manus 08.03.02, 20:23 Czy ktos z was pamieta? Kiedys kursowaly dwa statki "Marzanna" i "Odetta". bylo tych kursow kilka dziennie. Podobno przed wojna i kilka lat po byly regularne rejsy do Warszawy. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kasiaprim Re: Rejsy statkiem do Kazimierza 10.03.02, 08:13 manus napisał(a): > Czy ktos z was pamieta? Kiedys kursowaly dwa statki "Marzanna" i "Odetta". bylo tych kursow kilka dziennie. Podobno przed wojna i kilka lat po byly regularne rejsy do Warszawy. Chociaz nie plynelam i chociaz jestem z Lodzi- to pamietam.A ktory z nich teraz stoi zacumowany na nabrzezu w Kazimierzu? Chyba Marzanna...Pzdr.K Odpowiedz Link Zgłoś
manus Re: Rejsy statkiem do Kazimierza 11.03.02, 16:37 kasiaprim napisał(a): > manus napisał(a): > Czy ktos z was pamieta? Kiedys kursowaly dwa > statki "Marzanna" i "Odetta". bylo tych kursow kilka dziennie. Podobno przed > wojna i kilka lat po byly regularne rejsy do Warszawy. > > Chociaz nie plynelam i chociaz jestem z Lodzi- to pamietam.A ktory z nich teraz > > stoi zacumowany na nabrzezu w Kazimierzu? Chyba Marzanna...Pzdr.K > Nie wiem ktory teraz jest w Kazimierzu. Slyszalem ze kiedys "Marzanna" stala w Warszawie i byl tam klub nocny. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jazzak Re: Rejsy statkiem do Kazimierza IP: *.mst.gov.pl 11.03.02, 08:36 manus napisał(a): > Czy ktos z was pamieta? Kiedys kursowaly dwa statki "Marzanna" i "Odetta". > bylo tych kursow kilka dziennie. Podobno przed wojna i kilka lat po byly > regularne rejsy do Warszawy. Łza w oku się kręci - pływałem wielokrotnie i to było przyjemnne. Stare dzieje eh. Co do rejsów do Warszawy to fakt i w latach 50-60 też bywało. Jeszcze kilka lat temu z przystani na Wiślanej startowały statki, ale klapa. Pamiętam jeszcze że na statku kupowałem napój w torebce foliowej + słomka. Odpowiedz Link Zgłoś
manus Re: Rejsy statkiem do Kazimierza 11.03.02, 09:40 Gość portalu: jazzak napisał(a): > manus napisał(a): > > > Czy ktos z was pamieta? Kiedys kursowaly dwa statki "Marzanna" i "Odetta". > > > bylo tych kursow kilka dziennie. Podobno przed wojna i kilka lat po byly > > regularne rejsy do Warszawy. > > Łza w oku się kręci - pływałem wielokrotnie i to było przyjemnne. Stare dzieje > eh. > Co do rejsów do Warszawy to fakt i w latach 50-60 też bywało. Jeszcze kilka lat > > temu z przystani na Wiślanej startowały statki, ale klapa. > Pamiętam jeszcze że na statku kupowałem napój w torebce foliowej + słomka. W jakich latach plywales? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jazzak Re: Rejsy statkiem do Kazimierza IP: *.mst.gov.pl 11.03.02, 10:12 ok. 1983-1988 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jank Re: Rejsy statkiem do Kazimierza IP: *.pl 11.03.02, 11:55 Ja płynąłem raz czy dwa na tym statku na "M". No i pamiętam ten słynny napój w plastykowych kondonkach za słomką - Cytroneta ! Landrynkowe kolorki, zniewalająca słodycz, niezwykła lepkość, z zasady ciepłe (no bo przecież jest lato), no i te chmary os ! Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jazzak Re: Rejsy statkiem do Kazimierza IP: *.mst.gov.pl 11.03.02, 12:54 Do chmar os dodam zapach spalin i przyjemność dokarmiania ptactwa wodnego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jank Re: Rejsy statkiem do Kazimierza IP: *.pl 11.03.02, 16:17 Ewentualnym młodym czytelnikom spieszę wyjaśnić,że dym pochodził ze statku, a nie Cytronety ;o) Natomiast osy stanowiły naturalny element krajobrazu, formujący się na podobieństwo chmurki nad szczęśliwym konsumentem boskiego napoju w prezerwatywce... Odpowiedz Link Zgłoś
manus Re: Rejsy statkiem do Kazimierza 11.03.02, 16:35 Gość portalu: jazzak napisał(a): > ok. 1983-1988 Ja zahaczylem jeszcze o wczesne lata siedemdziesiate. Nie bylo wtedy kryzysu i zaopatrzenie bylo calkiem, calkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jank Re: Rejsy statkiem do Kazimierza IP: *.pl 11.03.02, 17:08 Teraz sobie przypominam - pierwszy raz płynąłem z babcią jako niewielki człowieczek na początku lat siedemdziesiątych. Rzeczywiście, wtedy fakt pływania stateczku między Puławami i Kazimierzem był normalny Odpowiedz Link Zgłoś
manus Re: Rejsy statkiem do Kazimierza 12.03.02, 08:07 Bardzo popularne byly wycieczki szkolne statkiem do Kazimierza. Ja taka zaliczylem w podstawowce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jank Re: Rejsy statkiem do Kazimierza IP: *.pl 13.03.02, 12:49 Do klimatów kazimierskich zaliczyłbym także stragany i cały festyn wokół Festiwalu Kapel i Śpiewaków Ludowych. Bardzo osobliwe i sympatyczne zjawisko z wiklinowymi i glinianymi wyrobami, nie tylko typowo odpustowym chłamem. Zresztą takimi klimatami żył cały Kazimierz, w Puławach jarmarko-odpusty były chyba zawsze spychane na ubocze ? Pamiętam głównie Dni Książki. Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hrabia Re: Rejsy statkiem do Kazimierza IP: 172.16.3.* 25.03.02, 16:05 A wiecie, że na którymś z tych stateczków (zdaje się ,że na Marzannie, ale nie dam sobie za to głowy uciąć) kręcono REJS? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szonik Re: Rejsy statkiem do Kazimierza IP: *.pulawy.sdi.tpnet.pl 26.03.02, 07:04 Chyba nie, patrz pierwszą wypowieź Krzysztofa Bogdanowicza - kierownika planu (Jak powstawał "Rejs") www.rejs.art.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jazzak Re: Rejsy statkiem do Kazimierza IP: *.mst.gov.pl 26.03.02, 08:33 Gość portalu: szonik napisał(a): > Chyba nie, patrz pierwszą wypowieź Krzysztofa Bogdanowicza - kierownika planu > (Jak powstawał "Rejs") www.rejs.art.pl Witaj, zadziwiają mnie Twoje błyskawiczne riposty. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szonik Re: Rejsy statkiem do Kazimierza IP: *.pulawy.sdi.tpnet.pl 26.03.02, 09:13 oczywiście nie chodzi mi o nazwę statku (Dzierżyński ) ale o okoliczności tam podane ( rodzaj statku, miejsce cumowania, brak wzmianki o Kazimierzu) pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hrabia Re: Rejsy statkiem do Kazimierza IP: 172.16.3.* 26.03.02, 13:37 przyznaje, nie jestem nieomylny..... Odpowiedz Link Zgłoś
manus Re: Rejsy statkiem do Kazimierza 17.06.03, 03:52 Co sie stalo z tym watkiem? Zniknal. Odpowiedz Link Zgłoś
jazzak Re: Rejsy statkiem do Kazimierza 17.06.03, 08:32 manus napisał: > Co sie stalo z tym watkiem? Zniknal. Witaj Manus, co tam u Ciebie? Co do statków to mam dobrą wiadomość, wraz z nowym sezonem ruszyły rejsy NUM-KD. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
manus Re: Rejsy statkiem do Kazimierza 18.06.03, 04:29 jazzak napisał: > manus napisał: > > > Co sie stalo z tym watkiem? Zniknal. > > Witaj Manus, co tam u Ciebie? > Co do statków to mam dobrą wiadomość, wraz z nowym sezonem ruszyły rejsy NUM- KD > . > > Pozdrawiam Dzieki za pozdrowienia Jazzak. Do Polski wybieram sie na drugi rok. Moze jeszcze beda te rejsy do KD. Pytanie tylko co to znaczy NUM? Pozdrowienia. Odpowiedz Link Zgłoś
jazzak Re: Rejsy statkiem do Kazimierza 18.06.03, 08:30 manus napisał: > Dzieki za pozdrowienia Jazzak. Do Polski wybieram sie na drugi rok. Moze > jeszcze beda te rejsy do KD. Będą, będą w naszym pięknym kraju gospodarka kwitnie, ludzie mają pracę i pieniądze i pływają sobie to tu to tam dla zabicia czasu ;0) Pytanie tylko co to znaczy NUM? To zdaje się obmyślił cwanie Jank, ale pewności brak a znaczy to: 'nasze ukochane miasto' inaczej Puławy. Manus 'szrajbnij' coś o aktualnej sytuacji w Bizolandii i czy kredyty potaniały i coś o pogodzie i generalnie napisz co tam u Ciebie bo my tu tęsknie czekamy na wieści ze świata wielkiego i nader ciekawego w inności innej ;) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś