Dodaj do ulubionych

Proszę o poradę-pilne

06.12.06, 14:29
W maju br po ugryzieniu czegoś twardego, złamała mi się plomba w górnej lewej
6. Ząb bolał. Dentysta, który leczył ten ząb 3 lata wcześniej stwierdził, że
to płytkie wypełnienie i nie może tak boleć. Skoro nie może to poszłam tym
razem do dentyski. Obejrzała zęby i stwierdziła, że 7 obok wygląda
podejrzanie i trzeba wymienić plombę. Wymieniła, ząb dalej bolał, a właściwie
cała górna trójka 5, 6, 7. Na kolejnej wizycie zrobiła mi prześwietlenie i
stwiedziła, że w 5 jest maleńki ubytek i to trzeba przeleczyć. Założyła
plombę, dalej bolało. Stwierdziła, że to była mała dziurka ale głęboka i
trzeba przeleczyć kanałowo. Przeleczyła, dalej bolało. Dzisiaj byłam u
kolejnego dentysty/ do poprzedniczki już się nie odważyłam pójść, bo już
wiedziałam, że niepotrzebnie mam jeden martwy ząb przez nią i niepotrzebnie
wymienioną plombę. Po zrobieniu zdjęcia dentysta stwierdził, że jeszcze się z
takim przypadkiem nie spotkał. W szóstce jest torbiel i ziarniaki. Po
otwarciu zęba okazało się, że kanały są zarośnięte a ząb od kilku lat martwy.
Udrożnił kanały/ bolało mimo znieczulenia okropnie/ i stwierdził, że kość też
jest nadgnita. Zostawił mi otwarty ząb aby spłynęła ropa i w piątek mam do
niego pójść, on ząb skończy. Ale jakoś nie mam zaufania do niego, był bez
rękawiczek, nie wymienił kubeczka na wodę, nie spotkał się z takim
przypadkiem, nie zamyka drzwi od gabinetu podczas wizyty, każdy w poczekalni
słyszy co się dzieje w gabinecie. Ogólnie rzecz biorąc średniowiecze. Ząb
boli a właściwie cała lewa częś twarzy, a ja nie wiem czy on dobrze chce mnie
leczyć. Poradźcie, jestem z Piły, może ktoś zna tam dobrego dentystę, albo w
Poznaniu.
Obserwuj wątek
    • julka4166 Re: Proszę o poradę-pilne 06.12.06, 14:30
      Zapomniałam napisać, że 5 leczona kanałowo przez tą dentystkę, a właściwie
      chirurga szczękowego, jest źle zrobiona, nie do końca, tylko 2/3 zęba są
      wypełnione, a pod nią jak twierdzi obecny dentysta są bakterie i to ne są winne
      za torbiel i ziarniaki.

• owieczka.k Re: Proszę o poradę-pilne 06.12.06, 15:55
        Ehhh współczuje.
        Szkoda że nie jesteś z Warszawy bo znam sprawdzonego super dentyste.
        • julka4166 Re: Proszę o poradę-pilne 06.12.06, 17:14
          no szkoda, ale może ktoś mi poradzi co powinno się teraz z tym zębem zrobić,
          mam otwarte kanały, nie dostałam antybiotyku, nie sądzę aby można go było w
          piątek skończyć jakby to była zwykła kanałówka, może się mylę, poradźcie.
          • koziorozec1979 Re: Proszę o poradę-pilne 07.12.06, 21:17
            Niestety zadna kanalowka nie konczy sie na 2 wizycie.Antybiotyk przypuszczalnie
            masz zalozony w zebie i niestety leczenie troche potrwa.Ja sie pomeczylam kilka
            miesiecy i skonczylo sie na resekcji korzenia-to dopiero przyjemnosc
            brrr.Niestety musisz uzbroic sie w cierpliwosc,bo to leczenie trwa dosc dlugo i
            czesto bolesnie ale warto powalczyc o kazdego zeba.Powodzenia.
            • maggie78 Re: Proszę o poradę-pilne 07.12.06, 21:51
              Do owieczki:
              Najpierw generalnie komentarz do zalozycielki postu, ze bardzo wspolczuje i ja
              bym poszla ale zadzwonila do dobrego dentysty nawet do warszawy jak ktos chce Ci
              polecic i przedtswic sprawe tel, czy uwazaja ze dobrze robisz. czasem takie
              konsultacje sie odbywaja....
              owieczka. Czy moglabys podac mi namiar do dentysty do wawy. tez mam problem z
              jednym kanalowym, 2 lekarzy zle mi zrobilo, mam teraz aparat orto ale czuje ze
              bede musiala przeleczyc jeszcze raz. Potrzebuje fachowej porady. Dzieki
              • owieczka.k Re: Proszę o poradę-pilne 08.12.06, 10:07
                Ja leczę ząbki w Warszawie w Medicoverze u dr. Małkiewicza wg mnie jest super
                jako jedyny dentysta u którego byłam zauwazył że mam żle wypełnione kanały po
                poprzednim leczeniu.
                www.medicover.com/pl/pl/Zdrowie/Default.aspx?TabId=109
                • julka4166 Re: Proszę o poradę-pilne 08.12.06, 10:50
                  Wczoraj dostałam się do innego dentysty kolejka do niego taka, że prywatnie mam
                  termin na 23.01.07r, ale udało mi się, bo ktoś zrezygnował a ja wybłagałam aby
                  mnie przyjeto. W 6 nie mam antybiotyku założonego, dentysta po obejrzeniu
                  zdjęcia stwirdził to co poprzednik, tylko dodał, że te torbiele tworzyły się
                  kilka lat, ale ja nic nie czułam, czyli ten pierwszy dentysta 3 lata temu
                  powinien zrobić zdjęcie i przeleczyć kanałowo już wtedy. Na razie zajął się 5,
                  usunął tamto leczenie kanałowe i mam nadzieję, że tym razem mam dobrze
                  udrożniony kanał, założył antybiotyk i mam do niego dzwonić w poniedziałek,
                  powiedzieć jak się czuję. Ponieważ sprawa jest poważna to jakoś znajdzie dla
                  mnie terminy. 6 została tak jak jest. Dzisiejsza noc to koszmar, zasnęłam nad
                  ranem, tak bolało mimo lekarstw. On twierdzi, że czeka mnie dużo wizyt i
                  jeszcze nie wiadomo czy zęby da się uratowaćsad. Mimo to chociaż wie jak mnie
                  leczyć.
                  • koziorozec1979 Re: Proszę o poradę-pilne 08.12.06, 22:18
                    Widze,ze trafilas do rozsadnego lekarza,ktory zna sie na endodoncji.Niestety
                    przed toba dluga droga,ale mysle,ze bedzie dobrze.Obecnie mozna uratowac takie
                    zeby,jesli trzeba robi sie resekcje(skraca sie korzen).Niestety to leczenie
                    jest bolesne a zeby najczesciej bola w nocy.To jednak szybko mija.
                  • carver25 Re: Proszę o poradę-pilne 31.01.07, 22:10
                    Moja rada - omijać gabinety które ofrują leczenie kanałowe, nie mając
                    możliwości np. zrobienia zdjęcia w trakcie leczenia / na fotelu / bądź wglądu w
                    kanał przez mikroskop . Inaczej decydujecie się na leczenie po omacku .
                    Robienie oszczędności w tym zakresie odradzam .
                    Podpisał pacjent po ponownym leczeniu kanałowym .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka