Dodaj do ulubionych

Boicie sie latac samolotami?

IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 01.02.02, 17:38
Czy boicie sie latac samolotami? W najblizszym czasie przyjdzie mi leciec za
Ocean i mam troche nerwowki z tym zwiazanej. Jakie macie wspomnienia z lotow?
Obserwuj wątek
    • Gość: Pati Re: Boicie sie latac samolotami? IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 01.02.02, 18:14
      Nie lubie momentu samego ladowania. Przechodza wtedy nieprzyjemne ciarki, ale
      tak poza tym to lubie latac.
    • Gość: Agrest Re: Boicie sie latac samolotami? IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 01.02.02, 18:17
      Ja bym sie bal, ale nigdy nie lecialem. Slyszalem ze glupie uczucie w uszach
      jest.
    • andy_sz Re: Boicie sie latac samolotami? 01.02.02, 20:12
      Najwspanialszy jest motyw kiedy samolot koluje i nagle wlacza odrzut. Wtedy po
      prostu czujesz jak predkosc wciska cie w fotel. Sam motyw unoszenia tez jest
      ciekawy, zwlaszcza jak smaolot startuje zakrecajac i widzisz caly lad pod soba
      w ukosie, a rzad obok ciebie w samolocie jest jakies 1,5 m wyzej albo nizej.
      Mniej ciekawe sa turbulencje, wtedy trzesie i trzeba siedziec z zapietymi
      pasami. Mimo wszystko ciekawe przezycie, ja osobiscie bardzo lubie latac
      samolotami. Zreszta to zalezy jakimi, Boeingi sa ogromne i mniej podatne na
      warunki atmosferyczne niz np. male Tupolewy jakie lataja miedzy polskimi
      miastami. Do jakiego miasta sie wybierasz Beki??? Uwazaj na Arabow po drodze.
      • Gość: Pati Re: Boicie sie latac samolotami? IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 01.02.02, 20:50
        Ja raz przezylam awaryjne ladowanie, ale nie wystraszylo mnie to na tyle zeby
        teraz juz nie latac :-)

Tez lubie odrzut podczass startu. Jak pierwszy raz lecialam, to nawet
        zastanawialam sie jak on sie wzbije w powietrze skoro tak jezdzi po tym pasie
        wolno jak samochod...
        • andy_sz Re: Boicie sie latac samolotami? 01.02.02, 20:56
          A ja kiedys lecialem w samolocie ktory przez ponad godzine krazyl nad Okeciem i
          nie mogl wyladowac. Powodem byla mgla, ale na pokladzie wszyscy sie bali ze to
          moze byc jakas awaria tylko tak mowia ze mgla. Zreszta wsystkie samoloty tego
          dnia nie mogly ladowac, z okna widzialem Swissair i jakis inny LOT. Po poltorej
          godzinie pilot powiedzial ze nie mamy paliwa i musimy awaryjnie ladowac w
          Gdansku. Ludzie z Wawy byli wkurzeni, bo kawal drogi musieli nadrabiac, ale ja
          sie cieszylem bo mialem blizej do Slupska. Potem w telewizji pokazywali Okecie
          i mowili o tym. Najgorzej przezywaly babcie, slyszalem juz z tylu pacierze i
          placze.
          • Gość: Pati Re: Boicie sie latac samolotami? IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 01.02.02, 21:05
            Czy podzielasz moje zdanie ze nie ma to jak LOT? Latalam przeroznymi liniami i
            z LOT-em czuje sie najbezpieczniej.
            • andy_sz Re: Boicie sie latac samolotami? 01.02.02, 21:09
              Sa niezli, chociaz w niektorych momentach wydaje mi sie ze stewardesom brakuje
              troche profesjonalizmu, np. kiedy poprosisz o cos kilka razy widac
              zniecierpliwienie, wiem ze czasami pasazerowie sa nachalni, ale one nie powinny
              tego okazywac po sobie, no i czesciej moglyby byc mlodsze :-)) Ale Lot na plus.
              • Gość: Pati Re: Boicie sie latac samolotami? IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 01.02.02, 21:17
                A wlasnie ze ja lubie LOT ze wzgledu na bardzo mile stewardessy. Doslownie
                lataja wokol pasazerow jak mroweczki. Nawet jak czegos nie potrzebujesz to
                podchodza i sie dopytuja czy aby na pewno.

Ale z wiekiem to przegiales. Po pierwsze ja natrafialam zawsze na mlode
                pokolenie stewardess, ale np. w Iberii czesto obsluguja stewardessy po 40-ce i
                to mi sie podoba. W tym zawodzie wazny jest profesjonalizm a nie tylko uroda.
                • andy_sz Re: Boicie sie latac samolotami? 01.02.02, 21:24
                  To moze mialas wiecej szczescia, ja przewaznie trafialem na 40 letnie. Fakt,
                  liczy sie profesjonalizm, ale czy to zawsze idzie w parze z wiekiem? Na pewno
                  te starsze maja wieksze doswiadczenie, ale czy maja tyle energii i umiejetnosci
                  co mlodsze? Powinni czesciej dawac zalogi mieszane, czesc mlodych i czesc
                  starszych. Ale jezeli chodzi o pilotow to nie moge slowa powiedziec, od lat sa
                  w czolowce swiatowej
                  • Gość: Pati Re: Boicie sie latac samolotami? IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 01.02.02, 21:31
                    Mieszany wiekowo personel - tusie zgadzam. Niektorzy lepiej czuja sie w
                    samolocie z mloda Pania stewardessa, a inni ze starszymi. Ja trafilam nawet na
                    kilku stewardow.

Jakimi najdziwniejszymi liniami leciales?
                    • andy_sz Re: Boicie sie latac samolotami? 01.02.02, 21:37
                      Na stewardow tez trafilem, ale nie powiem zebym byl zadowolony, chociaz nie
                      moge narzekac na ich prace :-)) Najdziwniejsze linie - Ukrainian Airlines.
                      Troche dziwnie to wygladalo, jeszcze musza sie troche nauczyc bo brakuje im do
                      europejskiego standardu, ale sa na dobrej drodze
                      • Gość: Pati Re: Boicie sie latac samolotami? IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 01.02.02, 21:41
                        Ja zawsze trafiam przewaznie na miejsca przy skrzydlach. Jak pierwszy raz
                        lecialam to mialam wrazenie ze sa tak wiotkie ze sie zlamia.
                        • andy_sz Re: Boicie sie latac samolotami? 01.02.02, 21:48
                          Tak te skrzydla tak czasami wygladaja jakby zaraz mialy odpasc :-)) Ale pare
                          razy udalo mi sie usiasc przy oknie i mialem swietne widoki. Nie zapomne jak
                          lecialem kiedys nad Irlandia, i widac bylo z gory brzeg morza i latarnie
                          morska, ktora rzucala taki snop dookola wiezy. Z gory to tak swietnie wygladalo
                          ze zupelnie odechcialo mi sie spac. I dzieki temu doczekalem do chwili kiedy w
                          powietrzu widzisz jak dzien spotyka sie z noca. Patrzysz do tylu - ciemno,
                          patrzysz do przodu - dzien. Swietny widok
                          • Gość: Pati Re: Boicie sie latac samolotami? IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 01.02.02, 21:50
                            Piekny widok. Bardzo lubie jak lece w nocy i samolot juz spi. Slychac tylko
                            szum silnika i widac jedynie ciemne zaryzy chmur pod Toba. Bajka.
                            • andy_sz Re: Boicie sie latac samolotami? 01.02.02, 21:56
                              Totalny odjazd od rzeczywistosci i pelny romantyzm, tylko czasami nastroj psuje
                              jakis glupi film na ekranie :-))Na szczescie sa sluchawki i nie musisz sluchac
                              • Gość: Pati Re: Boicie sie latac samolotami? IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 01.02.02, 22:00
                                Lubie patrzec na ekran kiedy pokazane sa temperatura, wysokosc i gdzie w danej
                                chwili jestesmy.

Wole sluchac muzyczki.

Nie lubie za to siedziec w srodkowym siedzeniu. Raz tak przez przypadek
                                trafilam i to byl koszmar. Ani sie ruszyc, ani sie przytulic do sciany, a na
                                dodatek siedzialam kolo Hiszpana ktory bez przerwy wychodzil do toalety i walil
                                palcami o stoliczki ze zdenerwowania.
                                • andy_sz Re: Boicie sie latac samolotami? 01.02.02, 22:03
                                  Tak, oni zawsze pokazuja ciekawe mapy i informacje na tych ekranach. W srodku
                                  siedzialem tylko raz, ale za to z dobrym towarzystwem wiec nie bylo zle. Wiecej
                                  pecha mam z filmami, co prawda zawsze puszczaja tam to co w kinach, ale ja
                                  zawsze trafie na jakas chalture :-)) A jak smakuje Ci zarcie???
                                  • Gość: Pati Re: Boicie sie latac samolotami? IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 01.02.02, 22:09
                                    Zalezy na jakich liniach. Na egzotycznych uwielbiam owoce krojone w kostke.

Nie lubie miesa podawanego w samolotach. W LOCIE sa pyszne desery.
                                    • andy_sz Re: Boicie sie latac samolotami? 01.02.02, 22:12
                                      A jak z muzyka, ja w LOCIE zawsze wrzucam kanal z Minimaxem z Trojki albo
                                      powtorke z rozrywki, czasami jeszcze troche klasyki.
                                      • Gość: Pati Re: Boicie sie latac samolotami? IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 01.02.02, 22:18
                                        W LOCIE muzyki slucham nieczesto, bo to zazwyczaj pierwszy etap podrozy i albo
                                        przygotowuje sie do dalszej drogi (sprawdzam przesiadki, czytam to co mi bedzie
                                        potrzebne na miejscu), a w przypadku powrotu juz myslami jestem w domu, wiec
                                        nie potrzeba mi muzyki dla nastroju :-)

W liniach Iberyjskich slucham puszczanych przez nich skladanek. W innych rzadko
                                        jest muzyka...
                                        • andy_sz Re: Boicie sie latac samolotami? 01.02.02, 22:23
                                          Hmm, w przypadku powrotu tez jestem myslami w domu, ale wlasnie dlatego chce
                                          sobie posluchac troche polskiej muzyki, posluchac co w rozrywce itp. Ale w
                                          sumie rozumiem Cie, sam tez czesto odkladam sluchawki i mysle sobie ewentualnie
                                          cos czytam
                                          • Gość: Pati Re: Boicie sie latac samolotami? IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 01.02.02, 22:28
                                            Pamietam ze jak lecialam pierwszy raz to ktos powiedzial mi zebym sie cieplo
                                            ubrala, i mial racje bo w samolocie bywa mi chlodno.
            • andy_sz Re: Boicie sie latac samolotami? 01.02.02, 21:21
              Ale najbezpieczniej to powinnas sie czuc w liniach izraelskich. Co prawda nigdy
              nie lecialem, ale z opowiadan wiem ze maja fiola na punkcie bezpieczenstwa,
              zwlaszcza terrorystow. Przy starcie zawsze obok samolotu jada dwa samochody z
              obstawa az do momentu oderwania sie samolotu od ziemi. To zapobiega do
              ostatniej chwili mozliwosci podczepienia bomby. I tak jest na kazdym lotnisku z
              jakim Izrael ma polaczenia powietrzne. Kokpit jest oddzielony od kabiny
              pasazerskiej zelaznymi drzwiami i przez caly lot nikt przez nie nie wchodzi.
              Wsrod pazazerow jest zawsze 2 agentow po cywilu. Teraz te srodki bezpieczenstwa
              jeszcze maja sie zwiekszyc.
              • Gość: Pati Re: Boicie sie latac samolotami? IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 01.02.02, 21:26
                Tak, slyszalam o tym. Ale moze Cie zaskocze. W tym lub pod koniec ubieglego
                tygodnia, w jednym z samolotow pofrunal pasazer, ktory wszedl na poklad z
                bronia. Nie zauwazyly tego wykrywacze. Zglosil tez fakt dopiero w USA (podobno
                bron zabral przez przypadek).
              • andy_sz Re: Boicie sie latac samolotami? 01.02.02, 21:31
                Wiem, to sie zawsze moze zdarzyc, pare lat temu glosno bylo o dziennikarzu
                ktory chcac sprawdic czujnosc security team wjechal na poklad w wozku
                inwalidzkim w ktorym umiescil chyba pistolet i granat. Znalezli to dopiero
                kiedy wychodzil, chcieli mu jakis proces za to wytoczyc ze to niby nieetyczne
                itp. Nawet najnowoczesniejsze technologie nie wykryja wszystkiego i ryzyko
                bedzie zawsze
                • Gość: Pati Re: Boicie sie latac samolotami? IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 01.02.02, 21:36
                  Podobnie bylo zaraz po zamachu z 11 wrzesnia, na ktoryms z amerykanskich
                  lotnisk (nie wiem czy nie w Denver).

Poza tym w Londynie dziennikarze w zeszlym roku dostali sie bez trudu do
                  samolotu ktory za kilka godzin mial odlatywac za mozre i przebywali w nim
                  wystarczajaco dlugo aby cos zamontowac. Potem wniesli jeszcze jako pasazerowie
                  pistolet.
    • andy_sz Re: Boicie sie latac samolotami? 01.02.02, 21:40
      A jakim najdziwniejszym samolotem lecialas??? Ja najpierw z Gdanska do Warszawy
      takim ze smiglami, chyba wiecej niz 20 la tmial, ale najciekawszy to byl
      American Airlines. Mial z jednej strony dwa rzedy a z drugiej tylko jeden.
      Wsiadalo tam moze 20 osob. Przy ladowaniu nie siadal od razu, ale chyba z 5
      razy podskoczyl. Nie wiem dlaczego, ale w srodku kojarzyl mi sie z naszymi
      PKSowskimi autosanami, chociaz do Autosanu wiecej ludzi wchodzi :-))
      • Gość: Pati Re: Boicie sie latac samolotami? IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 01.02.02, 21:44
        A kiedy Ty leciales tym samolotem? Nie wiedzialam ze takie dziwy sa we flocie
        amerykanskiej.

Najdziwniejszymi liniami jakimi lecialam byly linie Bissau (afrykanskie).

• andy_sz Re: Boicie sie latac samolotami? 01.02.02, 21:52
          Brzmi ciekawie, bylas w Afryce? Czy to byl duzy samolot czarterowy czy raczej
          taki z mniejszych i w jakim kraju afrykanskim???
          Jezeli chodiz o flote amerykanska to oni maja tam duzo dziwow, nawet te
          samoloty ladujace na wodzie. Duzo ludzi lata do Kanady zeby poodpoczywac na
          tych pustkowiach na polnocy. Tam nie ma zadnych lotnisk i takie male samoliciki
          woza po kilka osob ladujac na jeziorach.
          • Gość: Pati Re: Boicie sie latac samolotami? IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 01.02.02, 21:56
            Malym samolotem nie lubie latac bo tak jak pisales bardzo poddany jest na
            warunki atmosferyczne. Poza tym nie maja tylu silnikow zeby czuc sie
            bezpiecznie :-)

W Afryce bywam dosc czesto, a tamten samolot nalezal do Gwinei-Bissau.
            Byl na okolo 100 osob.
            • andy_sz Re: Boicie sie latac samolotami? 01.02.02, 21:58
              To jest moje marzenie zobaczyc Afryke, strasznie Ci zazdroszcze. Latasz tam w
              celach turystycznych czy sluzbowo???
              • Gość: Pati Re: Boicie sie latac samolotami? IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 01.02.02, 22:02
                Sluzbowo. Afryka jest dzika... :-)

Zawsze lubie tam latac, ale najgorsze sa dni do wylotu bo wtedy nie chce mi sie
                tak bardzo ze szukam wymowek zeby zostac w Polsce. Ale jak juz siedze w
                samolocie to czuje te sile, ktora sama dodaje mi skrzydel :-)
            • andy_sz Re: Boicie sie latac samolotami? 01.02.02, 22:07
              NO to co ze jest dzika, a moze jestes naukowcem ktory bada dzika przyrode, albo
              etnografem badajacym zwyczaje plemion, a moze lekarzem bez granic, a moze
              inzynierem budujacym nowe sieci irygacyjne, mozliwosci jest setki. Zawsze
              latasz do Gwinei??? Masz tam jakichs znajomych, rodzine ?? Sama latasz???
              • Gość: Pati Re: Boicie sie latac samolotami? IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 01.02.02, 22:13
                To nie jest Gwinea. To jest Gwinea-Bissau. W Agryce sa trzy kraje ktore maja w
                nazwie Gwinea. Jest jeszcze Gwinea Rownikowa.

Latam roznie, sama lub w towarzystwie wspolpracownikow (czesciej sama).
                Rodziny w Afryce nie mam, ale mam juz jako takie kontakty w niektorych krajach.
                Wiem ze jak przylece to mam zapewniona opieke.

Nie powiem kim jestem bo lubie byc tajemnicza, ale strzelales w dobrym
                kierunku :-) (chociaz nie do konca :-)
                • andy_sz Re: Boicie sie latac samolotami? 01.02.02, 22:17
                  To co mam strzelac dalej?? :-)) To ciekawe, nie wiedzialem ze az tyle Gwinei
                  jest po swiecie, klaniaja sie wagary na geografii w podstawowce :-)) A jak ty
                  sie tam porozumiewasz, znasz jakies narzecze czy standardowo po angielsku???
                  • Gość: Pati Re: Boicie sie latac samolotami? IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 01.02.02, 22:20
                    W Gwinei-Bissau jest portugalski. A poza tym po angielsku albo hiszpansku
                    (portugalski i hiszopanski sa bardzo podobne).

Czwarta Gwinea (Papua Nowa Gwinea jest w Azji i czesciowo w Oceanii).
                    • andy_sz Re: Boicie sie latac samolotami? 01.02.02, 22:22
                      Tak, o Papui-Nowej Gwinei slyszalem, nawet wiem gdzie jest na mapie. Jak
                      radzisz sobie z hiszpanskim, to ostatnio bardzo popularny jezyk.
                      • Gość: Pati Re: Boicie sie latac samolotami? IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 01.02.02, 22:26
                        Nie powiem zebym znala perfekt, ale na moje sytuacje calkowicie mi wystarcza. W
                        bardziej dokladnych terminach bazuje na angielskim. Z hiszpanskiego moge utknac
                        na bardziej technicznym slownictwie.

Moim ulubionym jezykiem jest jednak francuski. (tutaj umiem tylko podstawy, ale
                        chcialabym bardzo go umiec tak naprawde).
                        • andy_sz Re: Boicie sie latac samolotami? 01.02.02, 22:29
                          Widze ze niezla poliglotka jestes :-)) Fajnie bylo pogadac, dzieki za wszystkie
                          wiadomosci, musze uciekac, trzymaj sie cieplo Pati, pozdrow Afryke :-))
                          • Gość: Pati Re: Boicie sie latac samolotami? IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 01.02.02, 22:32
                            Zadna poliglotka. Perfekt umiem tylko angielski. Reszta jest na warsztacie :-)

OK, mi tez sie fajnie z Toba rozmawialo.

Pozdrowie jak bede nastepnym razem.

Pa pa.
      • Gość: Pati Re: Boicie sie latac samolotami? IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 01.02.02, 21:46
        W zeszlym roku pamietam jak samolot dominikanskich linii lotniczych startowal z
        Madrytu i dwa razy pasazerowie zatrzymywali go na pasie startowym. Chodzilo o
        wyciekajace paliwo ze skrzydel. Sfilmowano to nawet na video. Przedstawiciele
        linii twierzili ze to normal;ne, a na filmie pokazane bylo jak paliwo leje sie
        strumieniami.
    • Gość: Damian Re: Boicie sie latac samolotami? IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 02.02.02, 12:14
      I czemu mnie wczoraj z Wami nie bylo? :-((
      • Gość: Agrest Re: Boicie sie latac samolotami? IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 02.02.02, 17:14
        Pati i Andy, jestem pod wrazeniem.
    • Gość: Agrest Re: Boicie sie latac samolotami? IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 03.02.02, 02:47
      Ciekawe czy mi bedzie dane w przyszlosci poleciec sobie w jakies wymarzone
      miejsce...
    • Gość: Jasio Re: Boicie sie latac samolotami? IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 03.02.02, 10:07
      Ja polecialbym samolotem dla samego jedzenia. Owoce egzotyczne w kosteczki?
      Pycha. Ciekawe czy mozna prosic o dokladke.
      • Gość: Sabat Re: Boicie sie latac samolotami? IP: *.gdan.gazeta.pl 04.02.02, 12:28
        Mi się podoba że w samolotach LOTU można zamówić drinka,
        • Gość: Pamela Re: Boicie sie latac samolotami? IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 04.02.02, 16:45
          Ja drinka to prosze bo bardzo sie boje latac...
    • Gość: Ina Re: Boicie sie latac samolotami? IP: 192.168.0.* 04.02.02, 17:46
      Zdarzyło mi się kiedyś lecieć do Krakowa. Było rewelacyjnie, aczkolwiek
      strasznie zimno. A co było przy tym śmiechu. Z powodu obcinaczki do paznokci
      nie chcieli nas wpuścić do samolotu w Redzikowie. Po starcie okazało się ( to
      chyba była norma ), że leci z nami dwuch komandosów. Noże mieli do kolan i
      wyglądali strasznie groźnie. A my z tą obcinaczką...esta, esta...
      • andy_sz Re: Boicie sie latac samolotami? 04.02.02, 20:12
        Dwoch komandosow mowisz, to moze jednak byly linie izraelskie :-)) Mi kiedys
        szukali narkotykow w pudelku czekoladek, facet nawet rozwinal jedna. Ale
        obcinaczki nigdy nie probowalem przemycic...
        • Gość: Ina Re: Boicie sie latac samolotami? IP: 192.168.0.* 04.02.02, 20:51
          No chyba żeby Redzikowo było w Izraelu :-)
          A wyobraź sobie minę kobiety od kontroli osobistej jak wybebeszyłam moją
          torebkę. Dla ułatwienia dodam, że upchałam w niej wszystko o czym
          zapomniałam...
    • shadok Re: Boicie sie latac samolotami? 04.02.02, 21:24
      Ja się cholernie boję. Na trzeźwo nie polecę :-)
      • Gość: Sabat Re: Boicie sie latac samolotami? IP: *.gdan.gazeta.pl 05.02.02, 10:50
        Kiedyś na lotnisku w Redzikowie zapytałem pilota myśliwca czy to prawda co
        mówią, że piloci ostro piją. A on pokazał na zwojego Miga 23 i mówi:
        a wsiadłbyś do czegoś takiego jak byś sety nie walnął?
    • Gość: Ziemia Re: Boicie sie latac samolotami? IP: *.gdan.gazeta.pl 06.02.02, 23:31
      To musi być starszne
    • Gość: Pixi Re: Boicie sie latac samolotami? IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 14.02.02, 23:59
      WOW! Ale sie tu dzialo! A ja w sumie lubie latac, choc turbulencji tez nie
      znosze. A latam sobie na Twoj kontynent Andy.

Moim ulubionym miastem w Stanach jest Cincinnati.
    • Gość: Pilot Re: Boicie sie latac samolotami? IP: *.gdan.gazeta.pl 20.02.02, 23:24
      Ja się ciągle boję
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka