktory
        jest ...ordynatorem oddzialu poloznictwa i ginekologii. Popsulabym mu statystke.
        Jasna cholera! A ja wiem, ze nasza Kasienka to 10 dostala na wyrost, poniewaz
        kilka, moze kilkanascie minut byla n/dotleniona i nie wiadomo jak dlugo miala
        tetno graniczne:-(
        Przy okazji, mam pytanie do mam, ktorych Maluchy ur. sie w zamartwicy lub
        tylko zagrozeniu nia: czy Wasze Malenstwa mialy posawany tlen? Z opisu apgar u
        mjej corki i wykonanych czynnosci med. po cc. wynika, ze Kasia byla cudownie
        zdrowym noworodkiem, a nie byla ...
        Pozdr. Asia
        • mamaigora1 Re: Idachoj :-) 21.07.06, 14:17
          Witam,
          Twoje pytanie jest pewnie bardziej do Mam dzieci urodzonych w terminie i
          niedotlenionych z róznych powodów.
          Ja urodziłam w 26 tc. Igora, w zamartwicy z ZZO IV stopnia, w pierwszej minucie
          dostał 1 Apgar, w 5 minucie juz 7. Zaintubowany był od pierwszej minuty
          (sekundy) zycia. Rodziłam poprzez cesarskie cięsie.
          idąc tym tokiem o ktorym piszecie -to dopiero popsulismy statystyki
          szpitalne ;-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka