Dodaj do ulubionych

W Białej powstaje Carrefour.

19.06.07, 14:16
Z nieoficjalnych żródeł wiem, że w Białej w okolicach między Sitnicką a
Kościołem na Terebelskiej (przy tamtejszej łączącej te dwie ulice drodze) ma
powstać pierwszy w Białej Hipermarket Carrefour. Champion należący do tej
samej grupy ma zostać zlikwidowany. Myślę, że to super wiadomość, konkurencja
cenowa, w towarze, nowe miejsca pracy ( choć Carrefour raczej kiepsko płaci i
ma więcej rządzących niż pracowników, co chwile zmieniane są decyzje i każdego
dnia zmieniają się ceny na te same towary), ale dla klientów myślę, że będzie
lepiej, dodatkowo w końcu można będzie płacić kartą. Myślę, że to super wiadomość.
Dodatkowo, doszły mnie słuchy że w Białej ma powstać Makro z czego się cieszę,
tylko kwestia czy wypali. Wiadomość ogólnie nie potwierdzona oficjalnie ale
wiem to z przecieków kierowniczych, więc może coś z tego będzie.
Jak by nie było dodatkowe kilkaset miejsc pracy, szczególnie w Makro i
atmosfera lepsza w tej hurtowni niż w przysłowiowych marketach, ale to raczej
jeszcze nie w tym roku, ale może jestem w błędzie. Może w końcu wyjdziemy z
tego zaścianka.
Pozdrawiam :)
Obserwuj wątek
    • aga9001 Re: W Białej powstaje Carrefour. 19.06.07, 15:34
      jasne i niech popadaja wszystkie mniejsze sklepiki. Ludzie jaki zaścianek.
      Wierzysz w to w co sam chcesz wierzyć.
      • bjkor Re: W Białej powstaje Carrefour. 19.06.07, 16:32
        a czy masz dowody na to że małe sklepiki upadły??? bo to tylko opinie naszego niedoszłego przydenta miasta który nie wie co mówi. Abramowicz tylko gada i nic więcej. Czy po chleb będziesz jechała 2 km????
        Z powodu większych sklepów nikt nie upadł to jest mit czy Ela na Okopowej upadła z powodu championa??? zastanówcie się
        • emkamalutki zalosne 20.06.07, 13:28
          brawo, dlaczego wy jestescie tacy ciemni? czym tu sie zachwycac.

prawdziwe miejsca pracy to beda sie tworzyc, jak w koncu czyms napedzi lokalna
          koniunkture, jak stanie sie cos, co zatrzyma ludzi w bialej. a poki co my
          biedniejemy, a kto moze sie z bialej wyprowadza. a dwa, co to za praca w
          supermrkecie, nie badzmy smieszni. widocznie nigdy tam nie pracowales.
          poki co supremarkety u nas zeruja na tym, ze nie mamy pieniedzy i przekonałam
          sie na własne skorze: wygryzaja lokalny handel. dopoki nie polepsza sie warunki
          socjalne w bp nie ma co liczyc, ze bedzie rowny podział szans pomiedzy handlem
          wielkopowierzchniowym i malymi sklepikami, prowadzonymi przez ludzi ktorzy flaki
          wypruwaja zeby nic tam nie zabraklo i ktorzy Ci daja na kreche jak zapomnisz
          kasy.

oczywiscie po chleb moze i nikt nie pojdzie w supermaketu. chleb dalej bedziesz
          kupowal na osiedlu. tylko pomysl sobie o wlascicielu czy dlugo wyzyje ze
          sprzedawnia samego pieczywa.

nie chodzi o to, zeby wojowac na gebe jak Abramowicz z Czapskim, bo i tak nikt
          tego nie zmieni. ale wstydzcie sie, mowiac ze supermarket to ratuje biala przed
          bezrobociem.
    • negev56 Re: W Białej powstaje Carrefour. 20.06.07, 17:59
      Tak jakoś dziwnie jest na tym świecie, że ludzie ciągle chcą żreć, a w
      rezultacie sklepy, sklepiczki czy markety były, są i będą, czy się to komuś
      podoba czy nie. I fajnie jest mieć wybór sklepu w zależności od grubości portfela.
      Jak rozumiem niektórzy z Państwa programowo nie robią zakupów w dyskontach czy
      innych marketach, celem obrony małych sklepiczków, ja robię i tu i tu, ot i cała
      filozofia. A rozglądając się wokół od paru lat, nie zauważyłam zamykania
      rodzinnych sklepów spożywczych, z innym asortymentem owszem, mimo, że ciuchów,
      butów, palt itp. raczej w marketach nie podają.

Jesteśmy zaściankiem, owszem, ale sami sobie go stworzylismy, to taka malutka
      zaściankowa ojczyzna, czyż nie? I żaden market, autostrada, lotnisko czy co tam
      jeszcze tego nie zmieni, taka karma.
      • zielony_beret Re: W Białej powstaje Carrefour. 21.06.07, 00:25
        > dodatkowo w końcu można będzie płacić kartą. Myślę, że to super wiadomość.

Płacę kartą praktycznie wszędzie,wyłączając małe kioski i sklepiki-a i to nie
        wszystkie,więc nie rozumiem?

>Dodatkowo, doszły mnie słuchy że w Białej ma powstać Makro z czego się cieszę,
        >tylko kwestia czy wypali.

Bzdura.
        z oficjalnych źródeł wiem,że nowa hala Makro powstanie w BIAŁYMstoku,a nie
        Białej Podlaskiej.

>atmosfera lepsza w tej hurtowni niż w przysłowiowych marketach.

Masz własną działalność gospodarczą?
        • aranka84 Re: W Białej powstaje Carrefour. 21.06.07, 14:40
          W Białymstoku już powstała jakiś czas temu,a nawet stosunkowo niedawno, teraz w
          dużych miastach powstają drugie a w byłych wojewódzkich pierwsze Makra. Z tego
          co wiem, problem leży w tym, że muszą oddelegować ,,starych" pracowników, aby
          zapoczątkowali funkcjonowanie tych hal, ale nikt się nie kwapi, bo mają
          pozakładane rodziny a dodatkowo ze względy na odległość, wiem bo sama byłam
          świadkiem takiej rozmowy. Dodatkowo od Białej i Suwałk odstrasza ich słabe
          rozwinięcie gospodarcze, natomiast co do atmosfery, krajobrazów i powietrza jest
          super. Prawda jest też taka, że dużo ludzi nie zna tych okolic, wie tylko ze
          słyszenia i potwornie się boi, aby nie popaść do jakiejś przysłowiowej dziury.
          Dodatkowo, będą tam mogli też korzystać pracownicy biurowi, urzędy itp., nie
          tylko same prywatne firmy lub osoby z innych miast lub państw. Wiem, bo sama to
          widzę ilu jest cudzoziemców i osób z odległych nawet 80-100 km. miejscowości.
          Małe sklepiki również będą mogły korzystać, mniejsze hurtownie, stowarzyszenia,
          kościoły, zakłady kosmetyczne, fryzjerskie, restauracje, handel obwożny itp.
          Co do małych sklepików sama mieszkam, na osiedlu wielkości Kopernika i są tam
          trzy salony fryzjerskie, 3 kwiaciarnie, 2 masarnie, 7 mniejszych sklepików
          spożywczych a na osiedlu jest Netto, gdzie mąkę można kupić za 1.20 zł., chleb
          1.10, masło 1.60 i wszyscy tyle lat funkcjonują.Też na początku się obawiali bo
          ceny niższe niż w Biedronce a zaopatrzenie nawet lepsze, ale jak tak będziemy
          myśleć, to zawsze będziemy stać w miejscu. Dodatkowo, mali sklepikarze mają na
          ogół towar inny niż w Hipermarketch, wiec raczej nic nie ma do stracenia. Czym
          wcześniej zaczniemy się rozwijać, tym więcej będzie inwestycji w dane miasto.
          Pozdrawiam.
          • zielony_beret Re: W Białej powstaje Carrefour. 22.06.07, 01:42
            >natomiast co do atmosfery, krajobrazów i powietrza jes
            > t
            > super. Prawda jest też taka, że dużo dużo ludzi nie zna tych okolic, wie tylko ze
            > słyszenia i potwornie się boi, aby nie popaść do jakiejś przysłowiowej dziury.
            > Dodatkowo, będą tam mogli też korzystać pracownicy biurowi, urzędy itp., nie
            > tylko same prywatne firmy lub osoby z innych miast lub państw. Wiem, bo sama to
            > widzę ilu jest cudzoziemców i osób z odległych nawet 80-100 km. miejscowości.
            > Małe sklepiki również będą mogły korzystać, mniejsze hurtownie, stowarzyszenia,
            > kościoły, zakłady kosmetyczne, fryzjerskie, restauracje, handel obwożny itp.

Ale o co chodzi??

Przecież nikt nie zabrania korzystać ze świeżego powietrza instytucjom i
            kościołom.Bo o to Ci chodzi, tak??
            piszesz tak chaotycznie ,iż nie wiadomo co masz na mysli.
            Raz o powietrzu, klimacie i krajobrazie ,a za chwilę o państwach miastach i
            kościołach.

no dobra.....tak więc:
            zapraszamy serdecznie fryzjerów i masarzy i osoby odległe o 80-100 km na nasze
            bialskie łąki i pastwiska.
            • aranka84 Re: W Białej powstaje Carrefour. 22.06.07, 11:41
              O co chodzi?
              O atmosferę w pracy odnośnie pracowników a nie klientów. Firma jak wiele innych,
              jednak ma trochę plusów, chociaż tu wiem, że Makra się różnią atmosferą.
              Co do powietrza i krajobrazów - myślę o pracownikach, którzy nie mają chęci
              jednak tam jechać, pomimo tego że po Polsce chodzi fama, że Podlasie i
              Lubelszczyzna jest bardzo ładna, natomiast dla przysłowiowych firm i instytucji
              jest to z pewnością obojętne, bo mają to każdego dnia.
              Piszę bardzo jasno wystarczy wczytać się w treść.
              Tak samo zresztą - nie wiem co dla Ciebie, oznacza wiadomość oficjalna, bo dla
              mnie jest to podanie do wiadomości publicznej, a taka wiadomość co co Makra w
              Białej lub innym podobnym mieście we wschodniej Polsce nie została jeszcze
              oficjalnie podana.

Co do cudzoziemców, lekarzy, prawników, księży, - przecież z tej hurtowni
              korzysta wiele osób i nie są to tylko firmy prywatne ale również wiele
              instytucji, osoby pracujące na etat i prowadzące dodatkowo swoją działalność
              zarejestrowaną w urzędzie np. lekarze, oraz rodziny i znajomi osób
              korzystających z tych kart. W Selgrosie są karty ze zdjęciami, natomiast Makro
              ma zwykłe i kierownictwo dobrze o tym wie, że są pożyczane na zakupy osobom
              trzecim, tak więc jest więcej niż pewne, że 1/3 osób korzystających z zakupów
              będzie korzystać z pożyczonych kart.
              Co do mnie z pewnością bym się cieszyła, bo mam działalność i kilka kart
              makrowskich, działalność mają też moi rodzice, ponad połowa rodziny od
              najmniejszych sklepików w tym mieście po prezesów bardzo znanych firm,
              mieszczących się w pierwszej 100 w rankingach, ale w innym mieście i wielu
              znajomych, więc naprawdę była by to dobra wiadomość dla mnie i wielu innych
              osób. A dodatkowo były by kolejne miejsca pracy stworzone przez wypłacalną
              firmę. Wcześniej jak się o tym dowiedziałam, pomyślałam, że to nie wypali, ba
              małe miasto, ale gdy to bardziej przemyślałam, doszłam do wniosku, że ten pomysł
              nie jest jednaj taki głupi.

Zastanawia mnie to dlaczego jesteś tak negatywnie nastawiona?

Pozdrawiam.
              • zielony_beret Re: W Białej powstaje Carrefour. 22.06.07, 22:34
                > Zastanawia mnie to dlaczego jesteś tak negatywnie nastawiona?

Chyba posty pomyliłas i pytanie jest nie do mnie.

Z czego wnioskujesz,że jestem negatywnie nastawiona??
                Pisałam o kartach płatniczych.Zapraszałam serdecznie do Białej.Pisałam o Twoim
                chaosie w pisaniu(i nadal to podtrzymuję),pytałam czy masz działalnośc
                gospodarczą- gdyż miałam na mysli,iż "w razie czego" się spotkamy na wspólnych
                zakupach.
                Ty natomiast zrobiłas mi wykład o Twojej rodzinie składającej się ze znanych
                person i prezesów(teraz będę bała się wyjść z domu;P)
                Tak więc ? za szybko wyciagasz wnioski.

>a taka wiadomość co co Makra w
                > Białej lub innym podobnym mieście we wschodniej Polsce nie została jeszcze
                > oficjalnie podana.

Ha,i tu się bardzo ,ale to bardzo mylisz. Wystarczy sprawdzić :))

> Tak samo zresztą - nie wiem co dla Ciebie, oznacza wiadomość oficjalna, bo dla
                > mnie jest to podanie do wiadomości publicznej,

Jeżeli już rozmawiamy o wcześniejszych postach,to mówiłas iż z "nieoficjalnych
                ŻRÓDEŁ" wiesz i że "dosżły Cię słuchy" .A to jest różnica,gdyż oficjalna
                wiadomośc od źródeł i słuchów zasadniczo się różni.

Ale nie o to Tobie chodziło prawda?
                Bardzo się cieszę iż w Naszym mieście powstanie sklep i hurtownia.Diametralnie
                zmieni to moje podejście do zycia(o ile odważę się wyjść z domu:PP)

Już dobrze?
                :))
                • aranka84 Re: W Białej powstaje Carrefour. 23.06.07, 02:11
                  Tak szczerze mówiąc to znudziło już mi się te odbijanie piłeczki i tłumaczenie,
                  bo ogólnie rzecz biorąc są dużo ciekawsze rzeczy na świecie. Tak się składa, że
                  nie ma oficjalnej wzmianki o Białej w mediach lub ogłoszeniach pracowniczych, a
                  to akurat wiem od osób z którymi była przeprowadzana bezpośrednia rozmowa
                  odnośnie przyjazdu do Białej. Może rzeczywiście kiedyś tam się spotkamy na
                  zakupach, choć jeżeli doszłoby do otwarcia to bardziej prawdopodobne że będę tam
                  raczej służbowo. W moim mieście aktualnie powstaje drugie, choć też jeszcze nie
                  wszyscy o tym wiedzą, bo aktualnie co do szczegółów jest wtajemniczone tylko
                  kierownictwo, oficjalnie też nie ma o tym żadnej wzmianki, choć nie oficjalnie
                  wiadomo już gdzie powstanie. Ogólnie rzecz biorąc temat miał być poświęcony
                  hipermarketowi Carrefour i niech tak raczej zostanie.
                  Prywatnie zawsze możemy się umówić na korty, te w Białej z pewnością są :)i
                  zamiast wymiany zdań możemy pograć w tenisa który doskonale rozładowuje napięcie
                  i modeluje sylwetkę :)

Pozdrawiam serdecznie :)
                  • athropos Re: W Białej powstaje Carrefour. 23.06.07, 04:15
                    aranka84 napisała:

> Prywatnie zawsze możemy się umówić na korty, te w Białej z pewnością są :)

W Białej jest nawet cały AWF, furda korty.
                    • aranka84 Re: W Białej powstaje Carrefour. 23.06.07, 11:16
                      Wiem o tym, bo mieszkałam w pobliżu :) .
                      • negev56 Re: W Białej powstaje Carrefour. 23.06.07, 20:20
                        a to dla zwolenników i przeciwników do poczytania, choć to i tak niczego nie zmieni
                        gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,33208,4246348.html
                        • zielony_beret Re: W Białej powstaje Carrefour. 23.06.07, 22:04
                          >zamiast wymiany zdań możemy pograć w tenisa który doskonale rozładowuje napięcie
                          >i modeluje sylwetkę :)

>Pozdrawiam serdecznie :)

hola,hola ! zaraz tam rozładowuje i sylwetkę.
                          pograć to ja mogę, ale pod jednym warunkiem-> nauczysz mnie ,jak tym dużym w
                          kratkę ,trafiać w to małe zielone latające ustrojstwo :PP
                          (i przy okazji nie wyzionąć ducha)
                          Bo narazie to ja gram ,ale babingtona:P
                          • aranka84 Re: W Białej powstaje Carrefour. 23.06.07, 22:18
                            Jasne, z przyjemnością :)
                          • sq8gka Re: W Białej powstaje Carrefour. 24.06.07, 14:34
                            Nie mówi się babingtona - a w ogóle jest coś takiego , czy to twoja nazwa? tylko
                            domniemywam , że chodzi ci o badmintona
                            • zielony_beret Re: W Białej powstaje Carrefour. 25.06.07, 16:25
                              Zapewniam Cię iż tak nie mówię,a jedynie napisałam(raz).
                              Pragnę Cię również poinformować ,iż zdaję sobię doskonale sprawę ,że słowo
                              badminton jest poprawne,a babington nie.Jeżeli już badałaś pod wzgędem
                              etymologicznym mój post,powinnaś zauwazyć ,ze znajdują się tam emotikony ,które
                              wskazują na żartobliwy charakter mojej wypowiedzi.Odnosi sie to również do
                              "małego zielonego latającego ustrojstwa" i "tego dużego w kratkę" ,gdzie na
                              mysli miałam piłeczkę do tenisa i rakietę tenisową.

Poza tym post nie był skierowany do Ciebie,więc..??
                              Jednakże dziękuję ,że sprawdzasz forum pod wzgledem poprawności pisowni.
                              Na pewno Wszyscy na tym skorzystamy.
                              :)))
                              • magister.kwasniewski Re: W Białej powstaje Carrefour. 26.06.07, 15:05
                                A że tak się zapytam osób dobrze poinformowanych, bo widzę że tutaj takich nie
                                mało...
                                Gdzie to Makro miałoby niby powstać w naszym kochanym mieście?
                                I kto miałby robić w nim zakupy? Nie uważacie, że Biała jest trochę za mała na
                                Makro?

Pozdrawiam
      • dotkas5 Carrefour drozszy 11.07.07, 07:50
        na pewno Carrefour jest drozszy od np takiego Kauflanda wiec powodzenia zycze w
        zakupach :))
    • sasaaa W Białej powstanie Carrefour. 30.06.07, 19:52
      owszem, Carrefour powstanie w Bialej, ale chyba w nieco innej lokalizacji...
      podaje link rozwiewający wszelkie niejasnosci;))

dziennikwschodni.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20070630/PODLASKA/70629033
      a nie wiecie co teraz bedzie z Championem, mozliwe, ze przemieni sie na Tesco
      ktos cos wie?
      • aranka84 Re: W Białej powstanie Carrefour. 01.07.07, 02:02
        Wszystko ładnie , pięknie, też słyszałam, a właściwie słyszeli moi rodzice od
        jednej z osób na kierowniczym stanowisku, nadzorującym tą budowę dróg w tamtym
        miejscu że ma tam coś powstać, ale podobno zakupiła to firma niemiecka, więc z
        całą pewnością nie będzie to Carrefour, bo Carrefour jest firmą francuską, i
        należy do sieci, Carrefour, zaś Ahold - to Hypernova i Albert (hipermarkety,
        supermarkety i hurtownie Cash&Carry). Hypernova jest w miarę tania, zaś Albert
        dość drogi.
        Owszem Carrefour wykupuje hipermarkety od Ahold, ale kupuje głównie te, które
        istniały już po kilka lat, natomiast jako pracodawca Hypernova jest podobno
        lepsza niż Carrefour. Więc jeżeli chodzi o firmy niemieckie na naszym rynku to
        głownie Makro, Real,Hypernova, a Francuzi będą się budować jak wspomniałam
        prawdopodobnie w pobliżu kościoła Św. Honorata, bo teren tamten został
        prawdopodobnie sprzedany pod Hipermarket. Pożyjemy - zobaczymy.
        Pozdrawiam serdecznie :)
        • aranka84 Re: W Białej powstanie Carrefour. 01.07.07, 02:17
          Jeszcze raz wczytałam się w treść, że kupili to Niemcy, ale w ramach tej ich
          umowy sprzedaży hipermarketów, będzie jednak ten Carrefour. Ogólnie rzeczy w
          miarę tanie, ubrania ( towar) w miarę fajne, jedynie jako pracodawca jest do
          D... . Słabo płaci, wymagający i awansują tam głownie fanatycy i świry, decyzje
          w pracy zmieniają się co godzinę. Największa bolączka to codzienna zmiana cen na
          te same artykuły i brak akceptacji zwrotu towaru. Może powstaną dwa jakieś
          obiekty, jeden tam a drugi tam gdzie pisałam. Czas pokarze.
          • sasaaa Re: W Białej powstanie Carrefour. 01.07.07, 22:15
            no tak, a ja dodam, ze zamiast Championa pojawil sie juz szyld Carrefour Express
            :) wlasnie teraz duzo championow w Polsce przemienilo sie w takie carrefoury

tak wiec obok siebie beda 2 Carrefoury, Najs :):) hehe

z tymze ten drugi to bedzie centrum handlowe na jakies 11 tys m kw. :) i sklepem
            spozywczym bedzie wlasnei Carrefour... ;)

a na Grunwaldzkiej co bedize? Lidl?? czy cos innego?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka