inka117 07.03.07, 12:37 Gdzie jesteś?.Brakuje Ciebie na łączach.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kaarinka Re: pia.ed. 09.03.07, 15:48 Pia chyba zwiedza Poczdam i Berlin:) To są jednak tylko moje przypuszczenia, a nie wieści z pierwszej ręki. Będąc na stronie Berlina, gdzie szukałam noclegu, widziałam post, w którym pia też jest zainteresowana Berlinem i okolicami. Może więc w tej chwili pije kawkę w jednej z berlińskich kafejek:) Pozdrawiam:) Odpowiedz Link Zgłoś
pia.ed JESTEM 09.03.07, 16:16 Dopiero planuje podroz, do ktorej chyba dojdzie ale dopiero w maju, bo chce koniecznie zabrac ze soba rower! Berlin ma swietne drozki rowerowe, a ja jestem przyzwyczajona do jazdy na rowerze. Bez niego czuje sie jak bez reki. Odpowiedz Link Zgłoś
sibeliuss Re: JESTEM 09.03.07, 19:08 Pamiętaj jednak, że centrum Berlina nie jest aż tak bardzo przyjazne rowerzystom, no i niestety również tam zdarzają się kradzieże. Odpowiedz Link Zgłoś
pia.ed Re: JESTEM 10.03.07, 01:13 Poniewaz bardzo dawno nie bylam w Berlinie, wiec jeszcze nie objelam wyobraznia mojego pobytu. Mam zamiar kupic bilet turystyczny na metro, a oprocz tego poruszac sie samochodem i rowerem. Jak to bedzie wygladalo w praktyce? Nie mam pojecia ... Odpowiedz Link Zgłoś
inka117 Re: To miłe.... 12.03.07, 08:32 To miłe,że dałaś znak życia.Wkrótce włączę się do dyskusji.Podaję Ci adres: inka117@gazeta.pl gdybyś chciała.Przeczytaj posta "inka117". Pozdrowionka. Odpowiedz Link Zgłoś
fryderyk-kleryk rower w Berlinie to dobry pomysl 12.03.07, 09:55 Oplaty ta parkingi w centrum sa kosmiczne (do 1 eur za 15 min) a i tak czasami trudno je znalezc. Lepiej podjechac rowerem niz tracic czas na szukanie parkingu. Ale trzeba uwazac na zlodzieji, lepiej wziac gruby lancuch. Informacja turystyczna znajduje sie w City-West i ma koszmarna nazwe: Infostore im Neuen Kranzler Eck (Adres:Kurfuerstendamm) :-)) Berlin ma tez dobra strone internetowa: www.berlin.de Odpowiedz Link Zgłoś
pia.ed Re: rower w Berlinie to dobry pomysl 12.03.07, 21:27 Wlasnie chyba z tej strony w Berlinie korzystam ... Samochodu nie zamierzam brac do centrum! Juz 10 lat temu jezdzilam po Berlinie z dusza na ramieniu, i niejednokrotnie pojechalam za daleko, nie odwazajac sie zmienic pasa przy tym - juz wtedy - szalonym ruchu. Mam duzo niesprecyzowanych planow, m.i. kupienie biletu turystycznego. Rower moglabym uzywac wtedy wieczorami, jesli po calodziennym zwiedzaniu miejsca w ogole chcialoby mi sie gdzies wyjsc! Najwazniejsze dla mnie w tej chwili jest znalezienie jakiegos dobrego locum, a dopiero wtedy bede planowla srodki komunikacji. Odpowiedz Link Zgłoś
fryderyk-kleryk tu jest strona BVG: 12.03.07, 21:54 www.bvg.de/index.php/de/Bvg/Index/folder/210/name/F%FCr+Berlin-Besucher z cenami biletow dla turystow ( sa tez kombinowane bilet + wstep do muzeum) jak sie nie bedzie chciala otworzyc to wrzuc: www.bvg.de i zlinkuj sie na ta strone. Na stronie berlin.de masz tez rozne oferty noclegowe, jesli bedziesz miala problem, to daj znac. Rower mozesz wozic metrem, ale ogolnie wszedzie dotrzesz metrem albo kolejka pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
pia.ed Re: tu jest strona BVG: 12.03.07, 23:58 Bardzo dziekuje za zaproponowanie pomocy. Wejde na te stronke, bo ze zrozumieniem jezyka niemieckiego z grubsza daje sobie rade. A czy Ty znasz jezyk niemiecki na tyle, aby napisac pare slow??? fryderyk-kleryk napisała: > www.bvg.de/index.php/de/Bvg/Index/folder/210/name/F%FCr+Berlin-Besucher > z cenami biletow dla turystow ( sa tez kombinowane bilet + wstep do muzeum) > jak sie nie bedzie chciala otworzyc to wrzuc: www.bvg.de i zlinkuj sie na ta > strone. > Na stronie berlin.de masz tez rozne oferty noclegowe, jesli bedziesz miala > problem, to daj znac. > Rower mozesz wozic metrem, ale ogolnie wszedzie dotrzesz metrem albo kolejka > pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
kaarinka Pia, masz już jakieś pomysły na nocleg? 12.03.07, 23:22 Pytam z ciekawości. Ja też wybieram się z Rodzinką do Berlina, ale dopiero latem. Na forum "Berlin" szukałam właśnie pomocy odnośnie noclegu z dziećmi. To oczywiście nie jedyne miejsce, gdzie takich informacji szukałam. A Ty już coś konkretnego zaplanowałaś? Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
sibeliuss Re: rower w Berlinie to dobry pomysl 12.03.07, 22:27 Jest też jakaś strona dla berlińskich rowerzystów, ale adresu nie pamiętam. Odpowiedz Link Zgłoś
pia.ed Berlin 12.03.07, 23:54 WIDZIALAM CIE NA FORUM BERLINSKIM, TY MNIE TEZ ... Rozwazam wszystkie mozliwosci, bo ja chce jechac na dluzszy czas, a nie tylko na weekend. Najwieksza przeszkoda jest to, ze zupelnie zapomnialam jezyka niemieckiego ktorym kiedys dobrze wladalam. Bardzo duzo rozumiem, ale z rozmowa duzo gorzej. Nie, nic konkretnego jeszcze nie mam, dlatego rozwazam takze mozliwosc zatrzymania sie na campingu. Trzeba jednak wyslac mail z zapytaniem o szczegoly no a tego dotad nie zrobilam. Tam jest tez niedrogi hotelik, ale to daleko od miasta, bo na Spandau. Poczytaj sobie moja korespondencje na forum Berlin, z dziewczyna ktora probuje mi pomoc. Dyskusja jest na forum "Poszukuje mieszkania na dwa miesiace" do ktorego sie doczepilam ... Pojechalabym w maju, na pare tygodni - jesli tyle wytrzymam w Niemczech. No i duzo zalezy od pogody! Kiedys planowalam wybrac sie w strone Monachium, ale tam sie oziebilo i czekalam tydzien w Berlinie, w ktorym tez jak na zlosc pogoda nie byla najlepsza... Wrocialam wiec do domu, i wtedy OCZYWISCIE zrobila sie wszedzie pogoda! Odpowiedz Link Zgłoś
sibeliuss Re: Berlin 13.03.07, 00:12 Na forum Berlin byłem 100 lat temu, szukałem hostelu i dostałem namiar. Jedziesz tam turystycznie? Odpowiedz Link Zgłoś
fryderyk-kleryk Re: Berlin 13.03.07, 09:42 JEsli hotelik na Spandau jest niedaleko stacji metra, to nie mam problemu z dojechaniem do centrum, na Spandau jezdzi linia 7, ktora przejezdza przez caly Berlin. Wrzucam jeszcze linki na tanie noclegi ze strony berlin.de w schroniskach i campingi: www.berlin.de/tourismus-unterkunft/herbergen/index.php Ale jesli chcesz zatrzymac sie w Berlinie na dluzej to powinnas szukac : WOHNEN AUF ZEIT. Wiele ludzi wyjezdzajac na dluzszy czasz z miasta oferuja swoje mieszkania na ten czas na wynajem. Tu masz linka: www.berlinonline.de/tip/service/anzeigen/anzeigenmarkt/_bin/index.php/Wohnen/Biete/Biete_auf_Zeit Tam tez mozna dac ogloszenie, ze sie poszukuje lokum. Moze sie przyda :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
pia.ed Berlin 14.03.07, 00:36 Zapomnialam, co dokladnie napisali o Spandau, ale chyba trzeba dojsc, a potem jechac 40 minut. Czy to mozliwe??? Musze sprawdzic. Schroniska sa mlodziezowe i jedna noc moze bym wytrzymala, ale nie wiecej! Bardzo chetnie bym skorzystala z tego "Wohnen auf Zeit", tylko jak moge sie decydowac na cos dluzszego, nie widzac jak pokoj wyglada? A jak bede chciala uciec po tygodniu bo nie da sie mieszkac, to co? Przpadnie kaucja i wplacony czynsz ... Dlatego raczej sprobuje z campingiem, ew. hotelikiem, a potem sie zobaczy. Wiem jednak, ze jezeli nie bede miala jakiejs przyjaznej duszy w Berlinie ktora mi pomoze w pierwszych dniach, to bedzie ciezko ... bo mam tam do zalatwienia pewne rzeczy. Do Sibeliussa. Jechac bede ze Szczecina. "Jesli hotelik na Spandau jest niedaleko stacji metra, to nie mam problemu z dojechaniem do centrum, na Spandau jezdzi linia 7, ktora przejezdza przez caly Berlin. Wrzucam jeszcze linki na tanie noclegi ze strony berlin.de ..." schroniskach i campingi. Odpowiedz Link Zgłoś
sibeliuss Re: Berlin 14.03.07, 00:41 Może ktoś da namiar na niezobowiązujący hostel? Odpowiedz Link Zgłoś
inka117 Re: pia.ed. 21.03.07, 10:40 Gdzie teraz jesteś? Dołącz do Forum. Pozdrowionka. Odpowiedz Link Zgłoś
inka117 Re: pia.ed. 10.05.07, 15:25 Oczekuje na Twoje cenne spostrzezenia i wrazenia oraz obecnosc na Forum.Pozdrowionka majowe. Odpowiedz Link Zgłoś
pia.ed Re: pia.ed. 13.05.07, 02:20 Na forum Stargard od czasu do czasu wchodzilam, aby go ratowac, ale teraz tak sie swietnie rozwija, ze wrocilam na fora w ktorych uczestnicze od wielu juz lat. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
inka117 Re: pia.ed. 25.05.07, 15:20 Serdecznie pozdrawiam i dzieki za odzew.Ja tez chyba na jakis czas zawieszam obecnosc na Forum,poniewaz jest dosc dobrze z frekwencja,chociaz tematycznie nie zawsze interesujaco.Pozostale sprawy pod kontrola i w kontakcie listowo - telefononicznym. Za jakis czas znow powroce na Forum,moze po wakacjach.Zobacze. Odpowiedz Link Zgłoś
skiela1 Re: pia.ed. 25.05.07, 18:57 Inka wybacz dosadnosc... ale wyglada to tak jakbys laske tu piszacym robila,ze w ogole zagladasz. Nie masz ochoty to nie pisz. Odpowiedz Link Zgłoś
violka30 Re: pia.ed. 25.05.07, 22:23 skiela1 napisała: > Inka wybacz dosadnosc... > ale wyglada to tak jakbys laske tu piszacym robila,ze w ogole zagladasz. > Nie masz ochoty to nie pisz. wiesz, banały wokół, których owijają się nasze wątki są zbyt plebejskie dla nicków stworzonym do rozważań o ważkiej tematyce... (teraz muszę upuścić trochę powietrza) Odpowiedz Link Zgłoś
inka117 Re: pia.ed. 28.06.07, 15:34 Nie irytuj sie bo nie ma powodu-to jest tylko moje osobiste odczucie,a tak to wrócę do was po wakacjach. Odpowiedz Link Zgłoś
pia.ed Re: pia.ed. 28.06.07, 23:47 Jak sie w tym miescie nie mieszka, to po prostu pewne rzeczy odczuwa sie jako obce, choc sa bliskie mieszkancom Stargardu. A pia.ed zmieniala plany i przyjedzie do Stargardu dopiero we wrzesniu! Odpowiedz Link Zgłoś